Dell UltraSharp U2311H Zwart Review

-Tom
6 september 2010, laatste update op 6 september 2010, 16.185 views

Dell UltraSharp U2311H Zwart

Pluspunten

• Hoog 'Bang for your buck'-gehalte
  • Prachtige kleurweergave (IPS)
  • Ruime kijkhoeken
  • Ergonomische features
  • Zeer weinig input lag
  • Strak design.

Minpunten

• Geen HDMI-aansluiting
  • Calibratie is vereist voor optimaal gebruik

Na bijna een halfjaar geleefd te hebben met een Acer P223w heb ik recentelijk noodgedwongen de overstap gemaakt naar de Dell Ultrasharp U2311H. Noodgedwongen? Jazeker, na drie jaar trouwe dienst besloot een flinke regenbui en een open raam mijn Acer P223w te voorzien van ca. 32 dode pixelstrepen in alle mogelijke kleuren. Na een maand met mijn strepenscherm gewerkt te hebben vond ik het toch hoog tijd om een keer een nieuwe aan te schaffen. Na een lange zoektocht viel mijn oog op de Dell G2410. Helaas vond Salland Automatisering (de enige leverancier) het nodig om mij langer dan twee weken te laten wachten op de monitor, waardoor ik mijn zoektocht vervolgde. Vele reviews, een rekening van €329,00 en enkele dagen later stond de Dell U2311H in mijn woonkamer.

Nu ben ik tijdens mijn zoektocht zeer specifiek en sceptisch geweest. De zwartwaarden spelen voor mij een belangrijke rol. Ook moest de monitor bij voorkeur 24” zijn. De kanteloptie mocht ook zeker niet ontbreken en tevens moest de monitor ook nog eens schappelijk geprijsd zijn. Last but not least; ook mag mijn wekelijkse potje Unreal Tournament niet bedorven worden door een overdreven input lag danwel hoge reactietijd. Afijn, een paar stevige eisen dus.

Nu is het bij een aankoop op afstand altijd spannend of het product daadwerkelijk voldoet aan je eisen. Ik heb de monitor niet gezien noch getest voordat ik hem bestelde. Ik ga jullie nu alvast verklappen dat de Dell Ultrasharp U2311H een zeer geslaagde aankoop voor mij was.

Technische Specificaties
Schermdiagonaal: 23”
Resolutie: 1920 x 1080 (16:9)
Reactietijd: 8ms g/g
Helderheid: 300 cd/m

Type paneel: IPS
Kijkhoek: 178/178

Samenvatting eigen ervaring
Typerend voor een IPS paneel is de goede kleurweergave en grote kijkhoek. De responsetijd (8 ms grey-to-grey) lijkt hoog in vergelijking met de snelle 2ms tn-paneeltjes. Maar 8 ms is werkelijk verwaarloosbaar; de input lag speelt een veel grotere rol bij de mate van irritatie tijdens games. Ik speel zelf Unreal Tournament 3 en ik maak nog steeds constant headshots tijdens het spelen. Helaas kan ik alleen spreken uit eigen ervaring en ik ben er vrij gevoelig voor. Helaas verschilt dit per persoon, koop je een monitor puur om te gamen? Ga dan voor een TN paneeltje.

Kleurweergave
Helaas ben ik geen betrouwbare bron voor het beoordelen van de kleurweergave. Het verschil tussen een TN- en IPS-paneel is al dusdanig groot dat ik nog steeds versteld sta van de prachtige kleuren. De monitor heeft wel een calibratie nodig, met behulp van http://www.flatpanelshd.com krijg je werkelijk een prachtig resultaat. De volgende waarden kunnen daar gevonden worden:

Brightness: 30
Contrast: 75
Input Color Format: RGB
Mode Selection: Graphics
Sharpness: 50
Dynamic Contrast: Off
Response Time: Overdrive
RGB: R99 G95 B98

Ook de kijkhoeken moeten in acht genomen worden. De U2311H presteert goed. Maar vertoont wel enige contrastverschuiving wanneer er vanaf grote hoeken naar gekeken worden. De kleuren blijven opmerkelijk correct. Voor een monitor in deze prijsrange zul je hoogstwaarschijnlijk géén betere monitor vinden op het gebied van kleurweergave en kijkhoeken. Dat is ook niet vreemd. De meeste monitoren rond de €300,00 betreffen TN panelen en deze kunnen simpelweg niet tippen aan een IPS monitor. Vooral niet qua kijkhoeken.

De zwartwaarden van deze monitor zijn voor een IPS monitor redelijk, maar daar is ook alles mee gezegd. Ten opzichte van een TN paneel zie je wel veel verbetering. We spreken hier nou eenmaal over een relatief goedkope monitor. Voor de prijsklasse zeg ik; de zwartwaarden zijn goed, maar nemen we de u2410 of de u2711 van dell, dan zie je toch wel een licht verschil.

Op 100% brightness zie ik een zeer, zeer lichte vorm van backlight bleeding. Onder de 80% is het onzichtbaar. Ik heb zelf de U2311H op brightness 35 staan, dus mij zul er er nimmer nooit over horen klagen. Ik kan het me ook niet voorstellen dat iemand deze monitor uberhaupt op brightness 60+ zou willen gebruiken. Kortweg, de U2311H heeft een hele lichte vorm van backlight bleeding, maar een gebruiker met een gecalibreerde monitor zal het nimmer merken.

Het on-screen display (OSD) kan simpelweg bediend worden met fysieke knoppen op de rechterkant van het scherm. Deze werken goed en inituitief, al wil je de monitor nog wel eens per ongeluk uitschakelen wanneer je iets te enthousiast speelt.

Eigenschappen
De U2311H beschikt over verschillende ingangen: VGA, Display Port, DVI-D. Ook heeft de monitor een usb hub (2x USB 2.0). Ik gebruik ze persoonlijk nooit, maar sommige mensen vinden dit een handige feature; mooi meegenomen dus. Het gemis aan een HDMI ingang vind ik wel spijtig.

Ergonomisch zit de monitor perfect in elkaar. De U2311 beschikt over een hoogtefeature, een kantelfeature, een draaifeature en hij is in portrait-mode te zetten. Dit alles voelt ook nog eens heel degelijk aan. De hele monitor voelt overigens erg degelijk aan. Alles draait en kantelt zonder enige moeite. Pas alleen op met het verstellen in hoogte; naar boven gaat makkelijker dan je denkt door de ingebouwde weerstand: Ter verduidelijking, het kost meer kracht om de monitor naar beneden te drukken dan naar boven. Voelt een beetje ongewennig, maar is te irrelevant om als negatieve eigenschap aan te merken.

Uiterlijk
Ik vind het een mooi design. Productfoto’s op internet geven over het algemeen een verkeerd beeld van de monitor. Het zwarte is mat-zwart; hier ben ik een fan van. Veel populaire monitoren komen met een pianolak-achtige laag waarop stof goed te zien is. Deze monitor ziet er chique en strak uit. De voet is erg chique (een vierkante zwarte voet, met een zilverkleurige arm). Helaas ligt mijn simpele point-and-shoot camera uit elkaar. Maar laat je niet van de wijs brengen door de grofweg lelijke foto’s op het internet, de monitor ziet er erg strak uit!

Pixeldefecten
Mijn u2311 kwam gelukkig zonder pixeldefecten binnen! Hierover kan ik je dus geen informatie verschaffen

Ghosting
Voor het blote oog is er geen ghosting zichtbaar, niks op aan te merken dus!

Bij het beoordelen vind ik de prijs/kwaliteit-afweging de belangrijkste zaak. Op dit gebied scoort de Dell Ultrasharp U2311H een sublieme score. Voor ruim driehonderd euro haal je een monitor met een ontzettend snel IPS paneel. De kleurweergave is superieur ten opzichte van een regulier TN-Paneel, de zwartweergave is degelijk; wel verliest de monitor iets aan contrast vanuit extreme kijkhoeken. Qua ergonomische features is het scherm van alle gemakken voorzien. In deze prijsklasse zul je geen betere all-round monitor vinden. Zolang je geen baat hebt bij een 2ms TN paneel –ofwel, de hardcore fps gamer- en in de prijsklasse van 300-350€ raad ik je deze monitor ten zeerste aan.

Heb jij ook een Dell UltraSharp U2311H Zwart?

Waarom is het gebrek aan een HDMI-poort een gemis vraag ik mij af? Dat is toch onzinnig om als negatief te beschouwen?

Volgens mij heeft deze monitor geen speakers (niet standaard althans) en al zou hij ze wel hebben, dan nog wil je die niet gebruiken lijkt mij (vanwege gebrek aan geluidskwaliteit)... Dus is HDMi an sich ook zinloos, je hebt al een DP en DVI-aansluiting, HDMI voegt dus niets toe aangezien je geen audio naar je monitor toe wil/kan laten lopen.
Veel laptops hebben enkel een VGA en HDMI aansluiting,wil je constant de laptop aansluiten dan loop je (ik in ieder geval) constant tegen het volgende probleem aan:

PC < DVI > U2311
Laptop <HDMI+Convertertje (kost je ook weer een paar euro)-DVI> U2311

Elke keer de kabels erin en eruit trekken wordt je ook niet vrolijk van, want het is keer op keer weer een prutswerk. Heeft een monitor een hdmi-aansluiting, dan kun je de kabel er constant in laten zitten. Het was voor mij in ieder geval wel een plus geweest :)
Je zou het dan natuurlijk ook om kunnen draaien, de laptop heeft gewoon geen handige output-varianten... :9 Ik wist overigens niet dat je het scherm ook aan je laptop hing, anders had ik je redenatie wellicht wel kunnen raden.

Voor de volledigheid van de review zou je misschien even wat foto's kunnen schieten, vanuit verschillende kijkhoeken om mee te beginnen.
Zelf had ik graag gehad dat de Dell UltraSharp monitoren twee DisplayPort aansluitingen zouden hebben, zodat ik PC en laptop allebei via DisplayPort aan zou kunnen sluiten op m'n U2711. Er blijft dus altijd wel wat te wensen over.

De enige reden dat HDMI veel op laptops voor komt is omdat het een kleinere connector heeft dan DVI en DisplayPort was er eerst nog niet. Naar mijn idee heeft HDMI helemaal niks te zoeken in de PC markt, het heeft namelijk geen voordelen t.o.v. DVI, omdat je op de PC toch bijna nooit geluid wil doorgeven aan je scherm. Verder weigeren fabrikanten van videokaarten en monitoren de volledige specificaties van HDMI v1.3 of hoger volledig te implementeren waardoor nog steeds de maximale resolutie op 1920x1200 blijft steken.

Nu is het eigenlijk:
VGA<DVI<HDMI<DVI duallink<DisplayPort

Als fabrikanten de volledige HDMI v1.4 specificaties zouden implementeren in PC monitoren en videokaarten dan zou het er zo uit zien:
VGA<DVI<DVI duallink<HDMI<DisplayPort

Maar dan zo DisplayPort alleen nog maar beter zijn doordat het meer potentie heeft dan HDMI door de hogere datarate (17,28 Gbps i.p.v. 8,16 Gbps).
Of je koopt gewoon een hdmi > dvi kabel, zonder verloopje :)
Prima review hoor,inderdaad een mooie en goede monitor die ook de looks heeft welke op mn verlanglijst staat.
Trouwens geeft de site van DELL 4 usb porten aan in plaats van de 2 die jij hier opgeeft.
En hoe is trouwens het geluid van de speakers??
Het zijn er volgens mij ook 4, namelijk 2 op de linker zijrand en 2 bij de beeldschermaansluitingen.
Ik doe mijn best :)

Ik wil je bij deze ook even bedanken voor het ontdekken van de twee extra usb poorten. Die zitten inderdaad naast de videoingangen. De andere twee kunnen gevonden worden aan de linkerkant van het beeldscherm. Ik had ze zelf nog niet opgemerkt!

De U2311 heeft geen ingebouwde speakers, maar gezien de kwaliteit van de gemiddelde monitor-speaker kunnen we dit amper een gemis noemen.

Ik zal de review vanavond even updaten met enkele punten en foto's. Bedankt voor jullie inbreng

[Reactie gewijzigd door -Tom op 25 juli 2024 06:34]

Graag gedaan! Deze monitor heeft overigens geen kaartlezer toch?
Ik heb een Dell soundbar voor mijn U2311 (a €30). Tja, hoe moet ik de kwaliteit beoordelen. Het doet wat het moet doen en ik ondervind geen enkele geluidsirritatie bij harde (lees: bass) muziek en spraak. Er zit wel een handig groot volume knop aan de zijkant.
"De monitor heeft wel een calibratie nodig, met behulp van http://www.flatpanelshd.com krijg je werkelijk een prachtig resultaat."

Ik heb even op die link geklikt en verwachtte een calibratieprocedure. Maar dat kwam ik zo snel niet tegen.

Wie kan hier wat toelichting op verschaffen, hoe ga ik te werk om mijn monitoren te calibreren?
Wat daar staat is helemaal geen echte kalibratie, voor het kalibreren van een monitor heb je een beeldschermkalibrator nodig, zoals de DataColor Spyder 3 Elite of de X-Rite i1 Display 2. Als je maar één scherm wil kalibreren en niet allemaal geavanceerde functies nodig hebt kan je ook wel uit de voeten met de veel goedkopere Spyder 3 Express.

Elk scherm is namelijk net weer iets anders en elke kamer waar hij in staat is ook anders. Het heeft daardoor niet heel veel zin om de instellingen van je scherm aan te passen op basis van de bevindingen van een ander, aangezien het bij jou weer anders kan zijn. Het enige waar je wel van uit kan gaan is dat de helderheid standaard aan de hoge kant is als hij op 50 staat, die kan wel naar 30~35.

Als kalibratiedoel is een kleurtemperatuur van 6500K, een gamma van 2,2 en een helderheid van 140 cd/m² gangbaar. Zelf heb ik m'n U2711 naar 180 cd/m² gekalibreerd, want m'n kamer is vaak meer verlicht dan gangbaar is.
Acer 423HLbmd :) 199e - 219e
Dat scherm is niet in hoogte verstelbaar, heeft geen pivot, maar het grootste verschil is dat er een TN paneel in zit. Dat TN paneel is niet eens 8 bit, maar 6 bit + FRC, hierdoor is het kleurbereik veel slechter. Ook heeft dat paneel een veel slechtere kijkhoek en op 24" 16:9 formaat merk je dat al wel.

Die monitor is dus niet vergelijkbaar met deze monitor. Ik zou dat scherm alleen nemen als kleuren je niet echt uitmaken en je vooral veel pixels wil voor weinig geld.
Gooi dat scherm voor de grap eens in de portrait mode en beweeg je hoofd vijf centimeter naar rechts. Ik denk dat je spontaan misselijk wordt :)

Geen appels met peren vergelijken svp. Ik kan zo uit mijn hoofd minstens 10 verschillen noemen (ongeacht of het positief of negatief is).
Bedankt voor de review. Ik twijfel zeer sterk om voor deze goedkope IPS te gaan over voor een goedkopere LED.

Ik wil 3 monitoren naast elkaar gaan zetten voor een eyefinity opstelling. Aangezien ik al samsung TN 23 inch heb wil ik deze 2 ernaast zeggen. Nu zeg jij dat de response tijd 8ms is, maar dat je het weinig merkt....

Mijn vraag concreet, of wellicht aan andere gebruikers die dit scherm hebben. Merk je het nu wel of niet? Mijn huidige TN samsung heeft 2ms vertraging en ik merk niks. Mijn vorige oude 19inch had 5 ms en ook daar zag ik geen ghosting optreden. Ik heb een hekel aan veegen tijdens het gamen....

Nog concreter, is dit type scherm te typeren als een gamescherm, rekening houdend dat de inkijkhoek goed moet zijn aangezien ik 3 schermen naast elkaar zet.
Om gelijk met de deur in huis te vallen. Nee, de U2311 is niet te typeren als een 'gamescherm'. Voor de simpele reden dat een echte gamer 'valt' over allerlei zaken zoals input lag (relatief zeer laag voor een IPS, in het geval van de U2311) en response time.

Toch raad ik het je aan om deze schermen wél te overwegen voor een eyefinity opstelling. En waarom? Tijdens het gamen merk ik persoonlijk niks van de inputlag.* Van 'veegen'/ghosting is geen sprake. Maar wat vooral mooi is aan dit scherm is, het heeft een IPS paneel;

Een eyefinity-opstelling met TN-panelen? Dan zullen de kleuren van de schermen erg veranderen als jij je hoofd beweegt. Je moet met TN zo ontzettend nauwkeurig alles neerzetten en dan krijg je waarschijnlijk nog niet 3 panelen die er precies hetzelfde uit zien.

De U2311 is een IPS paneel, brede inkijkhoeken en tevens de hele mooie optie om hem te kantelen, waardoor je ze zowel in horizon- als portrait kan gebruiken. Tevens is de prijs sinds mijn aanschaf bijna gehalveerd in prijs. Destijds was ik zo'n 325E kwijt, nu gaat hij over de toonbank voor 185E.

Daarnaast zijn de bezels vrij dun. Ook niet irrelevant voor een eyefinity-opstelling.

*Het is ook afhankelijk van de gebruiker. De ene heeft sneller door dat er sprake is van inputlag dan de andere. Ik ben er behoorlijk fier op :)
Over inputlag:

FlatpanelsHD:
Another positive thing is that U2311H has virtually no input lag. I compared to some 120 Hz monitors and CRT monitors and only very rarely U2311H introduced a few milliseconds lag but U2311H is indeed very fast and performs very similar to the popular 2209WA monitor.

Cnet:
Measured against a Samsung SyncMaster 975p CRT, and using a Canon 40D set to a shutter speed of 1/320, an average of over 60 photographs were taken using StoppUhr as the virtual stopwatch of choice. The U2311H was on average 16.15ms behind, or one frame.

Dat is dus nog behoorlijk wat sneller dan de 22 ms die ik op m'n U2711 gemeten had.

Heb je trouwens die backlightbleeding ook in helemaal donkere kamer getest? Bij m'n U2711 zie je namelijk zelfs bij een helderheid van 34 nog heel lichte backlightbleeding in de rechter bovenhoek.

Ook zwartwaarden zouden beter kunnen wat mij betreft, maar dat zal ook wel komen doordat ik eerst een laptop had met een glanzend scherm. Daar lijkt zwart toch al een stuk sneller helemaal zwart op en ik gebruikte dat scherm ook nooit in het donker.

Aangezien ik m'n U2711 ook als HD TV gebruik om films te kijken gebruik ik die wel in het donker en dan valt toch wel op dat zwart niet helemaal zwart is.
Backlight bleeding is in een volledig donkere kamer getest. >80% is er een lichte vorm van backlight bleeding te zien rechtsonder.

Ik heb de U2311/U2411/U2711 naast elkaar gezien in een winkel, daar had de U2311 toch zeker de slechtste zwartwaarden. Al kan ik natuurlijk niet achterhalen op welke instellingen de betreffende monitoren zaten. Zoals ik al in mijn review aangaf. De zwartwaarden zijn oké voor een monitor in deze prijsklasse, maar daar is ook alles mee gezegd! :)

p.s. Als iemand nog relevante aanvullingen heeft, ik hoor ze graag! Dit is slechts mijn tweede review dus er zullen vast genoeg verbeterpunten zijn:)
Misschien niet helemaal relevante toevoeging op de U2311 maar wel tav de U2410 :

productreview: Dell Ultrasharp U2410 review door MadEgg
Ik heb zelf de U2211H, zeg maar het iets kleinere broertje van de U2311H. Ik ben vooralsnog zeer tevreden, alleen in de rechter linker onderste hoeken zie ik geregeld bij zwart een soort van gloed over de hoeken komen (Backlight leeking?) Dat is het enige wat me tot nu toe stoort...Voor de rest, top monitor. Nooit een betere (TFT) gehad qua kijkhoek en kleuren.
Blijkbaar klopt de info op de productpagina op de site van Informatique niet.
Dus niet zo raar dat je met geen woord repte (of heet dat tegenwordig rapte ;))over het geluid.
Ik ervaar toch echt tearing bij het spelen van Battlefield 3....soms meer dan anders.
Ernstig wordt het bij objecten met vertikale strepen. dan wordt het beeld elke 3cm "gesneden".
Ik heb em sinds een paar dagen en ik kan beamen dat deze ook erg goed in non-native presteert. Ik draai hem naar volle tevredenheid op 1600x900. Nu kan ik er ten minsten een meter vanaf zitten en nog lezen wat er staat, inplaats van dat ik er met m'n neus bovenop moet gaan zitten.
Uhm, dan stel je de DPI van de fonts op je OS anders in zodat je écht grotere letters krijgt... non-native vind ik echt niet om aan te zien, maakt niet uit hoe goed de scaling is. Dan koop je een IPS scherm voor de goede weergave en dan ga je er vervolgens een flinke blur overheen gooien?

[Reactie gewijzigd door PowerFlower op 25 juli 2024 06:34]