Hoe het allemaal begon:
Na jaren lang trouw aan Synology te zijn geweest, heb ik 2019 besloten te switchen naar QNAP. Waarom? Omdat Synology basic hardware heeft terwijl QNAP beter hardware (mogelijkheden) heeft. De uitgebreide review kan je hier vinden:
Conclusie, QNAP heeft leuke hardware, maar de betrouwbaarheid is niet wat ik zoek. Voor mij moet een NAS server jaren 24/7 kunnen draaien zonder elke dag bang te hoeven zijn dat ie het begeeft. Tuurlijk heb ik back-ups en kan ik al mijn date weer terug halen maar dit kost altijd tijd en extra geld....

Waarom deze keuze:
Veel keuze was er niet. Ik had niet de keuze om te wachten op een nieuwe Synology release. Aangezien er geen aankondigingen of grote tech beurzen gepland staan was het voor mij kiezen uit de bestaande pool. Ik heb niet gekeken naar andere merken. Binnen de Synology pool heb je dan de 4 bay DS920+, DS1520+, DS1621+ en de DS1621XS+.
De DS1520+ is voor mij niet interessant omdat hij al ouder is en een bay minder heeft. Het extra geld betekent dat ik ook langer ondersteuning heb. De 4 bays zijn om boven genoemde rede ook afgevallen. De DS1621XS heeft een serieus ander prijskaartje omdat er een XEON processor inzit. Dit was een beetje overkill voor mijn NAS dus ben ik uitgekomen op deze NAS.
Bijkomend voordeel is dat ik alle hardware uit mijn QNAP kon gebruiken in mijn nieuwe NAS. Dat is toch weer mooi meegenomen.

QNAP vs Synology:
Synology wordt wel eens vergeleken met een Apple terwijl de QNAP dan de Android is. Een andere vergelijking die ik vond is dat Synology in een paar dingen heel goed is terwijl de QNAP in een hele hoop dingen voldoende is. Ik ben het met beide bevindingen wel eens.
Iedereen moet kiezen wat hi/zijj zelf wilt, maar mijn persoonlijke voorkeur is blijkbaar dus de "apple" keuze.

Voor mij moet een NAS server werken zonder dat ik veel moet tweaken en/of instellen. Of waarbij ik over een paar maanden mijn applicaties niet meer kan gebruiken omdat ze niet meer ondersteund worden. Ik tweak of programmeer dan liever aan dingen die minder erg zijn om kwijt te raken.
De Hardware:
Deze Synology heeft een AMD Ryzen V1500B processor. Voor mij de eerste keer dat ik een AMD processor voor mijn NAS heb, maar ik heb geen problemen gevonden op internet. Daarnaast is dit een veel gebruikte processor die bijvoorbeeld ook bij QNAP gebruikt wordt.
Er zit 4GB geheugen in. Dit was voor mij wel erg weinig, zeker omdat ik Docker en VM wil draaien. Gelukkig kon ik mijn oude geheugen uit mijn QNAP feilloos overzetten, waardoor ik nu 32GB heb. Dit heb ik gebruikt: 2 x 16GB Crucial SoDIMM DRR4.
Daarnaast heb ik er 2 solid state 1GB geheugen bijgestopt. Op internet twijfel is of solid state drives zin hebben voor huis/tuin/keuken gebruik. Zelf merk ik weinig verschil maar heb ook geen performance test gedaan. Ook deze kon ik van mijn QNAP hergebruiken. Ik heb 2 x Kingston A2000 1 TB - Solid State Drive gebruikt.
Mijn systeem draait op de eerste pool met SSD en mijn data staat opgeslagen op de tweede pool. Op internet kwam ik tegen dat SSD en HDD niet op 1 pool samen kunnen, dus ook maar niet geprobeerd. Ik heb gekozen voor een RAID1. Waarom RAID1? Omdat mijn systeem erop draait en omdat er VMs, dockers en databases vanaf draaien. Deze bestaat uit een Samsung 860 EVO 500GB en WD Red SA500 500GB
De 2 opslagpool is voor mijn opslag. Hiervoor heb ik mijn schijven uit mijn QNAP hergebruikt: 2 x Seagate IronWolf IronWolf (4TB) gebruikt. Deze staan momenteel in een RAID1. Als ik meer ruimte nodig heb kan ik deze met een harde schijf naar RAID5 overzetten.
Let op:
Je kan geen schijven overzetten van QNAP naar Synology of andersom. Mocht je willen overstappen, zal je je data moeten kopiëren.
De installatie:
Synology is plug and play: Een schijf er in, stekker er in, aanzetten en naar "http://find.synology.com". Ik ben begonnen met 1 SSD drive en daarna stap voor stap mijn systeem uitgebreid met geheugen en solid state drive. Als laatstelijk andere schijven toegevoegd. Misschien was omslachtig maar het installeren ging zonder problemen.
Irritant:
Synology probeert zijn eigen producten de pushen en geeft als melding dat de gebruikte schijven niet ondersteund worden door Synology. Blijkbaar mogen er alleen Synology producten gebruikt worden.
De installatie van de Synology ging makkelijk en intuïtief. Het meerendeel wijst vanzelf en mocht je er niet uitkomen, is er heel veel op internet te vinden. Ik zal daarom niet te veel hierover uitwijden.
De plussen en minnen:
Is de Synology dan heilig? Nee natuurlijk niet. Dit zijn mijn bevindingen:
- Beetje verouderde hardware, zo is er bijvoorbeeld geen HDMI, 10GB netwerk of status LCD schermpje. Hierin is QNAP gewoon wat beter;
- Synology vraagt om Synology hardware te gebruiken. Oke, ja kan het negeren wat ik gedaan heb, maar het heeft wel een heel hoog "Wij van WC eend" gehalte. Ik snap dat makkelijker is om één product te ondersteunen. Maar het is wel een middelvinger naar de consument.;
- Synology Photos. Deze moeten in een directory staan die pre-defined is. Je kan dus niet je eigen directory kiezen;
- Als ik meer weet, plaats ik het er bij.....