Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB Review

+2
Kid Jansen 15 juni 2011, laatste update op 15 juni 2011, 30.629 views

Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB

Pluspunten

  • prestaties
  • warmteproductie
  • prijs
  • geluidsproductie

Minpunten

  • nog geen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Geluidsproductie Score: 5
Warmteproductie Score: 5
Compatibiliteit Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
Informatie van fabrikant
specificaties
installation guide

Andere reviews
Tom's Hardware
hardware.info

Reden van aanschaf
Ik heb sinds 25 juli een nieuwe desktop workstation en daar heb ik drie van deze schijven in zitten. Ik had een nieuwe PC of laptop nodig voor m'n studie werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente, omdat m'n oude laptop al behoorlijk veel moeite had met de programma's van afgelopen collegejaar en we krijgen van vrijwel alle programma's die we gebruiken elk jaar de nieuwste versie. Ik had daarom dus echt een nieuwe laptop of PC nodig en aangezien er via de universiteit geen laptop werd aangeboden die echt geschikt is voor Solidworks heb ik er toen voor gekozen om zelf een desktop workstation samen te stellen.

Ik heb voor deze schijven gekozen vanwege de vele positieve beoordelingen hier en omdat ze meerdere keren in de BBG's stonden voor vrijwel alle soorten desktopsystemen, waaronder workstations. Ook is de performance van de schijven voor mij genoeg om nu nog geen SSD's nodig te hebben.

Verpakking
Ik had de schijven, net als de rest van m'n samenstelling, besteld bij Azerty. De verpakking van Samsung zelf bestond uit een doorzichtig plastic doosje, die wat betreft stevigheid en manier van sluiten doet denken aan de verpakkingen van de verse saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes van de AH.

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/fsZ00NUkMtwgwnxQfcB7axGs/full.jpg

Azerty had hier nog een paar lagen bubblewrap omheen gerold en vast gemaakt met inpaktape.

In de verpakking zat de schijf, een korte installatiehandleiding en een zakje met 4 schroefjes.

Prestaties en info
De prestaties vind ik voor een gewone harde schijf zeer goed, vergeleken met de schijf in m'n laptop zijn deze schijven al helemaal extreem snel. Ik heb de prestaties van één van de drie schijven getest, deze is op het moment nog leeg en nog helemaal niet gebruikt. Het testen heb ik gedaan met HD Tune 2.55 (instellingen op default) en Crystal Disk Mark 3.0 x64. Resultaten staan hier onder in de afbeeldingen:
http://tweakers.net/ext/f/6RYVqIH4ohOa97LQQNClU47s/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/OJZMvPdPlPNlYPQOiaCjoTvp/full.jpg

En omdat ik de blocksize van 64k in HD Tune nogal klein vond nog twee runs met een grotere blocksize van respectievelijk 512k en 2M, en met de fast-accurate slider helemaal naar accurate. Zoals in de afbeeldingen te zien valt geeft dit eigenlijk geen verschil.

http://tweakers.net/ext/f/OTsiQMnuhQaap5Qu2BWrpR6h/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/B0Nx38ZBj9dfpWB7onlmy59c/full.jpg

Ook heb ik nog van de infotab van HD Tune een screenshot gemaakt en van Crystal Disk Info:
http://tweakers.net/ext/f/exi1JToqSYp6kNoVrhK8PUhW/full.jpg

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/uCZtmzhKPBW3z9dStMeNiXxp/full.jpg

Update 10-8-2010
Ik heb de schijf nu nog een keer getest met HD Tune Pro 4.50

Ander exemplaar die ik nog niet eerder getest had:
http://tweakers.net/ext/f/gjXprIbKgRonHncTxQETkGl7/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/p4lgQfeDvC7kE21EScUM5GRI/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/XTv3W7S6hKcgPsJPILblYtQX/full.jpg

Zelfde exemplaar als eerst:
http://tweakers.net/ext/f/DibSOSVxR4AiwwjqGAkafUra/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/N4tob5m0gWAdEgLL5skc010C/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/SlktzXDSkdGd800A3w4L4rA7/full.jpg

Update 13-9-2010
Ik heb dezelfde schijf nu ook getest met ATTO Disk Benchmark 2.46

http://tweakers.net/ext/f/ACu2F0Trje3hj4yFJDSyYVQm/full.png

Update 15-6-2011
Omdat ik laatst m'n PC opnieuw had geïnstalleerd na het plaatsen van een Intel 510 120 GB, wilde ik even kijken of het nog verschil maakte. Ik heb daarom nog een keer HD Tune Pro gedraaid, dit keer versie 4.60. De resultaten van die tests staan hier onder.

http://tweakers.net/ext/f/1vngPp9Wr4UC4rbGpKZsmDMc/full.png
http://tweakers.net/ext/f/YQuS5PM1FVijlMqVGYVfJhuL/full.png
http://tweakers.net/ext/f/FVpLlNu6HNoelJZURXJJX7vh/full.png
http://tweakers.net/ext/f/WccOXD7MgXhMOYzpjIp55g7q/full.png
http://tweakers.net/ext/f/ZQKU2mE1ZXUUMy8GNpcVJwnG/full.png
http://tweakers.net/ext/f/vl2JjArFibSJlD7BbB4XPTGj/full.png

Featureset
Onder features versta ik aansluitstandaard, rotatiesnelheid, buffergrootte, S.M.A.R.T. ondersteuning (acroniem voor Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) en NCQ ondersteuning (afkorting voor Native Command Queuing).

De HD103SJ heeft een SATA-300 aansluiting, een rotatiesnelheid van 7200rpm, een buffergrootte van 32MB en biedt ondersteuning voor zowel S.M.A.R.T. als NCQ. Daarmee behoort deze schijf tot de betere schijven en beoordeel ik dit onderdeel als goed.

Stabiliteit en betrouwbaarheid
Ik heb de schijven nu bijna een jaar in m'n systeem zitten. In die tijd heeft de hardeschijf waar m'n C en D partities op stonden 3258 uur gedraaid. Ongeveer een maand geleden heb ik een Intel 510 120 GB geïnstalleerd in m'n PC en vervolgens daar Windows en al m'n programma's op gezet. Die schijf staat daarom nu alleen nog maar data op.

Na die 3258 bedrijfsuren heb ik nog geen problemen gehad met die schijf, en ook met de andere twee exemplaren, die wat minder uren hebben gemaakt, heb ik geen problemen gehad. De stabiliteit en betrouwbaarheid heb ik daarom tot nu toe nog niks op aan te merken. Ik vind krap een jaar alleen niet genoeg om het dan te beoordelen met zeer goed, dus voorlopig zet ik het op goed.

Compatibiliteit
Aangezien ik deze schijven alleen heb gebruikt in m'n nieuwe systeem (ik heb overigens ook niks anders behalve m'n laptop en daar kunnen ze niet in) en alleen onder Windows 7 Professional x64 vind ik dat ik ook hier weinig over kan zeggen. Met deze configuratie werkt het naar behoren, maar dat zegt natuurlijk vrij weinig over andere configuraties.

Ondersteuning
(Gelukkig) nog geen gebruik van hoeven maken, kan er dus ook weinig over zeggen.

Geluidsproductie
Ik heb de schijven in een Lian Li PC-9F kast zitten (staat niet in Pricewatch dus kan ik niet toevoegen bij gebruikt i.c.m.). De kast heeft 6 plaatsen voor 3,5" HDD's en ik heb ze geplaatst op de plaatsen 1, 3 en 5 (van bovenaf geteld). Twee 120mm fans voorin de kast blazen de koele aangezogen lucht over de schijven. De schijven zijn bevestigd met de boutjes die bij de kast zaten met speciale rubber ringetjes die de trillingen dempen zodat deze niet aan de kast worden doorgegeven (en andersom worden trilling van de kast ook niet aan de schijven doorgegeven). Eigenlijk hoor ik de schijven vrijwel nooit boven de fans uit, een doodenkele keer tijdens spin-up, maar verder nooit. Ik ben behoorlijk tevreden met de geluidsproductie van m'n systeem en aangezien ik de schijven vrijwel nooit boven de fans uit hoor komen beoordeel ik ook dit onderdeel met zeer goed.

Warmteproductie
De warmteproductie van deze schijven is zeer laag, dit komt ook door de plaatsing in de kast denk ik en de fans die koele lucht er overheen blazen. Doordat de schijven op plaats 1, 3 en 5 zitten zit er tussen elke schijf een ruimte van zo'n 4cm, daar kan alle lucht van de fans dus vrijwel ongehinderd tussendoor stromen. De schijven zijn meestal zo'n 22 of 23 graden, alleen na veel lezen of schrijven worden ze warmer, maar zelfs nadat ik 500GB aan één stuk door naar één van die drie schijven had geschreven kwam de temperatuur niet boven de 28 graden. Met het benchmarken gebeurde dat nu ook niet, dus dat is denk ik de maximale temperatuur die ze in mijn systeem worden. (dit bij een kamertemperatuur van zo'n 22 à 23 graden)

Prijs
Gezien de beoordelingen bij de andere onderdelen is de prijs ook zeer goed, het is sowieso geen dure schijf en aangezien hij op alle andere vlakken ook zeer goed scoort is de prijs/kwaliteit verhouding ook zeer goed.

Changelog (laatste update 15-6-2011):
• originele review (7-8-2010)
• HD Tune Pro 4.50 benchmarks (15-8-2010)
• ATTO Disk Benchmark 2.46 (13-9-2010)
• Lightbox toegevoegd voor foto verpakking en screenshot Crystal Disk Info (25-9-2010)
• afbeeldingen overgezet van ImageShack naar Tweakers.net fotoalbum (25-9-2010)
• update onderdeel stabiliteit en betrouwbaarheid (15-6-2011)
• changelog verplaatst naar onderkant van review (15-6-2011)
• nieuwe test HD Tune Pro 4.60 (15-6-2011)

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Samsung Spinpoint F3 HD103SJ, 1TB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (41)

Wijzig sortering
Ik draaide een HD Tune 2.55 test op m'n twee jaar oude systeempje (Q6600, 2.4 MHz., niet OC'd en allerlei troep op de achtergrond) en ik verbaasde me erover dat mijn access time op 13.8 ms kwam, t.o.v jouw 14.8? Voor de rest ligt alles bij mij een fractie lager, maar dan nog??? Zie ik dat we allebei UDMA mode 5 op Ultra ATA/100 draaien, waar Mode 6 Ultra ATA/133 "supported" is, maar ik krijg die "133" niet aan de praat. Iemand een oplossing? Win7 rapporteert een performance van 7.1/6.9/5.9 voor mijn systeempje, waarbij de laagste waarde "telt", voor de HDD...
Een spinpoint f3 blinkt inderdaad niet uit qua accesstime. (Die van mij is 13.7ms, waarschijnlijk kan ik het nauwkeuriger benchen omdat het bij mij geen bootschijf is. ) De spinpoint f3 lijkt mij dan ook niet de beste keus voor een bootschijf, want dan spelen de accestimes wel een grote rol vermoed ik. Ik zou dan eerder voor een WD Caviar Black 640GB of 1TB kiezen (een Velociraptor of SSD is natuurlijk nog veel beter). Maar de Spinpoint F3 is in mijn ogen wel de perfecte harde schijf voor data opslag vanwege de hoge lees/schrijfsnelheden.

Voor UDMA mode 6 moet je in de Bios de SATA instellen als AHCI i.p.v. IDE. Enige probleem is dat je Windows niet meer gaat booten als je deze instelling veranderd andat je windows het geïnstalleerd. Maar gelukkig kun je dit oplossen via http://www.ithinkdiff.com...-7-rc-after-installation/

De Windos Experience moet je niet al te serieus nemen. Deze geeft bijna altijd (of het moet een hele langzame schijf zijn) 5.9 aan voor mechanische harde schijven, tenzij ze in een RAID zijn geplaatst. (Zelfs een VelociRaptor krijgt maar een 5.9.)

[Reactie gewijzigd door mm1985 op 19 augustus 2010 10:27]

De twee schijven die ik heb getest zijn ook geen bootschijven, een staan films en series op en op de andere helemaal niks.
Ik heb geen idee waar het aan ligt, ik heb HD Tune meerdere keren gedraaid en de laagste access time die ik kreeg was 14.6ms, maar toen was de rest minder goed, dus ik heb deze gepost.

Ik heb overigens de volgende waarden bij Windows Experience Index
CPU 7,5
RAM 7,5
Graphics voor desktop en Aero 7,0
3D Graphics 7,0
HDD 5,9
ik heb twee van deze schijven in raid-0 gezet en haal ook slechts een 6,1 op de prestatieindex. De rest scoor ik iets hoger. ik vind persoonlijk de 0,2 extreem laag naar winst uit raid toe. Mss test windows gewoon de disk zelf en niet de combo met het systeem?
Mijn accestimes liggen euhm, ik ga hierop terugkomen als ik thuis ben, even nakijken dan :S iig lager dan 14.6 ik dacht 13.8 ook

ok even opgezocht, in raid doe ik accesstimes van 8.3 ms en Avg van 226Mb/s.
Getrokken op nieuwe schiijf (partitie windows 100Gig)

[Reactie gewijzigd door Joindry op 9 augustus 2010 19:59]

Zoals je ziet in de laatste update (tests met HD Tune Pro 4.50) zit er ook nog een behoorlijk verschil tussen de schijven in mijn systeem onderling wat betreft access times. Met die schijf die ik nog niet eerder had getest had ik als laagste 14.0ms gemeten, maar toen waren de overige waarden lager.
Even kort updaten op mezelf 8)7
NA de schijven intussen anderhalf jaar te gebruiken met een windowspartitie en 65% vol te stouwen met games en andere troep haal ik nu nog een gemiddelde van 165Mb/s. Toch wel een redelijk grote degradatie.
Link van tom harddware werkt niet meer. Zou je deze kunnen updaten?
http://www.tomshardware.com/reviews/HDD-6Gbit,2528-3.html


Nette review! :) Heb deze schijf zelf ook. :)

[Reactie gewijzigd door Vraaag op 22 augustus 2010 21:52]

De url was al goed, alleen denk ik dat hij niet goed herkend werd door BB Code omdat er een komma in staat, ik heb er nu even aanhalingstekens omheen gezet en nu werkt het wel
Na alle positieve reviews ook deze schijf aangeschaft, in m'n Mede8er geplaatst, maar hij maakt een heel iritant resonerend geluid.Niemand anders hier last van gehad ?
Ik zou resonantieproblemen eerder in de kast/ophanging zoeken.

Een mechanische schijf trilt nu eenmaal, ik heb verschillende merken en ik kan geen echt verschil in trillingsamplitude constateren tussen bv een samsung F1 1TB en een 1TB model van seagate.
Ik heb er 2 in raid 0 hangen in één cage van mijn P183, en ja ik heb ook last van resonanties. Dit komt vooral door de raid opstelling en het feit dat ze in eenzelfde cage zitten.

De trillingen zijn dezelfde en versterken elkaar. Letterlijk een resonantie. Creeërt soms een irritant gezoem. Ben aant experimenteren met andere posities, rubber noppen hebben maar beperkt effect.

Voor 'snachts heb ik een 5400 toeren schijf in rekkers hangen, voor mijn "stille modus". Dan heb ik het probleem niet.
Maar inderdaad trilling en resonantie vormen ook voor mij een probleem.
Ik heb maar 1 F3 1TB maar ik had ook last van resonantie in mijn P183. De oplossing was echter simpel: de schroefjes iets losser doen waardoor de rubbertjes beter dempen. Sindsdien is het stil :)
De drie die in mijn systeem hangen hebben er in ieder geval geen last van.
installeer deze schijf NIET in een systeem met een AMD SB850 of H67/P67 chipset.
http://www.samsung.com/gl...iew.do?b2b_bbs_msg_id=308
bij mij doet ie het prima in mijn b 3 stepping asus p8p67 mobo...
maar ik zal toch maar ff die firmware updaten, kan dit als ie nu in raid 0 staat?
Lees héél goed de rode regels in de link
Note: Please do not warm boot(Ctrl+Alt+Delet , or push Reset button..etc) your PC during the
F/W patch. Warm boot can make F/W Patch fail and make unexpected problem on HDD.

????

ik zeg toch alleen dat deze f3's het bij mij al goed deden zonder deze update(ze draaien wel in raid 0)

heb het net toch maar ff geupdate, kan aan mij liggen maar de boot up lijkt sneller te gaan.
Heel nette review. Ik heb zelf ook deze schijf al een tijdje en verwonderde me over jouw CDM uitslag. Dit is wat ik uit CDM krijg na een schone installatie.

http://img17.imageshack.us/img17/1624/15423067.png

Mijn mobo is een msi P55-GD65 en ik draai ook windows 7 x64. Heb je misschien bepaalde drivers geïnstalleerd wat het verschil kan maken?
heb er ook 1, bij mij is ie volledig volgepropt, intotaal nog 80 gb over, ik haal niet zoveel lager dan jouw score.

Moederbord is een asrock 870 xtreme 3 en ook windows 7 x64

http://i53.tinypic.com/dbh2qa.jpg

mijn scores. Ik heb overigens ook geen speciale drivers o.i.d.
edits:

om de score nog wat te benadelen; er stonden ook nog een aantal programmas aan, firefox, steam, explorer en windows media player

[Reactie gewijzigd door Dynion op 27 juni 2011 22:45]

De prestaties vind ik voor een gewone harde schijf zeer goed, vergeleken met de schijf in m'n laptop zijn deze schijven al helemaal extreem snel
Daar zitten in 99% van de gevalleen een 5400 toeren schijfje in, dus daarmee kan je zowieso haats niet gaan vergelijken.
Het is wel logisch dat een 7200 toeren schijf beter presteerd ;)
Die vergelijking maakte ik dan ook alleen maar omdat m'n Asus A6JC-Q088H laptop m'n vorige PC was. Dat het geen eerlijke vergelijking is snap ik ook wel, maar ik wilde er alleen maar mee aangeven wat ik er op vooruit ben gegaan.
De conclusie van reneweep om deze schijf NIET in een systeem met een AMD SB850 of H67/P67 chipset te monteren is wel heel erg kort door de bocht.

De Samsung firmware update voor de F3 is alléén nodig wanneer je een lagere versie op de HD hebt zitten dan 1AJ10001. De firmware update dateert intussen van 13-04-2010. Waarschijnlijk worden de F3 HD's sinds die tijd van die aangepaste versie voorzien en zijn er dus geen problemen meer met een MB met een AMD SB850 of Intel H67/P67 chipset.
Mijn enkele maanden geleden aangeschafte F3 gaf dus ook geen enkel probleem.

Slordig is het wel dat Samsung op zijn website noch de datum van de firmware noch de versie vermeldt. Dat heeft mij ook in verwarring gebracht.

AMD heeft een paar dagen geleden (15-06-2011) nieuwe RAID/SATA en AHCI drivers voor WIN7 uitgebracht. http://support.amd.com/us...s/Pages/raid_windows.aspx
Voor de bezitters van een moederbord met een AMD SB850 de moeite waard om deze recente drivers te downloaden.

[Reactie gewijzigd door Limoncello op 19 juni 2011 23:32]

[quote]De conclusie van reneweep om deze schijf NIET in een systeem met een AMD SB850 of H67/P67 chipset te monteren is wel heel erg kort door de bocht.[unquote]
Bij mij deed hij dus NIET, heb dan ook een oudere (eerste lichting) versie. Die F3 F/W firmware bood ook geen soelaas (niet geschikt voor deze drive). Is nu RMA na de poging de door S]amsung aangeleverde F3 te flashen. Doet ie het ook niet meer in het oude systeem (bergen LBA errors).
Ik heb een Gigabyte GA-X58A-UD5, ik heb alle drivers van de Gigabyte site gedownload voor Windows 7 x64, niks vanaf CD gedaan. Ik heb alle drivers die er stonden geïnstalleerd, ook de RAID drivers.

Verder maakt het misschien uit dat er op deze schijf nog niks staat, ik heb de schijf alleen geformatteerd na installatie van Windows en daarna niks meer mee gedaan. Er zijn dus geen andere processen die naar deze schijf schreven of of van lezen tijdens de benchmark. Misschien maakt het nog uit dat dit de nieuwste versie van de benchmark is en ook een 64bit versie van de benchmark.
Heb je überhaupt naar mijn screenshot gekeken? :) Zelfde versie, en enige wat op de schijf stond was 15 gig van de nieuwe installatie; dat maakt echt geen drol uit op de prestaties van de schijf. Zeker niet zoveel als nu het verschil betreft.
Toen ik dat schreef nog niet, want je afbeelding wilde niet laden toen. Als je maar 15GB er op hebt staan zou ik niet weten waar het aan kan liggen. Zoals je bij m'n resultaten van de accesstime kan zien verschillen de schijven onderling ook nog wel van elkaar, misschien dat dat bij lezen en schrijven ook zo is.
Dank je, volgende review wordt waarschijnlijk van m'n Dell U2711 scherm, wellicht dit weekend nog. Misschien ga ik ook nog moederbord reviewen van nieuwe PC, maar dan moet ik me eerst even wat meer gaan verdiepen in overclocken.
Ik heb er ook 3 insteken en die resoneren ook redelijk luid.
Mijn Corsair 700D case resoneerd hierdoor.

Van de prestaties van deze schijf ben ik wel tevreden.
Maar ik denk toch dat ik deze 3 F3s ga vervangen door de 3x 2TB in raid (heb er al 1tje van steken). Die maakt geen resonerend geluid


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*