Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Specificaties 24" @ 1920x1200 (WUXGA) (H-IPS, 6ms) - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Dell Ultrasharp U2410 Zwart Review

+2
MadEgg 4 maart 2010, laatste update op 4 maart 2010, 21.914 views

Dell Ultrasharp U2410 Zwart

Pluspunten

  • Veel aansluitmogelijkheden (2 x DVI/VGA/HDMI/DisplayPort)
  • Kaartlezer ingebouwd
  • Mogelijkheid tot Picture-in-Picture
  • Mooie touch-knoppen
  • Goede kleurweergave
  • Grote kijkhoek
  • Prima contrast ratio, conform de specs
  • Voet die op alle mogelijke manieren te stellen is
  • (+) Acceptabele ghosting

Minpunten

  • Lichte verzadiging bij de lichte kleuren, iets meer bij bijna wit
  • Menu enigszins omslachtig

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Vormgeving Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Pixeldefecten Score: 4
Ghosting Score: 3
Contrast & helderheid Score: 4
Kleurweergave Score: 5
Featureset Score: 5
Vanmiddag stond de postbode, na een weekend lang wachten omdat hij zoek was geraakt op het postkantoor, op de stoep met mijn nieuwe monitor: een Dell UltraSharp U2410. Tijd voor een test en een review. Deze monitor vervangt mijn oude monitor: echt een oudje. Het was zo langzamerhand wel eens tijd om de overstap te maken van CRT, ik vergelijk dus in deze test met mijn oude CRT-monitor, een IBM P260 21'' monitor, en de LCD van mijn laptop.

In de doos
De monitor zat netjes geklemd tussen piepschuim. Bijgeleverd worden een CD met de handleiding, een DVI-kabel, een VGA-kabel, een DisplayPort-kabel en een powerkabel. Ook zit er een quick-start guide bij en de nodige overige papiermeuk. Helaas voor mij was de DisplayPort-kabel geen mini-displayport -> displayport waardoor ik nu nog wacht op mijn verloopje om hem fatsoenlijk op mijn MacBook pro aan te kunnen sluiten. Deze tests zijn dus uitgevoerd via de VGA kabel. Mochten er nog spectaculaire verbeteringen uitkomen door het aansluiten via DisplayPort dan zal ik de review wel updaten. Een snelle pixel check leerde mij dat er gelukkig geen dode pixels op het scherm zitten. Dell biedt een zero-bright-pixel guarantee, maar aangezien mij niet duidelijk was of deze garantie ook geldt als de monitor niet rechtstreeks bij Dell gekocht wordt heb ik voor de zekerheid maar een garantie afgesloten. Het lijkt erop dat ik die niet nodig ga hebben.

Het blijkt bij nader onderzoek om de REV A00 versie uit januari 2010 te gaan welke eerder kampte met RGB Dithering problemen bij de sRGB en de AdobeRGB color presets; een vergelijking met een youtube filmpje over dit probleem leert mij echter dat dat op deze monitor niet van toepassing is.

Vormgeving
Zwart, zakelijk, no-nonsens. Ik vind hem wel mooi persoonlijk. Zeker de knoppen, capacitieve touch-knoppen aan de rechterzijde van het scherm, vind ik erg mooi. Ze werken ook prima. De voet van de monitor ziet er ook goed uit en kan horizontaal draaien, verticaal draaien, kantelen en in hoogte verschuiven. Meer dan genoeg mogelijkheden dus. Hij voelt ook stevig genoeg aan.

Connectiviteit
Dat zit wel goed bij deze monitor. Qua beeld: 1 x VGA, 2 x DVI, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort, 1 x composiet en 1 x component(Y/Pb/Pr). Verder kan er ook nog een USB-uplink naar de PC in, waarna er achterop 2 USB-poorten en aan de linker zijkant 2 USB-poorten actief worden. Ook kan dan de ingebouwde xD/SD/MS/MMC kaartlezer gebruikt worden.

Verder kan er nog een Dell Soundbar aangesloten worden; deze kan dan in de DC-out van de monitor geprikt worden om hem van stroom te voorzien. Tot slot zit er nog een audio-out poortje in die gebruikt kan worden om het geluid uit het HDMI-signaal door te lussen naar een Dell Soundbar, een versterker of iets dergelijks.

Menu
De knoppen zijn mooi, als gezegd. Het menu is ietwat omslachtig, maar biedt wel vrijwel alle settings die je zou willen. Als je op de 'menu' knop drukt verschijnt er eerst een quick-menu, waarbij 3 opties zelf toe te wijzen zijn aan veelgebruikte functies. De vierde knop wordt gebruikt om het daadwerkelijke menu te openen. De meeste opties zitten echter wel een paar klikken diep waardoor je dus wel even bezig bent om iets te vinden. Wat ook een aardige extra is is PIP: Picture-in-Picture. Je kunt in een van de hoeken van het scherm een klein schermpje laten zien van een van de andere inputs van de monitor. Ik denk niet dat ik het vaak zal gebruiken maar het zou wel eens handig kunnen zijn om een tweede computer in de gaten te houden zonder steeds van input te hoeven switchen.

Beeldkwaliteits-testen
Nu volgen enkele punten met betrekking tot de beeldkwaliteit van de monitor. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de testafbeeldingen op http://www.lagom.nl/lcd-test/. Aangezien Mac OS X nogal enthousiast is met het gebruik van kleurprofielen en dat voor deze test juist werd afgeraden heb ik de meeste tests uitgevoerd onder Windows 7 op dezelfde laptop.

Kleurweergave
Mijn oude IBM P260 was al geruime tijd rood uitgeslagen dus deze monitor is echt een verademing in vergelijking daarmee. Ook in vergelijking met de LCD van de laptop is het verschil duidelijk te zien. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan de vakantie-foto's

Contrast en helderheid
Op mijn toch ietwat ongetrainde oog ziet het er allemaal zeer goed uit. Met behulp van de tests blijken de kleuren ietwat gesatureerd te zijn; bij de contrastafbeeldingen vallen de laatste 4 vakken samen. Dit was niet op te lossen door de contrastinstelling van de monitor aan te passen. Dat kleurprofielen wel helpen is gelijk duidelijk als ik de plaatjes in Mac OS X bekijk: nu zijn van de meeste alle balken te onderscheiden en van rode alle behalve de laatste twee. De eerste van de bijgevoegde foto's in onder Windows, de tweede (met kleurprofiel) onder Mac OS X.

Ook bij de test van white saturation treedt hetzelfde probleem op: op Windows is de eerste van de 11 schaakborden niet te zien op de test van lagom, terwijl met kleurprofielen de eerste drie herkenbaar zijn. Daarboven echter ook niets te zien. Voor de black level test is het beter: alle verschillende schakeringen van zwart zijn te onderscheiden van de achtergrond.

Update:
Vandaag (4 maart) is de mini-displayport naar displayport adapter binnengekomen waardoor ik de VGA aansluiting niet meer hoef te gebruiken. Dit is een flinke verbetering. Onder Windows is er een balkje meer te onderscheiden bij de kleuren-contrast test, en bij de white saturation zijn alle behalve patroontjes behalve 254 te onderscheiden. Met kleurprofiel voor deze monitor is het onder Mac OS X ook beter: bij de kleurcontrast afbeelding zijn alle balkjes nu te onderscheiden en bij de white saturation weer allen behalve 254. De verbinding heeft dus duidelijk ook invloed op de resultaten.
Einde update

Contrast ratio
Hiervoor biedt lagom een tooltje waarbij je foto's moet maken van compleet zwart en compleet wit. Het resultaat is te zien op: http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast-view.php?id=2478
Er komt een contrastratio van 972:1 in het midden en 1066:1 aan de rand uit. Dit komt aardig overeen met de 1000:1 die Dell aangeeft.

Ghosting en inputlag
De ghosting is met het blote oog niet waarneembaar. Door een foto te maken van de Dell naast mijn oude P260 tijdens de test van Lagom is het verschil wel te zien bij alle contrasten behalve zwart/wit. Er is dan een half uitgedoofd balkje te zien aan de linker of de rechter kant, terwijl dit op de CRT niet het geval is. Ik heb een aantal filmpjes gekeken op de monitor en persoonlijk valt het mij niet op. Gamen heb ik er nog niet op geprobeerd, wellicht dat het daar zichtbaarder is. Het blijft tenslotte een IPS paneel.

Inputlag is wederom met een camera te testen. Ik heb dit gedaan ten opzichte van zowel het LCD-scherm van de laptop als tegen mijn oude IBM P260 CRT-monitor, welke helemaal geen input lag zou moeten hebben. Ook heb ik nog geprobeerd de monitor op de 'Game' preset te zetten, ik heb namelijk ergens op internet gelezen dat dat verschil zou kunnen maken.

Ten opzichte van de LCD van de laptop is er ongeveer 1,5 frame verschil zichtbaar. In game-mode is dit hetzelfde. Ten opzichte van de CRT-monitor vond ik gelijke resultaten: 1,5 tot 2 frames verschil. De beelden die de website genereert gaan op 60 Hz, de CRT kan hier dus geen voordeel uit halen door zijn hogere verversingsfrequentie.

Kijkhoek
Zoals van een IPS monitor te verwachten is is de kijkhoek zeer goed. De kleuren veranderen nagenoeg niet als ik me door de ruimte beweeg en naar de monitor kijk, dat zit wel goed dus. Volgens de specificaties van Dell heeft de monitor een kijkhoek van 179 graden, en dat klopt wel aardig. Ook als ik er bijna recht van opzij tegenaan kijk zijn de kleuren nog prima; heel wat anders dat de LCD van de laptop.

Conclusie
De monitor kost wat, maar dan heb je ook wel wat. Het apparaat voelt solide aan, staat mooi op mijn bureau en maakt zijn verwachtingen waar. Jammer dat bij de hele lichte kleuren een beetje verzadiging optreedt maar ik denk niet dat ik er in de praktijk veel last van zal hebben.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Dell Ultrasharp U2410 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (27)

Wijzig sortering
Kun je de plaatjes eens toelichten, want ik snap er zo niet veel van? :)
De plaatjes horen bij de contrast-test. Het is de bedoeling dat er 32 verschillende blokjes te onderscheiden zijn, waarbij de linker heel donker maar niet zwart is, en de rechter de meest pure vorm van de betreffende kleur. Als de blokjes samensmelten dan is het contrast op dat gebied van het spectrum niet zo goed. Op het eerste plaatje kun je zien dat zonder gebruik van kleurprofiel de rechter 4 blokjes samensmelten, op het tweede plaatje wordt wel een kleurprofiel gebruikt en is het een stuk beter, maar nog niet perfect. Staat ook wel in de tekst hierboven, zij het iets minder uitgebreid.
Ik snap niet waarom je kleuren zo slecht zijn. Ik zit nu op een laptop en heb ook even snel de test gedaan, vrijwel alle blokjes zijn zichtbaar. Je zou toch van zo'n dure monitor mogen verwachten dat die ze ook weergeeft dan?
Dit is een wide gamut monitor en die moet je eigenlijk ook kalibreren. Met de fabrieksinstellingen wijken de weergegeven kleuren nogal sterk af van de werkelijke kleuren die hij zou moeten weergeven.
Raar verhaal als de U2410 met een calibratie rapport komt vindt je niet ?

Ik wil de 2410 niet afkraken maar toch wel even jullie mijn bevindingen laten weten.

Ik had het geluk om de U2410 te mogen testen tesamen met mijn oude 2408WFP. Mijn WFP van bijna 3 jaar oud had een mankementje en ik had nog garantie van Dell. Ik was zeer verrast dat Dell mij een splinternieuwe 2410 toestuurde. Echter na uitpakken (ik had de 2408 nog niet terug gestuurd naar Dell) waren er een aantal punten die mij tegenvielen.

Om te beginnen de kwaliteit look / feel aan de buitenkant was toch wel wat minder dan de 2408 het gebruikte plastic is van mindere kwaliteit als dat van de 2408WFP. Een S-IPS nieuwste generatie paneel en nu zo'n beetje allround tav TN overtreft in de verste verte niet de 2408WFP met zijn SPVA techniek.

Nou stond de 2408 erom bekend dat deze nogal last had van input lag. Ik heb geen vernuftige apparatuur om dit te kunnen testen maar een desktop stretch over de twee schermen en daarna een window ( in het midden tussen de twee schermen) van langzaam en dan weer sneller verticaal van positie laten verplaatsen geeft een duidelijk beeld wat het verschil is in deze twee schermen. Ik kon amper verschil waarnemen.

Enorme backlight bleeding wat toch echt niet hoeft vandaag de dag. Ik heb een iMac met een S-IPS paneel wat daar helemaal geen last van heeft.

Ook een enorm irritant verschijnsel op de 2410 is het ontspiegelingsmasker wat op het glas van het LCD zit geplakt. Het lijkt overdreven net dat iemand er strak een boterhammenzakje voor heeft gespannen zeg maar waar je dan doorheen zit te koekeloeren. Een heel naar en vervelend gezicht. Waarschijnlijk breekt het uittredende licht net te ongunstig aan de eigenschappen van het masker.

Ik heb ook overigens dmv een spider sensor in een donker ruimte de twee schermen zelf opnieuw op kleur gecalibreerd en ook hierna was het op de 2410 wel beter maar nog geen vergelijk met de 2408WFP. Ik bevestig overigens dat de calibratie van Dell zelf de wensen over laat want aanzetten en gelijk gaan met die banaan met die monitor is geen gezicht terwijl de indruk gewekt word, mede door het calibratie rapport, dat het gelijk goed zou moeten zijn.

Ik heb het euvel van de 2408 maar voor lief genomen want ik zou voor geen geld de 2408 willen ruilen voor de nieuwe 2410.

[Reactie gewijzigd door toet-toet op 7 september 2010 02:21]

Vermeld er wel even bij dat jij de A00 revisie had, bij de A01 zijn deze ''problemen'' er niet meer of minder aanwezig.
Mooie review van gebruiksgemak en de monitor eigenschappen zelf.
Weet je of dit een rev. A01 is (zou op de doos of ergens in de firmware moeten staan)? Van de rev. A00 versie wordt nogal eens de beruchte dithering in RGB mode geconstateerd (zie gebruikersforum van Dell).
Op het plaatje wat uit de linkerkant schuift staat dat hij geproduceerd is in januari 2010 en REV A00.

Ik heb het echter even vergeleken met de resultaten van dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=b43vduFPinQ en deze problemen treden bij mij niet op. Op http://en.community.dell....19307543.aspx?PageIndex=2 vond ik echter:

*The fix was in place on November 20 for the sRGB dithering. Even though the fix was put to all in the factory and hubs, the label may not have been changed.

Dus wellicht dat deze wel gefikst is maar geen nieuw label gekregen. November 20 was al een stukje eerder dan afgelopen januari.
Beetje jammer van de pixelgarantie trouwens, die was niet nodig geweest, je kunt het scherm de eerste 7 dagen gewoon retour sturen, of geld de pixelgarantie die je hebt gekocht voor een lange tijd?
Verder fijne review om te lezen :)
Dat principe ken ik; ik heb deze monitor echter zakelijk gekocht en helaas geldt voor bedrijven de wet koop of afstand niet, dus dat ging in dit geval niet op.
Hoi, goed dat je de DisplayPort kabel binnen hebt. Zul je zeker veel meer plezier van hebben.

Wat betreft de pixelgarantie: je hebt een Ultrasharp serie die een zero bright pixels garantie heeft vanuit Dell voor 3 jaar.

U2410 webpagina

Onderaan de pagina staat het vernoemd. Misschien dat je beter direct met Dell contact op kunt nemen? Zoals eerder vermeld hebben ze mijn oude Ultrasharp zonder problemen vervangen door een U2410. Succes iig!
Ik hoop het niet nodig te hebben ;) Maar ik heb rondgezocht op internet over deze garantie als de monitor niet rechtstreeks bij Dell besteld wordt en daarom heb ik het zekere voor het onzekere genomen; bij een monitor van dik 500 euro maakt me de 39 euro voor de pixelgarantie ook niet zo veel meer uit.

Maar mochten er problemen zijn zal ik het waarschijnlijk wel rechtstreeks bij Dell aankaarten.
Ik ben de gelukkige eigenaar van dit scherm sinds september 2009. Het display heeft de revisie A00 en is gemaakt in TsjechiŽ. Ondanks een mooi kalibratie rapport, dat inderdaad wordt meegeleverd, is dit scherm qua kleurechtheid tot veel meer in staat. Ik onderstreep de constateringen zoals deze door tft central zijn gedaan (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm). Ik gebruik dan ook hun ICC profiel (http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm) wat een wereld van verschil is. Waar ik in de diverse testen op lagom (http://www.lagom.nl/lcd-test/) nogal een beroerde indruk kreeg van de prestaties van mijn monitor, zie ik nu elk blokje en streepje (behalve bij de wittest 254 en 255).
Eindelijk de knoop doorgehakt. Heb het scherm sinds vrijdag 08.10.2010. Wat me vooral opviel (zelfs na 30 minuten werkingstijd) dat het scherm een overduidelijke blauwe tint (verdeeld over het hele scherm) vertoont. Het gaat om een toestel rev.A02. Eveneens ben ik terecht gekomen op tftcentral (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm) en hun profiel gebruikt (http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm). Het profiel gaf een goed resultaat, maar enkele kleuren zoals het blauw en het rood vond ik toch wat overdreven. Vervolgens heb ik het toestel visueel gekalibreerd met "Monitor Calibration Wizard", wat na enige tijd en moeizame inspanning in de blauwe kleur, een beter resultaat gaf.
Vandaag 15.10.2010 heb ik via www.redcoon.be de Datacolor ColorVision Spyder3 Pro aangekocht (€ 129,98 - leveringskosten inbegrepen). Van dit toestel verwacht ik nog betere resultaten. Visueel kalibreren is en blijft een lapmiddel, zeker omdat het hier gaat om een wide gamut monitor. Van zodra ik de spyder binnen krijg, zal ik trachten een profiel te posten, zodat iedereen met een toestel rev.A02 en een overduidelijke blauwe tint (voor kalibratie, een "beter scherm" verkrijgt. Behalve de overduidelijke blauwe tint over het geheel scherm (voor kalibratie), ben ik heel tevreden van het scherm.
Heb je al een profiel gemaakt? Ik krijg komende week 2 van deze monitoren binnen en ben erg geÔnteresseerd in het aangepaste profiel.
Na kalibratie van de u2410 met de Datacolor ColorVision Spyder3 Pro verkreeg ik een totaal ander beeld. Zoals al eerder gezegd "visueel kalibreren is en blijft een lapmiddel". Zo heb ik ondertussen al mijn schermen gekalibreerd, ook die van mijn laptops. Persoonlijk vind ik gamma 2.2 te donker om mee te werken en heb ik gekozen voor 2.0 (de gulden middenweg tussen 1.8 en 2.0). Zeker omdat het op andere niet gekalibeerde schermen veel in de donkere partijen verloren gaat (is niet echt presentable).

Hieronder enkele profielen voor de u2410 rev.A02. Gelieve rekening te houden dat elke scherm anders is en dat het mijne in mijn lichtomgeving gekalibeerd werd.

Profiel 1: RGB206500180B35.icm (Scherm instelling RGB, Gamma 2.0, White Point 6500, Brightness 180, Brightness scherm 35, Contrast scherm 50)

Profiel 2: RGB226500180B35.icm (Scherm instelling RGB, Gamma 2.2, White Point 6500, Brightness 180, Brightness scherm 35, Contrast scherm 50)

De profielen vind je hier http://users.telenet.be/2storm4/fotografie/kalibratie.html
Duidelijke en uitgebreide review, bedankt.

Een vraagje toch nog over de inputlag van deze monitor. Jij schrijft hier dat je 1,5 tot 2 frames verschil ziet t.o.v. de CRT, ook in game mode. Heb je hierbij allebei de monitoren aan een PC gehangen, of eerst een aan je laptop, dan de ander? En zie je als je die game mode aanzet nog een verschil in dingen als bijvoorbeeld ghosting?

Dit is namelijk nog een punt waarop ik twijfel of ik deze monitor of een Eizo 2243WH, welke het grote voordeel heeft van een veel kleinere pixel pitch, omdat er anders toch weinig verschil is in inputlag en ghosting, als ik het zo in de verschillende reviews bekijk.
De ghosting heb ik niet getest op mijn laptop aangezien ik daar niet twee externe monitoren tegelijk op aan kan sluiten. Ik heb de twee monitoren tegelijkertijd op mijn desktop PC aangesloten waar ik vervolgens met een digicam de foto's gemaakt heb van de twee schermen naast elkaar. Op deze foto's zag ik twee frames verschil in de framecounter.

In tegenstelling tot een aantal andere reviews op internet zag ik dus geen verschil tussen game mode en sRGB mode, in ieder geval niet qua input lag. De kleuren heb ik mij niet heel erg op gefocussed maar het schijnt dat de game mode het dynamisch contrast aanzet wat dus wel verschil zou moeten maken op de weergave.

Het verschil met ghosting tussen gewone en game mode heb ik niet getest. Ik kan binnenkort nog wel even kijken of ik daar nog wat foto's van kan maken om het verschil te zien. Zal het hier tzt nog wel even posten.
Bedankt voor de verduidelijking!
Ik heb nog even geprobeerd in game mode en ook dit maakt eigenlijk geen verschil.

De pagina geeft een berekening voor response time op het moment dat je meer dan 1 extra balkje ziet; ik zie steeds maximaal 1 extra balkje aan de linker of aan de rechterzijde; afhankelijk van het exacte moment waarop de foto genomen is. Geen exacte tijd vast te stellen op deze manier dus, maar zeer zeker acceptabel.
mooie review. Ben er alleen nog niet uit of het deze of de HP LP2475w (pricewatch: HP LP2475w) wordt.
Hoi, mooie review en heel herkenbaar. Ik heb zelf ook deze monitor mogen ontvangen als vervangend exemplaar na verstoringen in mijn 2408wfp.

Waarom heb je gekozen om deze monitor aan te sluiten via VGA ipv DVI? Is dat om de test met de IBM monitor te doen? Ik kan iig aanraden om deze monitor ook via DVI aan te sluiten.
Zoals in het stukje stond was dat geen keuze maar noodzaak. Ik wilde de monitor via DisplayPort aansluiten maar aangezien de MacBook alleen een mini-displayport heeft lukt dat niet zonder verloopje, en verloopjes mini-displayport -> displayport zijn lastig te krijgen blijkbaar. Dus moest ik hem anders aansluiten. Ik heb wel een mini-displayport naar VGA adapter maar geen mini-displayport naar DVI adapter. Vandaar.

Vanochtend kwam het verloopje mini-displayport naar displayport binnen van kabeltje.com, die hem gelukkig wel op voorraad had. Inmiddels is hij daarmee aangesloten. Dit gaf gelijk positieve effecten op de clock/phase tests, zoals te verwachten was. Maar ook het contrast is een stuk beter. Ik zal 'm nog even testen op Windows en de review updaten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*