Samsung Galaxy S22 Ultra, 12GB, 512GB Zwart Review
De S22 Ultra is een mooie telefoon. Ik was bang dat hij te zwaar en groot zou zijn aangezien ik van een S20-5G afkom. Dit is echter niet het geval. Hij is inderdaad groter en zwaarder echter de gewichtsverdeling is prima en hij past nog steeds in mijn broekzak :-)
Pluspunten
- mooi beeldscherm en prima afleesbaar in de zon
- snel laden
- lange batterijduur
- prima camera's, vooral de zoom (3x, 10x)
- ligt goed in de hand
- S-pen
- snelle telefoon in gebruik
- 5 jaar lang updates
Minpunten
- soms ruis in de foto's
- wiebelt als hij op tafel ligt
- Exynos processor en GPU vallen tegen tov SD versie
- Geen SD kaart mogelijkheid
- dure telefoon
- geen oplader meegeleverd
De mogelijkheden van deze telefoon zijn heel uitgebreid.
Eigenlijk is dit een ultieme Galaxy Note telefoon aangezien je de volledige set S-Pen mogelijkheden gecombineerd hebt met een normale Galaxy Sxx Ultra toestel. De S-pen is een handige feature voor notities en extra nauwkeurigheid bij bv bewerken van foto's.
De akku is 5000 mAh en dit resulteert voor mij in een batterijduur van 1 tot 2 dagen. Ik hoop dat het voldoende is, het is in elk geval beter dan de batterijduur van mijn oude Galaxy S20.
De foto mogelijkheden zijn prima, vooral de zoom prestaties bij 3x, 10x en 30x zijn fijn. Ook is de belichting en kleur van foto's gemaakt met de verschillende camera's komen goed overeen. Foto's maken met de S22 is leuk en zelfs met de standaard instellingen krijg je in de meeste gevallen een mooie foto.
De nieuwe Expert-RAW app levert ook leuke resultaten op voor mensen die graag een RAW foto hebben met alleen essentieel minimale digitale verbeteringen. Nadeel is wel dat het even duurt voordat de Expert-RAW de foto heeft gemaakt (1 a 2 seconden). Misschien wordt dat nog beter bij toekomstige updates.
In het normale gebruik is mijn telefoon lekker snel. Toch merk ik weinig verschil ten opzichte van mijn oude S20 (die op dezelfde software versie zit).
Opvallend is dat het beeldscherm een erg hoge helderheid heeft, daarnaast worden de contrasten van letters versterkt als je last van direct zonlicht hebt. Het gevolg is dat het beeld goed leesbaar is op een zomerse dag.
Ik vond wel een nadeel dat je geen lader bij de telefoon krijgt en de telefoon ook geen SD-card mogelijkheid heeft. Voor mijn gemak heb ik de 512 GB versie genomen, dit is vooral handig op vakantie als je veel video's en foto's maakt.
De telefoon kan ook super snel opladen (45W) echter dit is slecht een klein beetje sneller dan het snelladen dat mijn oude S20 (25W) had. (10% sneller).
De S22-Ultra heeft voor mij voldoende toegevoegde waarde tov mijn Galaxy S20-5G om deze aankoop te rechtvaardigen. Mijn vrouw neemt nu mijn S20 over.