Ik blijf er bij dat de Keychron C2 een leuke keyboard is voor de prijs. Ik heb dat nu zelf mogen ervaren. Voor de prijs kun je niet verkeerd gaan. Al heeft hij wel een paar issues wat precies te herleiden is naar de prijsbesparing op bepaalde onderdelen.
Inleiding
In mijn vorige review van de Keychron K7 zei ik het volgende:
"Een kleine tip. Deze Keychron K7 keyboard mag dan wel 74 USD minimum zijn maar de C1 (80%) of C2 (100%) kost maar 39 USD of 44USD minimum per stuk en verschilt kwa ondersteuning in switches niet met de K7 (als je de hotswap kiest). Misschien zelfs een leuk kerstcadeau dus voor de aankomende feestdagen?

" —
Put your money where your mouth is zeggen ze dan. Now here we are
Het bedrijf Keychron begon terug in 2017 hun lineup met low profile keyboards te maken, maar zijn tegenwoordig ook te vinden in de categorie met full sized height keyboards. In het begin altijd al scherp geprijsd, maar nu kwamen ze met een echte low budget category killer. Hun woorden dan. Al zitten ze daar niet ver van af.
De Keychron C2 is vanuit keychron beschikbaar voor 44 USD voor de non-backlight, non hot swap 'keychron' switch versie en de duurste optie is 69 USD voor RGB backlight, 'gateron' hot swap switches. Bekijk wel dat de verzendkosten al snel tussen de 10 en 20 usd zit omdat het international shipping is. Ergowerken verkoopt ook deze keyboards, maar vraagt voor de snelle verzending en langere garantie (24 maand) wel een extra premium prijs.(non sponsored is de enige reseller in Nederland)
De Keychron C2 heeft ook een kleiner broertje, de C1. Deze is in alle aspecten hetzelfde als de C2 maar is 80%. Hij mist dus de numpad, maar is daardoor ook 5 USD goedkoper over de hele linie. Al weet ik het niet zeker is denk ik de meeste kritiek hier gegeven hetzelfde voor de C1.
Ik review hier de Keychron C2 (100%) met white backlight, non hot swappable en gateron browns.
De feeling en touch
Eerst even een look around. De C2 is een 100% keyboard. Niet heel gebruikelijk voor dit segment keyboards, maar wel essentieel als je veel je numpad gebruikt. Voor mij is het wel een hinder. De keyboard moet meer naar links omdat je anders in conflict komt met je muis en hierdoor kom je in een onwenselijke type houding te zitten.
Raspberry Pi zero 2w, Iphone 12 (met Dbrand grip case) en Keychron K7 for size.
De behuizing is gemaakt van ABS plastic, een downgrade van de metalen behuizing in duurdere modellen. Al is plastic wel iets beter voor de akoestiek van de toetsen. Flex van het chassis is nog steeds wel heel minimaal desondanks dat het compleet van plastic is en geen metalen versteviging heeft. Er is echter wel een duidelijk teleurstelling met de C2. De keycaps. Zoals te zien is in de volgende foto's is de transparantie in de legend slecht bedrukt. De hoekjes van letters is simpelweg gewoon niet doorzichtig op sommige plekken en ook is er een heel duidelijk helderheid verschil tussen de backlight van witte keycaps en black keycaps. De zwarte keycaps zijn ongeveer 50% minder helder/transparant dan de witte keycaps. De keycaps zijn van double shot ABS gemaakt wat de leeftijd van de keycaps moet helpen, maar is de legend is teleurstellend. Ook een verschil met de Keychron K7 is dat de K7 soft touch keycaps heeft wat niet aanwezig is op de C2. Overal zien en voelen de keycaps er goedkoper uit desondanks dat het betere longevity moet hebben.
Wat ook een rare keuze is geweest is de keuze van keycaps colors. Keychron heeft bij de non-backlight versie van de C2 de keuze gemaakt om de kleuren van de keycaps te veranderen van waar eerst witte keycaps zijn naar zwart keycaps en van zwarte keycaps naar witte keycaps, maar biedt hier geen keuze in om wel de andere keycap set te krijgen. Dan zou je denken misschien is het iets met non-backlight versie te maken heeft die een andere keycap set nodig heeft, maar als je kijkt bij de Keychron C1, de kleinere versie van de C2, dan krijg je bij de non-backlight ook dezelfde witte keycaps als je bij de backlight versie krijgt van de C2. Waarom gewoon niet de optie geven aan de consument? Als het nog niet duidelijk is staat het ook hieronder visueel uitgebeeld.
Wel een leuke touch, je krijgt voor de escape en de lighting knop een oranje keycap als extra in de doos.
Keycap set van de non-backlight Keychron C2
Keycap set van de non-backlight Keychron C1 & alle ander varianten van C2 en C1
Een overgang voor mij, maar misschien ook noemenswaardig voor mensen die van keyboards afkomen met een lage totale hoogte. Denk hierbij aan laptop keyboards of scissors switch style keyboard. De Keychron c2 is niet super dik maar de chassis (zonder keycaps) is wel dikker dan andere low profile keyboards van Keychron. Dit kan misschien voor sommige mensen moeheid bij de polsen oproepen of RSI klachten erger maken als je geen polssteun gebruikt. De C2 & C1 heeft voetjes met de mogelijkheid om de keyboard te verhogen voor een fijnere type ervaring tot een maximaal van 9 graden.
Links een iphone 12 en rechts de Keychron K7
Links een iphone 12 en rechts de Keychron K7. Met voetjes op max stand 'stage' 2 (9°)
De voetjes in 'stage 1'Functionaliteit
De Keychron C2 ondersteunt zowel Windows als Mac. In de doos van de keyboard krijg je dan ook zowel de keycaps voor windows(Alt, Win) als mac(command, option). De keyboard is over te zetten van windows naar mac en vice versa op de achterkant via een slider. Hier vindt je ook de afneembare Type C aansluiting. Een leuk pluspunt is de gevlogen kabel die je van Keychron krijgt.
De slider voor win/macSwitches, switches en switches
Nu de switch opties voor de C2 (en C1). Als je de goedkopere versie haalt met non-swappable switches dan ben je gelimiteerd tot Red, Blue of Brown switches van of Gateron of Keychron (Keychron voor de non-backlight en Gateron voor de backlight varianten). De Gateron variant zou 50 miljoen clicks meegaan terwijl de switch van Keychron zelf juist 70 miljoen clicks meegaat. (Ik heb persoonlijk de keychron switches mogen proberen in een andere keyboard en ik vind ze fijn en vergelijkbaar met Gateron, al is het iets minder smooth.)
De Gateron brown switches had ik specifiek eerder nog nooit mee getypt maar zijn fijn om mee te typen ik weet precies waar ik zit in de travel en het geluid is ook prettig (geluid test komt later in de review).
Als je echter de hot swappable versie haalt, die 10 euro extra kost, wordt je keuze in switches een stuk ruimer. Al is het niet bij aankoop dat je deze keuze krijgt. Alleen aftermarket, wat een minpuntje is. Standaard kun je dus alleen kiezen uit de switches zoals hierboven staat. Je kunt dan first party op de website meer switches kopen als mod. Dit betekent alleen wel dat het je extra geld kost omdat je dus Red, blue of brown switches ge-preinstalled krijgt in je keyboard. Persoonlijk zorgt dit voor onnodige extra productie, onnodige geldverspilling en is het dus ook nog slecht voor het milieu.
De switches kosten aftermarket vanuit Keychron zelf gelukkig niet veel. Je betaald 10 USD voor 35 switches en verzenden is een stuk goedkoper (7-9USD) als je alleen switches besteld vergeleken met een keyboard verzenden(10-20USD). Dus als je je achteraf bedenkt over je switch keuze of niet een red, blue of brown switch wilt hoef je niet weer veel te veel verzendkosten te betalen.
Je bent echter niet verplicht om bij Keychron je switches te halen, want ze ondersteunen heel veel switches in hun hot-swappable keyboards. Zolang de switches maar de 3pin of 5pin MX style switch zijn moet het werken volgens Keychron, dus Cherry en Kailh switches zijn ook geen probleem. SMD-LED compatible wordt wel aanbevolen voor het beste laten zien van de backlight, maar is niet vereist.
Gateron switch opties vanuit Keychron
Cherry MX switch opties vanuit Keychron
Kailh switch opties vanuit Keychron
Een andere aftermarket mod die toegepast kan worden is een andere set keycaps, want de C2 gebruikt MX style stems. Hierdoor is de aftermarket availability best groot. Ook gebruikt deze keyboard zover ik heb kunnen zien standaard stabilizers vergeleken met de Keychron K7 waar ze off-center zijn. Bij de K7 kan je hierdoor alleen keycap sets gebruiken die speciaal gemaakt zijn voor K7 ( de stabilizer knoppen dan, backspace spatie enzovoort ). Dit is zover ik zie niet het geval bij de C2 en is keycap sets kopen dus makkelijker.
:strip_exif()/m/649402/1N1kd11ZRnfyBRbxRr66ApWEzfMWoS8O7ZDzktGBYfIYOFencR.jpeg?f=620xauto)
De thocc, clack, thocc test
De unfiltered raw sound test is te vinden op de volgende link:
https://imgur.com/gallery/Au1IWnR (audio staat als eerste uit, rechts boven in enablen)
Hou er rekening mee dat het Gateron Brown switches zijn. Ik persoonlijk vind het een prettig geluid alleen is het een beetje metallic heel af en toe als je goed luistert. Niks extreem maar wel benoemingswaardig.
De tegenvallers
Eerlijk gezegd is alles wat genoemd is in deze review best specifiek, op een paar dingen na. De doelgroep voor deze keyboard is dan ook niet voor de enthusiasts, maar meer een instapper waar wel een 'moddability upgrade path' beschikbaar is zou je er later interesse in krijgen en wordt daarom ook niet aangepakt op enthousiast features zoals extra foam of south facing leds. Dat heb je gewoon niet voor deze prijs en is niet de doelgroep van deze keyboard. Voor dat kun je beter naar de Keychron Q1 kijken.
Echter zijn er wel een paar dingen die beter kunnen. Terwijl ik snap dat double shot ABS een betere keuze is voor een keyboard die veel gebruikt wordt. Doet het niet te goede aan de legends van de keycaps. Of het production process verbeterd kan worden is maar de vraag, zeker voor deze prijs. Het ziet er niet uit als je je backlight aan hebt en daarom krijgen deze keycaps ook echt een dikke vette onvoldoende. De keyboard verliest hierdoor een ster op de rating.
(Kleine rant)
Dan nog een kleine rant over mijn irritatie bij selecteren van keycap colors en switches. Waarom gewoon niet een optie of je all white of all black wilt? Of welke van de 2 al bestaande keycap sets je wilt? Ze hebben duidelijk alle keycaps in beide kleuren dus waarom niet. Dit zou issues met uniformiteit al stukken verbeteren. Dan ook nog de hotswap met andere switches. Ook waarom gewoon niet bij het bestellen van je keyboard de optie geven om een andere switch optie dan red, blue, of brown te bestellen? Keychron verkoopt ze zelf al apart. Anders zitten users straks met twee set switches thuis als ze iets anders willen dan red, blue of brown switches. Onnodige productie, onnodige geldverspilling en slecht voor het milieu. Maak het desnoods een barebones unit waarbij je zelf de zak switches erbij kan bestellen maar de keycaps en PCB/chassis krijgt. Niet lastig maar biedt de kans om zelf te beslissen wat je voor switch wilt. Misschien krijgt Keychron meer support tickets door user error maar de personen die hierdoor issues gaan krijgen zal lager zijn dan alle users die daadwerkelijk een Keychron C2 kopen, maar een andere switch type willen.
(Einde kleine rant)
Dan nog, garantie is maar 12 maand vanuit Keychron. Standaard affaire als het om internationale producten gaat, maar wel minimaal in mijn opinie. Als je in europa verkoopt pas je dan ook aan op de minimum aantal jaren garantie en ga niet je eigen spelletje spelen. Echter als je vanuit ergowerken (not sponsored) besteld krijg je wel 2 jaar garantie, maar dan betaal je dus weer meer.
Voor de rest is de keyboard heel degelijk, zeker voor de prijs. Hij typt fijn en is kwa uiterlijk (op de keycaps uniformiteit na) mooi en uniek. Ook is de white backlight op de witte keycaps is echt heel goed (Min de uniformiteit vergeleken met de zwarte keycaps). Het is een zekere aanrader als je de kleine details over het hoofd kan zien en niet zo veel wil uitgeven. Mijn advies uit mijn vorige review om het dit als perfect cadeau te geven aan een geliefde die zoiets wel zou gebruiken blijft dus staan

Vond je het een leuke review? Een upvote wordt altijd gewaardeerd. Kritiek of een vraag? Dat ontvang ik ook altijd graag
Mijn vorige review van de Keychron K7 waar steeds weer naar gerefereerd wordt: