Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 15,6" (1600x900), 320GB (hdd) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HP EliteBook 8540p (WD920ET) Review

+3
Kid Jansen 6 april 2011, laatste update op 2 mei 2015, 49.122 views

HP EliteBook 8540p (WD920ET)

Erg degelijke laptop met uitstekende bouwkwaliteit. De laptop wordt wel erg warm, zeker na een aantal jaar gebruik, en moet om dit zoveel mogelijk te voorkomen goed stofvrij gehouden worden van binnen. Verder is de laptop vrij zwaar en duur, maar de prestaties en connectiviteit zijn zeer goed.

Pluspunten

  • Prestaties (CPU, GPU en HDD allemaal goed)
  • 5x USB aansluiting, waarvan 2x USB 3.0
  • DisplayPort
  • 1600x900 schermresolutie
  • Bluetooth 2.1
  • E-SATA
  • Bouwkwaliteit
  • Contrast scherm
  • ExpressCard 54 uitbreidingsslot
  • Aansluiting tweede batterij
  • Docking station aansluiting

Minpunten

  • Laptop wordt erg warm en moet daardoor van binnen goed stofvrij gehouden worden
  • Gewicht
  • Prijs
  • Toetsenbord is niet echt geweldig
  • Helderheiduniformiteit van scherm
  • Inkijkhoek scherm
  • Kleurbereik scherm (60% NTSC)
  • Ergonomie (onder andere erg klein touchpad van 80 x 35 mm)
  • Sluitsysteem gaat soms open in laptoptas

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 5
Prijs Score: 3
Deze review is eigenlijk een review van de HP EliteBook 8540p WT038ES, dit is een uitvoering die HP speciaal aan universiteiten levert. De verschillen met de HP EliteBook 8540p WD920ET zijn echter minimaal, alleen de harde schijf is kleiner (250 GB i.pv. 320 GB), het besturingssysteem is anders (Home Premium i.p.v. Professional) en de accu is anders (standaard 73 Wh accu i.p.v. de 68 Wh Long Life accu).

Inhoudsopgave

(alle onderdeelnamen zijn links die verwijzen naar dat onderdeel)Informatie van fabrikant

Specificaties (WD920ET)
Handleiding (Engels)
HP EliteBook 8540p QuickSpecs (Engels)
HP EliteBook 8540p & 8540w Maintenance and Service guide (Engels)

Specificaties opgegeven door Notebook Service Centre (onderdeel ICTS Universiteit Twente)

Specificaties HP EliteBook 8540p WT038ES

Andere reviews

Notebook Review
Notebook Check

Inhoud van verpakking

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/3FjhhCQ9Y2KD1tQJO2qgXQyt/full.jpg

Aanzichten van laptop

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/4WrmOJSjq9GMsKKd2N4UEye6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/5ixl4pIxEWVKYt7zHuU3PgwW/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/dEAuexXtiCyJ08dGZHu7TuLv/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/BlYK9wjAM3DhYmsClSjA7EU0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/XaAz3CmhLFhhN3OVSv2EcrH4/full.jpg
http://tweakers.net/ext/i.dsp?FotoAlbumID=217797&format=full&ext=.png

Algemene indruk

De algemene indruk die ik van deze laptop heb is goed. Het is dan ook een goede en degelijke laptop, toch is hij nog verre van perfect. Hoewel ik deze laptop heb gekocht via Universiteit Twente voor ¤988 vind ik de prijs nog steeds hoog. De prijs/kwaliteit verhouding is wel een stuk beter dan van vergelijkbare laptops bij de standaard webwinkels, maar vergeleken met goedkopere laptops met bijvoorbeeld een i5 430M is deze laptop alsnog redelijk duur en niet heel veel sneller. Dat geld gaat vooral in het scherm, de videokaart en de ondersteuning/garantie zitten. Alle laptops met een hogere resolutie dan wat standaard is (tegenwoordig 1366x768) zijn meteen veel duurder, de Nvidia Quadro NVS 5100M is veel duurder dan de game tegenhanger Geforce GT 330M en de ondersteuning/garantie betaal je meer voor, omdat het een professionele laptop is met langere garantie dan gebruikelijk is.

Een van de dingen die ik niet voor deze review getest heb is de software. Ik ben allergisch voor meegeleverde software, die troep wil ik echt niet op m'n PC hebben. Ik heb bij deze laptop daarom net als bij m'n vorige laptop de harde schijf geformatteerd en zelf Windows opnieuw geïnstalleerd en ook net als vorige keer voor de Professional versie gekozen. Nu met Windows 7, vorige keer met Windows XP.

Ik vond het erg stom dat deze laptop met Windows 7 Home Premium 32bit UK werd geleverd. Om te beginnen kan je met de 32bit versie niet al je geheugen gebruiken. Maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat voor sommige softwarepakketten die voor bepaalde studies worden gebruikt door de makers wordt aangeraden om de zakelijke Windows versies te gebruiken (Professional, Enterprise en Ultimate). Doe je dat niet dan garanderen ze niet dat alles goed werkt en leveren de makers van die softwarepakketten ineens ook een stuk minder ondersteuning.

Gelukkig kon ik via MSDN AA Windows 7 Professional 64bit UK krijgen, dus die staat er nu op.

Wat me verder opviel is dat de touchpad erg klein is, deze meet slecht 80 x 35 mm. M'n vorige laptop had een touchpad van 80 x 45 mm, wat al een stuk beter formaat leek. Ik heb ook wel eens op Apple MacBook (Pro) laptops gewerkt en die hebben een touchpad van 100 x 75 mm wat echt veel fijner werkt en wat een losse muis ook minder noodzakelijk maakt.

Featureset

De featureset van deze laptop is zeer goed, met 5 USB aansluitingen, E-SATA en Firewire kan je in de meeste gevallen wel al je randapparatuur aansluiten op deze laptop zonder USB hubs of docking stations. Verder kan je grote schermen aansluiten met resoluties hoger dan 1920x1200, omdat er op deze laptop een DisplayPort aansluiting zit i.p.v. het meer gangbare HDMI. Een ExpressCard 54 uitbreidingsslot, webcam+mic, kaartlezer en een scherm met een resolutie van 1600x900 pixels maken het af.

Uitgebreide specificaties

• Processor: Intel Core i5 540M - 2 cores, HT, 2.53 GHz, C2, 3MB cache, 32nm (specs) (benchmarks)

• Geheugen: 2x 2GB PC3-10600-1333MHz-CL9, Micron MT8JSF25664HZ-1G4D1, 1.5V, non ECC, single rank, non parity, 8x256MB chips (Micron OJD22 D9LGK), SPD data

• Videokaart: Nvidia Quadro NVS 5100M - GT216, 40nm, 1GB GDDR3 (specs)

• Harde schijf: Western Digital Scorpio Black WD2500BEKT - 250GB, 7200RPM, 16MB (specs)

• Moederbord: HP EliteBook 8540p met Intel QM57 chipset en 2x DDR3 SODIMM geheugenslots

• Scherm: 15,6" 1600x900 AU Optronics B156RW01 v1 6bit TN paneel (datasheet)

• Optische drive: HP DVD±RW AD-7586H, SATA-150, firmware KH04, 2MB buffer, LightScribe

• Audiochip: IDT 92hd75b3 @ Intel QM57

• LAN NIC: Intel 82577LM Gigabit NIC (specs)

• WLAN NIC: Intel Centrino Ultimate-N 6300 - 802.11a/b/g/n, tot 450Mbps (specs)

• Touchpad: Synaptics PS/2 port Touchpad 80 x 35 mm

• Pointstick: onbekend merk point stick

• Accu: 8 cells 73Wh Li-ion accu, 14.4V 4910mAh

• Voeding: 100-240V AC 50/60Hz ingang, 19V DC 4.74A uitgang, max 90W, 126 x 50 x 30.5 mm

• Besturingssyteem: origineel Windows 7 Home Premium 32bit UK, zelf Windows 7 Professional 64bit UK geïnstalleerd

• Afmetingen: 37,35 x 25,15 x 3,24 cm

• Gewicht: vanaf 2,95 kg

Aansluitingen:
  • Voeding
  • VGA
  • DisplayPort
  • 3x USB 2.0
  • 2x USB 3.0
  • E-SATA
  • 4pin IEEE1394a (Firewire 400)
  • RJ-45 gigabit LAN
  • Line-in / Mic 3,5mm mini-jack
  • Line-out / Headphones 3,5mm mini-jack
Extra:
  • ExpressCard 54 uitbreidingsslot
  • SD/MMC/MS(Pro/Duo)/XD kaartlezer
  • geïntegreerde HP Bluetooth 2.1 module
  • Smartcard lezer
  • 2MP webcam met microfoon
  • Aansluiting voor extra batterij
  • Docking station aansluiting (HP 230W Docking Station (VB043AA) en HP 230W Advanced Docking Station (NZ223AA))

Laptop opengeschroefd

Ik neem geen genoegen met alleen wat resultaten van programma's als Everest Ultimate, CPU-Z en GPU-Z. Het is veel leuker om de laptop gewoon even open te schroeven en te bekijken. Verder is deze laptop nog behoorlijk nieuw, waardoor dergelijke programma's ook niet altijd alles goed herkennen. Zo heb ik alle informatie over het geheugen handmatig opgezocht, omdat CPU-Z en Everest Ultimate bij SPD niks weergaven. Met een typenummer ben je daar al vrij snel en de website van Micron was behoorlijk uitgebreid wat betreft informatie over deze modules. Een deel van de informatie kon ik meteen zelf van de modules aflezen.

Overigens is het me niet gelukt om de laptop helemaal open te krijgen, daarvoor zal ik eerst nog een keer goed de Maintenance & Service Guide voor moeten doorlezen. Op de laatste foto in dit rijtje heb ik alle schroeven gemarkeerd.

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/26S27drKJZf8dW6HA3dkJNSx/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Q569VfEUqIjKe8ZysLCpdra5/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/KwJlGgaqKTti4GjZmvmbaIfn/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/4JjdPKOwnQARSpR1CuYGnLT4/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/81QhOVLsx1jD7mYuaDcAifq4/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/bhYa7yd92rAuUhdNE32xNTnV/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/k5YDA2hxMpSVMh4gKsQy9dSA/full.jpg


Informatie CPU-Z en GPU-Z

http://tweakers.net/ext/f/EByVIeUCtyGhkk7bXy4LM0gM/full.png
http://tweakers.net/ext/f/g3vg5TbGPo8Z5Y24t39NZCs5/full.png

Prestaties

De prestaties van het systeem als geheel heb ik getest met Futeremark PCMark Vantage Advanced en PassMark PerformanceTest 7.0 64bit. Van beide benchmarks heb ik alle tests gedraaid met alle instellingen op default.

PCMark Vantage:

PCMarkSuite: 6477 PCMarks
Memories Suite: 4187
TV and Movies Suite: 3131
Gaming Suite: 5518
Music Suite: 5299
Communications Suite: 7846
Productivity Suite: 5306
HDD Test Suite: 3412

Ter vergelijking heb ik deze benchmark ook op m'n vaste PC (i7 930, 6GB DDR3, ATI FirePro v4800) gedraaid en dat gaf het volgende resultaat:

PCMarkSuite: 7844 PCMarks
Memories Suite: 5898
TV and Movies Suite: 5380
Gaming Suite: 9012
Music Suite: 7056
Communications Suite: 7116
Productivity Suite: 6567
HDD Test Suite: 4599

PassMark PerformanceTest 7.0 64bit:

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

Laptop:

http://tweakers.net/ext/f/A6qcgzQH7jrbNmzxg4Vp7yjV/full.png
http://tweakers.net/ext/f/lp5WaxpacXX1GjAQS3q0Y4xD/full.png

Vaste PC ter vergelijking met Intel Hyper Threading uit:

http://tweakers.net/ext/f/mMDOSId7x0AT9692enzHTyKT/full.png
http://tweakers.net/ext/f/TBAFoFZrPYajcBfnLOCn4BrP/full.png

En met Intel Hyper Threading aan:

http://tweakers.net/ext/f/5jKZBi09OOEcPF757Ah4qK85/full.png
http://tweakers.net/ext/f/I3Uj4Gic196IVgrjebYR0yD3/full.png

Verder heb je nog de Windows 7 Experience Index, maar daar hecht ik niet veel waarde aan.

• Processor: 6,7
• Memory (RAM): 5,9
• Graphics: 6,5
• Graming Graphics: 6,5
• Primary Hard Disk: 5,9

De totaalscore is dus 5,9 omdat de laagste waarde telt.

CAD & DCC

CAD (Computer Aided Design) en DCC (Direct Content Creation) prestaties heb ik getest met SPECviewperf 11 64bit. Dit is een benchmark die de prestaties van een aantal CAD en DCC programma's test:

Lightwave 9.6: 6.38
EnSight 8.2: 8.78
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 1.01
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 1.01
CATIA V5 R19: 3.33
Maya 2009: 4.62
Solidworks 2009 SP2: 5.85
Siemens NX 7: 4.35

Vaste PC ter vergelijking met Intel Hyper Threading uit:

Lightwave 9.6: 23.40
EnSight 8.2: 13.41
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.73
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 15.31
CATIA V5 R19: 7.06
Maya 2009: 46.25
Solidworks 2009 SP2: 22.24
Siemens NX 7: 20.73

En met Intel Hyper Threading aan:

Lightwave 9.6: 21.75
EnSight 8.2: 13.31
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.71
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 15.21
CATIA V5 R19: 6.96
Maya 2009: 45.94
Solidworks 2009 SP2: 21.56
Siemens NX 7: 20.62

En met Intel Hyper Threading aan op een resolutie van 2560x1440 pixels:

Lightwave 9.6: 21.59
EnSight 8.2: 12.07
Pro/ENGINEER Wildfire 5.0: 3.75
Siemens Teamcenter Visualization Mockup Viewset: 14.71
CATIA V5 R19: 6.83
Maya 2009: 40.66
Solidworks 2009 SP2: 21.43
Siemens NX 7: 19.44

Processor

MATLAB R2010b 64bit Benchmark:

Standaard benchmark met 25 herhalingen in één run, Matlab pakt automatisch de beste 10 daar uit.

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

Laptop:

http://tweakers.net/ext/f/suub3sKgYuM9LPZgORAexEXT/full.png
http://tweakers.net/ext/f/sHZx4EKEJQ4bF9VcIbMCFRRc/full.png

Vaste PC ter vergelijking met Intel Hyper Threading uit:

http://tweakers.net/ext/f/iq8cUzGUdZe6FP3bmVlhrc7p/full.png
http://tweakers.net/ext/f/zgFaW0oYuuTdQTV2J1QWcD8C/full.png

En met Intel Hyper Threading aan:

http://tweakers.net/ext/f/j2ZpUwovWDLwaT5x97obVhDj/full.png
http://tweakers.net/ext/f/AD5sdFffPaPwkMm0q1DrkIJv/full.png

Cinebench R10 64bit:

OpenGL benchmark: 3770
Singlecore CPU benchmark: 3859
Multicore CPU benchmark: 8063

Cinebench R11.5 64bit:

OpenGL: 16.96 fps
CPU multicore: 2.02 punten
CPU singlecore: 0.92 punten

Super Pi Mod v1.5 XS:

http://tweakers.net/ext/f/TFnXvInucjDZENPWi7NFlmi2/full.png

Vaste PC ter vergelijking:

http://tweakers.net/ext/f/GInpBNxT0ag5Ak6LODAKcB7O/full.png

Hexus PiFast (PiFast41):

31.26 s

wPrime 2.03:

32M: 21.984 s
1024M: 688.066 s

WinRAR 3.93:

Benchmark and hardware test: 1595 KB/s

Lavalys Everest Ultimate Edition 5.50:

CPU Queen: 17263
CPU PhotoWorxx: 12832
CPU ZLib: 42592 KB/s
CPU AES: 168313

FPU Julia: 5390
FPU Mandel: 3010
FPU SinJulia: 2594

Geheugen

Het geheugen heb ik getest met de geheugenbenchmarks van Everest Ultimate.

Geheugen leesprestaties: 7622 MB/s
Geheugen schrijfprestaties: 7539 MB/s
Geheugen kopiëren: 8740 MB/s
Geheugen vertraging: 94,3 ns

Harde schijf

http://tweakers.net/ext/f/Ab1WVq1S9reOTXGxoQ34t241/full.jpg

De harde schijf is een zeer belangrijk onderdeel in een laptop, aangezien dit onderdeel vrijwel altijd de bottleneck vormt van het systeem. Gelukkig zit in de HP Elitebook 8540p een behoorlijke snelle harde schijf, die zelfs nog vrij aardig mee kan komen met veel desktop harde schijven.

Het testen van de harde schijf heb ik met HD Tune Pro 4.50 en Crystal Disk Mark 3.0 x64 gedaan.

De resultaten van HD Tune Pro 4.50 (best-of-three bij iedere test)

http://tweakers.net/ext/f/sjduTxI54MSTt82SyY45nFHf/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/sJhCfsp6HHAFkAm4ixqxTzRb/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/DNEpJihuZCL8lSC3qcy0niMX/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/iuYWyG0XAMVdQDmTdoizKkVj/full.jpg

Later heb ik nog een keer de standaard benchmark van HD Tune Pro gedraaid toen Prime 95 en Furmark ook draaide om ook de HDD te belasten in de stresstest voor het testen van de warmteproductie. Vreemd genoeg kreeg ik toen betere resultaten dan tijdens het testen in idle. De verklaring hiervoor is misschien dat Windows en programma's die op de achtergrond draaien, zoals m'n virusscanner, niet de gelegenheid krijgen om de harde schijf te benaderen, omdat de CPU constant op 100% werkt.

http://tweakers.net/ext/f/7hicjBwh9uiiutKYywVRCyRx/full.png

De resultaten van Crystal Disk Mark 3.0 x64 (best-of-three)

http://tweakers.net/ext/f/AfIKWcZEZYALvZg4iuTsJxvo/full.jpg

De resultaten van ATTO Disk Benchmark 2.46 (best-of-three)

http://tweakers.net/ext/f/qGHODTLpUnaW8f2k46IVJjU1/full.png

In de meeste gevallen is de snelheid van deze schijf ongeveer 2/3x de snelheid van de Samsung Spinpoint F3 HD103SJ. Voor meer vergelijkingsmateriaal verwijs ik naar m'n review van de Samsung Spinpoint F3 HD103SJ.

Vergeleken met de 100GB 5400rpm Hitachi Travelstar 5K100 die in m'n vorige laptop zat is het een hele vooruitgang, de minimumsnelheid is 116% hoger, de maximale snelheid 141%, en gemiddelde snelheid is zelfs 145% hoger. De minimumsnelheid die ik gemeten had tijdens de stresstest voor de harde schijf in de 8540p is zelfs sneller dan de maximumsnelheid die ik van de harde schijf uit de ASUS A6JC had gemeten.

Videokaart

De videokaart in deze laptop is een Nvidia Quadro NVS 5100M met een GT216 GPU. Deze videokaart is vergelijkbaar met de Quadro FX 880M en Geforce GT330M, die dezelfde GPU hebben. De Quadro FX heeft dezelfde frequenties als de Quadro NVS, de Geforce is 4,55% hoger geklokt. (Comparison of Nvidia GPU's op Wikipedia)

De kaart werkt via een PCI-E 2.0 x16 bus interface, wordt op 40nm gefabriceerd, ondersteunt DirectX 10.1 en OpenGL 3.3 en heeft 1GB GDDR3 dedicated videogeheugen met 128bit geheugenbus tot zijn beschikking.

Deze videokaart vond ik één van de minpunten van deze laptop. Ik had voor m'n studie werktuigbouwkunde veel liever de op CAD en DCC toegespitste Nvidia Quadro FX 880M in deze laptop gezien (dan is het de 8540w). Maar blijkbaar vond Universiteit Twente het niet nodig om rekening te houden met studies die dergelijke programma's gebruiken, zoals werktuigbouwkunde en industrieel ontwerpen.

Nvidia zegt zelf over Quadro NVS:

Delivering a reliable hardware and software platform, NVIDIA® Quadro® NVS professional business graphics solutions provide a stable business environment. With robust IT management tools for seamless enterprise deployment, Quadro NVS graphics boards are the unrivaled solution across mixed work environments in many markets, including financial institutions, emergency call centers, digital signage systems, and other mission-critical environments.

Als ik dat zo lees vind ik dat niet erg nuttig voor een student. Alle studenten die geen CAD of DCC software gebruiken zijn beter af met een gamevideokaart en hebben dan een goedkopere laptop die beter presteert in games. Voor de studenten die wel CAD of DCC gebruiken is deze kaart compleet nutteloos, want dergelijke programma's maken vrijwel altijd alleen gebruik van de videokaart als dat een Nvidia Quadro FX of ATI FirePro videokaart is. In alle andere gevallen, zoals met deze videokaart, moet de processor alles renderen en doet de videokaart vrijwel niks.

Het testen van de prestaties in games van deze videokaart heb ik gedaan met Futuremark 3DMark Vantage Advanced (voor prestaties met CAD & DCC zie: Specviewperf 11 benchmark). De 3DMark Vantage scores kan ik helaas niet public maken, omdat de Nvidia Quadro NVS 5100M net als de ATI FirePro v4800 in m'n vaste PC niet correct wordt herkend door 3DMark Vantage. Daarom vind Futuremark dat je score niet aan de eisen voldoet en kan je deze ook niet public maken. Eerst kon ik 3DMark Vantage helemaal niet draaien, want alle resoluties met een lagere verticale resolutie dan 1024 pixels werd geweigerd. Wel raar, want 1600x900 pixels zijn meer pixels dan 1280x1024 pixels, bijna 10% meer zelfs.

Dit heb ik opgelost door m'n Elitebook 8540p op m'n Dell U2711 aan te sluiten, hierbij had ik het scherm van de 8540p uitgeschakeld in Windows, dus de U2711 was het enige en daarom ook primaire scherm.

In m'n eerste run heb ik 3DMark Vantage in de Performance stand gedraaid, met de U2711 op 1280x1024, deze run had het volgende resultaat:

3DMark Score: P2732 3DMarks
CPU Score: 16442
Graphics Score: 2138

Niet eens heel erg slecht dus, want de ATI FirePro v4800 (vrijwel zelfde kaart als ATI Radeon 5670 1GB versie) in m'n vaste PC haalde een score van P6186 en die kaart is nieuwer en een desktop kaart.

Vervolgens heb ik de resolutie verhoogd van 1280x1024 naar 1920x1200 en 3DMark Vantage nog een keer gedraaid op de Extreme stand, dit gaf een resultaat van X1020.

3DMark Score: X1020 3DMarks
CPU Score: 6261
Graphics Score: 972

Optische drive

http://tweakers.net/ext/f/FGBsldVuJ88yEpXBUylJyONM/full.jpg

Ik heb de HP DVD±RW AD-7586H optische drive in de 8540p getest met Nero DiscSpeed 4, met de Ratt & Roll '81-'91 verzamel CD van Ratt, dat is namelijk met 77 minuten en 32 seconden de langste CD die ik heb en bovendien heb ik de CD vrijwel nooit gebruikt omdat hij op m'n PC staat dus hij verkeert nog in nieuwstaat. Ik heb ook de Hitachi LG Datastorage GMA-4082N uit m'n vorige laptop, de ASUS A6JC-Q088H, getest met deze CD voor de review van die laptop en ook de Sony Optiarc AD-7260S die in m'n nieuwe vaste PC zit.

http://tweakers.net/ext/f/Hwg3mOzUelGVRXV5XyN7KiTU/full.png
http://tweakers.net/ext/f/3d7wi9DKVMdZ5UyU3KPQojwD/full.png
http://tweakers.net/ext/f/yk52kEHrAs1kWmLs1UXoep3O/full.png

Scherm

ICM kleurprofiel, gamma 2.2 en kleurtemperatuur 6500K, gemaakt met Spyder 3 Elite v4.0.2 (met dank aan darkstone voor het hosten)

Paneel: AU Optronics B156RW01 v1 (6bit TN)
Afmetingen actief deel: 344.20 mm x 193.50 mm, diagonaal 394.86 mm (15.55")
Totale afmetingen: 360.00 mm x 210.00 mm, diagonaal 416.77 mm (16.41")
Pixelpitch 0.2151 mm (118.1 ppi), ter vergelijking: de U2711 heeft 109.0 ppi en een 24" WUXGA scherm 94.1 ppi
Maximale helderheid wit: 187 cd/m² (minimaal) / 220 cd/m² (gemiddeld)
Contrast: 300:1 (minimaal) / 400:1 (gemiddeld)
Reactietijd: 2 ms rise, 6 ms fall (rise+fall maximaal 16 ms)
Backlight: White LED
Kleurbereik: 60% NTSC 1953 in CIE 1931 xyY color space
Kijkhoeken (volgens AU Optronics):
  • links/rechts: 60° minimum, 70° kenmerkend
  • onder: 50° minimum, 60° kenmerkend
  • boven: 45° minimum, 60° kenmerkend
Kijkhoeken (volgens HP):
  • links/rechts: 30° minimum, 45° kenmerkend
  • onder: 20° minimum, 35° kenmerkend
  • boven: 10° minimum, 25° kenmerkend
Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 color chromacity diagram (datasheet van paneel):
  • Rood: Rx 0.623; Ry 0.351
  • Groen: Gx 0.336; Gy 0.574
  • Blauw: Bx 0.148; By 0.053
  • Witpunt: Wx 0.313; Wy 0.329 (komt overeen met standaard witpunt D65)
  • Nauwkeurigheid: voor elk coördinaat ± 0.030
  • totaal oppervlak in CIE 1931 color chromacity diagram: 0.09573
  • kleurbereik in % NTSC 1953 in CIE 1931 color chromacity diagram: 60.51%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY in CIE 1931 color chromacity diagram: 28%
link naar datasheet van paneel

Met een Excel macro gemaakt door SmiGueL heb ik ook de Adobe RGB dekking (dus overlap, niet relatieve grootte zoals bij NTSC gebruikelijk is) en de sRGB dekking berekend aan de hand van de kleurcoördinaten zoals opgegeven door AU Optronics in de datasheet:

63.09% Adobe RGB
83.97% sRGB

Verder voor de volledigheid heb ik ook maar de NTSC dekking berekend, maar die wordt eigenlijk nooit zo opgegeven:

58.73% NTSC

Mocht je geïnteresseerd zijn in de specificaties van panelen in laptops, of in welk paneel in welke laptop gebruikt wordt, dan is er nu ook een speciaal topic voor op GoT: [Oproep] Screenies MonitorAssetManager voor panelDB laptops. Waarschijnlijk vind je [Ervaringen] laptops met hoge resolutie schermen dan ook wel een interessant topic.

Het testen van het beeldscherm heb ik gedaan met m'n Datacolor Spyder 3 Elite met de nieuwe 4.0.2 software.

Ik heb het scherm van de laptop gekalibreerd naar een kleurtemperatuur van 6500K en een gamma van 2.2. Ook heb ik voor extra vergelijkingsmateriaal m'n Dell UltraSharp U2711 op m'n laptop aangesloten via DisplayPort, vervolgens alle kleurinstellingen van de monitor gereset en daarna ook gekalibreerd naar een kleurtemperatuur van 6500K en een gamma van 2.2. De helderheid van de schermen heb ik in beide gevallen op native laten staan, wat bij het laptopscherm neer komt op maximale helderheid en bij de U2711 op 34% (resultaat van eerdere kalibratie).

Deze informatie kreeg ik te zien na kalibratie:
http://tweakers.net/ext/f/undZbryekOIbjU5aSDl1XVi8/full.png

Ondanks dat het witpunt van dit paneel al op D65 hoort te liggen, kreeg de Spyder 3 Elite hem niet gekalibreerd naar dat witpunt (Wx 0.313; Wy 0.329), maar de afwijking na kalibratie was minimaal en zeker acceptabel.

Als je kijkt naar de coördinaten van rood, groen en blauw, dan zie je dat ze allemaal vrijwel perfect zijn vergeleken met de specificaties en ruim binnen de opgegeven nauwkeurigheid van ±0.030 liggen (hoogst gemeten verschil -0.011 voor Gx).

Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 color chromacity diagram (zelf gemeten):
  • Rood: Rx 0.618; Ry 0.348
  • Groen: Gx 0.325; Gy 0.578
  • Blauw: Bx 0.148; By 0.044
  • Witpunt: Wx 0.312; Wy 0.328
  • totaal oppervlak in CIE 1931 color chromacity diagram: 0.09859
  • kleurbereik in % NTSC 1953 in CIE 1931 color chromacity diagram: 62.32%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY in CIE 1931 color chromacity diagram: 29%
Het kleurbereik heb ik vergeleken de Adobe RGB standaard, de sRGB standaard en de NTSC standaard en ook nog met het kleurbereik van een aantal andere beeldschermen die ik getest heb. De rode driehoek is iedere keer het AU Optronics B156RW01 v1 paneel van de laptop.

Adobe RGB
http://tweakers.net/ext/f/79gqIrxAkCWC7cGlr18BAkuc/full.png

sRGB
http://tweakers.net/ext/f/uQzqVqK7vNavA5S6QHoy9I8K/full.png

NTSC
http://tweakers.net/ext/f/1d7jX4eYV0BzGqwqasMaKBqe/full.png

Vergelijking met andere beeldschermen

Dell Ultrasharp U2711
http://tweakers.net/ext/f/s7arwzfdEI9NSMK3LBCu7ON4/full.png

Dell Professional 2009W
http://tweakers.net/ext/f/aqeaq1bvJC32qgGqgeVkDKyK/full.png

iiyama ProLite H431S-B3S
http://tweakers.net/ext/f/G77TcYI2lY8XV4tKft7qAIWE/full.png

Zoals te zien valt is het kleurbereik van de AU Optronics B156RW01 v1 niet erg groot. Het scherm in de 8540p kan slechts 87% van sRGB kleurstandaard weergeven, Adobe RGB zit rond de 64.5% en NTSC rond de 59.7% (alleen gekeken naar de overlap, niet naar het kleurbereik buiten de standaarden).

Vergeleken met de Dell Ultrasharp U2711 is dat behoorlijk slecht, maar dat is dan ook geen eerlijke vergelijking. Je kan een ¤900 Wide Color Gamut H-IPS beeldscherm moeilijk vergelijken met een laptop met een 6 bit TN paneel.

De U2711 heeft een opgegeven kleurbereik van 110% NTSC 1953 (CIE1976 L*u*v*), 102% NTSC 1953 (CIE1931 xyY), 100% sRGB en 96% Adobe RGB. Het gemiddelde TN paneel voor losse beeldschermen heeft een opgegeven kleurbereik van 82~85% NTSC 1953 (CIE1976 L*u*v*), 72% NTSC 1953 (CIE1931 xyY) en 100% sRGB. Dit paneel voor laptops heeft maar een bereik van 60% NTSC 1953 (CIE1931 xyY).

De Dell Ultrasharp U2711 kan het gehele sRGB bereik en vrijwel het gehele Adobe RGB en NTSC bereik weergeven, het haalde respectievelijk 97.4%, 90.9% en 86.6% dekking van de genoemde kleurstandaarden in de test met de Spyder 3 Elite.

(Volgens de kleurcoördinaten van het paneel in de U2711 zoals vermeld in de datasheet haalt hij zelfs 100% sRGB, 97% Adobe RGB en 93% NTSC)

Omdat de vergelijking met de U2711 wel heel erg oneerlijk was heb ik nu nog de vergelijking met twee andere beeldschermen toegevoegd aan dit onderdeel. Namelijk met de Dell Professional 2009W en de iiyama ProLite H431S-B3S. In beide schermen zit een TN paneel, maar het paneel in de Dell Professional 2009W is geen gangbaar TN paneel maar een Wide Color Gamut TN paneel met een opgegeven kleurbereik van 102% NTSC 1953 (CIE1976 L*u*v*) en 92% NTSC 1953 (CIE1931 xyY), in de H431S zit wel een standaard TN paneel.

Aan de vergelijking met de H431S kan je duidelijk zien dat het kleurbereik van het scherm in de 8540p helemaal niet zo rampzalig is. Van alle 15 schermen die ik heb getest heeft het wel het kleinste kleurbereik, maar het is niet heel veel kleiner de sRGB kleurstandaard en het kleurbereik van de geteste schermen met een standaard (niet Wide Color Gamut) 6 bit TN paneel. Verder moet je je natuurlijk wel bedenken dat dit een laptopscherm is en geen desktopscherm. Er is nu eenmaal een stuk minder ruimte voor onderdelen en vaak heeft bij laptops de beeldkwaliteit zeker niet de prioriteit. Verder moet er ook bespaard worden op het energieverbruik, waardoor ook meer naar de energiezuinigheid wordt gekeken dan naar de beeldkwaliteit.

Wil je betere kleuren op een laptop, dan kan je beter naar de 8540w en 8740w kijken, want dan kan je kiezen voor een HP DreamColor 2 Display. Dit scherm is een 10 bit IPS paneel (misschien 8 bit + FRC, zoals bij m'n Dell U2711), terwijl alle andere schermen in de 8540w (van 8540p niet kunnen vinden, maar waarschijnlijk ook) slechts 6 bit TN panelen zijn en nog niet eens met FRC, zoals bij desktop TN panelen vrijwel altijd het geval is om 8 bit kleuren na te bootsen.

Het DreamColor 2 scherm voor de 8540w kan volgens HP de gehele Adobe RGB, sRGB en NTSC kleurstandaarden weergeven en heeft opgegeven kijkhoeken van 178° zowel horizontaal als verticaal. Het paneel maakt gebruik van RGB backlighting en het kleurbereik is mede daardoor zelfs groter dan het kleurbereik van vrijwel elk paneel voor desktopbeeldschermen. Het enige paneel met een groter kleurbereik wat ik heb kunnen vinden is de LG Display LM240WU5-SLA1. Dat paneel wordt gebruikt in de HP DreamColor LP2480zx, LG W2420R en Quato Intelli Proof 240 excellence LED. Dan nog is het bereik slechts marginaal groter: 133% NTSC 1953 (CIE1976 L*u*v*) en 110% NTSC 1953 (CIE1931 xyY) voor de LM240WU5-SLA1 en 126% en 109% voor de DreamColor 2.

Ondanks dat ik dit scherm niet heb vergeleken met andere laptopschermen, kan ik denk ik wel zeggen dat het scherm van deze laptop eigenlijk alleen maar voor kantoortoepassingen geschikt is. Alle werkzaamheden waar kleurechtheid belangrijk voor is, vooral video- en fotobewerking, is deze laptop totaal niet geschikt voor. Ook games en films/series zullen er minder mooi uit zien.

Ook heeft dit scherm last van color banding bij met name groene kleurovergangen, maar dit valt redelijk mee.

Voor de rest vind ik de subjectieve kleurweergave vrij goed. Het is iets minder voor m'n gevoel dan het AU Optronics B154EW01 paneel dat oorspronkelijk in m'n ASUS A6JC-Q088H zat. Het is echter wel een heel stuk beter dan het Chi Mei N154I3-L03 paneel dat door ReplaceDirect in m'n A6JC was geplaatst nadat het AU Optronics paneel het had begeven.

De subjectieve kleurweergave heb ik getest door een groot aantal foto's te bekijken op zowel m'n 8540p als op m'n U2711 met m'n vaste PC. Op de U2711 zien ze er toch wel een stuk beter uit, maar het beeld op de 8540p is zeker niet slecht.

Helderheid & contrast

Naast het kleurbereik van het scherm heb ik ook nog screen uniformity, tone response en white level & contrast getest.

Screen Uniformity
http://tweakers.net/ext/f/dDwiNE8mC87HtAAaBdH9whOC/full.png

http://tweakers.net/ext/f/ZOGEWOTcLjWf32J2rLYi9BKS/full.png


Bij de screen uniformity test valt duidelijk te zien dat het meest rechter 3/8 deel van het scherm een stuk donkerder is. Bij de Dell U2711 is de screen uniformity met -7% t/m +4% al niet erg goed, ter vergelijking: de Eizo CG243 heeft afwijkingen van -2,1% t/m +4,3%, maar bij het scherm van de 8540p is het vrij dramatisch met afwijkingen van -16% t/m +7%.

Tone Response
http://tweakers.net/ext/f/xBhfAL3eAxI6ow83aIaE8rtI/full.png

Aan de resultaten van de Tone Response test valt te zien dat de gamma decoding curve niet helemaal goed loopt, waardoor je niet de juiste (lineaire) helderheid krijgt over de grijswaarden. De gamma waarde is te hoog, waardoor de gamma encoding van 1/2.2 niet helemaal wordt terug gedraaid, hierdoor zullen vooral de grijswaarden in het middengebied te donker worden weergegeven ten opzichte van wit en zwart en contrast verliezen.

Verder zie je dat de kleurtemperatuur van de grijswaarden ook niet neutraal is. Alle grijswaarden (inclusief wit en zwart) horen altijd dezelfde kleurtemperatuur te hebben als het witpunt waar naar gekalibreerd is. In de meeste gevallen is dit CIE Standard Illuminant D65 welke een kleurtemperatuur van 6504K heeft (wat vrijwel altijd wordt afgerond naar 6500K). Alle grijswaarden moeten dan dus ook een kleurtemperatuur van 6500K hebben, alleen de helderheid verschilt per grijswaarde.

Je ziet dat in dit geval de kleurtemperatuur bij alle (gemeten) grijswaarden te hoog is, wat betekent dat blauw oververtegenwoordigd is. Dit is het sterkst bij IRE 25, dat zit redelijk dicht tegen zwart aan (IRE 0). De IRE 15 valt iets buiten de trend van een dalende kleurtemperatuur naarmate de grijswaarden helderder worden. Deze trend is overigens het tegenovergestelde van wat gangbaar is. De meeste schermen doen het juist precies andersom verkeerd.

Meestal is het zo dat de grijswaarden met een lage helderheid een te lage kleurtemperatuur hebben (rood oververtegenwoordigd) en grijswaarden met een hoge helderheid een te hoge kleurtemperatuur hebben (blauw oververtegenwoordigd). In dit geval is blauw in alle gevallen oververtegenwoordigd, alleen is dit gemiddeld genomen sterker aanwezig bij grijswaarden met een lage helderheid dan bij grijswaarden met een hoge helderheid.

http://tweakers.net/ext/f/hyZhNW0dbP05ue9K8xSDGymP/full.png

White level & Contrast
http://tweakers.net/ext/f/zcyfxgljxultkANlB8xtr8yr/full.png

Het enige onderdeel waar dit scherm wel goed presteert is white level & contrast. Vooral bij maximale helderheid, waar het scherm standaard op staat, zijn de prestaties behoorlijk goed. Dan haalt dit scherm een contrast van 708,6:1 na kalibratie, dat is erg goed, zeker als je bedenkt dat HP maar een minimum contrast van 300:1 opgeeft. Dit contrast komt vooral door de behoorlijke goede zwartwaarde van dit scherm, die een stuk beter is dan van de U2711 (zwartwaarde is dan ook niet het sterkste punt van IPS panelen, daar is PVA beter in en in sommige gevallen TN ook, zoals ook uit deze resultaten blijkt).

Ook de maximale helderheid is na kalibratie nog steeds behoorlijk goed voor een laptop met 188,5 cd/m², zeker gezien de opgegeven helderheid van 200 cd/m². Na kalibratie is de helderheid en vaak ook het contrast lager, dus 5,75% lagere helderheid betekent dat deze laptop dus voldoet aan z'n specificaties.

Voor binnen is deze helderheid in alle gevallen wel genoeg, voor buiten gebruik is het alsnog aan de lage kant, maar dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien je voor buiten eigenlijk toch wel 1000 cd/m² nodig hebt (je hebt wel monitoren voor op schepen die dat halen, zodat ze in direct zonlicht nog perfect bruikbaar zijn).

Ook white level en kleurtemperatuur zijn goed, de kleurtemperatuur moet 6500K zijn, en het white level zou Wx 0,313 Wy 0,329 moeten zijn, maar Wx 0,314 Wy 0,326 is alsnog behoorlijk goed.

Backlight bleeding

http://tweakers.net/ext/f/uoqoF3LZAYPXLCPZV4V4IkWe/full.png

Zoals op bovenstaande foto te zien is komt de backlight bleeding redelijk overeen met de screen uniformity, vooral midden onderin is er redelijk veel backlight bleeding. Bij normale lichtomstandigheden is het zeker acceptabel, maar in het donker valt het nog behoorlijk goed op.

Kijkhoek

http://tweakers.net/ext/f/HjcwFrwT2bJtjCSVfMNlTRnY/full.png
http://tweakers.net/ext/f/Lpii4I6aGDpDoQbFUoiQQb7N/full.png

De inkijkhoek laat, zoals te verwachten was, behoorlijk te wensen over. Vooral van onderaf gezien krijg je erg snel contrast- en kleurverschuivingen, vanaf de zijkanten gezien is het acceptabel.

Input lag

http://tweakers.net/ext/f/SfHjpwFC6HMovyPFhF9HfwKc/full.jpg

Ik heb 52 foto's gemaakt, hiervan waren op 45 foto's bruikbare tijden af te lezen. Aangezien je meerdere tijden per foto af kan lezen en deze niet altijd hetzelfde resultaat geven, heb ik het gemiddelde genomen van alle 128 tijden die ik af kon lezen. De gemiddelde input lag die ik gemeten heb is 9.3 ms, minimum 2 ms en maximum 16 ms. De betrouwbaarheid van deze getallen is lastig te bepalen. Aangezien het een laptop is, is de kans groter dat de signalen niet synchroon de videokaart uit komen. Hoe dan ook is de input lag erg laag, maar dat was ook wel te verwachten aangezien er een TN paneel in deze laptop zit en vooral PVA en IPS panelen last hebben van input lag.

update 06-04-2011: ik heb een nieuwe test gedaan met in plaats van de Compaq v500 een iiyama Vision Master Pro 451 (A902MT) aangesloten. Ik had alles toch al klaar staan voor de review van de U3011 waar ik mee bezig ben en bovendien kon ik nu tenminste op de CRT ook 1600x900 draaien, wat met de Compaq v500 niet kon. Ik had de sluitertijd van m'n Canon A570 IS op 1/800 seconde staan en ik krijg nu een stuk consistentere resultaten, met 40 foto's kom ik op een gemiddelde van 6.4 ms en alle meetresultaten liggen tussen 5 en 8 ms.

Geluidskwaliteit ingebouwde speakers en line-out

Objectieve prestaties van het geluid testen is nogal lastig zonder het gebruik van dure apparatuur. Daarom ben ik genoodzaakt om het in dit geval te houden bij een subjectieve test.

Het testen van de ingebouwde speakers heb ik gedaan door het geluid te vergelijken met m'n Sony HCD-451 stereo-installatie die aangesloten is op de line-out van m'n vaste PC. Eigenlijk is het een 5.1 installatie, maar met alleen maar stereo-ingangen, maar omdat het dus toch nep 5.1 is heb ik alleen de fronts en de subwoofer aangesloten.

Ik draaide steeds hetzelfde nummer in iTunes tegelijk op zowel m'n vaste PC als m'n laptop en af en toe draaide ik dan het geluid van één van de twee weg. Dat heb ik gedaan met 15 verschillende nummers.

Zoals te verwachten was zijn de lage tonen slecht vertegenwoordigd. Met de equalizer neutraal is het geluid echt niet om aan te horen. Maar na wat spelen met de equalizer kreeg ik uiteindelijk een vrij redelijk geluid uit de speakertjes.

De instellingen van de equalizer waren toen als volgt:

http://tweakers.net/ext/f/qowX92AW2wwJLrweNQ6MHjd9/full.png

De bas was toen nog steeds verre van goed, maar al een stuk beter. Wel hoorde je af en toe wat gekraak en 'plop'-bas als je het geluid iets harder zette. Verder bleef het geluid uit m'n stereo-installatie een stuk voller en warmer, verder had deze natuurlijk een stuk betere basweergave. Alsnog vind ik de geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers voor een laptop nog behoorlijk goed, het is in ieder geval een heel stuk beter dan van m'n vorige laptop. Bij sommige laptops is het nog een stuk beter. Een huisgenoot van me had eerst een Toshiba laptop met Harman Kardon speakers die niet aan de voorkant of onderkant zaten, maar boven het toetsenbord bij de scharnieren van het scherm. Die laptop had nog veel beter geluid.

De kwaliteit van de line-out heb ik getest met m'n Sennheiser HD 595. Hiervoor moest ik wel de equalizerinstellingen weer veranderen, omdat m'n Sennheiser een behoorlijk goede basweergave heeft en met instellingen voor de ingebouwde laptopspeakers waren de lage tonen daardoor juist veel te sterk vertegenwoordigd.

Omdat ik twee instellingen moest maken heb ik deze allebei opgeslagen als preset, de preset voor de HD 595 ziet er als volgt uit:

http://tweakers.net/ext/f/dK7bfvkhihSIADJFNIMqlP1q/full.png

Met deze instellingen is het geluid van de line-out weergegeven door m'n Sennheiser HD 595 zeer goed. Eigenlijk niks op aan te merken, doet niet onder voor de audio chip in m'n vaste PC.

BIOS

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/YxKdMfUsNBhWdcDKuzxMst7i/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/QUK9BCuUkevLF4J9qtKFKOJ6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/ajzpNQbjTVtiLtoVGuiTTOoT/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/HeZfXa9G389mwnsHZ3H1WGbe/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/dRJryUXH48KDKJaFSBGxR8yk/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/ZD2R3FTdwfO3KEVRD613RI94/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/n53wGntwur8JfHEI0mgk6i7y/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/mJnyVKPRvdz6d8F2jxacVNsu/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/eJSyGMHfRdKOKiR4rL10McTJ/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/sRBmi7ELgTpzy2tTxjT3prLb/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/60Mta7GusaszGvXavbGU6vPY/full.jpg

Ergonomie

Ik vraag me echt af wat dit onderdeel in het reviewformaat voor laptops doet. Laptops onderscheiden zich op dit vlak nauwelijks van elkaar. Het gaat van zeer slecht tot en met slecht. Laptops zijn gewoon niet gemaakt op ergonomie. Gebruik je de laptop vaak meer dan twee uur achter elkaar, dan doe je er goed aan om de laptop op een laptopstandaard te zetten en een losse muis en toetsenbord aan te sluiten.

Als ik kijk naar hoe deze laptop presteert vergeleken met andere laptops op dit vlak, dan geef ik voor dit onderdeel een voldoende. De handpalmrust van de laptop is met 26 mm niet heel erg hoog, wat wel prettig is en ook ergonomisch gezien beter is. Hierdoor is de knik in je polsen vrij klein en daardoor acceptabel.

Wat ik duidelijk een minpunt vind voor de ergonomie is de aanwezigheid van een numpad. Hierdoor zit het midden van het toetsenbord en het midden van de touchpad ongeveer 5 cm links van het midden van de laptop. Dit werkt heel vervelend met typen als je wel recht voor de laptop wil zitten, dit is vooral voor je rechterhand erg vervelend.

Persoonlijk zou ik zeggen, als je een laptop van 37,35 cm breed maakt, zet er dan gewoon een toetsenbord in met de afmetingen van een los desktop toetsenbord. Als ik kijk naar m'n Logitech Pro 2800 Cordless Desktop en Logitech Media Keyboard 600 dan past het deel zonder de numpad makkelijk op die laptop.

Als laatste vind ik dat de slag van de toetsen op het toetsenbord met nog geen 3 mm wel erg weinig is, 4 à 5 mm was waarschijnlijk fijner geweest. Ook vind ik de coating/afwerking van de toetsen niet erg prettig aan voelen, voelt een beetje raar.

Als laatste, maar dat geld voor alle 15,6" 16:9 laptops, is de bovenrand van het scherm erg laag. Ik heb een tijdje voor een arbo-/milieucoördinator gewerkt bij Universiteit Twente en toen moest ik Risico Inventarisaties & Evaluaties maken. Ik heb mijzelf toen voor dat werk ook behoorlijk ingelezen in ergonomie en heel veel werkplekken bekeken. De richtlijnen voor een ergonomische houding zijn vrij uitgebreid, maar waar het me hier om gaat is dat de bovenrand van het scherm op ooghoogte zou moeten zitten bij redelijk kleine schermen. Ik ben zelf met 193 cm vrij lang en als ik rechtop op m'n bureaustoel zit is m'n ooghoogte rond de 126 cm, m'n bureau is 76 cm hoog, dus de bovenrand van het scherm zou 50 cm boven m'n bureablad uit moeten komen. Met de 8540p komt de bovenrand van de behuizing van het scherm 28,2 cm boven het bureaublad uit als het scherm rechtop staat, maar de bovenrand van het paneel komt maar op 25,5 cm uit. Voor mij is dat dus veel te laag, maar met m'n Cooler Master Notepal Ergostand in de hoogste stand (45°) komt de bovenrand van het paneel op een behoorlijk goede 43,5 cm dus dan is hij wel ergonomisch te gebruiken. Omdat deze eigenschap voor vrijwel alle laptops die op dit moment verkocht worden geldt laat ik dit niet meetellen in mijn ergonomie-oordeel voor deze laptop.

Bouwkwaliteit en robuustheid

Deze laptop is behoorlijk degelijk gebouwd. De handpalmrust is van geanodiseerd aluminium, net als het stuk boven het toetsenbord onder de scharnieren en de achterkant van het scherm. Verder heeft deze laptop een chassis van een magnesiumlegering, waardoor hij een stuk stijver is dan de meeste laptops. Bij m'n vorige laptop kon je de laptop aan één hoek optillen en dan bleven de andere drie hoeken nog op m'n even op m'n bureau staan, voordat de tweede hoek omhoog ging, oftewel de laptop tordeerde. Dat is bij deze laptop zeker niet het geval, wat hem al meteen een stuk degelijker gevoel geeft. Verder kan je overal behoorlijk wat druk uitoefenen zonder dat de laptop vervormt of gaat kraken.

Ik heb ook gekeken hoe goed de laptop bestand is tegen een zware belasting als deze gesloten is. Ik heb om dat te testen de laptop gesloten op de grond gelegd en er vervolgens een verdeelde belasting van 62kg op gelegd, bestaande uit een kookencyclopedie van 5,5kg die met 31x24 cm de laptop van 37x25 cm behoorlijk goed bedekte, vervolgens wat tijdschriften om de encyclopedie niet te beschadigen en vervolgens nog een aantal halterschijven die samen goed waren voor de rest.

De laptop onderging dit zonder enig geluid te maken. Toen de belasting op de laptop lag boog deze wel enigszins door, maar dat is niet heel verwonderlijk, aangezien 6 van de 7 ondersteuningspunten aan de zijkanten zitten en de 7e zit aan de voorkant in het midden. Het echte midden van de laptop en de achterkant worden dus niet ondersteund.

Gelukkig boog de laptop weer netjes terug toen ik de belasting verwijderde en was de onderkant van de laptop nog perfect vlak toen ik deze controleerde.

HP heeft alle HP EliteBook laptops ook zelf uitgebreid getest. Zand en stof, lichte regen en per ongeluk morsen, temperaturen van -30°C t/m 60°C in bedrijf, vallen van zo'n 125 cm hoogte op 5 cm dik multiplex en een belasting van 136 kg zouden allemaal geen probleem moeten zijn.

De laptop voldoet (gedeeltelijk?) aan de MIL-STD 810G militaire standaard. De Panasonic Toughbook laptops voldoen ook aan deze standaard, alleen staat het van die laptops ook vast dat ze aan de gehele standaard voldoen en niet alleen aan een deel, voor de EliteBook is dit niet bekend.

Een testfilmpje van de HP EliteBook is te vinden op de site van HP zelf (most viewed > HP EliteBook PC testing) en ook op YouTube

Warmteproductie

Om dit onderdeel te testen heb ik even flink m'n 8540p gemarteld door Prime 95 v25.11 64bit, Furmark 1.8.2 en HD Tune Pro 4.50 allemaal tegelijk te draaien, zodat CPU, GPU en HDD allemaal 100% belast worden. In Prime 95 had ik gekozen voor de In-place Large FFT's optie, in Furmark voor de Stability test op 1920x1200 met 16x AA en in HD Tune Pro voor de standaard benchmark. Dit heb ik ruim een uur zo laten draaien.

Alle temperaturen zijn gemeten met Everest Ultimate 5.50 en waar mogelijk geverifieerd met andere programma's, zo werd de temperatuur van de GPU ook door GPU-Z en Furmark gemeten en de temperatuur van de HDD ook door HD Tune Pro 4.50.

Er moet hier wel rekening mee worden gehouden dat ik de 8540p gebruikt heb in combinatie met de Cooler Master Notepal Ergostand. Deze notebookstandaard en -koeler in één is voor een groot deel van metaal en er zit een 140mm fan op die in de hoogte stand 1400 RPM haalt (en daar stond hij ook op). Dit zal vooral vooral voor de harde schijf nog wel gescheeld hebben, aangezien dat het dichtstbijzijnde onderdeel is waar ik de temperatuur van heb gemeten.

De temperatuur van m'n kamer was tijdens het testen rond de 21,5°C

De volgende temperaturen zijn de maximale temperaturen die ik gemeten heb, alle temperaturen waren redelijk snel gestabiliseerd, na zo'n 15 minuten veranderde er weinig meer. Desondanks heb ik de test een uur laten lopen om er zeker van te zijn dat de temperaturen niet verder op zouden lopen.

CPU: 48°C
CPU kern 1: 78°C
CPU kern 2: 72°C
PCH: 59°C (Platform Controller Hub = chipset = QM57)
GMCH: 30°C (Graphics Memory Controller Hub)
GPU: 76°C
HDD: 38°C

Wat alleen nogal raar was, was dat toen ik HD Tune Pro, Prime 95 en Furmark had afgesloten alle temperaturen daalden, op die van de GMCH na. Die was tijdens het testen de hele tijd stabiel op 30°C, maar steeg na het sluiten van die programma's nog door tot 45°C.

De CPU was binnen 5 minuten weer terug onder 35°C (inclusief beide kernen), de GPU was tegen die tijd afgekoeld tot zo'n 45°C en de HDD naar 32°C. De GMCH steeg zoals ik net al zei juist door, en de chipset koelde ook niet af.

Over de gemeten waarden ben ik behoorlijk tevreden, de temperaturen zijn wel behoorlijk hoog, maar zeker nog acceptabel gezien de belasting en de tijdsduur van deze belasting. De laptop is naar mijn idee prima geschikt om gedurende een langere tijd zeer zwaar te belasten, bijvoorbeeld een grote Matlab berekening, of een game.

Geluidsproductie

Hier kan ik heel kort over zijn, dit is zeer goed, de laptop is vrijwel onhoorbaar.

Energieverbruik

Het energieverbruik heb ik gemeten in de idle stand en in maximaal belaste stand. In de idle stand wordt de desktop weergegeven, enige actieve programma is de virusscanner, maar die loopt op de achtergrond. De maximaal belaste stand heb ik op precies dezelfde manier getest als de warmteproductie, dus met Prime 95, Furmark en HD Tune Pro.

Het verbruik heb ik gemeten met een Voltcraft Energy Monitor 3000 (meetnauwkeurigheid ±(1%+1W))

Energieverbruik maximaal belast: 89,5±0,8 W gemeten, met de onnauwkeurigheid van het meetapparaat meegenomen komt dat dan op 89,5±2,7 W

Energieverbruik idle: 32W gemeten, met onnauwkeurigheid meegenomen 32±1,3 W

Accuduur

De accuduur heb ik hetzelfde getest als warmteproductie en maximaal energieverbruik. Ik begon de test met een batterijstatus van 96%, veel hoger zal deze nooit worden, want de laptop stopt met laden rond de 95% om de accu niet kapot te maken.

Hoe leuk de accu mijn testmethode vind weet ik niet, maar het zal wel niet optimaal zijn. Een belasting van 90 W bij een spanning van 14.4 V betekent dat de stroomsterkte 6.25 A bedraagt. Dus dat is een behoorlijke stroom die door de accucellen gaat.

Op deze manier heb ik de accu van 96% tot 9% leeg getrokken in 46 minuten. Als je de accu helemaal op zou kunnen laden en helemaal leeg zou kunnen trekken zou dat neer komen op een accuduur van 53 minuten bij maximale belasting. Ik ga er van uit dat de laptop iets zuiniger is op accu dan op netspanning, want je hebt geen extra verlies in je voeding en je laadt niet de accu op. Ik ga er dus van uit dat bij normaal gebruik de laptop wel 2,5 uur op een volle accu mee gaat. Dit vind ik behoorlijk goed gezien de specificaties van deze laptop.

Update 15-10-2010

De laptop gaat bij normaal office en internet gebruik, helderheid maximaal, WLAN aan en nog een extra beeldscherm aangesloten op de DisplayPort 153 minuten mee op een acculading (95% -> 5%, vervolgens automatisch in hibernate).

Draagbaarheid (mobiliteit)

De mobiliteit van deze laptop is matig tot redelijk. De afmetingen zijn vrij standaard voor wat nu gangbaar is. Alleen is het gewicht wel hoger dan gemiddeld voor laptops van dit formaat. De meeste laptops van 15,4" - 15,6" zijn rond de 2,6 kg, de lichtste laptops van dit formaat beginnen bij zo'n 2 kg en de zwaarste laptops zijn rond de 4 kg. Deze laptop zit rond de 3 kg (op HP site staan alleen vanaf gewicht en ik heb geen nauwkeurige weegschaal voor dit bereik) en is daarmee dus aan de zware kant. Hij behoort hiermee tot de zwaarste 15% laptops van dit formaat. Zelf vind ik dat nog steeds niet heel erg zwaar, ik heb collegeboeken die ongeveer hetzelfde wegen. Maar ik kan me voorstellen dat als je een laptop veel mee moet nemen dat je dan wel een lichter model gaat overwegen.

Wat ik dan wel weer fijn vind is dat er een redelijk kleine en lichte voeding bij zit die, zoals ik al bij de uitgebreide specificaties aangaf, slechts 126x50x30.5 mm meet.

Prijs
Voor dit onderdeel kijk ik naar de prijs die ik ervoor heb betaald, ¤988, niet naar de ¤1437,60 waarvoor deze laptop in de Pricewatch staat.

Zoals ik eerder al bij de algemene indruk aangaf vind ik de prijs behoorlijk hoog. Je krijgt wel waar voor je geld, maar de prijs prestaties verhouding is vaak een stuk beter bij goedkopere laptops. Vooral in de prijsklasse van ¤600~750 zitten leuke laptops met een Intel Core i5 430M of 450M en een losse GPU. Dat betekent overigens niet dat deze laptop niet z'n geld waard is, maar mensen kijken niet alleen naar de relatieve prijs, maar ook naar de absolute prijs: het blijft een hoop geld, zeker voor studenten.

Waar betaal je hier dan voor?

Het scherm: elke laptop met een scherm met een resolutie hoger dan de resolutie die gangbaar is op dat formaat, tegenwoordig 1366x768, is meteen veel duurder.

De videokaart: een Nvidia Quadro NVS 5100M is veel duurder dan de game tegenhanger Geforce GT 330M.

Kwaliteit: deze laptop komt uit de HP EliteBook serie en dat zijn de zakelijke topmodellen, niet alleen op het prestatievlak, maar ook op kwaliteit en degelijkheid.

Ondersteuning en garantie: voor zakelijke laptops betaal je hier vaak een stuk meer voor, zeker als het ook langer dan 2 jaar is. Deze laptop heeft 3 jaar carry-in garantie en 1 jaar garantie op de primaire batterij als je deze laptop in de winkel koopt. Universiteit Twente levert ook 3 jaar carry-in garantie, maar bij Universiteit Twente stuur je in dat geval niet de laptop op naar de leverancier of fabrikant maar breng je de laptop gewoon langs bij het Notebook Service Center op de campus van Universiteit Twente. Veel kleine hardware gebreken kunnen ze daar wel repareren en als het niet binnen een uur gemaakt kan worden krijg je een leenlaptop mee (zelfde type laptop) en dan zetten ze ook je data tijdelijk over naar het leenexemplaar zodat je meteen verder kan werken.

Vergeleken met vergelijkbare laptops is de prijs van deze laptop zeer goed. Voor de ¤988 die ik er bij Universiteit Twente voor betaald heb, heb je normaal gesproken echt geen laptop in deze klasse.

Wil je iedere keer het nieuwste van het nieuwste en hoeft je laptop daarom niet eeuwen mee te gaan, dan ben je waarschijnlijk beter af met een consumentenlaptop waar je dezelfde prestaties vaak voor minder geld krijgt. Wil je echter wel drie jaar of langer met je laptop doen dan is deze laptop zeker het overwegen waard.

Heb jij ook een HP EliteBook 8540p (WD920ET)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (83)

Wijzig sortering
Heb je trouwens geen last van vette vinger vlekken op de bovenkant van de laptop??
Daar heb ik niet zo'n last van, wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Waar ik wel last van heb is als ik de voeding in een ongeaard stopcontact steek, dat ik dat aan het alu voel. tijdens het typen is dat erg vervelend. Je kent dat wel, soort "bromgevoel". Weet anders niet te verwoorden.
Er staat dan ook op de voeding dat deze alleen in een geaarde WCD gebruikt mag worden.

foto

Het staat links onderin: "CONNECT ONLY TO GROUNDED OUTLET"

Wat je voelt is de helft van één fase, dus 115Vac 50Hz met een heel erg geringe capaciteit. Dit heb je ook bij metalen computerkasten als de voeding op een niet geaarde WCD wordt aangesloten.
Afgelopen weekend m'n laptop ook meegenomen toen ik naar m'n ouders ging. In het huis van m'n ouders zitten alleen maar ongeaarde WCD's, maar ik had nergens last van toen ik m'n laptop daar op aansloot.
Misschien dat een stuk doorzichtig plakplastic helpt? Want ik kan me voorstellen dat je niet altijd de beschikking hebt over een geaard stopcontact (ik in ieder geval niet) en een tintelend gevoel tijdens het typen lijkt me niet echt al te fijn.

Op mijn eigen laptop/voeding staat ook "CONNECT ONLY TO GROUNDED OUTLET". Maar ik heb nooit last van tintelingen (heb dan ook een plastic behuizing). Ook heb ik gelezen dat niet elke metalen laptop hier last van heeft; sommigen hebben het wel en sommigen hebben het niet. Volgens mij had het ook met de interne bedrading te maken en dat 1 draadje niet goed aangesloten was (tenminste dat haalde ik uit het Dell M1530 topic waar eenzelfde probleem was).

[Reactie gewijzigd door silmaril8 op 16 september 2010 19:24]

Goede review, lekker uitgebreid! *****

1 vraag: vervalt de garantie niet als je hem openschroeft?
Zolang je 't ding maar weer goed dicht schroeft is er niemand die 't hard kan maken...
daarbij: geen van de engineers weet of die laptop al eens open is geweest tenzij er schroefjes missen of draaden helemaal verkeerd zitten.

De meeste van dit soort laptops worden zakelijk gebruikt (het is immers een zakelijke laptop) en dan komt het nogal eens voor dat de IT-afdeling van het bedrijf de laptop open maakt voor het plaatsen van geheugen/hdd of iets anders.
Normaal gesproken waarschijnlijk wel, als ze het kunnen aantonen (in dit geval niet zo moeilijk aangezien er foto's van op internet staan). Maar bij mij loopt de garantie via het Notebook Service Center van Universiteit Twente. Zij raden aan om eigenlijk overal voor naar hen toe te gaan, maar als je verstand van zaken hebt vinden ze het niet heel erg als je zelf wat gaat sleutelen.
ach, die foto's op internet komen ze niet zo gauw tegen hoor en dan nog, nergens is 't serienr te zien dus geen bewijs!
Hier is de vrijelijk downloadbare HP EliteBook 8540p Notebook PC and HP EliteBook 8540w Mobile Workstation - Maintenance and Service Guide. Als jij ergens ziet staan dat de garantie vervalt, let me know ;).
Heel erg bedankt voor het linken naar deze guide, heb hem meteen gedownload en ben hem nu aan bekijken. Ik zie meteen al dat ik het verkeerd aanpakte toen ik probeerde om de hele laptop uit elkaar te halen, want hij zit van bovenaf in elkaar en niet van onderaf. De onderkant zit vast aan het chassis en legt de basis voor de behuizing. De schroefjes zitten vaak wel aan de onderkant, maar je moet vrijwel alles vanaf de bovenkant verwijderen.
dat klopt, de meeste laptops zitten zo in elkaar, wees wel voorzichtig met het loshalen van 't "switchboard" (dat stukkie met die knopjes boven je toetsenbord), das nogal breekbaar en 't zit goed vastgeklikt!

ik repareer dit spul geregeld, dus ik ken die dingen wel...
uitstekende review.

de i5 kan maximaal 1066mhz RAM aan.
het stijgen van de temperatuur van het chipset heeft er waarschijnlijk te maken met het stoppen van de fan.

het chipset zit namelijk aan dezelfde heatsink, op het moment dat de fan stopt word de warme onder andere van de GPU naar het chipset geleid.

zou je je kleurenprofiel willen delen? ik heb geen enitebook, maar als ik er een had zou ik een gecalibeerd profiel wel handig vinden :)
Alle i7 9x0, 8x0 en 7x0 laptop CPU's kunnen maximaal 1333 MHz geheugen aan. De i7 620M en alle niet low voltage of ultra low voltage i5 en i3 CPU's kunnen maximaal 1066 MHz geheugen aan.

Blijkbaar vond HP het alsnog nuttig om er 1333 MHz geheugen in te hangen, ondanks dat deze laptop alleen met i5 520M, i5 540M en i7 620M wordt geleverd en die kunnen allemaal dus maximaal 1066 MHz aan.

Dat van de fan en de chipset wist ik niet, maar als ik de tweede foto onder het kopje "laptop open geschroefd" bekijk klinkt dat wel logisch.

Verder wil ik m'n kleurprofiel best delen, maar dan moet ik wel dat ding ergens hosten. Ook is dat niet hetzelfde als zelf calibreren, geen twee schermen zijn hetzelfde, kleurprofiel zal dus ook altijd iets anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 13 september 2010 18:56]

google docs

een kleurprofiel van een ander scherm is vaak beter dan de standaard instellingen, vooral als het dezelfde batch is.
Als iemand hem wil hosten hoor ik het wel. Verder kan je me altijd een PB sturen, het profiel is maar 10 KB, dus mailen is geen probleem.

De locatie van de kleurprofielen in Windows 7 is: "C:\Windows\System32\spool\drivers\color"
Sneller geheugen op een tragere bus geeft betere prestaties voor een (over 't algemeen) lagere prijs.
@darkstone: ff ter verbetering; de heatsink bediend alleen de CPU en de grafische kaart ('t achterste stuk van de heatsink zit op de graka)

kijk trouwens wel uit als je ooit om de een of andere reden zelf de heatsink eruit haalt, dat buisje is niet bepaald sterk, als je dat buigt of iets dan geleid het de warmte niet meer en sloop je dus je graka!

@kid jansen: dat kan ermee te maken hebben dat HP vaak meerdere versies van hetzelfde moederbord gebruikt (of dezelfde layout en dan een ander BIOS) en het kan te maken hebben met kosten, als je maar 1 soort geheugen inkoopt is dat altijd goedkoper dan 2 soorten hebben!

[Reactie gewijzigd door TheGhost op 14 september 2010 16:03]

Ik heb zijn voorganger van mijn werk, de 8530p maar ik zie wel wat overeenkomsten, en hoewel ik redelijk tevreden ben heb ik ook wel wat minpunten:

1. LED touchbar in de strip voor bediening wireless/geluid etc : te fel in donkere omgeving.

2. Meegeleverde adapter = huge & zwaar. Snap jou opmerking dan ook niet erover:
[q]Wat ik dan wel weer fijn vind is dat er een redelijk kleine en lichte voeding bij zit.[\q]
Ik heb gelijk een 65W reislader van 220gr besteld, HP product# AX727AA, waarmee die aangeeft niet optimaal te kunnen draaien maar dat is "onderweg" toch niet mijn hoogste prio. Op kantoor gaat die gewoon in zijn docking met 180 of 230W ( niet zeker ) adapter die niet veel groter is dan de "gewone" ik meen 90W adapter die meegeleverd is.

3. Mousebutton van touchpad is van zacht rubber, en snel aan slijtage hevig.

Voor de rest is het een zakelijk toestel, degelijk en inderdaad maakt het support pakket hem redelijk aan de prijs. Wij hebben hem heel goedkoop, en voor die prijs is het een koopje gezien de specs en bouwkwaliteit.

Ik heb er wel meteen een SSD ingezet, omdat de HD toch echt teveel de bottleneck is.
@Yippie: dat zal een 120W adapter zijn, die zijn inderdaad iets groter en zwaarder.
Ja dat klopt, ik heb het even opgezocht en zo te zien zat bij de 8530w die een aantal studiegenoten van me hebben inderdaad de 120W HP laptop voeding. Die is inderdaad een stuk groter en zwaarder en die wordt ook erg warm, dat is bij deze 90W voeding niet het geval.
Die ledjes zijn inderdaad wel behoorlijk fel, maar tot nu toe niet erg veel last van gehad.

Ik ken de adapter die jij bedoelt denk ik wel, want die zit volgens mij ook bij de 8530w die in het laptopproject van vorig jaar zat bij Universiteit Twente. Die is inderdaad een stuk groter en zwaarder. Deze adapter is behoorlijk klein, de afmetingen staan ook in de review, maar bij deze nog een keer: 126 x 50 x 30.5 mm.

Touchpad, pointstick (dat ding tussen de g, h en b toetsen) en de muisknoppen daarvan heb ik nog niet echt naar gekeken. Om eerlijk te zijn is het schrijven van deze review eigenlijk het enige waar ik deze laptop tot nu toe voor heb gebruikt. Ik heb voor thuis een veel snellere vaste PC en heb de laptop nog niet nodig gehad op locatie (maar dat komt nog wel).

Ik weet niet welke harde schijf er in de 8530p zat, maar deze harde schijf is behoorlijk snel. Op het moment vind ik het niet de moeite waard op €200 voor een SSD uit te geven en dan maar 1/3 van de opslag te hebben. Maar misschien dat ik dat later wel nog ga doen en dan een externe USB 3.0 behuizing koop voor de harde schijf die er nu in zit.
ik heb net deze laptop gekocht en ben er tot nu toe al zeeeeer tevreden van
Na 3 maand gebruik heb ik toch al een nieuwe WLAN-netwerkkaart moeten steken.
Ook al wat probleempjes met het geluid gehad maar die werden opgelost door de driver te herinstalleren.

Ik denk dat het grootste pluspunt van deze laptop de specificaties + de accudur zijn.
na 7 maanden gebruik heb ik ondertussen al een gecrashte WLAN-kaart gehad, een gecrashte grafische kaart EN een gecrashte audio-kaart.

Mijn tevredenheid is zo goed als helemaal weg..
Hoewel ik deze laptop heb gekocht via Universiteit Twente voor €988 vind ik de prijs nog steeds hoog.
Het is een corp laptop, geen consumentenversie.
Je mag blij zijn dat je 'm via de TU kan kopen, anders wat je nog meer kwijt geweest.
Maar goed, iedereen wil voor een duppie op de eerste rang zitten natuurlijk.
Alles wat hij hiermee aangeeft is dat 988 gewoon een hoop euro's is. Dit houd niet in dat hij het het niet waard vind. Vanzelfsprekend wil iedereen voor 5 euro de beste laptops krijgen, maar dat kan niet.
Als je de laptop dan op specs vergelijkt is het niet anders dan dat deze hoog geprijsd is.
Echter, als je de review goed gelezen hebt, kan je aan hem merken dat hij de prijs alsnog zeker gerechtvaardigd vindt.
Klopt helemaal. Ik vind dat de laptop zeker z'n geld waard is, maar €988 blijft een hoop geld, zeker voor studenten.

Prijs-prestatie verhouding is vooral bij laptops tussen de €600 en €750 vaak een stuk beter. Dan heb je wel een i5 430M of i5 450M met een losse videokaart die niet heel veel langzamer is dan de NVS 5100M.

Als je kijkt naar het totaalplaatje geeft deze laptop wel een hoop "bang for your buck", maar mensen kijken niet alleen naar de relatieve prijs maar ook naar de absolute prijs.
Knappe review hoor! Thumbs up! Het valt me inderdaad een beetje tegen dat de TU geen laptop met betere videokaart beschikbaar stelt voor de opleidingen die daar baat bij hebben, aan de andere kant denk ik dat er wel een workaround is om Autocad en andere programma's met deze videokaart te laten werken.

Van mij krijg je 5 sterren, al was het maar omdat je 62 KG gewicht op je laptop durft te leggen ;)
op de site van hp staat een filmpje waarin de laptop word getest op druk. de druk dat deze laptop aankan is ongeveel 140 kg
Je bedoelt zeker dit filmpje (ook hier te vinden op de site van HP zelf > most viewed > HP EliteBook PC testing). Als ik kijk naar hoe ze die kracht uitoefenen, dan kan je op mijn manier nog wel boven de 136 kg (300 lbs) uitkomen.

Zij oefenen die kracht uit midden op het scherm verdeeld over een oppervlak van zo'n 125 cm² schat ik (ronde schijf met diameter van ongeveer 12,5 cm). Ik verdeelde het gewicht over zo'n 750 cm², een 6x zo groot oppervlak. Wellicht kan je dan wel over de 150 kg.

Buiten dat hebben zij dus niet gekeken hoeveel de laptop maximaal kan hebben, want hij ging daar niet aan stuk en werkte daarna nog. Wat je eigenlijk wil weten is bij welke kracht de laptop stuk gaat.

Als ik het filmpje zo zie kan je de laptop ook in ieder geval 26x van een hoogte van toch zeker 125 cm op hout laten vallen en dan werkt hij nog steeds.

Een stuk interessanter zou het zijn om de valtest met de krachttest te combineren, bijvoorbeeld door een blok van 25 kg vast te maken aan de laptop en dat met de laptop onder op de grond laten vallen, zodat de laptop gesandwiched wordt tussen dat blok en de grond.

Die temperatuurtest is ook wel grappig, maar zegt niet zoveel als je niet weet voor hoe lang het is en wat de belasting was. In de vriezer 100% en in de oven 0% belasting is natuurlijk veel minder interessant dan andersom.
Met de Geforce GT 330M zal het niet lukken denk ik, maar misschien dat de Quadro NVS 5100M wel met wat tweaks herkend kan worden als een Quadro FX 880M.

Met het testen met dat gewicht bovenop de laptop was ik eerst begonnen met 25 kg, maar dat vond ik niet echt een test (kan elke laptop waarschijnlijk wel hebben), vervolgens 40 kg, maar nog geen gekraak of vervormingen en daarna 62 kg. Als ik keek naar hoe de laptop die 62 kg trok denk ik dat 80 kg ook nog wel moet lukken
Heel nette review. Heb zelf ook een HP8540p maar dan de iets oudere versie van vorig jaar. (Dual Core 2.4ghz).
Op zich is dit inderdaad absoluut geen slechte laptop, maar in dertijd (ook ik heb hem via school aangekocht) koste hij mij 1450euro. Daar had ik een degelijke quad core laptop voor kunnen krijgen met een betere gpu & meer ram. Maar het is zoals je zegt, de garantie kost geld. Op zich kan dit machientje veel aan & ik vind hem van design ook absoluut niet slecht, maar de prijs is wel een 'te'. Maar ben er wel tevreden over.
Ik denk dat jij bedoelt dat je de HP 8530p notebook hebt, de HP 8540p is namelijk pas dit jaar op de markt. :)

De prijs die UT studenten betalen is echt heel heel erg goed en op basis van een europese aanbesteding. In Nederland zijn er geen bedrijven of instellingen die deze HP notebook goedkoper krijgen dan de technische uni's. :P
Bij dergelijke aanbestedingen worden fabrikanten uitgeknepen en wordt er zelfs vaak onder de kostprijs geleverd. Deze UT prijs is dus geen marktconforme prijs.

De doelgroep en de grote aantallen maakt het voor een leverancier interessant om zelfs tegen verlies uit te leveren. Er is voor Microsoft Windows Home (normaal niet leverbaar op dit model) gekozen omdat educatieve instellingen door gebruik te maken van Microsoft licenties van "Surf diensten" ook Microsoft XP, Vista Business of Win 7 Pro legaal mogen installeren.
Normaal gesproken mag je als bedrijf of consument nooit upgraden van een Windows Home versie naar een Windows Professional versie.
Educatieve instellingen aangesloten bij Surf diensten vormen daarbij een uitzondering.
Microsoft Windows Home edition is veel goedkoper dan de Professional editie, waardoor de overall notebook prijs goedkoper wordt.

Consumenten notebooks en zakelijke notebooks alleen op specs vergelijken is appels met peren vergelijken. Een beetje slim bedrijf of grote instelling kijkt bij een ROI analyze verder dan alleen de initiële aanschafprijs.

[Reactie gewijzigd door GordonGecko op 17 september 2010 00:20]

Als ik het goed heb begrepen uit m'n gesprek met het Notebook Service Center hebben ze deze deal niet via Europese aanbesteding verkregen. Ze hebben daar wel naar gekeken, maar dat zou toch nog iets duurder uit komen. Hoe het wel gelopen was weet ik niet meer precies.

Vorig jaar hadden ze een nog betere deal, maar dat kwam omdat toen TU Eindhoven, TU Delft en Universiteit Twente allemaal dezelfde laptops aanboden (HP Compaq 6730b voor €641 en HP EliteBook 8530w voor €899) en de dollarkoers was toen gunstiger.

Het was vorig jaar daarom ook meer als één deal geregeld en HP heeft er ook nog reclame mee gemaakt (waarschijnlijk bij andere bedrijven). TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente kiezen voor HP, 33000 studenten hebben één van die twee laptops gekocht via het laptopprogramma, $ 6.5 million deal.

Overigens weet ik niet waar je de wijsheid vandaan haalt dat je als consument niet van Home naar Pro mag upgraden. Vanzelfsprekend mag dag, het is alleen schofterig duur, zoals altijd, voor Home Premium naar Professional betaal je ruim €125, meer dan een OEM licentie voor Windows 7 Professional. Maar het kan dus wel, het zit zelfs in je Control Panel ingebakken (System and Security > Windows Anytime Upgrade).

Ik vraag me ook af wat je met dat Surf diensten verhaaltje bedoelt. Kunnen de TU's gratis Windows 7 Professional aan hun studenten verstrekken? Als dat zo is zouden ze daar wel eens mee mogen beginnen, nu betaal je alsnog €42,75 voor een upgrade licentie van Windows 7 Professional bij SURFspot, retail verkopen ze niet.

Overigens is het ook een beetje simpel om te zeggen dat je niet consumenten notebooks met zakelijke notebooks alleen op specificaties mag vergelijken. Natuurlijk is het appels met peren vergelijken, maar het is wel iets wat zo'n beetje iedereen doet. Als je een laptop kan krijgen voor een paar honderd euro minder met vergelijkbare specificaties, dan wil je toch op z'n minst weten waar dat geld dan in gaat zitten. Ik vind zelf kwaliteit en degelijkheid altijd wel een belangrijk punt, sterker nog, ik verwacht vaak zelfs dat het vanzelfsprekend is en als dat niet het geval is vind ik het vaak ook meteen een waardeloos product. Maar dat kan ik lang niet van iedereen zeggen. Vrijwel iedereen in m'n omgeving gaat meestal voor het alternatief dat dezelfde prestaties biedt voor een lagere prijs, maar waarvan de kwaliteit dan waarschijnlijk wel minder is.

Ik heb van een behoorlijk aantal studenten van de UT gehoord dat ze de laptop te duur vinden, ze zien vaak bouwkwaliteit, degelijkheid en garantie niet als een valide argument om een substantieel bedrag meer neer te tellen voor een laptop.
Voor deze deal is wel degelijk een aanbesteding uitgeschreven (meervoudig onderhandse aanbesteding), vandaar de lage prijs. :)
De gunstige dollar koers heeft inderdaad vorig jaar voor iets lagere prijzen gezorgd.
Los van de dollarkoers impact, waren ook de onderdelen van de 6730b en de 8530w op componentnivo goedkoper dan de huidige 6550b en de 8540w onderdelen.
Dat heeft te maken met het feit dat Intel de eerste paar maanden altijd de hoofdprijs vraagt voor een nieuw platform en de 6730b en 8530w juist aan het einde van hun "lifecycle" werden aangeboden.

De 3 TU's zijn trouwens niet in 1 deal benaderd vorig jaar, maar 3 seperate deals waarbij logischerwijze de prijzen aligned zijn. De schaalgroote heeft dus niet de prijs bepaald, het was 1 grote tombola waarbij diverse fabrikanten qua prijsaanbod echt zeer diep zijn gegaan en HP als winnaar uit de bus is gekomen.
33 duizend (technische) studenten als doelgroep maakt het interessant om zelfs verliesgevend een deal te winnen.

Over de windows home vs. pro upgrade. Normaal gesproken gebruiken groot zakelijke gebruikers niet de meegeleverde OEM versie van Windows maar wordt er een eigen "software image" uitgerold op basis van een afgesloten Microsoft licentie programma. Het is door Microsoft niet toegestaan om een OEM licentie op een andere pc/laptop te installeren en je mag ook niet met een Microsoft volume license DVD (de bekende MVL versies) van Microsoft Home OEM naar Microsoft Pro upgraden. Uiteraard mag je wel als consument je eigen Home OEM naar Pro upgraden maar dat is bedoeld voor 1 pc en redelijk duur. Een Microsoft volume licentie contract is alleen interessant voor bedrijven en is dus aan regels gebonden.
Educatieve instellingen die Microsoft OS licenties kopen bij Surfdiensten mogen wel vanaf een Home editie via hun eigen volume licentie DVD upgraden naar een professional version. Dat scheelt een school dus een hoop geld.
Het gaat iets te diep om alles in detail uit te leggen.

Surflicenties zijn "relatief" goedkoop d.w.z die 42 euro is 60% goedkoper de gangbare prijs van een reguliere OEM versie. Microsoft geeft dus korting aan een school, en die korting wordt weer naar studenten doorberekend. Voor niks gaat de zon op en gratis is een woord dat bij Microsoft niet bekend is. :D

Over kwaliteit valt niet te twisten, maar de zakelijke lijn bij o.a HP en Dell heeft vooral beheer voordelen (vPro, lange lifecycle, betere garantiedekking, spareparts zijn 5 jaar leverbaar, componenten zijn image stabiel dus standardisatie etc. etc.).
Voor consumenten spelen dit soort factoren een ondergeschikte rol, voor (grote) bedrijven en instellingen zijn het juist dergelijke factoren die mogelijk de doorslag geven om wel of niet een bepaald product in grote aantallen aan te schaffen.

De "kennis" van deze studenten notebook projecten bezit ik omdat ik dichter dan dicht bij de bron zit (en dat is niet de kant van de gebruikers). :P
Het is fijn om te lezen dat de meeste studenten meer dan tevreden zijn.
Raar dat je als bedrijf niet je volume license mag gebruiken om van een meegeleverde OEM Home Premium te upgraden naar een Professional. Hoe krijg je als bedrijf dan Professional op je laptops zonder allemaal losse retail licenties of Anytime Upgrade te kopen?

Overigens heeft geen van de TU's dit dan gedaan, alle laptops werden met Windows 7 Home Premium geleverd. Enige verschil was dat TU Eindhoven en Universiteit Twente de 32 bit versie leverde en TU Delft uiteindelijk toch voor de 64 bit versie had gekozen.

Wat betreft die prijs voor studenten bij SURFspot, zoals ik al zei krijg je dan een upgrade en geen volledige versie. Windows 7 Upgrade is niet te gebruiken als Windows 7 Anytime Upgrade en je kan ook niet van 32 naar 64 bit upgraden of andersom.
Bedrijven zijn dan ook genoodzaakt om altijd een notebook/desktop te kopen met XP, Vista Business of Win7 Pro OEM, Microsoft OS volume licenties zijn namelijk alleen als upgrade versie beschikbaar. Microsoft eist om legaal te upgraden altijd een "onderliggend" legaal geinstalleerd Microsoft OS. Microsoft OS OEM versies zijn licentie technisch ook niet overdraagbaar omdat ze gekoppeld zijn aan een notebook/desktop.
Dit is ook de reden waarom zakelijk notebook/desktop modellen 95% van de tijd met een Windows Professional OEM versie vanuit de fabriek worden verkocht.

Scholen mogen dus wel upgraden van Home naar Professional, en de reden dat jij een upgrade krijgt i.p.v een "volledige" versie, is omdat :

a> er zich een bestaande legale Microsoft OEM versie (in jouw geval Home) op je laptop/pc moet bevinden.
b> er geen "volledige" versies bestaan van Win7 Pro in een volume licentie programma .

Deze Microsoft regels leiden nog wel eens tot verwarring. Diverse bedrijven met gebrekkige kennis van de regels rondom Microsoft licenties denken dat ze hun notebooks/desktops zonder Microsoft OEM OS versie kunnen kopen en toch met hun eerder aangeschafte Microsoft volume license legaal mogen cq. kunnen upgraden (het : "Ik heb toch al Microsoft OS licenties gekocht" argument).
In feite betaal je inderdaad dubbel aan Microsoft, ware het niet dat een volume license contract extra beheer voordelen en dergelijke heeft.. een service waar Microsoft simpelweg geld voor vraagt.

Microsoft zegt tegen zakelijke gebruikers dus : Windows "upgraden" d.m.v een volume license versie kan je alleen als je notebook/desktop over een legale versie van Microsoft Windows Professional editie beschikt. Scholen mogen als uitzondering van Home OEM naar Professional upgraden, daardoor kunnen ze hardware met een goedkopere OEM versie kunnen aanschaffen en toch gebruik mogen maken van Microsoft Volume License OS versies en voordelen. Jouw laptop is als speciale optie o.a uitgevoerd met Windows Home (het is een "build to order" notebook), normaal gesproken kan je dat niet (makkelijk) op een HP Elitebook notebook kopen.

De licenties die Surfdiensten aanbiedt zijn in feite zakelijke licenties, en daar gelden zoals eerder beschreven, andere "regels" voor dan de Microsoft retail versies die je in een winkel kan kopen. Om van taal of van 32bit naar 64bit te veranderen zijn ook weer allerlei omslachtige licentie regels cq. voorwaardes, dat is gewoon typisch Microsoft. :)

Overall gezien is het feit dat je voor +- 4 tientjes een legaal Windows Professional editie OS koopt en kunt gebruiken met alle voordelen vandien niet verkeerd. :D

[Reactie gewijzigd door GordonGecko op 18 september 2010 15:44]

Zeer goede review ;)

Ben het met de rest eens dat de videokaarten van TU-laptops gewoon crap zijn, dat is al jaren zo...en dat zal niet snel veranderen vrees ik. Veel simulaties worden echter gerund op CPU's..Matlab, NX-5, Marc-mentat e.v.a. software hebben nog steeds veel baat bij snellere CPU's. De GPU is tot nu toe niet de botteneck geweest in de 2 jaar dat ik de laptop gebruikt heb... Je hebt het ding gekocht voor de studie, niet voor te gamen. ;)

Als student mag je best klagen dat je pech had met je laptop wat betreft ergonomie, maar daar hebben ze verplichte voorlichting voor bedacht.. In de winkel zou ik echter wel een juist model kiezen wat dat betreft en neem anders een standaard mee..

Zelf zou ik geen laptop meer aanschaffen, desktop is qua prijs/performance, ergonomie en efficiency nog steeds onovertroffen, je kan het helaas ( of gelukkig afhankelijk van hoe je er tegen aankijkt) niet vervoeren..
Ik heb ook een desktop PC thuis staan, maar voor werktuigbouwkunde is een laptop voor verplicht voor bepaalde practica en ook sommige tentamens.

Overigens zoek ik helemaal geen game performance in een GPU en ik verwacht ook niet van de UT dat ze daar naar kijken. Als je dat wil zoek je zelf maar wat uit. Waar ik juist naar kijk is of de kaart goed presteert in DCC en CAD programma's.
Als je hem helemaal wil demonteren moet je enige kracht op de plastic binnenstukken zetten, is bij mijn HP dv6000 hetzelfde namelijk :) In de zin van los trekken bedoel ik dan, dvd drive zal dr eerst uitmoeten voor het grote stuk met touchpad, onder de dvd drive zitten bijna altijd schroeven verborgen.

[Reactie gewijzigd door Frietjemet op 23 september 2010 11:52]

PcDealer had een week geleden al een linkje naar de HP EliteBook 8540p & 8540w Maintenance and Service guide gepost (die link heb ik daarna ook aan de review toegevoegd), daar staat in hoe je de laptop helemaal uit elkaar kan halen. Ik heb er nog niet de tijd voor gehad, maar wil het wel een keer proberen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*