29 oktober 2010, laatste update op 29 oktober 2010, 5.110 views
Rapporteer
Review ASUS X77JQ (X77JQ-TY003V)
Dit is de eerste review die ik schrijf dus mocht er iets ontbreken, dan hoor ik dat graag. Ik heb de laptop op het moment van schrijven een dag in gebruik, dus als ik meer ervaringen (positief en negatief) heb, zal ik deze er ook bij zetten.
Daarnaast is het ook handig om de review van de Asus N71JQ te lezen, aangezien de X77JQ en N71JQ amper van elkaar verschillen.
Reden van aanschaf
Pluspunten
- Goede prijs voor de hardware componenten die er in zitten
- Prima toetsenbord
- Goede GPU met midrange gaming mogelijkheden
- Snelle CPU
- Vlekkeloze Win7 installatie
Minpunten
- Glanzend scherm
- Stroomkabel erg kort
- Weinig instelmogelijkheden BIOS
- Geen verlicht toetsenbord
- Harddisk had wel wat sneller mogen zijn
- Geïnstalleerde Asus software
- Geen Windows 7 media
Review ASUS X77JQ (X77JQ-TY003V)
Reden van aanschaf
Ik zocht een draagbare vervanger voor mijn desktop, welke een goede all-rounder moest zijn en spellen moest kunnen spelen. Na gekeken te hebben naar diverse duurdere laptops (Deviltech, BTO, Asus G73JH, enz.) heb ik toch gekozen voor een gulden middenweg op basis van de prijs-specificatie verhouding.
In de winkel waar ik deze laptop gekocht heb (Mediamarkt) stond ook de Asus N71JQ naast de X77JQ. Uiterlijk viel mij niet direct een verschil op en ook de specificaties leken hetzelfde met uitzondering van de harde schijf. Eerst thuis Internet nog afgespeurd, maar ook daar kwam naar voren dat de specificaties nagenoeg gelijk waren. Voor mij was dit voldoende om de X77JQ te kiezen.
Achteraf blijkt op de doos zelfs vermeld te staan dat het moederbord van een N71JQ is (M/B VER N71JQ 24M). Ook kom je overal in de software N71JQ tegen en is het standaard Asus bureaublad achtergrond ook van de N series.
Specificaties
De specificaties staan wel onder het tabje Specs & Afbeeldingen, maar dit is niet compleet en de type aanduiding van de grafische kaart klopt niet (is een 5730 ipv 5750). Dit is overigens al gemeld aan t.net.
De chipset is een Intel HM55, en ook beschikt deze laptop over één USB 3.0 poort.
Update: Dit is inmiddels bijgewerkt.
Eerste indruk
Na het openen van de doos bleek alles goed verpakt te zitten en voldoende beschermd (zachte zak om de laptop, plakplastic op scherm e.d.). De kleur van de laptop is voornamelijk zwart, hoewel het motief op de kap een beetje bruinige tint heeft. Aangezien ik toch liever naar het scherm staar, dan naar de achterkant, maakte mij dit ook niets uit.
Het is op zich wel een grote laptop, maar dat is ook precies wat ik zocht. De laptop blijft toch voornamelijk binnen.
Het gedeelte waar je handen op legt voelt zacht en rubberachtig aan. Ik verwacht hier verder geen problemen mee.
Software
De laptop is voorzien van Windows 7 Home Premium 64-bit en allerlei Asus meuk. Ik heb het een en ander er al afgegooid, want veel spul heb je niets aan. Zodra ik de media van Win7HP in m'n handen krijg, ga ik de laptop opnieuw kaal installeren. Dat laatste was toch al het plan, aangezien ik Win7 wil houden voor spellen en voor dagelijks gebruik wil overstappen op Ubuntu.
De standaard Asus installatie van Win7 gaat overigens prima en is redelijk snel klaar. Hierna de updates erop gezet en de laptop was in bedrijf.
Hardware
De hardware specificaties zijn voor een laptop van deze prijs mijns inziens meer dan de moeite waard. Core i7 720QM, 4GB mem, 500GB harddisk(5400 RPM Seagate), 17,3" scherm(1600x900), Radeon Mobility 5730 met 1GB mem, USB 2.0 + 3.0, DVD-RW, HDMI, enz enz. De uitrusting is zeer compleet, hoewel ik niet snap dat er geen snellere harddisk in zit.
Verder voelt de laptop wel stevig aan, hoewel ik 'm wel kan buigen als ik de zijkant beweeg. Dit had van mij wel iets steviger gemogen.
De kabel van het stopcontact naar de adapter is ook erg kort en de adapter moet bij mij op het bankstel liggen. Op zich is er vast wel aan een langere te komen, maar dat zijn weer extra kosten. Het is wel iets wat ik in de toekomst er nog bij ga halen.
Wat ook opvalt is dat HyperThreading niet in de BIOS is uit te schakelen. De BIOS is qua instelmogelijkheden redelijk karig.
Testen
Voordat ik een PC, laptop of server in gebruik neem, gaat deze ook altijd even wat zwaarder belast worden om te zien of al het spul verder goed werkt. Hiervoor gebruik ik BOINC en de Folding@Home GPU client. Tot nu toe loopt alles al een paar uur soepeltjes en maakt de ventilator geen overdreven herrie. M'n desktop (welke door de laptop vervangen gaat worden) maakt meer kabaal.
RealTemp: CPU cores lopen op ong 80c op 100% belasting
GPU-Z: de GPU doet ongeveer hetzelfde.
De accuduur heb ik niet getest.
Windows prestatie-index
Processor: 7,0
Geheugen (RAM): 5,9
Grafisch: 6,7
Grafische weergave voor spellen: 6,7
Primaire harde schijf: 5,8
Basisscore: 5,8 (op basis van de laagste score)
Toetsenbord en touchpad
Het grote toetsenbord ziet er mooi uit en typt lekker (typ de review er nu op). Ook de numpad is een uitkomst. Na van een Logitech G15 af te komen, is het wel even wennen, omdat het toetsenbord niet verlicht is en de knoppen voor Home, End, Delete, enz. op andere plekken zitten. Is even wennen en komt vanzelf.
De touchpad werkt verder prima, zoals ik van touchpads gewend ben. De linker en rechter 'muis' knop zitten onder één balk, maar dit is verder niet storend. Toch geef ik uit ergonomisch standpunt de voorkeur aan m'n Logitech MX518 muis.
Gamen
Gisteravond even Modern Warfare 2 erop gezet en een half uurtje gespeeld. Het zag er verder prima uit, alleen haperde het spel af en toe wat. Ik heb de virusscanner (bijgeleverde Trend-Micro trial) niet uitgezet en speelde via WiFi. Zal dit komende week nog bekijken. Mogelijk moet ik MW2 ook wat bijstellen qua grafische opties.
Geluid
Het geluid klinkt verder voldoende voor wat je van een laptop mag verwachten. Wil je muziek luisteren, dan is een goede koptelefoon aan te raden. Dat klikt een stuk beter.
Video's afspelen
Het afspelen van DVD's lijkt verder allemaal prima te verlopen. Heb twee willekeurige DVD's uit m'n collectie geprobeerd en dat zag er prima uit. Veel zal ik dit echter niet gaan gebruiken, aangezien ik wel een Playstation 3 heb staan.
Overall/conclusie
Alle bij elkaar nemend is dit een prima laptop voor €999,- en heb ik geen spijt van de aankoop. De prijs is goed en ik zie niet in waarom je een Asus N71JQ zou kopen, ondanks dat deze meer harddisk ruimte heeft. Voor wie overweegt de Asus X77JQ aan te schaffen, ga eens bij de MediaMarkt of je locale dealer kijken en zie/voel 'm daar zelf.
Wat betrouwbaarheid betreft kan ik helaas nog geen goede uitspraak doen, aangezien ik de laptop net een dag in bezit heb.
Update 29 oktober 2010
Inmiddels heb ik de X77JQ al weer een tijdje in gebruik en moet zeggen dat hij me nog steeds goed bevalt. Voor dagelijks gebruik draai ik Ubuntu 10.10 64 bit en voor de spellen Windows 7 Home Premium 64 bit. Spellen zoals Civilization 5 en Battlefield Bad Company2 lopen verder prima.
Ubuntu 10.10 voor dagelijks gebruik loopt verder ook als een zonnetje (een bugje links of rechts daar gelaten). Ik begin inmiddels wel het nadeel te ervaren van een keyboard wat niet back-light is, maar dat is opgelost door een USB lampje erbij te kopen. Verder zijn de nadelen zoals hieronder vermeld nog steeds van toepassing. Gepiep zoals bertdeking hieronder noemt is inderdaad hoorbaar. Wel irritant, maar kan me er vanaf sluiten.
Om de laptop te kunnen verslepen ben ik op zoek geweest naar een laptop tas en ben er achter gekomen dat BTO 17,3" sleeves net wat te klein zijn. Inmiddels een Targus laptop tas besteld, dus ben benieuwd(moet nog komen).
Ondanks alles nog steeds geen spijt van de aankoop. Blijf het een fijne laptop vinden.