Linksys NSLU2 Review

jbr
3 juni 2009, laatste update op 8 juni 2009, 6.490 views

Linksys NSLU2

Vooraf Dit product biedt standaard de mogelijkheid om een tweetal USB storage devices in een netwerk op te nemen en te delen. De meeste gebruikers kopen het echter om een andere reden, net als ik; het is namelijk te flashen met Debian waardoor je een energie zuinig servertje kunt creeeren. De standaard functionaliteit van het apparaatje lijkt me redelijk nutteloos, maar aangezien je met deze alternatieve firmware heel erg veel leuke dingen kunt doen wilde ik hier toch een product review van maken omdat ik me voor kan stellen dat meer mensen met dit idee spelen. Algemeen Ik kwam, nadat ik een tijdje met een Asus WL500Gx had zitten stoeien, het advies van een van de forumgebruikers op wl500g.info tegen om dit apparaat aan te...

Pluspunten

• Klein
  • Stil
  • Zuinig
  • Relatief goedkoop
  • Flexibel
  • Veelzijdig

Minpunten

• geen snelheidsmonster

Vooraf

Ik kwam, nadat ik een tijdje met een Asus WL500Gx had zitten stoeien, het advies van een van de forumgebruikers op wl500g.info tegen om dit apparaat aan te schaffen en er een alternatieve firmware op te zetten (net als bij de WL500Gx). Het apparaat zou meer mogelijkheden hebben en modbaar zijn om de prestaties te verhogen en/of de hardwaremogelijkheden uit te breiden. Bovendien zou de community groter zijn. En dat klopte aardig ;) - Kijk hier: www.nslu2-linux.org en voor alternatieve firmwares op www.slug-firmware.net.

Het apparaat zelf is klein, stil en verbruikt weinig stroom (12W).

Featureset
De NSLU2 is in feite een klein computertje met 2 USB 2.0 poorten en 1 netwerkpoort. That's it. Dat je daar leuke dingen mee kunt doen heeft men gelukkig snel genoeg ontdekt.
Ik gebruik het apparaatje als:
  • Fileserver
  • Webserver
  • Mediaserver (host files voor mijn mediaplayer)
  • SSH Server
  • SFTP server
Prestaties
Ik vind het moeilijk om een uitspraak te doen over de prestaties. Ikzelf heb het apparaat overclocked door er een soldeerbout in te steken. Daardoor loopt ie op 266 Mhz ipv op 133 Mhz. De netwerksnelheid is redelijk: 3 tot 4 MB per seconde. Het apparaatje is daarnaast snel genoeg om een website (PHP/MySQL) te draaien (hoewel het sneller kan).

Betrouwbaarheid en stabiliteit
Het apparaatje is nog nooit gecrashed. Ik heb een keer externe disk te warm laten worden en dan heeft ie toch wat problemen (logisch), maar voor de rest geen problemen.

Beheersbaarheid
Als je het apparaat origineel laat dan is het makkelijk te besturen, de webinterface is redelijk makkelijk. De alternatieve firmware (Unslung) is makkelijk te installeren en ook daarna is er goede ondersteuning. Als je een beetje thuis bent met Linux dan heb je geen problemen hiermee.

Prijs
Voor een prijs van 80 euro krijg je in vergelijking met alternatieven op de markt een goed apparaat met een hoop mogelijkheden, dat is als je de alternatieve firmware er op installeert.

Heb jij ook een Linksys NSLU2?

Niemand de aangepaste software of een link met instructies??

Ben wel benieuwd hoe ik nu eindelijk mijn ftp enzo hierop kan laten draaien.
Ben net op zoek voor jullie gegaan (mn vader heeft er ook 1, dus ook handig voor mij ;) )

Toms Networking: How To: Hacking the Linksys NSLU2 - Part 5- Moving to Unslung

Check de rest van zn guides hier

Download hier de Unslung Firmwares

Ik hoor het wel hoe het hier gaat :)
Bovenstaande 2 linken naar Tom's Guide zijn dood, dus hier een Update.

Cheers GetaGrip
Leuke servey, maar kun je ook vertellen waar je precies die firmware gevonden hebt? Ik heb hem zelf ook en ben er ook erg tevreden over, maar benut nog lang niet allemogelijkheden. Gebruik hem nu eigenlijk alleen voor opslag met 2 verschillende gebruikers.
Graag een linkje dus...
Toegevoegd in de survey ;)
Anoniem: 144751 12 juni 2006 18:29
Ik heb/had er ook eentje.
Maar.....
Een paar maanden geleden een firmware upgrade gedaan en nu is tie dood :(
Iemand ervaring mee (un-slung)
als je de WUSB nog kan pingen dan kan je ook nog de firmware upgrade doen. zelfs als hij doot is

als je firmware upgrade doet via het tftp.exe bestand van linksys ftp://ftp.linksys.com/pub/network/tftp.exe met een bekabelde verbinding. dan kan je de firmware nog herstellen.

mischien dat dit je probleem kan oplossen.
Als je de installatiehandleiding leest dan staan daar ook instructies in "voor als het mis gaat". Kijk anders eens in de mailing list. Er zijn zeker een aantal mogelijkheden om hier weer uit te komen...
Ik zie geen enkele verwijzing naar DE nslu2
community site:
Daar staat heel veel op over de NSLU2 linux varianten.

Ik heb sinds kort ook zo'n apparaat.
En ben druk bezig hem in te richten.
Leuk hobby ding/project, wat ik straks hoop
om te toveren in een altijd draaiende server
voor allerlei dingen (webpage, media-server).
Goede review, met name alle links - ga gelijk eens even lezen.
Lijkt me een leuk vakantie projectje :)
>>Ik gebruik het apparaatje als:[list][/list]<br>
ben toch wel benieuwd wat er in die list hoort te staan :)
Draai er OpenWrt 8.09 op, hierbij heb je nog genoeg ruimte over voor aardig wat packages zodat je geen extra usb-stick nodig hebt voor het os. Gebruik 'm momenteel trouwens alleen als cardserver voor m'n htpc.
Ik heb er twee, beiden draaien Debian Lenny. De een fungeert als Mail/ftp/newsgroup client/rtorrent en de ander als testsysteem nu met Asterisk bezig ... works as a charm ... :Y)
Ik heb ook zo'n ding. Ga binnenkort upgraden naar een Sheeva plug, zelfde idee, maar dan veel sneller: http://www.globalscaletec...2-sheevaplug-dev-kit.aspx
Ik d8 hetzelfde en ben een topic over de Sheevaplug gestart. Enkel weinig animo :/
Mooi apparaatje, dat zeker. Vooral vanwege de flexibiliteit van de keuze van het OS. Maar vind je 3 a 4 MB/s over het netwerk niet vreselijk traag? Een kennis van me had er een, en gebruikte het als download- en fileserver voor het thuisnetwerk. Dat is waar hij voor bedoeld is, zeker met het stroomverbruik van maar 12 W ideaal. Maar ja, die snelheid was toch echt te weinig... Mijn volwaardige PC van bijna 6 jaar oud haalt wel 10 MB/s over een 100 Mbit-netwerk.