Aangezien ik altijd reviews lees op Tweakers en hier waarde aan hecht, probeer ik een kleine bijdrage te doen hieraan door mijn eerste review te schrijven. Deze koptelefoon heeft nog geen reviews, dus laat ik het aftrappen met de mijne.Hallo met wie? Met bass! Heel veel bass.
Aanloop
Deze koptelefoon had ik sinds de release (+/- oktober 2020) al in de smiezen. Deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje door verschillende ervaringen met de 'normale' Skullcandy Crusher Wireless. Elke keer dat ik een Crusher opdeed werd ik compleet weggeblazen door de bass, welke harder of zachter te zetten is door middel van de slider. Ik wist niet dat een koptelefoon zoveel bass kon hebben.
Het enige wat mij weerhield tot de aanschaf van een Crusher, is dat deze problemen hebben met de bouwkwaliteit. De plastic gedeelten rondom de scharnieren zijn erg fragiel. Duck Duck Go voor de gein eens op 'Crusher hinge problem'. Aangezien ik mijn spullen altijd voor de lange termijn koop, weerhield mij dit probleem van de aankoop.
Crusher vs Crusher EVO
Ik zat steeds te twijfelen over de aankoop van de Crusher, maar wist wat ik moest kopen toen +/- oktober vorig jaar de EVO uitkwam. Ik heb een tijdje gewacht op een mooie aanbieding, en laatst was die er eindelijk: net iets onder de €100,-.
De EVO kan gezien worden als de opvolger van de normale crusher, met gelijk een aantal upgrades:
- Betere bouwkwaliteit. Het probleem met de afbrekende delen is opgelost.
- Hoge en midden tonen worden minder vervormt door de bass, waardoor het geheel wat meer gebalanceerd is.De bass is minder 'muddy', dus wat accurater.
- Daarnaast kleine upgrades als een minder 'plastic fantastic' gevoel in het algemeen en net iets luxer aanvoelende accessoires.
Als ik toch de accessoires benoem, er zit het volgende bij:
- 3.5mm kabel (met Skullcandy logo, details zijn altijd leuk)
- Oplaadkabel(tje) USB-C
- Een zachte case om hem in te vervoeren, met een extra vakje voor kabels. Deze case is van de binnenkant zo gruwelijk zacht, het is gewoon lekker om je hand erin te doen. Maar een koptelefoon erin doen is ook leuk

Geluidskwaliteit
Over geluidskwaliteit kan ik eigenlijk alleen maar een subjectief verhaaltje schrijven. Ik ben geen audiofiel en hecht simpelweg waarde aan mijn ervaring/gevoel met geluid. En gevoel kan je krijgen met deze koptelefoon. Met de sensory bass van deze koptelefoon trilt deze koptelefoon letterlijk op je hoofd wanneer de bass-slider helemaal open staat. Nee, het is geen 'cleane' bass. Het betreft naast het opvoeren van de bass, haptische feedback zoals je gewend bent van je game controllers. Dit komt de ervaring wel (flink) ten goede.
Het is voor mij elke keer weer een feest om deze koptelefoon op te zetten. Daarnaast blijft het vermakelijk om te zien hoe de omgeving reageert op de bass wanneer zij hem ophebben. Je moet het simpelweg een keer ervaren. De een vindt het helemaal geweldig, de ander vindt het verschrikkelijk. Met mijn voorkeur voor 'bass heavy' muziek, zit ik in het eerste kamp. Hardstyle, hardcore, frenchcore, trap, deep house: het klinkt geweldig met deze koptelefoon.
De bass is door de slider goed te doseren en als hij bij de EVO helemaal uitstaat, staat hij ook echt uit. Pas wanneer deze helemaal uitstaat kan ik weer normaal naar bijvoorbeeld blues luisteren. De bass slider zelf voelt helaas wel wat fragiel aan. De overige knoppen voelen stabieler aan.
Bouwkwaliteit
De bouw van de headset voelt degelijk aan. Zoals benoemd zit deze beter in elkaar dan de Skullcandy Crusher. Ze hebben betere/mooiere materialen gemaakt om deze EVO te maken. Het voelt aan als een koptelefoon van die prijsklasse, en doet niet onder voor concurrenten die ook rond dit bedrag zitten. Hoe mooi de EVO eruit ziet zal voor iedereen verschillen, maar zelf vind ik de minimalistische stijl met de matte, zwarte kleur er erg mooi uit zien.
Comfort
De Skullcandy zit voor mij prima comfortabel. Zonder problemen sessies van 3 uur achter elkaar. Voor het liggen in de zon pak ik echter liever mijn Philips SHB3075. De Skullcandy wordt mij veel te warm op de oren, omdat de schelpen redelijk groot zijn. De gehele koptelefoon is aan de grote kant, dit kan voor sommige misschien een nadeel zijn. Esthetisch gezien heb je flink wat op je hoofd. Verder weinig op aan te merken, omdat ik regelmatig kan vergeten dat ik ze op heb. Dat spreekt voor mij voor zich.
Accuduur
Skullcandy belooft 40 uur accuduur. Dit heb ik uiteraard niet gemeten, maar ik hoef deze koptelefoon echt praktisch nooit op te laden. Hij gaat echt ongelofelijk lang mee: ook terwijl ik het volume en de bass flink hoog heb staan.
App
Skullcandy heeft daarnaast een app waarmee je verschillende profielen kan aanzetten (music, podcast & movie). Voornamelijk die podcast kan handig zijn, alhoewel het ook prima te doen is in de 'music' modus, met de bass helemaal uit. Daarnaast kan je een persoonlijk profiel laten maken aan de hand van een geluidstest (welke tonen hoor je wel en niet). Voor mij gaf dit persoonlijk profiel een net wat meer gebalanceerd geluid. Ik zou het in ieder geval een kans geven.
Aanrader?
Persoonlijk vind ik dit de beste koptelefoon die ik ooit op heb gehad. Ik heb verschillende koptelefoon voorbij horen komen in mijn leven. Denk hierbij aan: Sony XM4, Bose QuietComfort 35 II, House of Marley koptelefoons en verschillende Philips (zoals mijn Philips SHB3075), maar tot nu toe kan voor mijn muzieksmaak/ervaring niets op tegen deze EVO.
Het verhaal is redelijk uit de losse pols getypt: het was/is niet mijn intentie om een kwalitatief hoogwaardige review te maken. Van deze koptelefoon zijn al genoeg dergelijke review te vinden op het internet. Toch hoop ik hiermee mensen te helpen met de keuze om deze koptelefoon wel of niet aan te schaffen. Mocht je vragen hebben over mijn ervaring met deze koptelefoon, laat het dan gerust weten.