Voorwoord.
Er waren al eerder berichten over SSD's die niet meer de snelheden haalden die de eerste reviewers kregen bij hun testexemplaren. Dat was onder andere het geval bij Samsung. Mogelijk is daar nu ook sprake van. Mijn geteste exemplaar haalt nog maar de helft van de snelheid die Tweakers zelf heeft gemeten. Dit verschijnsel noem ik gemakshalve, degradatie.
Omschrijving.
De Samsung 870 QVO is een SATA type SSD uit de budgetklasse. Normaal gesproken horen hier snelheden bij die liggen rond de 400 tot 500 Megabyte per seconde. Het betreft een zogenaamd twee en half inch type geschikt voor plaatsing in laptops en desktops.
De verpakking. Let op de snelheidsindicatie van 560 MB per seconde lezen en 530 MB per seconde schrijven.
Netto opslag 931 GB
:fill(white):strip_exif()/f/image/fCeDzPZG36kk8x59JaobmRSL.png?f=user_large)
Synthetische snelheden.
Ten opzichte van de 400 tot 500 MB/s verwachtingen valt dit dus vies tegen.
De echte real life snelheid.
Continu schrijfsnelheid van een pakket fims van 25 GB:
Deze erg langzame SSD schrijfsnelheid past eigenlijk meer bij een eMMC.
Het gaat ook om slechts twee keer de snelheid van een moderne Harddisk.
Het is ook lang geleden dat we dit soort langzame snelheden zagen bij mainstream SSD's.
Uit mijn hoofd moeten we dan terug naar de tijden van OCZ SSD's.
Hopelijk is deze Samsung wel betrouwbaarder dan OCZ.
Tweakers kwam bij hun testexemplaar op de onderstaande waardes uit:
Gezien mijn eigen bovenstaande metingen lijkt er sprake van een sterke degradatie in de geleverde prestaties.
Conclusie.
Helaas kan ik geen andere conclusie trekken dan dat hier sprake is van een stevige product degradatie waarbij de veronderstelde snelheden bij lange na niet worden gehaald. Zowel de snelheid op de verpakking als de door tweakers gemeten snelheden geven geen realistisch beeld van de te verwachten halve SATA snelheid.
Testsysteem:
Deskmini Ryzen 3200G via USB 3.0 en Native SATA.
Bootdisk Samsung M.2 970 EVO+ 3000 MB/s
productreview: Samsung 970 Evo Plus 500GB review door Remag22