€ 192,90 bij bol

AVM FRITZ!Box 6660 Cable Review

Keypunchie

5 februari 2022, laatste update op 5 februari 2022, 4.395 views Rapporteer Product gekocht

AVM FRITZ!Box 6660 Cable

"Vrije modemkeuze" is nu een feit, maar veel keuze is er voor Ziggoklanten nog niet.

De 6660 Cable is een voor de hand liggende kandidaat, die top functioneert op het Ziggo netwerk. Het combineert de modemfunctie met een prima Wifi 6 (802.11ax) router en alle mogelijkheden van het Fritz! ecosysteem.

Pluspunten

• Ziggo compatibel (Eurodocsis 3.1)
  • Wifi 6
  • Fritz! Ecosysteem

Minpunten

• Wat groot uitgevallen
  • Niet goedkoop
  • Puma chipset (voor sommigen een heikel punt)

Inleiding

De vrije modemkeuze is een feit. Alle providers moeten het toestaan dat je eigen apparaten achter het IS/RA danwel AOP plaatst. Simpel gezegd: betaal *jij* de stroom, dan mag ook *jij* het apparaat uitzoeken.

Voorlopig moet je nog bij Ziggo controleren of het in jouw postcode al mogelijk is. Ook is het aantal alternatieve modems in de markt beperkt. Je komt al snel uit bij de AVM Fritz!Box 6660 Cable.

Jarenlang heb ik bij XS4All gezeten, dus ik was vrij bekend met AVM en de Fritz! lijn. Recent ben ik overgestapt naar Ziggo Internet Only Start. Omdat ik me kapot ergerde aan de ConnectBox was ik op zoek naar een alternatief. Het kwam neer op de keuze:
OF de ConnectBox in bridge-modus zetten en een Fritz!Box 7530 AX erachter als router,
OF de Fritz!Box 6660 Cable, voor +- 50 euro meer als vervanging voor de ConnectBox.

Gezien de lol van het Tweaken, het feit dat ik niet heel veel stopcontacten en ruimte bij het AOP heb, ben ik voor de 6660 gegaan.

Deze review is dan ook verre van een uitgebreide verkenning van Fritz! maar richt zich vooral op de ervaring als vervanging van het standaard Ziggo-modem. Specifiek de vergelijking met de Arrix ConnectBox.

Plaatsing

Ook voor Ziggo is het nog wennen. Voordat je je eigen modem plaatst, zul je via de klantenservice-chat wat gegevens moeten doorgeven. Met name de CM MAC is van belang. De sticker aan de onderkant van de Fritz!Box bevat alle informatie die je nodig heb.

Het modem zelf is wat fors uitgevallen. Hier zie hem met een pepervaatje voor schaal. https://tweakers.net/i/EjYD1NGwib292y8q8nGTW1QUejA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/71115/1Ngl9iTYuqgNqahVXGmH97aD6Az7BpDa6bEPizXkZ3bQc0Rmi3.jpeg?f=620xauto

Modemfunctie en Pumageddon

Na verloop van tijd kan je hem plaatsen en wordt het modem automatisch 'ingeregeld'. Sommigen melden dat het maar heel kort duurde, de klantenservice gaf, uit voorzichtigheid dat het maximaal 24 uur kon duren. Zelf heb ik 's ochtends om 11uur mijn gegevens doorgegeven en toen ik die avond rond 8'en de kabels omprikte werkte het direct.

Waar veel vragen over kwamen op het forum, is of je nog iets merkt van de gebruikte modem chipset. Dat is namelijk een Intel Puma 7. Blijkbaar waren er in het verleden veel problemen met de Puma 6, wat door sommigen "Pumageddon" is gedoopt.

Intussen heeft Intel allerhande firmware updates doorgevoerd en voor mij was er niks te merken. Zo ongeveer ieder mogelijke test, zoals gevraagd in deze forumthread: Ziggo Vrije modemkeuze eind januari 2022 heb ik gedaan. Het belangrijkste: in mijn eigen ervaring was de verbinding snel en stabiel.

Testuitslagen:
Wat deze tests zeggen? Dat het modem het prima doet, vooral! Ook bij Speedtest.net voldeed het modem prachtig aan de verwachtingen. Ik haal met gemak de beloofde 75/10 van Ziggo Internet Start met een ping ruim onder de 20ms (gemeten via Wifi).

Wifi

Over die Wifi gesproken. De 6660 biedt Wifi 6, oftewel 802.11ax, aan. Let op dat het hier niet om 6E gaat, waarbij ook de 6Ghz band beschikbaar is. Wat dat betreft is het gelijk aan de Arris Connectbox, die ook 802.11ax aan boord heeft.

Omdat je het apparaat dichtbij je AOP moet plaatsen, zul je even moeten opletten of het signaal overal goed komt. Bij mij zit het AOP in de woonkamer, dus daar zit het goed.

Ik merkte geen signaalverschil. Beide komen goed door op de plekken waar ik dat verwacht.

Het is niet mogelijk om de Ziggo 'Smart WifiPods' te gebruiken om je netwerk uit te breiden, dat werkt alleen met de ConnextBox. Nou zal voor een Tweaker zelf een willekeurig AP'tje ophangen en configureren een haalbare kaart zijn. Zelf had ik nog een Fritz!Repeater 3000 staan, die ondanks de naam, gewoon als bekabelde AP dienst doet. Deze neemt automatisch de instellingen van de Box over, wat AVM als "Mesh Networking" vermarkt.

Zowel de ConnectBox met een (bekabelde) WifiPod als de Fritz! met Repeater bieden vergelijkbare, goede dekking in mijn huis.

Het belangrijkste verschil is dat op de ConnectBox nauwelijks wat te configureren valt en dat het ook supertraag werkt.

De Fritz! software laat je naar hartelust zaken instellen via een gebruiksvriendelijke interface.

Waar de SmartWifi app van Ziggo minuten lang wacht voordat het je de meest basic informatie geeft, kun je in de interface van Fritz! of de app in oogopslag je hele netwerk overzien en kun je makkelijk details bekijken van individuele apparaten en bvb. de IP-instellingen aanpassen.

Telefonie

Deze neem ik niet af van Ziggo, dus heb ik niet kunnen testen.

Fritz-functionaliteiten

Fritz biedt een prettige mix van gebruiksvriendelijkheid en 'power user' mogelijkheden. Ook hebben ze intussen een heel ecosysteem aan apps en hardware, waardoor je bvb. DECT-telefonie of smarthome kunt aansturen.

Ook kun je via "MyFritz" je modem op afstand bedienen, mocht je dat willen. Er is ondersteuning voor VPN. Je kunt de ingebouwde of extra USB opslag koppelen om bestanden lokaal aan te bieden. De 6660 is een volwaardige Box! die nagenoeg alle functionaliteiten biedt.

Voor een volledig overzicht verwijs ik je graag naar de professionele reviews van recente Fritz!Boxen. Op moment van schrijven zit de 6660 op Fritz!OS 7.29.

Televisie!?

Als leukigheidje; De 6660 Cable kan DVB-C signaal ontvangen en daarmee de "Free to Air" kanalen lokaal streamen, naar bijvoorbeeld een app op je telefoon, of via VLC.

Op zich wel grappig bij Ziggo, heb je Internet Only, kijk je toch nog lineaire TV!

Deze review geeft (bewust) geen volledig beeld van de Fritz!-functionaliteiten. Daarvoor zijn er voldoende professionele reviews.

Als vervanging voor de Arris ConnectBox is de 6660 Cable een meer dan volwaardig alternatief gebleken. De prestaties zijn prima. Zit je al in het Fritz! ecosysteem, of wil je daarmee aan de slag, dan is het zelfs zeer aantrekkelijk, zeker ten opzichte van het alternatief van de ConnectBox in bridge modus en daarachter een Fritz!-router. Voor een kleine meerprijs spaar je jezelf een kastje en stopcontact uit.

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 6660 Cable?

Meer dan de helft wat je schrijf snap ik niet waar het over gaat omdat ik de tech-taal niet begrijp.
Maar jij ben een deskundige, dus schat ik in dat je advies kan geven over mijn situatie

Ik ben Ziggo abonnee, voor alles (incl. Ziggo Vodafone mobiel, sim only Red) en internet heb ik tweede pakket, ben alleen. Twee PC's die ik veel gebruik (muziek en video productie hobby) een Lenovo i5/32Gb en een Cirrox i5/16Gb, beiden via LAN-kabel internet, de (3x) Samsung smt-7140 C+ HDD Tuner is ook via LAN kabel aangesloten via een 4 poorts hub bij de TV (TV, Tuner,Blu-ray en PS4). Geen Netflix of andere stream diensten, heb wel gratis Ziggo movies & series L. Heb twee 4K smartTV (zie mijn review), 1 in de woonkamer, ook via LAN-kabel, de andere in de slaapkamer en die pakt naast TV signaal coax, de smart zaken via de wifi en doet dat goed, niet via de Ziggo modem maar van de ondertussen 18 jaar oude Netgear 3800 die bij het tuinraam staat, die ook de extended Netgear voed via wifi in de blokhut, 30 meter verderop in de tuin, zo heb ik overal thuis prima wifi en zelfs Ziggo Go draait daar redelijk prima op (tablet) Smartphone & (2x) Tablets pakken de 5Ghz van de Netgear. Alle LAN en Coax kabels zijn via de elektronica specialist gemaakte kabels.
Ik heb nog de Cisco router van Ziggo, bij mij komt signaal binnen via de voorgevel, dus niet in de meterkast. Wifi via de twee Netgears die zelfde wachtwoorden hebben.

Nu weet je mijn situatie, heb ik baat bij een vervanging van de Cisco modem van Ziggo en praktisch gezien zonder dat hele tech verhaal, welke winsten kan ik behalen?

[Reactie gewijzigd door LucW2 op 23 juli 2024 22:39]

Zo op eerste oog: Geen!

Als het beheer (“de techniek”) je niet interesseert, dan klinkt je huidige oplossing prima.

De Fritz! is vooral een alternatief voor wie zelf veel wil configureren.

Wat met heel oude apparatuur nog zou kunnen, is dat het stroomverbruik relatief hoog ligt. Maar dat moet je zelf even uitzoeken.
Bedankt voor het antwoordt :)
Even correctie, interesse in techniek is bij mij wel degelijk, als het voor mij als gewone gebruiker, te begrijpen is. Zit niet voor niks op Tweakers en schrijf zelf ook reviews. Je kan niet alles weten dus leun ik op de mensen die mij vanuit hun deskundigheid mij de goede kant op kunnen wijzen en dat was ook inhoudelijk mijn reactie bedoeling.
Als je tweaken zo leuk vindt, waarom ben je dan niet voor een Edgerouter met een los AP gegaan oid? Ben gewoon benieuwd :)
Als ik je vraag even mag vertalen.
"Waarom gekozen voor een vervangend modem en niet voor Ziggo in bridge-modus + fancy router (zoals Ubiquiti)".

Ik moet zeggen, ik heb het wel overwogen, dan niet per se Ubiquiti, maar zeker wel allerhande merken bekeken.

Voor thuis gaat mijn voorkeur uit naar een oplossing met zo min mogelijk kastjes (en bijbehorende stekkers). Nu heb ik 1x modem/router op de begane grond en 1x een AP op de 1e verdieping, waarmee ik in mijn hele huis goede dekking heb. Slechts twee kastjes.

Helemaal goed uit kwam het dat ik de AP van Fritz! dus al had liggen. Op zich kun je verschillende merken apparatuur gewonen mixen/matchen in een netwerk, maar dan mis je al snel een beetje gebruiksgemak.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 22:39]

Het pepervaatje als schaal kon ik nog niet. Waren de bananen op? :P

Fijne review, goed om te weten dat deze modem goed werkt met Ziggo.

[Reactie gewijzigd door asaki op 23 juli 2024 22:39]

Weet je wat je ping tijden waren op je oude modem?
Zelf merk ik dat er redelijk veel verschil kan zitten in ping tijden. Bij familie is de ping veel lager dan bij mij. Speedtest ping van <8ms terwijl ik bijna nooit onder de <20ms kom. Ik heb een Arris in bridge modus achter Ubiqiuty routers. Tijdens het spelen van online games kom ik bijna nooit onder de 40ms aan ping tijden. Gemiddeld schommelt dit tussen de 40 en 50 bij COD met soms uitschieters.
De ping testen bij speedtest zijn altijd lager, rond de 20.

Ik zou graag de Arris box vervangen voor iets anders, maar dan moet dat wel een verbetering zijn. Ik heb op dit moment weinig storingen (alles staat uit voor zover ik dat kon doen op de Arris box) en zou het geld uit willen geven voor een verbetering. Uit jouw verhaal haal ik nog niet of het een verbetering is, alleen dat jij heel blij bent met je nieuwe Fritzbox ;-)

[Reactie gewijzigd door richierich123 op 23 juli 2024 22:39]

Dit heb ik niet uitgebreid getest. Ping is natuurlijk ook afhankelijk van waar de server waar je mee verbind staat. Als ik naar de Ookla Speedtest resultaten kijk, die doorgaans een gunstige server kiest, dan varieert het tussen de 12-15 ms, onafhankelijk van Fritz!Box of Arris.
Vraag mbt 'automatisch inregelen'. Als ik je goed begrijp moet Ziggo op basis van je MAC gegevens naar je FritzBox! sturen? Als voorbeeld bij Caiway/Delta of KPN ben ik gewend in het modem (USG of EdgeRouter) zelf de netwerkgegevens in te geven, dit doet dus Ziggo voor jou?

In hoeverre kan, wat Ziggo nu met die witte mediabox (krengen) wel kan, meekijken in je interne netwerk met serviceverzoeken. In hoeverre heb je hier de hand in dat medewerkers 'in' je thuisnetwerk mee kunnen kijken? Ik heb in het verleden met een serviceverzoek met een slechte of haperende verbinding wel eens een medewerker aangesproken op het niet vooraf toestemming vragen voor het spitten in het netwerk... Kreeg zonder pardon te horen, wilt u dat, dat, dat en dat apparaat ff afkoppelen?

edit: aanspreken Ziggo medewerker op ongevraagd in netwerk wroeten.

[Reactie gewijzigd door phubert op 23 juli 2024 22:39]

Volgens mij kunnen ze dat niet, maar ik ben geen super-expert op dit gebied.

Wat ze zeggen is dat op basis van je MAC je een zogenaamde 'bootfile' krijgt. (onder "hoe moet ik mijn modem instellen" op deze pagina)

Mijn indruk is dat dat vergelijkbaar is met DHCP, maar dan voor de communicatie-instellingen (dus welke modemkanalen en dat soort signaal-dingetjes).

Mijn conclusie is dat ze *geen* inlog op je modem hebben en daarom dus ook niet de lijn vanaf jouw kant kunnen 'doormeten', zoals ze dat bijvoorbeeld wel met Arris kunnen. Vandaar dat ze ook willen dat je hun modem terugplaatst als je een technisch issue wil troubleshooten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 22:39]

Mooie review!
Hoe is de kwaliteit van de stream? Hetzelfde als via de kabel (Ziggo Sport /NED 1,2,3 in HD en de rest SD)?
Yes! dat komt omdat er signaal op die kabel staat, dat kan ziggo nog niet buiten het huis splitsen. Voor mij toch wel de grootste reden om bij Ziggo te blijven. Ik heb ook Internet-only (zelfs zonder Ziggo GO). Ik kijk eigenlijk nooit tv, maar soms he... Wie is de mol, EK, WK en Tour de France ... is het wel handig.
Het zenderoverzicht staat hier: https://www.ziggo.nl/televisie/zenderoverzicht/kabel-tv

NPO1/2/3, BBC 1/2, Ziggo Sport en de regionale zenders in HD, lijkt het.
De rest in SD.

En nog een stapel radiozenders.

Eerlijk gezegd, hiervoor had ik een DVB-T antenne voor die paar keer per jaar dat ik lineair wil kijken... die zit nog steeds in mijn TV.
Als je een unicast/multicast TV hebt, zoals Panasonic met DVB-via-IP, dan kan je ook de gecodeerde zenders kijken via een CI+ module.
Je hoeft dan geen COAX door je huis te leggen.