Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 5
19 reviews

AMD Ryzen 9 5900X Boxed

Prijs
€ 409,-
Specificaties AM4 socket • 12 core @ 3,7GHz-4,8GHz - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
Bekijk alle reviews

AMD Ryzen 9 5900X Boxed Review

0
Aristodeimos 18 mei 2021, laatste update op 28 juli 2021, 1.559 views Product gekocht

AMD Ryzen 9 5900X Boxed

Beest van een processor, waarmee AMD de prestatiekroon nu ook op het 'normale' desktop platform overneemt van Intel. Helaas is het mijn vierde ervaring met een defecte nieuwe Ryzen processor als systeembouwer sinds de 3000 serie. Absoluut een aanrader, maar wel met een paar kanttekeningen.

Pluspunten

  • Razend snel
  • 12 cores 24 threads voor het 'normale' desktop platform
  • ~75 °C bij 100% belasting met Freezer 50

Minpunten

  • DOA
  • QA / Service afhandeling door AMD
  • 100 Euro duurder dan vorige 12c/24th CPU van AMD
  • Stabiliteit AMD platform
  • Hoge idle temps (60+)

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Prestaties Score: 5
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 1
Featureset Score: 4
Warmteproductie Score: 2
Korte inleiding: Ben zelf systeembouwer en bouw zo'n 150-200 systemen op jaarbasis. Heb veel (~100) pc's samengesteld op basis van de Ryzen 2000 serie en in mindere mate ook van de 3000 serie. Omdat AMD ervoor gekozen heeft om de 5000 serie alleen voor de high-end te releasen (300 euro+) zijn hier slechts enkele van gebouwd.

Hieronder de specificaties van de pc waarin de 5900X terecht is gekomen.
Systeemspecs:
5900X
Aorus B550 Pro Rev 1.0
32 GB DDR4 3200 mhz
RX 6900 XT (reference)
750 Watt 80 plus Gold

De bouw en testfase

De bouw verliep soepel en de BIOS waarmee het moederbord verscheept was, herkende meteen de processor. Desalniettemin toch de laatste BIOS versie erop gezet, omdat AMD nogal wat USB problematiek heeft gehad op het AM4 platform.

Testen leek goed te gaan, pc was stabiel tijdens processor, videokaart en voeding stresstesten. Althans, de videokaart stresstest (Timespy Stresstest) verliep goed, maar na het afronden van de run en het verwerken van de resultaten kreeg ik een BSOD (WHEA). Dit was reproduceerbaar en dit probleem deed zich ook voor na het spelen van een game (Doom Eternal).

Na lang zoeken en het vervangen van enkele onderdelen (geheugen, voeding en videokaart) bleef het probleem terugkomen. Pas na het vervangen van de processor door de 5800X werkte de pc weer naar behoren.

Retourneren via AMD

De processor was direct bij AMD besteld en dus moest ook de garantie afhandeling via AMD verlopen. Dit bleek een vrij tergend proces met een medewerker van de klantenservice die weinig moeite leek te doen om m'n mails aandachtig te lezen. Mede hierdoor heeft het proces zo'n maand geduurd en in de tussentijd was de straatprijs van de processor zo'n 200 euro gezakt. Erg jammer.

De vervangende 5900X

De vervangende processor werkte gelukkig, net als de 5800X, wel naar behoren en de problemen die met de oude 5900X optraden waren niet meer aanwezig. Ook verdere stresstesten werden goed doorstaan.

Temps onder belasting (OCCT Stresstest) waren goed, zo'n 75 °C, maar in idle waren ze toch behoorlijk hoog. Vaak zo'n 60 °C en dat met zo'n beetje de beste luchtkoeler van dit moment: de Freezer 50 van Arctic.

Veel moederborden zijn hier niet op ingesteld en dit zorgt ervoor dat de standaard fanprofielen erg irritant (veel wisselingen in toerental) en luid worden. Bij Gigabyte staat bij een Normal en Silent fanprofiel de max temp (met 100% fansnelheid) op 65 °C. Dit zijn spikes die in idle voorkomen.

Conclusie

De prestaties hoef ik niet veel woorden aan vuil te maken. Als topmodel (met de 5950X even buiten beschouwing gelaten) is dit dé processor die je op dit moment wilt hebben. Meer single core snelheid dan Intel's topmodel (10900K), meer cores en ook nog eens zuiniger en dat allemaal voor dezelfde prijs. Terwijl je voor het AM4 moederbord waarschijnlijk nog eens een paar tientjes goedkoper uit bent dan bij Intel.

Een no-brainer dan? Best wel, maar wel met een paar kanttekeningen. Ik heb zelf namelijk nog nooit zoveel defecte processoren gezien als bij de 3000 en 5000 serie van AMD. Een snelle internetsearch lijkt dit beeld te bevestigen. Wat erg vervelend is, is dat de problemen ook nog eens lastig te isoleren zijn op de CPU.
Er zijn ook veel problemen geweest met de USB aansturing, al lijkt AMD het met de laatste Agesa BIOS weer redelijk onder controle te hebben. En dan zijn er nog de hoge idle temperaturen, hier kunnen stock faninstellingen van veel BIOSen niet lekker mee omgaan.

EDIT 28-7-2021: Vervangend exemplaar inmiddels ruime tijd binnen en de pc draait sinds die tijd stabiel. Review bijna geheel herschreven, omdat het origineel veel omschreef van het retournerings- en troubleshootingproces.

Heb jij ook een AMD Ryzen 9 5900X Boxed?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (22)

Wijzig sortering
De DOA-ratio is inderdaad iets hoger bij Zen 3 van wat ik lees (rond de 3% ipv 1-2% bij eerdere generaties). Ik heb zelf ook een 5600X gehad die DOA was, maar dat heeft Azerty toen direct netjes opgelost.
De problemen die jij beschrijft zijn echter nu niet direct toe te wijzen aan AMD of DHL of Digital River. Het is momenteel gewoon zeer stroef met returns. Ik snap jouw 1 ster dan ook niet helemaal.

Edit: de processor een 1/5 geven omdat jij slechte ervaringen hebt met aankoop van producten via AMD Direct Buy geeft geen goed beeld van de processor als product.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 20 mei 2021 09:51]

Reageer
Ik zie ook de nodige determinatiefouten, dat kan al snel leiden tot tunnelvisie. (zie je wel . Bingo !)
De twee andere CPU's, de 3600's hebben hier sowieso al niets mee te maken.
Misschien is de cpu eigenlijk niet defect ? Maar betreft het een gebruikersfout.
Dit is idd geen review maar een aanklacht.
Reageer
- Dat "bingo" is natuurlijk voor de leuke schrijfstijl
- Problemen opgelost na vervangen processor
- Probleem erkent door AMD (bron: meerdere mensen op fora)
- Teruggestuurde processor defect bevonden door AMD (19-5-2021)
Reageer
Het blijft een feit dat dit geen review is maar een RMA verslag vol frustraties.
Dan laat ik maar even in het midden waardoor de cpu defect ging.
De lezer krijgt iig geen indruk van de prestaties van de cpu.
Reageer
"Dan laat ik maar even in het midden waardoor de cpu defect ging."

Je hoeft het niet in het midden te laten hoor. De processor is door AMD defect bevonden en heeft geconstateerd dat dit niet door gebruikers toedoen is. Anders krijg je namelijk ook geen vervangende processor toegekend. Beetje slinkse opmerking wel, suggereren dat ik degene ben die de processor gemold heb.

De review betreft een review van een defecte processor, omdat ik een defecte processor heb ontvangen. Zodra ik een niet-defecte processor heb ontvangen zal ik de review updaten.
Reageer
Je trekt weer conclusies die je niet kan trekken op basis van te veel ontbrekende informatie.
Maar erg fijn dat je dit RMA verslag alsnog gaat aanpassen naar een review.

Edit:
Ik krijg in een paar diepe nachtelijke uurtjes 24 stuks downmods, dat is dus gewoon censuur. |:(

[Reactie gewijzigd door Remag22 op 21 mei 2021 09:48]

Reageer
Kom maar op met je redeneringen dan, want na 'processor vervangen, problemen weg', was ik er toch vrij zeker van dat het probleem 'm in de processor zat.
Reageer
Kom maar op met je redeneringen dan, want na 'processor vervangen, problemen weg', was ik er toch vrij zeker van dat het probleem 'm in de processor zat.
Ik denk dat je zijn punt mist. Hij zegt natuurlijk niet dat het probleem niet in de CPU zit, hij zegt dat we niet weten waarom...en om dan die ene CPU defect 1* te geven omdat je niet tevreden bent over de RMA afhandeling, is natuurlijk niet correct en zeker geen goed beeld van de CPU an sich.

Just spitballing, maar wellicht is tijdens de transport iets niet goed gegaan, wie weet tijdens het inbouwen, en ga zo maar door. Dus niet alleen is dit geen review van de CPU, maar een RMA verslag...de conclusie dat het de Quality Control van AMD is, wordt wel heeeeeel snel genomen. En ik dank dat dat het punt is wat hij probeert te maken. En zo niet, dan is dat het punt wat ik nu maak ;)
Reageer
Drie defecte processoren leveren in een sample size van 60 is niet een probleem van de fabrikant? Je bent vrij om die mening te hebben, maar ik denk daar toch echt anders over.
Reageer
Een kapotte CPU kan wel eens gebeuren, maar dat komt heus niet zo vaak voor.

WHEA errors met nieuwe Ryzen CPUs zijn bijna altijd te wijten aan een foute BIOS (meer bepaald de AGESA versie die met dat BIOS komt). De eerste BIOS versies met Zen 3 support die in het najaar van 2020 uitkwamen waren erg buggy en veroorzaakten regelmatig WHEA errors. Alle moederbord fabrikanten hadden er toen last van, hardware forums stonden er vol van. Wel is de ene CPU er schijnbaar gevoeliger aan dan de andere, dus het kan gebeuren dat het probleem verdwijnt als je de CPU vervangt. Er zijn ook een aantal workarounds die soms werken, zoals C-states uitzetten, memory niet hoger dan 3200MHz klokken of manueel je kloksnelheden en voltages inkloppen, maar dat zijn maar lapmiddelen natuurlijk.

Ik ben er eind vorig jaar ook tegenaangelopen met een 3600XT op een Asus B550-E bord. Ik heb toen een rollback gedaan naar de september 2020 versie van het BIOS (pre-Zen 3 dus) en toen draaide dat ding als een zonnetje. Eind april 2021 dan de meest recente BIOS geflasht, en draait nog steeds perfect stabiel. Ze hebben het probleem dus wel opgelost.

Ik lees in je review niks over je BIOS versie, of dat je die geflasht zou hebben, dus misschien iets om te checken.
Reageer
Inmiddels is het 12 juli, en nog altijd geen tijd gevonden je beklag "review" aan te passen. 8)7

[Reactie gewijzigd door Leon Straathof op 12 juli 2021 16:28]

Reageer
Digital River is al bijna 30 jaar een betaalservice voor digitale producten https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_River
Reageer
Ik vond de 5900X toch behoorlijk tastbaar ;)
Reageer
shit man baal met je mee,
zelf net een 3900x geinstalleerd met temperaturen die uitschoten naar 85 celcius,
koelpasta vervangen door gelid xtreme solution (7 euro) en komt nu niet meer boven de 70 uit.
Misschien een goede tip als je dadelijk je processor terug hebt om te proberen.
Reageer
De "WHEA" error komt ook heel vaak voor als je een bepaalde versie van HWinfo hebt geïnstalleerd.
Daar zijn ook ruime verhalen over te vinden op internet.

Ben toch echt benieuwd hoelang AMD nodig heeft om je een nieuwe te sturen.
Zelf heb ik al ruim 3 weken een setje Crucial 32gb geheugen bij de leverancier liggen voor rma.
daar krijg je ook geen enkel response op mails ect...

suc6 :)
Reageer
Goed om te weten. Gelukkig stond die er niet op geïnstalleerd, dus wat minder kans op een false positive.

Vorige keer ging het best snel met de klantenservice van AMD, na eerst een hoop gedoe te hebben gehad met Megekko, maar dit keer loopt het toch behoorlijk wat stroever. Qua omstandigheden zit het ook niet mee.

Wat vervelend van je geheugen. Heeft een webshop 'm retour fabrikant gestuurd? Jij ook succes in ieder geval.
Reageer
Zelf ook veel ervaring met die WHEA errors i.c.m. meerdere testen (ook HWInfo). De koeling was niet voldoende. Uiteindelijk de koeling aangepast en de melding/crash kwam niet meer terug. Daarnaast ook arctic koelpasta gekocht i.c.m. de Dark Rock Pro 4 en wat extra case fans. De CPU is een heethoofd met harde temp spikes. Ook gaat de koeling tekeer met sommige applicaties of bepaalde websites. (Zoek bijv. eens op JS-DOS in je browser.. Dan gaat de temperatuur hard omhoog, terwijl mijn i7 6700K stabiel bleef en ik de koelers bijna niet kon horen)

Veel mensen klagen over Intel, maar zelfs met de laatste CPU's heeft Intel niet zoveel last van deze spikes. Ik weet niet of ik weer een vergelijkbare AMD CPU zou kopen. Ik heb ook nog steeds problemen met USB i.c.m. de TUF GAMING B550-PLUS.

Een paar grote nadelen dus:
- Temperatuur / koeling
- USB Issues
- Stabiliteit is twijfelachtig

Ik kan 1 ster begrijpen met deze issues. 750 watt zou wel voldoende moeten zijn, maar goed.. Ik heb dan ook een RTX 3070 en die is een stuk efficienter (bewust ook geen AMD videokaart gekocht).
Reageer
Inmiddels zijn we ruim een maand verder.
Heb je al een bericht gehad van AMD of misschien zelfs al de CPU terug ? :)
Reageer
Ik snap niet zo goed waarom je deze review zo volgt en waarom je vraag of ik 'm 'al' terug hebt. Ik heb al aangegeven dat de processor door AMD defect bevonden is en dat ik een vervangende processor toegekend heb gekregen. Ik heb 'm dus 'al' terug, omdat AMD 'm 'al' binnen een maand naar me opgestuurd heeft weten te krijgen; de snelheidsduivels.

De review wordt geüpdate wanneer ik daar tijd voor maak.
Reageer
Even voor de duidelijkheid: dit is dus geen review maar een beklag.
Het is wel duidelijk dat we deze "review" van je sowieso niet serieus moeten nemen, gezien hoe je met feedback van mensen omgaat.
Reageer
Review is zojuist geüpdate en grotendeels herschreven.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True