Wordt verwacht

Samsung Galaxy S22 Ultra, 8GB, 128GB Zwart Review

19 april 2022, laatste update op 19 april 2022, 261 views Rapporteer

Een fijn en degelijke toestel met veel mogelijkheden,maar wel tegen een flinke prijs

Pluspunten

• OLED Scherm
  • Uitstekende camera
  • Softwareupdatebeleid
  • Batterij
  • Soepel en vlotte software
  • Goed geluid
  • Design
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Prijs
  • Bloatware
  • Geen lader
  • Geen oordopjes

Inleiding

Ik heb mij bij Tweakers opgegeven om de Samsung S22 Ultra te testen en een review te schrijven. Het zal voornamelijk mijn ervaring zijn, die ik beschrijf, maar af en toe zal er in de review ook informatie zitten die ik ergens anders heb gelezen.

Halverwege maart kreeg ik de bericht dat ik een van de uitgekozen personen was om de Samsung S22 Ultra te testen. Omdat het toestel nog niet beschikbaar was, zou het tot eind maart duren voordat ze het naar mij toe konden sturen.

Op maandag 28 maart kreeg ik een mailtje dat het toestel beschikbaar was en dat ze het naar mij gingen sturen. Ik moest nog alleen nog mijn juiste telefoonnummer doorgeven, want blijkbaar had ik toen ik mijn gegevens had doorgegeven een cijfertje vergeten. Dan zou de bezorgdienst contact met mij opnemen om een dag en tijd af te spreken.

Later op de dag werd ik door de bezorgdienst gebeld en ze gaven aan dat ze op dinsdag aan het eind van de ochtend langs zouden komen. Omdat ik dan op mijn werk was, vroeg ik of ze het ook op werkadres konden bezorgen. Dat was geen probleem. Op dinsdag 29 maart om 12.30 uur werd het pakketje bezorgd.

• Inleiding
• Camera
• Specificaties
• Tot Slot

Uitpakken

De Samsung S22 Ultra wordt geleverd in een smal zwart doosje met op de voorkant een verzonken S in bijna dezelfde kleur als het doosje. Op de achterkant staan op een sticker de standaardgegevens. Op de bovenkant staat op de sticker de volgende gegevens: serienummer, imei nummer en modelnummer van het toestel. Het doosje is stuk minder dik dan van voorgaande toestellen, dat komt omdat de lader en oordopjes niet meer meegeleverd worden.

Bij het openen van het doosje zie je direct de telefoon. Onder de telefoon zit een kartonnen doosje mooi verzonken, met daarin de handleiding en de usb-c kabel. Aan de andere kant van het doosje zit de Sim-tray pin.

Inhoud van de doos:
• 1 x Samsung S22 Ultra 8 GB werkgeheugen met 128 GB opslag smartphone
• 1 x USB-A naar USB-C kabel
• 1 x Sim-tray pin
• 1 x Handleiding / documentatie
• 1 Note-pen in toestel

Ontwerp

De Samsung S22 Ultra heeft een mooi 6,8 inch OLED beeldscherm. Aan de bovenkant zit onder het scherm de 40 MP frontcamera. Het scherm is mooi vlak aan de bovenkant en loopt schuin naar de zijkant. De zijkanten zijn van een strook metaal die goed aansluit op het scherm en op de achterkant . De achterkant is van hoogwaardig plastic gemaakt die uitziet als metaal. De hoeken van de S22 Ultra zijn meer hoekig dan bijvoorbeeld bij de S20.

Aan de linkerzijkant zitten geen knoppen meer. Alles zit nu aan de rechterkant. Je hebt er nog maar 2 knoppen zitten. De volumeknop en de Bixbyknop die je bij instellingen een andere functie kan geven. Ik persoonlijk verander het gauw, want ik wil niet steeds dat Bixby wordt opgeroepen.
Aan de achterkant zit aan de rechterkant de camera eiland. De camera’s steken best wel uit, waardoor je toestel niet plat ligt als je het op tafel ligt. Het wiebelt best wel en ik weet niet of het goed is voor de Camera lens als het zo uitsteekt. De praktijk moet het maar gaan uitwijzen. Daarnaast bedient het niet fijn als het toestel op tafel ligt.

Onderaan het toestel zit heel subtiel weggewerkt de pen verstopt, waar je op de scherm mee kan schrijven of tekenen. De mensen die de Samsung Note heeft gehad, is daar bekend mee.
De toestel heeft verder de classificatie IP68 gekregen, waardoor het toestel volledig waterdicht is.

Beeldkwaliteit

De Samsung S22 Ultra heeft een 6.8 inch OLED Scherm. Er is bijna geen bezel om de scherm te zien. Het scherm is gemaakt van Gorilla Glass Victus+. De resolutie is 3080x1440 en de pixeldichtheid is 500 ppi. Het scherm heeft een verversingsnelheid van 120 MHZ. De relatieve schermgrootte is 90.0%.

Als je het scherm aan doet, dan is het zoals we gewend zijn van Samsung een mooi beeldscherm met zeer goede kleuren. Tegenwoordig is de standaard instelling natuurlijk voor kleuren en niet zoals in het verleden dat het enorm verzadigd was. Video’s en foto’s zien er op het scherm daarom zeer goed uit.
Aan de voorkant onder zit de vingerafdrukscanner onder het scherm. Het reageert snel en het instellen van mijn vingerafdruk ging ook lekker vlot.

Hardware

De grafische beelden komen van Xclipse 920 en de CPU is de Samsung Exynos 2200. Voor mijn gevoel start alles veel sneller op en werkt ook alles soepeler. Tot op heden heb ik nog niet meegemaakt dat mijn toestel haperde of dat mijn scherm schokte. Ik heb onder andere films zitten afspelen, muziek via Youtube beluisterd. Heb wat shooter games gespeeld. Daarnaast ook gewoon mijn digitale kranten zitten lezen. Voor meer technische informatie kijk bij andere reviews.

De pen werkt heel erg fijn, maar het er weer in krijgen was wel even een handigheid in krijgen, want je moet de pen goed erin duwen, want anders klikt hij niet vast.

Software

Bij het eerste keer opstarten krijg je een aantal vragen,
- welk land je wilt instellen,
- Akkoord gaat met de voorwaarden
- Welke machtiging je geeft aan de Samsung apps en services.
- Welke Wifi instellen

Dan wordt je toestel klaar gemaakt voor eerste gebruik Als de gebeurt is, dan krijg je de optie om gegevens van je oude toestel naar je nieuwe toestel te kopiëren. Ik heb voor deze optie gekozen. Dan wordt Smart Switch van Samsung geïnstalleerd. Als dat allemaal klaar is, dan koppel je de twee toestellen aan elkaar en kun je kiezen welke gegevens je van je oude toestel naar je nieuwe toestel kopieert. Uiteindelijk heeft het bij mij een uurtje geduurd voordat alles overgezet was.

Je hebt ook de mogelijkheid om een back-up van Samsung of bij Google op je nieuwe toestel te zetten.
Nadat alles was overgezet heb ik de software van de S22 Ultra bijgewerkt, want er was een nieuwe beveiligingsupdate voor april. Daarna heb ik alles ingesteld, zoals mijn email, boodschappen apps, muziekapps, sportapps etc. Daarnaast heb Ik ook mijn vingerafdruk ingesteld voor de vingerafdrukscanner.

Zoals we gewend zijn van Samsung en Android kun je de telefoon helemaal naar eigen inzicht instellen en aanpassen. Je hebt nog meer mogelijkheden om je privacy te beschermen, alhoewel het nog niet is zoals bij de concurrent.

Met de pen kun je op het scherm schrijven of je kan apps openen, tekenen etc. Ik gebruik het niet zo veel. Daarom heb ik er ook niet zo veel over te melden.

Accu

Er zit een niet-verwisselbare Li-Polymer accu van 5.000mAh in deze toestel. Toen ik het toestel opgestuurd kreeg, was hij helemaal opgeladen. Ik heb het toestel op dinsdag begin van de middag binnengekregen en pas na 2,5 dag hoefde ik pas op te laden. Ik heb het toestel zo gebruikt zoals ik de altijd deed. Muziek luisteren, kranten lezen, e-mails lezen en versturen, games spelen. Daarnaast heb ik ook bij wat apps ingesteld dat ik pushberichten kreeg, zodra iets nieuws aan de hand was. Ik heb mijn telefoon bij 19% weer op de oplader aangesloten. Na anderhalf uur was de telefoon weer volledig opgeladen.

Camera/Foto’s

De telefoon heeft 1 camera aan de voorkant en 4 camera’s aan de achterkant.
De camera aan de voorkant:
• 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.82", 0.7µm, PDAFMP / F2.4 diafragma dieptesensor camera.
De camera’s aan de achterkant:
• 108 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
• 10 MP, f/4.9, 230mm (periscope telephoto), 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom
• 10 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.52", 1.12µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
• 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video
Ik ben geen echte fotograaf, maar ik vind dat het toestel zeer mooie foto’s maakt.

Voorbeelden van foto’s :

Zie voor specificaties de link naar de toestelpagina: https://tweakers.net/pric...28gb-zwart/specificaties/

Tot slot

Ik heb het toestel 2 weken mogen testen en ik vond het toestel gelijk fijn aan voelen. Het ligt lekker in de hand en doordat de achterkant niet meer van glas is, voelt het niet alsof het toestel uit je hand glibbert. Hij is wel aardig op gewicht, maar voelt niet echt zwaar aan.
De software werkt lekker vlot en soepel en tot nu toe nog geen vervelende ervaring mee gehad. De camera’s werken ook goed en de accu doet bij mij langer dan een dag mee. Voor mij is het de ideale toestel.
Dit was mijn eerste review, ik hoop dat het leesbaar is en voldoende informatie geeft in wat de telefoon allemaal kan. Mochten jullie nog tips hebben hoe ik nog beter mijn review zou kunnen schrijven, dan hoor ik dat graag.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S22 Ultra, 8GB, 128GB Zwart?