Disclaimer: Dit product heb ik ontvangen voor het Tweakers Testpanel.
Rechte doos, krom scherm
Mijn huidige monitoren zijn de BenQ XL2720Z, een 27" 144 Hz monitor met een TN paneel en een hele oude Samsung SyncMaster 2433BW 16:10 24" 60 Hz monitor die na 12 jaar nog steeds maar niet stuk gaat, een prima tweede schermpje. De stap 10 jaar geleden van 2x SyncMasters op 60 Hz naar een 144 Hz monitor was toen gigantisch. Het bewegen van je muis over het bureaublad en het rondkijken in games als Counter-Strike en Battlefield 4 kon je de 60 naar 144 fps echt zien en voelen tijdens het spelen.
Vooraf het reviewen van de monitor ben ik sceptisch over Curved monitoren. Het lijkt me een beetje een gimmick, dat het beeld te veel vervormd zal worden, dat dit vermoeiend voor je ogen kan zijn en dat het er wellicht raar uit kan zien, met het testen en reviewen is het misschien eens tijd om deze hypothese te ontkrachten!
De AOC C27G2ZU/BK komt in een mooie doos, goed ingepakt, met duidelijke instructies.
Het scherm heeft een duidelijke instructie op de doos hoe je hem in elkaar zet, niet dat monitoren in elkaar zetten nou rakettechniek is. Hij staat stevig en is makkelijk 130 mm in hoogte verstelbaar, kan een klein beetje draaien en heeft een clean minimalistisch design met wat rode highlights. Het grootste pluspunt aan het design zijn de kleine randen (bezels) van de monitor, hierdoor kun je als je bijvoorbeeld meerdere van dit type monitor neemt de schermen super dicht op elkaar zetten zodat het bijna lijkt alsof je geen rand tussen de monitor hebt.
Bij het aansluiten en aanzetten voel ik me als een soort vampier "Aahh licht!!!". Het scherm ramt even een partij licht je kamer in wat je niet bij de oudere technologie TN panelen hebt, het is ook lichtelijk wennen aan de curve in het scherm. Ik ben altijd rechte monitoren gewend thuis en op werk dus dat is even wennen, maar na een aantal uur weet ik eigenlijk al niet meer anders en valt het me eigenlijk niet eens meer op. Wellicht dat dit ook komt doordat de monitor maar een 1500R radius heeft. Hoe lager die R waarde, hoe meer curve er in je monitor zit. Bij het openen en aansluiten van de monitor heb ik geen defecte pixels gezien bij het gebruiken van
de LCDtech.info website.
Algemene informatie en menu functies
• Screen Size: 27 inch
• Refresh Rate: 240Hz
• Response Time: 0.5 ms
• Sync Technology: Freesyns Premium (+ G-Sync compatibility)
• Curve: 1500R
• Minimal Bezel (kleine rand)
• Hoogte verstelbaar: 130mm
• Speaker power: 2 W x 2
• 6 Games Mode (FPS / Racing / RTS en en Game 1 en Game 2)
• AOC Shadow Control (verlichten van donkere pixels in games/films)
• AOC G - Menu, applicatie om de instellingen van je monitor aan te passen
Alle On Screen Display Setting menu's onder elkaar bewerkt, hieronder textueel alle menu onderdelen.
Luminance:
• Contrast
• Brightness
• Eco Mode
• Gamma
• DCR
• HDR Mode
Color Setup:
• Color Temperature (presets)
• DCB Mode
• Image Ratio
• DDC/CI
• Reset
• Screen info
Zo heb ik aardig alle functies, menu's en knopjes wel gehad, mocht je nog meer info zoeken dan is er op
de Pricewatch van Tweakers nog overige informatie te vinden.
Ik zie groene bomen, ook rode rozen
Bij zowel speakers als monitoren hou ik ervan als het apparaat wat ik voor me heb het bronmateriaal zo neutraal mogelijk weergeeft. Je hebt bijvoorbeeld in de audiowereld genoeg headsets die dan de bass gaan lopen boosten van een muziektrack, terwijl sound engineers uren, dagen en soms maanden aan een track hebben lopen mixen. Hetzelfde principe geld bij mij ook voor monitoren, gelijk bij het aanzetten van de monitoren zie je al dat de kleuren wat uit je scherm fikken, dit komt doordat de monitor standaard in de Color Temp mode: "Warm" staat, alle overige presets zijn ook allemaal wat overdreven.
Standaard staat de monitor niet neutraal ingesteld.
Ik heb zelf niet zo'n monitor scanner zoals reviewers van monitoren dat wel hebben en na het terugzetten naar de preset Normal vertrouwde ik het nog steeds niet helemaal. Na wat online speurwerk blijkt dat zodra je de kleurwaardes op 45 44 50 (RGB) in de User mode zet de monitor goed ingesteld staat, het blijft gek dat de meeste monitoren niet goed staan ingesteld en er altijd iets handmatigs moet worden veranderd aan de kleuren.
Het is even wennen als ik mijn twee schermen nu vergelijk, mijn oude BenQ XL2720Z lijkt een stuk groener / kouder qua kleur te zijn door het TN paneel wat toch minder goed contrast heeft en kleuren niet zo goed kan weergeven als een VA paneel. Na anderhalve week de AOC C27G2ZU monitor in gebruik te hebben merk ik wat een vooruitgang in kleurwarmte en contrast zo'n VA paneel heeft.
Geen licht zonder duisternis
Ik zei al bij het aansluiten dat er nogal wat licht vanaf de monitor komt. Na anderhalve week de monitor te gebruiken ben ik er wel aan gewend nu. Zwart is zwarter, wit is witter, en het contrast tussen die twee en alle kleuren lijkt een stuk duidelijker te zijn dan bij mijn oude monitor. Mijn TN paneel van de BenQ monitor is dan toch wat grijzer wat dat betreft. Het contrast en helderheid zijn net als alle andere settings aan te passen via de hardware knoppen onder de monitor met slider menu's. Na veel instellingen te proberen merk ik dat ik liever de monitor via software zou willen aanpassen, dit kan gelukkig met de software "G-Menu".
Met G-Menu hoef je niet meer met de hardware knoppen de instellingen aan te passen.
Voor Gamma is tegenwoordig vaak op monitoren maar een aantal presets aanwezig, zo ook hier en die settings voldoen. Onder Game Settings staan allerlei presets ook waaronder FPS, Racing, RTS en twee Game modes. Het lijkt een soort regenboogland te worden met die instellingen: uitfikkende kleuren, gek contrast en opeens heb ik ook in FPS mode een crosshair in mijn scherm staan. Blijkbaar kun je met de hardwareknop ">" (naar rechts) een overlay crosshair op je monitor tevoorschijn toveren, dat was even uitvogelen want ik kreeg die crosshair dus niet weg aan het begin. Het lijkt alsof ze hier echt kwantiteit over kwaliteit hebben gekozen, er zijn zoveel presets en instellingen die overdreven je bronmateriaal aanpassen wat misschien leuk is voor de mensen die toch wel willen tweaken met de kleuren en het contrast, maar ik besluit snel terug naar normale instellingen te gaan.
Er zijn ook wat DCR (Dynamic Contrast Ratio) en HDR (High Dynamic Range) opties aanwezig. Met DCR gaat hij proberen dynamisch het contrast van de monitor aan te passen aan de hand van je materiaal. Mijn ervaring is dat dit niet zo geweldig werkt en het voelt erg gimmicky. HDR ondersteund deze monitor niet, maar hij gaat weer met gekke presets en allerlei dingen proberen je wel dit gevoel te geven.
Onder Game Setting is er een optie "Shadow Control", dit zou een soort Black Equalizer moeten zijn, bedoeld om in games de donkere gebieden lichter te maken. Zodra ik deze functie aan zet, lijkt het alsof hij gewoon het hele scherm met een soort Gamma verder gaat verlichten. De functie werkt dus totaal niet, zonde, want op mijn BenQ scherm maak ik soms wel eens gebruik van deze Black Equalizer wanneer games mij iets te donker zijn.
De Shadow Control functie maakt niet schaduwen lichter, maar helaas het hele scherm.Van stoffige woestijnen naar Zandvoort
Ik zeg altijd tegen mensen: zodra je 144 Hz hebt ervaren, wil je nooit meer terug naar 60 Hz. Diezelfde opmerking kun je wat moeilijker maken over de stap van 144 Hz naar 240 Hz. Bij zo'n hoge framerate moet ik echt zeggen dat ik het niet meer zo goed kan onderscheiden. Waar ik onder de 100 fps zeker nog wel verschil kan zien, is dit boven de 144 Hz moeilijker te merken. Wellicht is het een soort placebo-effect, maar ik voel en merk het verschil voornamelijk met mijn input in games als Counter-Strike: Global Offensive en F1 2021. Een paar potjes Deathmatch op Dust 2 geven mij het gevoel dat mijn mouse input directer overkomt op het scherm en dat voelt eigenlijk wel goed. Ook een paar rondjes rijden op Zandvoort ter voorbereiding van de GP van Zandvoort dit weekend op 5 september 2021 voelt erg goed aan.
Ter voorbereiding op de GP Zandvoort heb ik het stuur maar even aangesloten!
Een van de weinige games waar ik met mijn RTX 2060 de 240 fps kan renderen is dan toch wel Counter-Strike: Global Offensive. Bij die hogere framerate heb ik dan vervolgens wat lopen spelen met instellingen onder het Game Settings menu, daar heb je een instelling genaamd: "Overdrive". Dit zorgt ervoor dat tijdens bewegende beelden de monitor wat scherper die beelden probeert te weergeven om ghosting te voorkomen. Het is lastig te zien, maar voornamelijk tijdens snel rondbewegen en in het racen in F1 2021 merk ik dat als je de Overdrive setting uit hebt staan, het beeld toch wat motion blur lijkt te bevatten, vaak ghosting genoemd bij monitoren. Wanneer je de Overdrive setting op Medium of Strong zet, lijkt dit weg te zijn. Ik heb uiteindelijk mijn monitor nu op Medium Overdrive gezet, maar merk dat ik nog per dag nog wel eens wat wissel in die instellingen, ik ben er nog niet helemaal over uit of ik nou Medium of Strong fijner vind. Overigens de Overdrive setting naar "Boost" zetten, zorgt ervoor dat de monitor zijn backlight uit gaat, waarschijnlijk omdat hij anders niet genoeg stroom kan krijgen.
/m/442683/1Mmvfq1vnE2eeM8DDUAmqQizPYhuv1HuKVIAl5nftVxbAImnB7.png?f=620xauto)
240 Hz is dan toch misschien een overkill wat dat betreft, tenzij je echt een volledige competitive gamer in CSGO of League of Legends / Starcraft 2 bent. Het is echt moeilijk om dit uit je PC te stampen zonder echt de graphics in games heel erg laag te zetten, maar wanneer ik een game als Days Gone speel, kom ik niet veel verder dan 70-80 fps, omdat ik dat soort games toch liever op High / Ultra speel.
Goede kwaliteit voor een aantrekkelijk prijskaartje
Met een prijs van € 269 bij het schrijven van de review zit deze monitor in de goedkopere kanten van de gaming monitoren. Daar krijg je aardige specs voor terug met dus een 27 inch VA paneel met 240 Hz refresh rate. Voor dat prijskaartje is de kwaliteit echt wel hoog, want zodra je dus iets meer specs wilt als een 1440p scherm wilt dan zie je dat de prijs toch zo 200 euro hoger kan liggen. Wat mij betreft als je geen 500-600 euro wilt uit geven aan een monitor, is deze monitor echt van hoge kwaliteit voor de prijs die hij heeft.
Heb je wat meer te spenderen, dan zou ik toch de stap naar 1440p wel aanraden. Ik ben altijd al 27 inch op 1080p gewend, maar mocht je er objectief naar kijken is 27 inch toch net wat te groot voor die resolutie. De 240 Hz is dan toch ook wel een overkill te noemen, dus daar zou je nog op kunnen inleveren en dan voor 144 Hz kunnen kiezen.
De AOC C27G2ZU/BK geeft je voor een lage prijs veel functies en een goede kwaliteit monitor. Het scherm ziet er minimalistisch en clean uit, heeft een goed contrast en mooie kleurweergave. Het kost wel even tijd en uitzoekwerk om hem goed in te stellen.