€ 129,91 bij Dustin

ASUS RT-AX82U (90IG05G0-MO3R10) Review

22 januari 2022, laatste update op 22 januari 2022, 415 views Rapporteer
Product gekocht 0

Uitstekende router met AiMesh mogelijkheid voor een correcte prijs.

Pluspunten

• Goede 4x4 5Ghz transferrate (AX5400)
  • Veel configmogelijkheden
  • LACP ondersteuning

Minpunten

• Geen wandbevestiging mogelijk
  • geen 2.5Gbps poort

Als upgrade van een Asus RT-AC66U deze AX82U gekocht. De enkele core op de AC66U bleek de bottleneck te zijn met al het thuiswerk en afstandsonderwijs. Er ontstond latency niettegenstaande er slechts 5Mbps bandbreedte gevraagd werd. Hieronder eerder een eerste indruk dan een echter review van deze router.

Bij het installeren kom je meteen op een keuzepagina terecht welke u door de installatie leidt.
Daar ik parental control en dus MAC filtering, op de AC66U gebruik heb ik deze config uit de AC66U opgeslagen en terug ingeladen in de AX82U. Dit werkte meteen. Dit vind ik absoluut top van Asus.
Enkel nog eens door de menu's gegaan om te kijken of ik nog bijkomende instellingen diende aan te passen.

Alle 16 toestellen in mijn netwerk maakte meteen verbinding. Dekking is iets beter dan met de AC66U. ±6dB betere ontvangst in op de 2.4GHz band. Op de 5GHz band is de winst kleiner, maar de gemeenschappelijke snelheid met twee clients naar de NAS is wel duidelijk hoger. Voorheen was dit samen ±60MB/s, nu kom ik op 100MB/s uit en meer kan mijn oude Synology niet aan. Volgende keer een NAS met twee NIC aanschaffen daar de AX82U LACP aankan zie: https://www.asus.com/us/support/FAQ/1016088/

Verder heeft Asus een vrij goede 'Asus Router' app voor beheer en controle van de router. Zelf gebruik ik hem al jaren en dit is absoluut handig voor het maken van een gastnetwerk met QR code en al. Op de nieuwe router zie ik nu ook wie welke bandbreedte vraagt.

Een nieuw item op deze router is AiProtection welke niet alleen een overzicht geeft of alles correct is ingesteld op de router maar ook online bescherming. Dit heb ik nog niet op de proef gesteld. Info op:https://www.asus.com/support/FAQ/1008719

Ook nieuw is de gamingfuncties welke ik nog niet heb getest.

De RGB verlichting is leuk maar slechts een gimmick. Asus heeft hier geen enkele nuttige functionaliteit aan gekoppeld. Bvb op de Algmene status, CPU belasting of bandbreedtegebruik te zien. In de setup kan je wel het effect koppelen. Of het ook te syncen is met de PC heb ik niet uitgezocht.

Heb jij ook een ASUS RT-AX82U (90IG05G0-MO3R10)?