Informatie van fabrikant
Andere reviews
Tom's Hardware
hardware.info
Reden van aanschaf
Ik heb sinds 25 juli een nieuwe desktop workstation en daar heb ik drie van deze schijven in zitten. Ik had een nieuwe PC of laptop nodig voor m'n studie werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente, omdat m'n oude laptop al behoorlijk veel moeite had met de programma's van afgelopen collegejaar en we krijgen van vrijwel alle programma's die we gebruiken elk jaar de nieuwste versie. Ik had daarom dus echt een nieuwe laptop of PC nodig en aangezien er via de universiteit geen laptop werd aangeboden die echt geschikt is voor Solidworks heb ik er toen voor gekozen om zelf een desktop workstation samen te stellen.
Ik heb voor deze schijven gekozen vanwege de vele positieve beoordelingen hier en omdat ze meerdere keren in de BBG's stonden voor vrijwel alle soorten desktopsystemen, waaronder workstations. Ook is de performance van de schijven voor mij genoeg om nu nog geen SSD's nodig te hebben.
Verpakking
Ik had de schijven, net als de rest van m'n samenstelling, besteld bij Azerty. De verpakking van Samsung zelf bestond uit een doorzichtig plastic doosje, die wat betreft stevigheid en manier van sluiten doet denken aan de verpakkingen van de verse saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes van de AH.
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Azerty had hier nog een paar lagen bubblewrap omheen gerold en vast gemaakt met inpaktape.
In de verpakking zat de schijf, een korte installatiehandleiding en een zakje met 4 schroefjes.
Prestaties en info
De prestaties vind ik voor een gewone harde schijf zeer goed, vergeleken met de schijf in m'n laptop zijn deze schijven al helemaal extreem snel. Ik heb de prestaties van één van de drie schijven getest, deze is op het moment nog leeg en nog helemaal niet gebruikt. Het testen heb ik gedaan met HD Tune 2.55 (instellingen op default) en Crystal Disk Mark 3.0 x64. Resultaten staan hier onder in de afbeeldingen:
En omdat ik de blocksize van 64k in HD Tune nogal klein vond nog twee runs met een grotere blocksize van respectievelijk 512k en 2M, en met de fast-accurate slider helemaal naar accurate. Zoals in de afbeeldingen te zien valt geeft dit eigenlijk geen verschil.
Ook heb ik nog van de infotab van HD Tune een screenshot gemaakt en van Crystal Disk Info:
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Update 10-8-2010
Ik heb de schijf nu nog een keer getest met HD Tune Pro 4.50
Ander exemplaar die ik nog niet eerder getest had:
Zelfde exemplaar als eerst:
Update 13-9-2010
Ik heb dezelfde schijf nu ook getest met ATTO Disk Benchmark 2.46
Update 15-6-2011
Omdat ik laatst m'n PC opnieuw had geïnstalleerd na het plaatsen van een
Intel 510 120 GB, wilde ik even kijken of het nog verschil maakte. Ik heb daarom nog een keer HD Tune Pro gedraaid, dit keer versie 4.60. De resultaten van die tests staan hier onder.
Featureset
Onder features versta ik aansluitstandaard, rotatiesnelheid, buffergrootte,
S.M.A.R.T. ondersteuning (acroniem voor Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) en
NCQ ondersteuning (afkorting voor Native Command Queuing).
De HD103SJ heeft een SATA-300 aansluiting, een rotatiesnelheid van 7200rpm, een buffergrootte van 32MB en biedt ondersteuning voor zowel S.M.A.R.T. als NCQ. Daarmee behoort deze schijf tot de betere schijven en beoordeel ik dit onderdeel als goed.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik heb de schijven nu bijna een jaar in m'n systeem zitten. In die tijd heeft de hardeschijf waar m'n C en D partities op stonden 3258 uur gedraaid. Ongeveer een maand geleden heb ik een
Intel 510 120 GB geïnstalleerd in m'n PC en vervolgens daar Windows en al m'n programma's op gezet. Die schijf staat daarom nu alleen nog maar data op.
Na die 3258 bedrijfsuren heb ik nog geen problemen gehad met die schijf, en ook met de andere twee exemplaren, die wat minder uren hebben gemaakt, heb ik geen problemen gehad. De stabiliteit en betrouwbaarheid heb ik daarom tot nu toe nog niks op aan te merken. Ik vind krap een jaar alleen niet genoeg om het dan te beoordelen met zeer goed, dus voorlopig zet ik het op goed.
Compatibiliteit
Aangezien ik deze schijven alleen heb gebruikt in m'n nieuwe systeem (ik heb overigens ook niks anders behalve m'n laptop en daar kunnen ze niet in) en alleen onder Windows 7 Professional x64 vind ik dat ik ook hier weinig over kan zeggen. Met deze configuratie werkt het naar behoren, maar dat zegt natuurlijk vrij weinig over andere configuraties.
Ondersteuning
(Gelukkig) nog geen gebruik van hoeven maken, kan er dus ook weinig over zeggen.
Geluidsproductie
Ik heb de schijven in een Lian Li PC-9F kast zitten (staat niet in Pricewatch dus kan ik niet toevoegen bij gebruikt i.c.m.). De kast heeft 6 plaatsen voor 3,5" HDD's en ik heb ze geplaatst op de plaatsen 1, 3 en 5 (van bovenaf geteld). Twee 120mm fans voorin de kast blazen de koele aangezogen lucht over de schijven. De schijven zijn bevestigd met de boutjes die bij de kast zaten met speciale rubber ringetjes die de trillingen dempen zodat deze niet aan de kast worden doorgegeven (en andersom worden trilling van de kast ook niet aan de schijven doorgegeven). Eigenlijk hoor ik de schijven vrijwel nooit boven de fans uit, een doodenkele keer tijdens spin-up, maar verder nooit. Ik ben behoorlijk tevreden met de geluidsproductie van m'n systeem en aangezien ik de schijven vrijwel nooit boven de fans uit hoor komen beoordeel ik ook dit onderdeel met zeer goed.
Warmteproductie
De warmteproductie van deze schijven is zeer laag, dit komt ook door de plaatsing in de kast denk ik en de fans die koele lucht er overheen blazen. Doordat de schijven op plaats 1, 3 en 5 zitten zit er tussen elke schijf een ruimte van zo'n 4cm, daar kan alle lucht van de fans dus vrijwel ongehinderd tussendoor stromen. De schijven zijn meestal zo'n 22 of 23 graden, alleen na veel lezen of schrijven worden ze warmer, maar zelfs nadat ik 500GB aan één stuk door naar één van die drie schijven had geschreven kwam de temperatuur niet boven de 28 graden. Met het benchmarken gebeurde dat nu ook niet, dus dat is denk ik de maximale temperatuur die ze in mijn systeem worden. (dit bij een kamertemperatuur van zo'n 22 à 23 graden)
Prijs
Gezien de beoordelingen bij de andere onderdelen is de prijs ook zeer goed, het is sowieso geen dure schijf en aangezien hij op alle andere vlakken ook zeer goed scoort is de prijs/kwaliteit verhouding ook zeer goed.
Changelog (laatste update 15-6-2011):
• originele review (7-8-2010)
• HD Tune Pro 4.50 benchmarks (15-8-2010)
• ATTO Disk Benchmark 2.46 (13-9-2010)
• Lightbox toegevoegd voor foto verpakking en screenshot Crystal Disk Info (25-9-2010)
• afbeeldingen overgezet van ImageShack naar Tweakers.net fotoalbum (25-9-2010)
• update onderdeel stabiliteit en betrouwbaarheid (15-6-2011)
• changelog verplaatst naar onderkant van review (15-6-2011)
• nieuwe test HD Tune Pro 4.60 (15-6-2011)