Vanmiddag stond de postbode, na een weekend lang wachten omdat hij zoek was geraakt op het postkantoor, op de stoep met mijn nieuwe monitor: een Dell UltraSharp U2410. Tijd voor een test en een review. Deze monitor vervangt mijn oude monitor: echt een oudje. Het was zo langzamerhand wel eens tijd om de overstap te maken van CRT, ik vergelijk dus in deze test met mijn oude CRT-monitor, een IBM P260 21'' monitor, en de LCD van mijn laptop.
In de doos
De monitor zat netjes geklemd tussen piepschuim. Bijgeleverd worden een CD met de handleiding, een DVI-kabel, een VGA-kabel, een DisplayPort-kabel en een powerkabel. Ook zit er een quick-start guide bij en de nodige overige papiermeuk. Helaas voor mij was de DisplayPort-kabel geen mini-displayport -> displayport waardoor ik nu nog wacht op mijn verloopje om hem fatsoenlijk op mijn MacBook pro aan te kunnen sluiten. Deze tests zijn dus uitgevoerd via de VGA kabel. Mochten er nog spectaculaire verbeteringen uitkomen door het aansluiten via DisplayPort dan zal ik de review wel updaten. Een snelle pixel check leerde mij dat er gelukkig geen dode pixels op het scherm zitten. Dell biedt een zero-bright-pixel guarantee, maar aangezien mij niet duidelijk was of deze garantie ook geldt als de monitor niet rechtstreeks bij Dell gekocht wordt heb ik voor de zekerheid maar een garantie afgesloten. Het lijkt erop dat ik die niet nodig ga hebben.
Het blijkt bij nader onderzoek om de REV A00 versie uit januari 2010 te gaan welke eerder kampte met RGB Dithering problemen bij de sRGB en de AdobeRGB color presets; een vergelijking met een youtube filmpje over dit probleem leert mij echter dat dat op deze monitor niet van toepassing is.
Vormgeving
Zwart, zakelijk, no-nonsens. Ik vind hem wel mooi persoonlijk. Zeker de knoppen, capacitieve touch-knoppen aan de rechterzijde van het scherm, vind ik erg mooi. Ze werken ook prima. De voet van de monitor ziet er ook goed uit en kan horizontaal draaien, verticaal draaien, kantelen en in hoogte verschuiven. Meer dan genoeg mogelijkheden dus. Hij voelt ook stevig genoeg aan.
Connectiviteit
Dat zit wel goed bij deze monitor. Qua beeld: 1 x VGA, 2 x DVI, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort, 1 x composiet en 1 x component(Y/Pb/Pr). Verder kan er ook nog een USB-uplink naar de PC in, waarna er achterop 2 USB-poorten en aan de linker zijkant 2 USB-poorten actief worden. Ook kan dan de ingebouwde xD/SD/MS/MMC kaartlezer gebruikt worden.
Verder kan er nog een Dell Soundbar aangesloten worden; deze kan dan in de DC-out van de monitor geprikt worden om hem van stroom te voorzien. Tot slot zit er nog een audio-out poortje in die gebruikt kan worden om het geluid uit het HDMI-signaal door te lussen naar een Dell Soundbar, een versterker of iets dergelijks.
Menu
De knoppen zijn mooi, als gezegd. Het menu is ietwat omslachtig, maar biedt wel vrijwel alle settings die je zou willen. Als je op de 'menu' knop drukt verschijnt er eerst een quick-menu, waarbij 3 opties zelf toe te wijzen zijn aan veelgebruikte functies. De vierde knop wordt gebruikt om het daadwerkelijke menu te openen. De meeste opties zitten echter wel een paar klikken diep waardoor je dus wel even bezig bent om iets te vinden. Wat ook een aardige extra is is PIP: Picture-in-Picture. Je kunt in een van de hoeken van het scherm een klein schermpje laten zien van een van de andere inputs van de monitor. Ik denk niet dat ik het vaak zal gebruiken maar het zou wel eens handig kunnen zijn om een tweede computer in de gaten te houden zonder steeds van input te hoeven switchen.
Beeldkwaliteits-testen
Nu volgen enkele punten met betrekking tot de beeldkwaliteit van de monitor. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de testafbeeldingen op
http://www.lagom.nl/lcd-test/. Aangezien Mac OS X nogal enthousiast is met het gebruik van kleurprofielen en dat voor deze test juist werd afgeraden heb ik de meeste tests uitgevoerd onder Windows 7 op dezelfde laptop.
Kleurweergave
Mijn oude IBM P260 was al geruime tijd rood uitgeslagen dus deze monitor is echt een verademing in vergelijking daarmee. Ook in vergelijking met de LCD van de laptop is het verschil duidelijk te zien. Het geeft een hele nieuwe dimensie aan de vakantie-foto's
Contrast en helderheid
Op mijn toch ietwat ongetrainde oog ziet het er allemaal zeer goed uit. Met behulp van de tests blijken de kleuren ietwat gesatureerd te zijn; bij de contrastafbeeldingen vallen de laatste 4 vakken samen. Dit was niet op te lossen door de contrastinstelling van de monitor aan te passen. Dat kleurprofielen wel helpen is gelijk duidelijk als ik de plaatjes in Mac OS X bekijk: nu zijn van de meeste alle balken te onderscheiden en van rode alle behalve de laatste twee. De eerste van de bijgevoegde foto's in onder Windows, de tweede (met kleurprofiel) onder Mac OS X.
Ook bij de test van white saturation treedt hetzelfde probleem op: op Windows is de eerste van de 11 schaakborden niet te zien op de test van lagom, terwijl met kleurprofielen de eerste drie herkenbaar zijn. Daarboven echter ook niets te zien. Voor de black level test is het beter: alle verschillende schakeringen van zwart zijn te onderscheiden van de achtergrond.
Update:
Vandaag (4 maart) is de mini-displayport naar displayport adapter binnengekomen waardoor ik de VGA aansluiting niet meer hoef te gebruiken. Dit is een flinke verbetering. Onder Windows is er een balkje meer te onderscheiden bij de kleuren-contrast test, en bij de white saturation zijn alle behalve patroontjes behalve 254 te onderscheiden. Met kleurprofiel voor deze monitor is het onder Mac OS X ook beter: bij de kleurcontrast afbeelding zijn alle balkjes nu te onderscheiden en bij de white saturation weer allen behalve 254. De verbinding heeft dus duidelijk ook invloed op de resultaten.
Einde update
Contrast ratio
Hiervoor biedt lagom een tooltje waarbij je foto's moet maken van compleet zwart en compleet wit. Het resultaat is te zien op:
Er komt een contrastratio van 972:1 in het midden en 1066:1 aan de rand uit. Dit komt aardig overeen met de 1000:1 die Dell aangeeft.
Ghosting en inputlag
De ghosting is met het blote oog niet waarneembaar. Door een foto te maken van de Dell naast mijn oude P260 tijdens de test van Lagom is het verschil wel te zien bij alle contrasten behalve zwart/wit. Er is dan een half uitgedoofd balkje te zien aan de linker of de rechter kant, terwijl dit op de CRT niet het geval is. Ik heb een aantal filmpjes gekeken op de monitor en persoonlijk valt het mij niet op. Gamen heb ik er nog niet op geprobeerd, wellicht dat het daar zichtbaarder is. Het blijft tenslotte een IPS paneel.
Inputlag is wederom met een camera te testen. Ik heb dit gedaan ten opzichte van zowel het LCD-scherm van de laptop als tegen mijn oude IBM P260 CRT-monitor, welke helemaal geen input lag zou moeten hebben. Ook heb ik nog geprobeerd de monitor op de 'Game' preset te zetten, ik heb namelijk ergens op internet gelezen dat dat verschil zou kunnen maken.
Ten opzichte van de LCD van de laptop is er ongeveer 1,5 frame verschil zichtbaar. In game-mode is dit hetzelfde. Ten opzichte van de CRT-monitor vond ik gelijke resultaten: 1,5 tot 2 frames verschil. De beelden die de website genereert gaan op 60 Hz, de CRT kan hier dus geen voordeel uit halen door zijn hogere verversingsfrequentie.
Kijkhoek
Zoals van een IPS monitor te verwachten is is de kijkhoek zeer goed. De kleuren veranderen nagenoeg niet als ik me door de ruimte beweeg en naar de monitor kijk, dat zit wel goed dus. Volgens de specificaties van Dell heeft de monitor een kijkhoek van 179 graden, en dat klopt wel aardig. Ook als ik er bijna recht van opzij tegenaan kijk zijn de kleuren nog prima; heel wat anders dat de LCD van de laptop.
De monitor kost wat, maar dan heb je ook wel wat. Het apparaat voelt solide aan, staat mooi op mijn bureau en maakt zijn verwachtingen waar. Jammer dat bij de hele lichte kleuren een beetje verzadiging optreedt maar ik denk niet dat ik er in de praktijk veel last van zal hebben.