Sonos ONE SL Wit Review
4 maart 2022, laatste update op 4 maart 2022, 1.386 views
Rapporteer
Product gekocht
Prima speaker met ondersteuning voor verschillende streamingdiensten. Hoewel ze per stuk worden verkocht, klinkt het geluid uit een stereo-paar een stuk beter.
Pluspunten
- Kan zelfstandig werken eens je met de app je muziek hebt uitgezocht.
- Ondersteuning voor verschillende lokale streming-standaarden zoals Airplay2.
Minpunten
- Eigenlijk heb je een stereo-paar of cinema-setup nodig.
"Een is geen" zeggen ze wel eens. En dat past eigenlijk ook op deze speaker. Het geluid wat er uit komt klinkt een beetje vlak, een beetje te vergelijken met een bluetooth-speaker. Combineer deze speaker met een andere Sonos One of Sonos One SL in een 'stereo-paar' en het geluid klinkt meteen een stuk ruimtelijker. Voor het samenstellen van een stereopaar heb je de Sonos App nodig en het wijst eigenlijk zichzelf.
Wanneer je Apple producten gebruikt dan worden de speakers (of het stereo-paar) herkend via Airplay2. Je kunt er direct audio naartoe streamen. Of dat ook zo gemakkelijk gaat vanaf Android heb ik niet kunnen testen. Wel is duidelijk dat de speakers meerdere protocollen ondersteunen, zo werden ze direct in mijn Home Assistant installatie herkend en ook Spotify zag ze als een streaming-target. Een nadeel van deze manier van streamen is dat je mobiele apparaat continu bezig is met de stream door te sturen en de muziek stopt als het apparaat uit valt of buiten het bereik van je wifi raakt.
Gelukkig heeft Sonos er wat op gevonden, ze ondersteunen een hele reeks streaming diensten die je als een soort van 'app' op je speakers kan zetten. Apple Music en Spotify zijn daar de bekendste voorbeelden van. En luister je liever naar gewone radio-zenders dan heb je ondersteuning voor Tune-In. In de Sonos app kun je dan naar muziek zoeken. De speaker gaat dan zelfstandig bij alle geïnstalleerde diensten op zoek en toont per dienst de resultaten. Zodra je je keuze maakt, wordt de muziek door de speaker rechtstreeks via die streamingdienst aangevraagd en afgespeeld. Ook kun je afspeellijsten maken of aanroepen. Je kunt dan indien gewenst je Sonos App afsluiten en de speaker speelt onverstoorbaar verder. Via de controls op de speaker kun je het volgende/vorige nummer kiezen door te swipen, volume harder of zachter zetten of de muziek pauzeren en hervatten. Staan de speakers in een stereo-paar, dan maakt het niet uit welke speaker je gebruikt voor de bediening.
In tegenstelling tot de 'gewone' One heeft de One SL geen microfoons en biedt die geen ondersteuning voor spraakbediening. Dat is verder ook het enige verschil. Qua uiterlijk onderscheiden ze zich ook enkel door een ring met gaatjes op de bovenzijde (ten behoeve van de microfoon) en een button om de microfoon te (de-)activeren. Voor de volledigheid, op de One kun je de stemassistent van Google installeren. Die van Amazon staat wel in het lijstje, maar kan in Nederland nog niet geïnstalleerd worden. En Siri ontbreekt compleet. Aangezien ik geen zin heb om het luisterende oor van Google in mijn huis te hebben, heb ik de spraakbediening van de One dus niet getest.
Hoe de speakers klinken is iets persoonlijks, dus het volgende is puur mijn mening. Qua geluidskwaliteit vind ik de Sonos One (SL) geen hoogvlieger. Hij klinkt beter dan een standaard bluetooth speakertje maar verwacht geen wereldwonder. Zet er twee in stereo en het geluid klinkt ineens een stuk beter. Maar ik heb wel beter geluid gehoord. Het zijn ook niet voor niets de instap-modellen van Sonos. Ik gebruik ze een stereopaar van 2 OneSL's als speakers op mijn thuiswerkplek, daarvoor zijn ze ideaal. (Voor de duidelijkheid, ik heb de 'gewone' One (gen2) omgeruild voor een SL.) Wellicht handig om te vermelden:
- Sonos geeft je 100 dagen de tijd om je speakers uit te testen, dus mocht je deze speakers overwegen...
- Op dit moment kun je bij ING Rentepunten een 15% korting voucher krijgen voor praktisch het hele Sonos assortiment muv. (sets met) soundbars.