LG OLED55A16LA Zwart Review
Helaas, een mooie OLED TV voor een veel te hoge prijs. Geforceerde reclame (zowel op de afstandsbediening als in het menu) en eigenlijk geen significante verbetering over een model uit 2019 dat voor 300 euro meer nieuw gekocht is.
Pluspunten
- Goede kleurweergave (OLED)
- Goed contrast (OLED)
- Magic Remote (luchtmuis)
- Dolby Atmos
Minpunten
- PRIJS
- Max. 60Hz
- Geluid (TV Speakers)
3 van 5 sterren (Voldoende)
Als ‘standaard’ tv staat hier de LG55B9PLA in de woonkamer (destijds €1100). De dienstdoende TV wordt inmiddels niet meer gemaakt, dus vanaf het moment dat ik de A1 had uitgepakt was ik dan ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen.
De buitenkant
De eerste indruk was dan ook een goede indruk! De grootste eyesore van de B9 is het reflecterende scherm, iets dat gelijk opviel is dat het scherm van de A1 een mattere reflectie heeft.
[Foto1_B9] | [Foto2_A1]
Met het dikste punt van de TV op 4.8cm is hij net zo plat als de B9. Een mooie matte finish aan de achterzijde. De randen rondom het scherm zijn relatief klein zo ongeveer 1cm. Opvallend zijn de poten en de afstandsbediening.
Poten
Wellicht meer geluk dan wijsheid maar het monteren van de poten onder de A1 ging mega soepel. Direct bij het op zijn poten zetten voel je wel dat het scherm makkelijk wiebelt en zelfs wat mee lijkt te geven. Iets wat vervelend kan zijn afhankelijk van de stabiliteit van de ondergrond.
Persoonlijk vind ik de TV ook erg hoog op zijn poten staan waardoor het meer aanwezig oogt in de ruimte. Daarnaast is ook kabelmanagement nu ook een uitdaging geworden.
[Foto1_B9_Stand] | [Foto2_A1_Stand]
Afstandsbediening
Een fijne, gebalanceerde luchtmuis.. anders dan dat kan ik het niet omschrijven… Wel ervaarde ik een minpunt ten opzichte van de oude luchtmuis, de pauze en play knop ontbreken. Deze knoppen lijken ruimte gemaakt te hebben voor meer verplichte commerciële snelknoppelingen.
Anders dan dat, niets dan lof voor de luchtmuis het blijft een verlossing van de knoppen!
IO
Zonder alles op te sommen zijn de belangrijkste punten hier het ontbreken van HDMI 2.1 en dat DTS niet werkt via de eARC poort.
Het geluid van de TV klinkt wat hol en leeg, de balans was voor deze omgeving compleet verkeerd.
AI Geluid, een van de LG Features, maakte dit enkel slechter. Zelfs na meerdere pogingen om te tunen bleef het leeg klinken.
Paneel
Elke keer dat ik een OLED paneel aan zet denk ik weer “poooh wat een mooi beeld”. En ook zo bij de A1. De kleurweergave is erg goed uit de doos en online zijn genoeg callibratietips te vinden.
Een groot nadeel van dit paneel is dat het maximaal 60Hz ondersteund. Wellicht hangt het van de gebruiker af, maar voor mij zou dit een dealbreker zijn.
Software
Dit was even een andere ervaring dan op de B9. De nieuwe vormgeving is, tot je inlogt met een LG account, rustiger en donkerder. Na het inloggen met een LG account veranderd het menu in ongevraagd eindeloos verversende content aanbiedpagina dat alles over je wilt weten…. Shame.
Voor de rest werkt de software redelijk hetzelfde. Het blijft wat traag aanvoelen al lijkt de nieuwe processor hier enorm in te helpen tegenover de B9. In combinatie met de luchtmuis een prima gebruikservaring.
Mening
De A1 is een prachtige TV, maar voor de huidige prijs een miskoop als je het mij vraagt. Dit komt door het ontbreken van een significante upgrade (sure, de processor is sneller en beter) over de B9 en het ontbreken van een 120Hz paneel (en dus ook HDMI 2.1).
Ik zou dan ook een negatief koop advies geven.
(foto's komen nog)