Lenovo Legion T5 28IMB05 (90NC00KXMH) Review

EWK Testpanel
20 juli 2021, laatste update op 20 juli 2021, 1.875 views Testpanel

Lenovo Legion T5 28IMB05 (90NC00KXMH)

De Lenovo Legion T5 is een zeer snelle en fraai vormgegeven desktop pc die je veel bang for buck geeft.
Hij scoort erg goed in alle benchmarks. Grootste nadeel is dat het systeem onder load flink lawaaiig is.

Pluspunten

• Snel
  • Fraai design
  • Geen afleidend ontwerp of verlichting
  • Nog ruimte om uit te breiden

Minpunten

• Geluid onder CPU load
  • Geen spdif out
  • Ingebouwde overclockfunctie lijkt niet voor betere prestaties te zorgen
  • Geen ingebouwde speaker aanwezig
  • Lastig om in advanced bios te komen

1. Algemene beoordeling/samenvatting

Als lid van het Tweakers testpanel mocht ik afgelopen week de Lenovo Legion T5 28IMB05 90nc00kmxh testen.

Het is een zeer snelle en (wat mij betreft) fraai vormgegeven desktop pc die je veel bang for buck geeft.
Ook zijn er voldoende aansluitingen en moderne communicatieprotocollen, zoals wifi 6. Mocht je er af en toe mee op stap gaan, is er een handvat ingebouwd aan de achterzijde.
De bloatware is veel minder dan dat ik bij andere merken heb gezien, er is alleen een virusscanner en Office te vinden.
Hij scoort erg goed in alle benchmarks, meestal zelfs beter dan vergelijkbare systemen. Grootste nadeel is dat het systeem onder zware load flink lawaaiig is. Daarom zou ik zelf een andere cpu-koeler installeren.
Ook vraag ik mij of de benchmarkresultaten niet beter waren geweest als Lenovo er dual channel geheugen in had geplaatst, in plaats van een enkele reep.

2. Features
De Lenovo Legion T5 28IMB05, vanaf nu de Legion T5 genaamd, is een desktop die in meerdere configuraties te verkrijgen is.

Hardware:
De Legion T5 versie die ik getest heb werd geleverd met een single 16GB intern geheugen, een PCIe ssd van 512 GB en een 1 TB HDD voor opslag.
De grafische kracht werd voorzien door een Geforce RTX 3070 en de processor was een i7-10700.
Dit is een achtcore met 16 threads. De basissnelheid is 2.90 GHz en onder stress loopt dit op tot 4.59 GHz.
De bijgeleverde voeding is een 650 Watt Gold voeding van het merk FSP.

Poorten:

• 2x USB-A 2.0
• RJ45
• mic in
• L/R lijningang
• De 3070 geeft 1x HDMI en 3 een Displaypoortaansluiting.

Overige features:
• Bluetooth 5.0
• Wifi 6 (chip Intel AX200NGW)

Uitbreidingsmogelijkheden
• er is nog ruimte voor 3 extra geheugenbankjes
• een leeg pcie x2 slot
• een leeg m2.ssd2 slot
• een leeg 3.5" slot

Enige dat ik zou missen is een optische geluidsuitgang en er geen ingebouwde speaker aanwezig.

Voorgeïnstalleerde software:

Ik houd absoluut niet van voorgeïnstalleerde software (bloatware) en in de Tweakers review van zijn broer, de Legion T7, werd vermeld dat er veel bloadware geinstalleerd was.

Bij deze desktop is het lijstje met voorgeïnstalleerde programma's gelukkig erg kort. Bovendien is hij veel korter dan ik bij andere merken wel eens heb gezien.
Als ik kijk in het lijstje van geïnstalleerde programma's, dan zie ik (naast de gebruikelijke drivers en standaard Windowsonderdelen), aleen de volgende programma's:

• McAfee LiveSafe™ en Webadvisor
• Microsoft 365, proefversie van 30 dagen in de talen Duits, Engels, Frans en Nederlands
Op de website van Lenovo wordt aangegeven dat PowerDVD/Power2Go en Microsoft Linkedin zijn voorgeïnstalleerd. Zij zijn echter afwezig.

Verder is Lenovo Legion Vantage voorgeïnstalleerd.
Dit is een programma waarmee je je pc in de gaten kunt houden. Onder andere op het gebied van temperaturen en kloksnelheden.
Ook kun je de 'thermal mode' aanpassen. Er is keuze uit een Performance mode, een Balance mode en een Quiet mode. Zo kun je tijdens het werken zorgen dat de fans minder hard blazen, maar tijdens het gamen kunt zorgen dat de hete lucht goed afgevoerd wordt.
Als de Legion T5 idle draait, is het systeem stil en merk ik geen verschil in geluid tussen de Quiet mode en de Performance mode. Dit zal dus alleen verschil maken onder belasting van het systeem.

Ook kun je met de applicatie controleren of je laatste versie van alle drivers hebt, maar ook een hardwarescan uitvoeren om te controleren of alles nog naar behoren werkt.
Als onderdeel van de review heb ik de scan gedaan en alle onderdelen scoorden goed.

3. Bouwkwaliteit en afwerking
De kast voelt degelijk en stevig aan. Hij is niet zwaarder of lichter dan ik zou verwachten.
De 'spoiler' achterop de kast dient als handgreep. Daardoor is deze makkelijk vast te pakken en is de vorm unieker dan een gewoon rechthoekige kast.
Hoewel de kast wat gevoelig is voor vingerafdrukken, is de afwerking goed, zoals te zien in onderstaande foto.

4. Ergonomie
Gewicht
Op de website van Lenovo wordt een gewicht vermeldt 'vanaf 12,5 kilogram'. Op mijn (personenweegschaal) kwam de volledig geassembleerde Legion T5 niet verder dan 9,85 kilogram.

Geluid
Idle is de desktop fluisterstil, maar onder zware load maakt de Legion T5 erg veel geluid. Hij schakelt de ventilatoren wel, maar als ze maximaal blazen vind ik het geluid storend.
Dat had zeker beter gekund. Met mijn telefoon meet ik een maximaal geluid van 77,7 decibel op max tijdens de becnhmark van 3dMark. Dit met een gemiddelde van 59.0 en op een afstand van +- 40 centimeter.
Mijn telefoon is niet geijkt en ik zou niet te veel waarde hechten aan het cijfer, maar het geeft wel een indicatie over de luidruchtigheid.

Het meeste geluid lijkt te worden veroorzaakt door de CPU koeler, die onder hevige load flink opschakelt.
Dat dit gevoel wordt bevestigd als ik een CPU-Z benchmark draai. Meer over deze benchmark in het volgende hoofdstuk.

5. Prestaties
Opstarttijd
De gemiddelde opstarttijd, vanaf het moment van het indrukken van de powerknop, totaan het inlogscherm is iedere keer rond de 19 seconden. Vanuit slaapmodus bedraagt de opstarttijd enkele seconden.

Verder heb ik de pc onderworpen aan een aantal benchmarks.

3DMARK
Ik heb het syteem onderworpen aan een 3Dmark-benchmark.
De laatste versie die op dit moment beschikbaar was, was versie 2.19.7225 en daarmee heb ik de benchmark Time Spy uitgevoerd.
Hoewel dit de laatste versie was, geeft de test helaas aan dat de 'grapics driver not approved' is. Of dit van invloed is op de resultaten is mij onbekend.
De conclusie van de benchmark is dat dit systeem sneller is dan 93% van alle geteste systemen. De score was dan ook 11.624 punten.

In de Lenovo Vantage app, kun je de videokaart kunt overklokken met maximaal 30 MHz. Als ik dezelfde test doe met deze overclock, krijg ik een lager resultaat van 11.421 punten.
Met overclock: https://www.3dmark.com/3dm/63983823

En als dubbeltest nog een zonder overclock met 11.442 punten.

Userbenchmark
Deze benchmark geeft aan dat er een missing gpu is, waarschijnlijk is de driver nog niet ondersteunt door Userbenchmark.
Wel geven de resultaten inzicht in de performance van de rest van het systeem.
Zo hoort de processor bij d 99,4% snelste processors, maar ook is de performance hoger dan verwacht ten opzichte van hetzelfde type.
Ditzelfde geldt voor de SSD en de HDD.

Voor het geheugen wordt er bij deze benchmark aangegeven dat de performance zeer matig is en er wordt geadviseerd te controleren of XMP wel is ingeschakeld in het BIOS.
Reden om in het BIOS te duiken. Standaard is er erg weinig aan te passen. Alleen wat basiszaken zoals de C states en bootvolgorde.
Het blijkt dat je, om te checken of XMP aan staat, in de advanced bios moet zijn. Het blijkt lastiger dan gedacht om in de advanced bios te komen en dit niet kunnen vinden voor dit systeem. Als Tweaker zijnde zitten daar juist de interessante knoppen. Ik ga hier verder niet met het BIOS bezig, omdat dit een een testmodel is en niet mijn eigendom.

CPU-Z
Ook heb ik een benchmark gedraaid met CPU-Z.
Hieruit komt een score van 5007 punten. Deze score is gelegen tussen een Ryzen 7 4800H (4930 punten) en een Ryzen 9 4900 HS (5088 punten).

Cinebench
De scores van Cinebench komen uit op 9150 voor de multicore en 1259 voor de single core, zoals te zien in onderstaande screenshot. Een prima score, zeker de single core score is netjes.

6. Design
Het design is strak en rustig.
Er is geen window, geen leds en andere poespas.
Het logo van Legion kun je op de voorzijde laten branden of knipperen, als je dat wilt. Dat is in te stellen in de eerder beschreven Vantage app. Je kunt het licht van het logo customizen met off, blink slow/fast of breath. Ook de brightness is aan te passen.
Maar het logo kan ook helemaal uit, waardoor er geen enkel lichtje ziet.
Die videokaart heeft wel verlichting, maar doordat een window ontbreekt, zul je die misschien alleen vaag zien in een volledig donkere kamer.

7. Stabiliteit en betrouwbaarheid
Tijdens het testen heb ik een stabiel systeem waargenomen en geen enkele keer een blue screen of vastloper gehad. Ook niet tijdens benchmarks en stresstests.
Gezien de korte testperiode kan ik hier verder weinig over beschrijven.

8. Ondersteuning
De meeste ondersteuning zal komen vanuit de eerder beschreven Vantage app.
Hier vind je de laatste drivers en updates.
Alle drivers zijn verder voorgeinstalleerd en bij apparaatbeheer zijn er geen bijzonderheden te vinden.

Op de support site van Lenovo is verder te vinden dat er 2 jaar carry-in garantie op dit systeem zit, die eventueel tegen vergoeding uit te breiden. Er zijn diverse mogelijkheden en prijzen varieren van €10,89 voor een extra jaar carry-in garantie tot €120,60 voor 4 jaar on site next day repair.

9. Prijs- en verkrijgbaarheid
Dit onderdeel heb ik niet beoordeeld omdat er geen actuele prijzen bekend zijn.

Als ik de Legion T5 namelijk opzoek op de site van Lenovo, lijkt deze end of life.
Er wordt namelijk aangegeven dat het product niet meer beschikbaar is op Lenovo.com en dat er alternatieve producten zijn. Ook als ik het typenummer in een zoekmachine zet, vind ik ook diverse webshops die aangeven dat dit product 'nooit meer leverbaar is'

In de pricewatch krijg ik hetzelfde idee. Van dit geteste model (90nc00kXmh) is er geen prijs bekend op dit moment. De configuratie die er het meeste op lijkt is de 90nc00kYmh
Echter is er geen actuele prijs beschikbaar en is deze variant op dit moment nergens te koop. Als ik dit typenummer door Google haal, is er ook geen webshop te vinden een van beide deze configuraties levert.

De laatst bekende prijs van de 90nc00kYmh was in de pricewatch bekend op 22 juni j.l. en bedroeg €1699,-.
Met de huidige prijzen van een 3070 (rond de 1000 euro voor een beschikbare) vind ik dat geen slechte prijs. Dan houd je 700 euro over voor de rest. Als je de overige onderdelen lost besteld, kom je over de 1700 euro heen.

De schaarste van de 3070's zou ook de reden kunnen zijn dat dit systeem op dit moment nergens leverbaar is, maar dat is puur speculatie. Deze speculatie is gebaseerd op het feit dat 29 januari j.l. de 90nc00kymh voor het eerst in de pricewatch is verschenen en medio juni al weer verdwenen is uit de pricewatch. Zes maanden lijken me een erg korte life cycle voor dit systeem.

Heb jij ook een Lenovo Legion T5 28IMB05 (90NC00KXMH)?