€ 269,19 bij Amazon.nl Marketplace

NZXT Kraken X63 Review

5 juli 2022, laatste update op 6 juli 2022, 294 views Rapporteer
Testpanel +1

Deze koeler houdt het systeem koel en stil. Meer wil ik niet van een koeler.

Pluspunten

• Goede koeling
  • Fluisterstil
  • Kek tunneleffectje

Minpunten

• Geen fan-controller op vloeistoftemperatuur

Inleiding

Een poosje geleden heb ik op Tweakers meegedaan aan de vragenlijst om een NZXT-pc te winnen en reviewen. Ik heb een mid-ranger verzonnen, het lijstje ingevuld en er verder niet meer aan gedacht. Op een rustige dinsdagochtend kreeg ik een mailtje van Tweakers. Ik ben uitgekozen! Deze review is onderdeel van die actie.

De PC die ik bij NZXT heb besteld, heeft een Ryzen 5600X en gebruikt de NZXT Kraken X63 AIO waterkoeler om die te koelen. Over die koeler gaat deze review. Omdat ik de koeler heb gekregen in een door NZXT gebouwde PC, gaat de review niet alleen over de koeler maar ook over hoe NZXT de koeler heeft afgesteld in de PC.

Uiterlijk

Ik weet het. Beginnen met uiterlijk in een review over een koeler? Toen ik de PC bestelde, wilde ik een PC met zo min mogelijk poespas. Daarom bestelde ik ook de X63, en niet de X63 RGB. Toch was één van de eerste dingen die ik met deze PC deed, spelen met de verlichting op de pomp. Het viel me namelijk op dat de ringverlichting op de pomp een enorm kek tunnel-effect heeft. Dus begin ik toch even met het uiterlijk.

In de meegeleverde software, NZXT CAM, is het onder andere mogelijk om de kleur van de ring aan te passen of de ringverlichting uit te schakelen. Ook het NZXT-logo kan onafhankelijk aangepast of uitgeschakeld worden. Een leuk speeltje, en ik moet toegeven dat ik het toch wel mooi vind om door het zijpaneel van de PC naar de lampjes te kijken.

Koelprestaties

In NZXT CAM is het ook mogelijk om de status van het systeem in te zien, met de mogelijkheid om de curve van de koelers in te stellen. Daarmee heb ik gekeken naar de prestaties en temperaturen van de koeler tijdens gebruik. NZXT levert 2x 140mm fans mee met deze koeler. Tijdens de installatie van software viel het me op dat de meegeleverde fans luid waren en vaak van snelheid wisselden. Dat was vrij storend.

Zodoende kwam ik er achter dat NZXT bij het bouwen van de PC de 2 fans heeft aangesloten op het moederbord met de standaardcurve. Nu heb ik geen NZXT-moederbord, dus ik weet niet hoe ze het daarop doen. Maar bij kortstondige pieken in de belasting schiet de CPU naar ongeveer 50 graden, waarop de fans reageren door sneller en dus luidruchtiger te draaien. Dit terwijl de koelvloeistof dezelfde koele temperatuur blijft houden. De fans draaien dus eigenlijk zonder reden sneller, want uiteindelijk moeten die fans de koelvloeistof koelen, niet de CPU. Ik heb dit opgelost door de fans op 900 RPM te laten draaien, en pas vanaf 65 graden langzaam opbouwen naar 100%. Ik begrijp dat NZXT zelf moederborden maakt, en misschien dat ze het daar beter afstellen of oplossen, maar het zou een grote verbetering in gebruikerservaring opleveren als ze ook op andere moederborden de curves anders afstellen. Ook de pomp heb ik anders ingesteld. Tot ca. 80% is deze in dit systeem namelijk niet hoorbaar. Daarom heb ik hem minimaal op 80% laten draaien, om kortstondige pieken in de temperatuur wat te dempen.

Na deze afstellingen gedaan te hebben, en een test met Prime95 later ben ik onder de indruk. In de kamer is het op moment van testen 23 graden. De koeler houdt de CPU op ongeveer 60 graden bij volle belasting zoals een Prime95-test, zelfs na 15 minuten. De koelvloeistof was na die 15 minuten 2 graden gestegen, maar de fans van de koeler draaiden ook nog steeds maar 900 RPM, en ook de pomp draaide met 80% nog niet op volle toeren. Het systeem is ondertussen dus fluisterstil. Bij een meer realistische belasting, zoals gamen of office-toepassing, vertrouw ik er op dat deze koeler het systeem uitstekend koel en stil kan houden.

Deze koeler is waarschijnlijk overkill voor de 5600X, maar toch ben ik onder de indruk. Met wat tweaks aan de fan-curves blijft het systeem zelfs onder synthetische belasting fluisterstil en stijgt de temperatuur niet hoger dan 60 graden. De ringverlichting met het spiegel-effect is een leuke toevoeging die toch wat subtiele verlichting toevoegt aan het systeem.

Heb jij ook een NZXT Kraken X63?