Wordt verwacht

Nokia X10 64GB Wit Review

27 januari 2022, laatste update op 14 november 2024, 645 views Rapporteer

Wil je lang met een telefoon doen zonder al te veel poespas? Dan is dit de perfecte telefoon. Naast Android One en een lang updatebeleid blinkt deze telefoon nergens in uit.

Pluspunten

• Android One
  • Updatebeleid
  • Uitstekende accu
  • Bouwkwaliteit + sterkte scherm

Minpunten

• Groot
  • Geen lader meegeleverd, alleen kabel

Voor de mensen die wél een smartphone willen of nodig hebben maar die verder niet zo veel met zo'n ding doen is Nokia hét merk. De telefoons zijn qua hardware niet bepaald high-end en zijn bijna in geen enkel lijstje 'de beste'. Ze zijn echter wel een van de weinige die werken met Android One (oftewel: Android zonder gezeur). Daarbij beloven ze de telefoons lang te ondersteunen..
Ik gebruik een smartphone m.n. voor internetbankieren, whatsapp en wat authenticatieapps. Foto's maak ik puur om de sfeer vast te leggen en dat eventueel te delen, daar stel ik dus ook geen hoge eisen aan. Accuduur vind ik dan wel weer belangrijk. In een half uur je smartphone kunnen opladen is leuk, maar als ik dan nog steeds elke dag moet denken aan het opladen haak ik af. Ik wil nog steeds een weekendje weg kunnen zonder een oplader mee te nemen. Ik wil mij geen zorgen maken over bereikbaarheid als ik met 20% accu 's ochtends de auto in stap zonder oplader.
En dus kwam ik (alweer) bij Nokia uit.

Dit wordt mijn vierde Nokia overigens. De tweede van HMD Global. Hiervoor had ik een Nokia 5 (4,5 jaar in gebruik), en daarvoor een Nokia C7 (6 jaar in gebruik). En daar nog weer voor kwam de Nokia 3120 die het ook zo'n 5 jaar uitgehouden had.

Ik heb de telefoon nu zo'n 24 uur, de accu zit nog voor 80% vol terwijl ik hem m.n. gisteravond maar ook vandaag toch echt regelmatig in mijn handen heb gehad.
Grootste minpunt is (letterlijk) het formaat. Hij is groot. Qua oppervlakte doet hij niet onder voor een baksteen. Dit draag je niet zo lekker mee in je broekzak. Nu doe ik dat gelukkig ook niet, dus dat is ook weer niet onoverkomelijk.
Wat verder opvalt is dat het scherm boven de frontcamera duidelijk minder scherp/helder is, gek genoeg vind ik dat best storend.

Ik heb de telefoon overigens gekocht in de aanbieding voor € 232, de adviesprijs van € 309 vind ik wel aan de hoge kant.

Update 31-01-2022:
Op woensdagavond (26-01-2022) haalde ik de telefoon van de lader af, nu 4,5 dag later zit de accu nog voor 16% vol. De score voor accuduur zet ik daarom op 'uitstekend'.
De kwaliteit van de camera vind ik matig, 's avonds bij kunstlicht lijkt de camera moeite te hebben met scherpstellen. Overdag reageert de camera ook heftig op licht. Een beeldopname waarbij contrast wijzigt - doordat iemand bijvoorbeeld door het beeld rent - zorgt voor grote correcties. Ook overdag lijken de foto's niet helemaal scherp te zijn.

Update 23-01-2024:
We zijn twee jaar verder en ik heb er nog even een pluspunt aan toegevoegd: bouwkwaliteit.
Ik was laatst ongelooflijk pislinkwoestboos en heb mijn telefoon uit alle macht keihard op de grond gegooid - recht naar beneden dus (niet iets om trots op te zijn).
Het zwakke punt van de behuizing is de lijn tussen de powerknop/vingerafdrukscanner aan de zijkant en het slot waar de simkaart in moet. Op dit punt is de aluminium rand gebarsten alsook de plastic achterkant. Ik heb nu een 'curved screen', echter nog steeds zonder barst in het glas. Wel op twee punten een klein beetje 'bleeding' wat zichtbaar is als je een film kijkt in het donker, maar verder is er niets aan de hand. Als ik mijn telefoon met het scherm naar beneden leg komt het midden ca. 5 mm omhoog.
Accu is ook nog steeds prima. Met regelmatig een whatsappje, mails en nieuws lezen kan ik nog steeds makkelijk 3 dagen op één acculading doen.

Update 14-11-2024:
Mijn banenen-telefoon gaat nog steeds prima mee. Hij is wat flexibel, lekt licht aan de zijkant, maar is verder nog onbeschadigd. Het scherm bevat geen enkele kras terwijl de screenprotector er in januari af is gehaald. Ook heeft de telefoon 2 strandvakanties overleefd terwijl het binnenwerk dus 'open' ligt (zie foto's). Ondanks de grootte wijzig ik het eindoordeel naar 5 sterren, want dergelijke bouwkwaliteit voor zo'n prijs vind je niet snel.
Accu gaat nog altijd makkelijk 2 dagen mee (zonder gamen/films kijken). Accu is tegenwoordig ook vervangbaar doordat de achterkant los zit :)

Heb jij ook een Nokia X10 64GB Wit?