Samsung Galaxy S22 Ultra, 12GB, 256GB Bordeaux Rood Review
De S22 Ultra is een excellente smartphone. Hij past mij als gegoten, net als mijn vorige Note smartphones. Met de toezegging dat nog 4 nieuwe Android versies beschikbaar gaan komen is het voor nu en de komende jaren een goede smartphone en zijn prijs meer dan waard.
Pluspunten
- Erg mooi ontwerp
- Scherm grootte, scherpte en display kwaliteit zijn top
- S-Pen blijft geweldig
- De combinatie van Android en One UI
- Toezegging nog 4 Android updates
- Unlock via face of fingerprint sensor werkt goed
- Batterij maakt twee dagen gebruik mogelijk
- Camera systeem optische zoom
Minpunten
- Bulky, zeker met de standaard Samsung case
- Duur al helpen intro kortingen
- Zwaarder dan voorgangers
Inleiding:
Heb lang uitgekeken naar een nieuwe Note van Samsung. Heb de Note 8 en de Note10+ als mijn privé/werk smartphones (koop en betaal ze zelf) gebruikt en was over beiden zeer tevreden. Had voor mijzelf besloten om direct te besluiten of ik voor de nieuwe smartphone zou gaan zodra een nieuwe Note aangekondigd zou worden. Dus reikhalzend uitgekeken naar de introductie en de aanbiedingen die er zouden zijn voor de reeds gelekte S22 Ultra. Op grond van ontwerp, specs en de prijs die resulteerde via een aanbieding van Belsimpel icm een T-Mobile abbo, besloten de S22 Ultra 256GB/12GB in de kleur Burgundy te bestellen. En tot mijn verbazing had ik de Ultra al na een week in huis. Hierdoor kon ik gedurende het storm weekend, waarin ik toch niets anders kon doen, heerlijk binnen de US22 Ultra kunnen uitproberen. Ook heb ik het proces doorlopen van het overzetten van de S10+ naar de S22 Ultra. Een fijne start van de periode met mijn nieuwe smartphone.Ervaring na bijna een week
Hardware:
Na nu ruim een week met de S22 Ultra kan ik kort zijn over mijn mening. Ik was altijd zeer tevreden over de Note10+. De S22 Ultra is hier een verbeterde versie van en het zal dus denk ik niemand verbazen dat ik zeer tevreden ben met de Ultra.
De pluspunten van het gebruiken van een Note zijn de kwaliteit en grootte van het scherm, de S-Pen, het vierkante ontwerp wat ik persoonlijk erg mooi vind en de kwaliteit en uitgebreide mogelijkheden van de camera.
Het scherm is met de grootte, kwaliteit en maximale en minimale helderheid uitstekend. In reviews wordt altijd ingegaan op de maximale helderheid. Voor mij niet zo relevant want het aantal keren dat ik mijn smartphone gebruik in het volle zonlicht zijn zo beperkt dat ik het maar matig relevant vind. Het gebruik in donker komt bij mij veel vaker voor. Ik slaap vaak onrustig en heb dan behoefte om mijzelf af te leiden. Ik gebruik hiervoor vaak mijn smartphone. Om mijn partner niet te storen in haar slaap vind ik het belangrijk dat het scherm weinig licht verspreid met helderheid in de laagste stand. De S22 Ultra is gelukkig nog iets minder helder op zijn laagste stand dan de Note10+ en daarmee goed te gebruiken in het donker zonder dat hierbij de gehele kamer verlicht wordt. Aanvullend is de kwaliteit van het scherm gewoon uitstekend.
De S-pen gebruik ik voor de bediening en het maken van snelle aantekeningen. Na zes jaar Note gebruik voor mij een absolute must bij een smartphone. Top dat Samsung nu een nieuwe Note achtige heeft uitgebracht. Jammer dat het geen Note meer is maar fijn dat met de S22 Ultra de serie wordt voortgezet. Gebruik van de S-Pen bij het maken van aantekeningen is goed. Dat was al zo en ik ben dus niet verbaasd dat dit nog steeds zo is. Wel valt het op dat de S-Pen erg gevoelig is. Het gebeurt me nu vaker dan met mijn S10+ dat ik onbedoeld een nieuwsitem of webpagina open wanneer ik door een lijst scroll.
Het ontwerp van de S22 Ultra is zoals je verwacht van een Note. Groot, rechthoekig en excellent gebouwd en afgewerkt. Combineer dit met een buitengewoon fraaie kleur en je hebt een smartphone die in alle opzichten top of the bill is. Alle hardware sluit perfect aan, naden zijn zeer klein, en de overgangen van glas naar frame perfect uitgevoerd. Als liefhebber van mooie spullen zeker een aanwinst die ik zeer op prijs stel.
De camera is goed zoals ik ook al had verwacht. Een continuering van de S21 Ultra opzet met een aantal verbeteringen. Ik ben persoonlijk onder de indruk van 10x optische zoom. Ik kan lang over het camera onderwerp uitweiden maar denk dat ik kan volstaan met de observatie dat het camera systeem tot de beste in de markt behoort.
Overige zaken zijn zo vanzelfsprekend dat het bijna het vermelden niet meer waard is. Wifi, telefoon, opslag, CPU, biometrie (frontcamera & in screen fingerprint scanner), snel en draadloos laden, batterijduur, etc. zijn goed en/of werken probleemloos. Performance is daarnaast uitstekend. De eeuwige discussie over Exynos versus Qualcomm gaat dan ook volledig langs mij heen en vind ik dan ook totaal niet relevant. De S22 Ultra is snel en snappy, wat ik er ook mee doe.Software - Android 12 en OneUI 4.1:
Voortbordurend op mijn opmerking ten aanzien van de hardware durf ik wel de stelling aan dat het grote verschil bij smartphones niet meer in de hardware zit maar voornamelijk in de software. De kwaliteit van de camera is vanzelf afhankelijk van de beschikbare hardware maar ondertussen waarschijnlijk nog meer van de software die de ondersteuning biedt. Idem de stabiliteit en performance. Ook hier biedt Android de basis die de aanwezige hardware laat performen. OneUI4.1 is de uitbreiding op standaard Android die de gebruikservaring verder optimaliseert. Na bijna zes jaar gebruik van deze omgeving kan ik niet meer aangeven wat standaard Android is en wat door Samsung is uitgebreid of aangepast. De omgeving is mij zo bekend dat het mij past als gegoten. Het biedt meer mogelijkheden dan ik ooit zal kunnen gebruiken. Wel moeite van vermelden waard is de combinatie van OneUI 4.1 en de S-Pen. Dit werkt al jaren verbazingwekkend prettig. Tekst of plaatjes selecteren, tekst markeren om te kopiëren, te vertalen of op te slaan, het werkt allemaal snel en gemakkelijk. Aanvullend, functionaliteit voor split screen werkt goed en is snel te gebruiken, always on display is erg prettig in gebruik, Edge venster handig voor snel selecteren specifieke apps, mogelijkheden om voorkeur apps te gebruiken voor bijvoorbeeld een keyboard zijn in de praktijk natuurlijk ook erg prettig. De Samsung Smart Switch app maakt overzetten van wat je hebt op je oude smartphone naar de nieuwe eenvoudig. Kortom, Android in combinatie met OneUI 4.1 en de mogelijkheden in de app store zorgen er al jaren voor dat ik mijn smartphone erg prettig kan gebruiken.Reflectie:
Valt er dan niets aan te merken? Ja natuurlijk. De S22 Ultra is duur, hij is zwaarder dan de door mij gebruikte voorgangers, het standaard Samsung clear view hoesje maakt hem relatief dik en nog veel zwaarder en de vanzelfsprekendheid waarmee je de smartphone gebruikt is in zeker opzicht ook wel saai. Wat je hebt en krijgt is meer dan ooit voorspelbaar. De voorspelbaarheid riep bij mij wel de vraag op hoe groot de stap van de Note S10+ naar de S22 Ultra in de praktijk is en of je deze stap in de toekomst nog wel kunt verantwoorden als je kijkt naar het bedrag dat je moet uitgeven. Toch kan ik de vraag of ik er goed aan gedaan heb om over te stappen naar de S22 Ultra positief beantwoorden. Tel ik alles bij elkaar op, dan is het plezier dat ik beleef aan de S22 Ultra hoog en daar is het mij om te doen en met de toezegging van nog 4 nieuwe Android versies zal dit ook nog lang zo blijven.