Philips Hue wandschakelaarmodule Review

JDFS
14 mei 2021, laatste update op 23 december 2021, 65.258 views Product gekocht

Philips Hue wandschakelaarmodule

Een ideale oplossing voor huizen waar geen neutrale draad ('blauwe draad') vanuit de centraaldoos naar de schakelaar is getrokken met Zigbee ondersteuning en zonder de spaghetti aan kabels. De batterijduur schijnt met vijf jaar ook goed te zijn en tegen die tijd kan er een nieuwe knoopcel in.

Pluspunten

• Grootte
  • Geen kabelspaghetti
  • Zigbee ondersteuning
  • Gebruiksgemak
  • Eigen schakelmateriaal!
  • Hotelschakeling, serieschakeling, you name it: met Home Assistant icm ControllerX is alles mogelijk

Minpunten

• Batterij dient eens per vijf jaar vervangen te worden
  • 'Slechts' twee schakelaars kunnen aansluiten

Disclaimer
Ik gebruik dit product zonder Hue Bridge en zonder Hue app, ik bespreek puur een installatie met Zigbee, Home Assistant en ControllerX. Andere disclaimer; ik gebruik Home Assistant en het Zigbee protocol nu slechts een klein maandje. Als je wat op of aan te merken hebt (dit is ook mijn eerste review), laat het me gerust weten!

Besproken software
Home Assistant Core
Zigbee2MQTT
ControllerX

Inleiding

Ik woon sinds een maand in een nieuwbouw appartement, waarbij ik nu huisautomatisering eens goed wil aanpakken. In mijn vorige woning had ik Hue lampen met een Hue Bridge en wat apparaatjes van Xiaomi, zoals een robotstofzuiger. Allemaal leuk en aardig, maar het 'slimme' gedeelte ontbrak nog mijns inziens. Ik heb een NAS, ik heb motivatie en ik heb wat slim spul, wat is dan de volgende stap? Precies, domotica software zoals Home Assistant.

Op dit moment heb ik aan Hue: 11 GU10 spotjes, 1 Filament en nog 2 gewone E27 ('grote fitting') lampen hangen en had ik tot voor kort een Hue Bridge ertussen. Daarnaast heb ik nog achter mijn afzuigkap RGB licht (Siemens LC91KWW61S) en Zigbee spotjes onder mijn keukenbovenkastjes. De Hue Bridge is door een avontuurtje met Power over Ethernet doodgegaan (toch nog 4 jaar volgehouden) een paar weken terug en toen bedacht ik me, laat ik alles maar gewoon via Zigbee besturen in Home Assistant en met een broker (Zigbee2MQTT), zodat ik ook de niet-Hue lampen kan bedienen.

Wat mij brengt naar het volgende: slimme lampen wil je het liefst gewoon altijd van stroom voorzien. Omdat ik het liefst alles zoveel mogelijk wil automatiseren (lees: zonder app), kwam het toch perfect uit dat Signify/Philips begin dit jaar de Hue Wall Switch introduceerde. Een muurschakelaar op batterijen, waarbij je de stroomdraden in een lasklem stopt en schakelt via hun slimme schakelaar. Een ideale oplossing voor als je geen neutrale draad hebt lopen bij je schakelaar of eigen schakelmateriaal wil en dus niet afhankelijk wil zijn van Friends of Hue met kinetische energie.

Het product

De Wall Switches zijn erg slecht op voorraad; de 2-packs heb ik nog niet online kunnen vinden, maar ik had geluk met de 1-pack; hier heb ik er 5 van besteld, 2 zijn er inmiddels binnen. Het doosje ziet er als volgt uit:

De inhoud:

Reset knopje op de achterkant van de Switch:

De lasklemmen zijn voor mij goed genoeg qua grootte, mocht je langere stroomdraden hebben zou je die even moeten afknippen of grotere lasklemmen kopen.

Ook zitten er 4 draden bij om een of twee schakelaars te verbinden met de Switch; Signify/Philips hebben aan alles gedacht. Heel netjes.

Installatie

Goed, in mijn woning hangt vanuit de bouw schakelmateriaal van Jung, waarschijnlijk de goedkoopste/standaard lijn (AS500). Ik ben heel erg gecharmeerd van Jung, maar dan wel de LS990 lijn in grafietzwart (RAL 9011 ongeveer). Toch nog even gekeken naar de FOH schakelaar van Jung, maar die is het toch net niet en de importeur van Jung gaf ook aan dat je kleurverschil krijgt met de LS990 grafietzwart lijn, want de FOH schakelaar komt alleen maar in het wit. En fin, in Duitsland wat schakelmateriaal besteld en flink bespaard in vergelijking met Nederland (zo'n 300 euro). Gelijk ook dubbele pulsdrukkers (Jung 535EU) besteld om mijn gehele woning te voorzien van pulsdrukkers in combinatie met een slimme muurschakelaar.

De pulsdrukker naast de Hue Wall Switch

Het was even zoeken met de kabels, wit hoort in ieder geval in de schakelmodule en geel gaat in de aarde-ingang (please correct me if I'm wrong):

Ik wist dat ik dit zo moest aansluiten omdat ik de Log van Zigbee2MQTT in de gaten hield, er is inmiddels ondersteuning voor de Switch en door te kijken naar de 'payload' kon ik zien of ik het goed had. Als je links en rechts klikt, zou de log er als volgt uit moeten zien:

En de pagina van de Hue Wall Switch zelf in Zigbee2MQTT:

Nu we weten dat de pulsdrukkers werken en de linker knop een left_press en de rechterknop een right_press genereert, is het tijd om het schakelmateriaal in te bouwen. Allereerst de lampen onder constante spanning zetten door de lasklemmen op de stroomdraden te zetten:
Situatie voor installatie
Passen en meten, klein beetje priegelwerk maar het is gelukt - nu nog de linker en dat wordt een iets grotere uitdaging...
Uiteindelijk valt het mee! Door de klauwen aan de binnenkant van de pulsdrukkers blijven ze aardig goed op hun plek zitten. Linker schakelaar heb ik toch met schroefjes bevestigd door de kabelspaghetti erachter welke de schakelaar naar buiten drukte.

Edit: zonder schroefjes! De schakelaars hebben klauwen die aangedraaid kunnen worden. Eindelijk geen gepriegel met schroefjes meer...

Hoppakee, schakelmateriaal erop, waterpas erbij en zie hier het eindresultaat:
Om te smullen! Ook de vingerafdrukken gaan om te smullen zijn...

ControllerX / Zigbee2MQTT

Door de rabbit hole van Home Assistant en het verwijderen van Hue ertussen, liep ik toch tegen beperkingen aan. De eerste beperking; het dimmen van licht. Waar dit met Hue traploos gaat, gaat dit met Home Assistant in stappen en dat zie en merk je. Vooral als je 4 jaar lang Hue gewend bent, is dit toch wel vervelend. Er zijn talloze workarounds voor, maar de beste workaround (naast Hue app zelf) is toch wel ControllerX. Dit is geschreven in AppDaemon en emuleert als het ware traploos dimmen, maar nog mooier; er is integratie voor diverse controllers. Zo heb ik nu een IKEA Symfonisk controller gekoppeld aan mijn lichten, zonder ook maar 1 automation in Home Assistant gemaakt te hebben. ControllerX regelt dit en sinds kort is er ook een integratie voor de Hue Wall Switch: https://xaviml.github.io/.../controllers/929003017102.

Voordat je dit kunt gebruiken met een dubbele pulsdrukker, moet er even wat aangepast worden in Zigbee2MQTT:
Onder Exposes > device_mode: dual_push_button

Daarna in apps.yaml van AppDaemon (welke je vanuit HACS kunt installeren) heb ik het volgende toegevoegd voor mijn keuken en woonkamer lichten:
[code=“YAML”]# Slimme muurschakelaars

class: Philips929003017102LightController
controller: zigbee2mqtt/Schakelaar Woonkamer 2/action
integration: mqtt
light: group.woonkamer_light[/code]

Apps.yaml opslaan, AppDaemon vernieuwt zichzelf automatisch en als je config klopt (zie de log) kan je direct aan de gang met de Hue Wall Switch.

Nu kan ik de lampen aan en uit doen met een simpele klik, als ik de pulsdrukkers ingedrukt houd gaan de lampen dimmen naar 0 en weer terug naar hun hoogste stand tot dat ik het loslaat. Al met al zeer praktisch. Het enige wat er nu nog mist (ik heb een Github issue geopend) is dat 1 Switch zowel links als rechts helaas maar 1 licht(groep) bedient. Even afwachten wat de integratie straks gaat doen, maar dan kun je dus met 2 dubbele pulsdrukkers 4 verschillende lampen besturen (à la Hue).

Edit: met 'actions' kun je de linker- en rechterknoppen andere functies geven. Ik heb nu dus per knop een group die ik bestuur. apps.yaml wordt uitgebreid met:
[mono]actions: [left_press, left_hold, left_hold_release][/mono] en vice versa voor de rechterkant.

PS ik gebruik de integratie 'mqtt' zodat ik Home Assistant oversla; nu draaien alle apps nog op mijn NAS, maar in de toekomst wil ik mqtt (en Node-RED) loskoppelen en op een aparte Pi draaien (welke weer aan een UPS gekoppeld is), zodat mijn domotica het blijft doen als Home Assistant het niet doet.

Gebruiksgemak, maar vooral het gebruiken van je eigen schakelmateriaal en geen kabelspaghetti achter je schakelmateriaal maken dit voor mij een uitstekend product waar ik nog lang plezier van ga hebben. De integratie in Zigbee2MQTT en ControllerX is (bijna) perfect en ik denk dat als je Hue zelf gebruikt het al helemaal een top product is. Ik heb er inmiddels 5 gekocht en zal er nog 3 bij kopen, omdat alle lampen in mijn Huis via Zigbee te bedienen zijn, kan ik de Hue Wall Switch optimaal gaan benutten met mijn eigen keuze aan schakelmateriaal. Kwaliteit is zoals altijd bij Philips: top!

Heb jij ook een Philips Hue wandschakelaarmodule?

Ha JDFS, dank voor de uitgebreide review ;) Zelf op dit moment nog niet zo heel veel belang bij, omdat ik zelf via de Hue app en Bridge gebruik ervan maak.
Zelf heb ik ook een review over deze wandschakelaarmodule geschreven. Ik heb in ieder geval, uitgaande van dat je het niet erg vindt, naar deze review verwezen voor mensen die middels Zigbee en/of HomeAssistant de module willen gebruiken.
Geen probleem, jouw use case met Hue is natuurlijk zeer relevant en de bedoeling van Signify voor de mensen die niet met HA / andere domotica bezig zijn.
Is het mogelijk om met de wall switch slimme stekkers aan te sturen, twee of drie bijvoorbeeld waar dan los staande lampen worden aangestuurd? Of kan je enkel en alleen een slimme lamp aansturen?
Hi @chemo,

Ik heb het even voor je getest in de Hue app, en je kan de Hue Smart plug toevoegen zodat deze met de wandcontactschakelaar wordt geschakeld.

Mocht je nog vragen hebben, let me know!
Ligt eraan welk protocol je gaat gebruiken. Via Z2M weet ik dat dit mogelijk is, maar dan wordt het slechts aan/uit en geen dimmen. Via Hue App zelf; geen idee.

Kan je geen slimme lamp in je staande lamp doen?
Welke pulsedrukker is nu het beste nemen om 1 lamp te bedienen met 1 hue module, die ik kan in/uit schakelen en dimmen?
Ik gebruik homeassistant en controllerx.
Mij lijkt klik boven of klik onder een toggle om hem uit of aan te zetten het natuurlijkste. Feller dimmen boven drukken, zwakker dimmen onder drukken.
Schakelmateriaal wat ik nu heb is oud en van gira, maar zou nu wat strakkers willen, mat wit en dat lijkt op de nieuwe draadloze hue afstandsbediening (daar heb ik er al 1 van)
Ik denk niet dat dat mogelijk is, omdat de Hue Module alleen de volgende signalen kan oppikken:
left_press, left_press_release, right_press, right_press_release

dus geen up of bottom_press. In dit geval ben je denk ik beter af (niet qua mooi schakelmateriaal, maar dat is een kwestie van smaak) met de Friends of Hue schakelaars zoals die van Gira.
Beetje beetje late reactie, maar voor toekomstige lezers misschien nog interessant. Zoals @JDFS zegt heb je inderdaad alleen 2 knoppen. Maar als je maar één (groep) lamp(en) schakelt met één pulsdrukker dan kan je natuurlijk de bovenste knop aansluiten op links en de onderste op rechts. Dan kan je exact doen wat jij wil.

De tip van Friends of Hue is trouwens ook een goeie. Daarvan heb ik er ook één in huis en het werkt super (via Hue bridge).
Leuke review. Wat ik mij afvraag, kan je ook een hotelschakeling maken hiermee?
Het is mogelijk met zigbee om een lamp met meerdere knoppen aan te sturen. Hiermee bereik je de beoogde hotelschakeling functie.

Niet hotelschakeling gerelateerd:
Waar ik zelf aan moet wennen is dat ik vroeger op gevoel de knop bedienen (boven indrukken is uit, onder indrukken is aan). Daar ik de lampen naast een fysieke schakelaar ook bestuur middels Google Home en de Hue Essentials app is nu ongeacht of ik de bovenste of onderste knop indruk de eerst volgende actie degene die gedefinieerd is “contra” actie van de huidige status.

Ik gebruik deze wall modules icm met Hue bridge, Google Home, Conbee II stick, Home Assistant en Hue Essentials.

Er gaan er zeker meer komen, omdat de rest van het huishouden (vrouw en 3 kinderen) dit heel prettig vind werken (veel beter dan bijv. Senic Gira schakelaars)
Waarom vinden je vrouw en kinderen het prettiger werken dan de Senic Gira schakelaars? :)
My guess: omdat de Gira FOH schakelaars met kinetische energie werken. Je hebt dus nieuw schakelmateriaal wat (afgaande op video's, ik heb ze nog niet in het echt gezien) best wel een aparte klik heeft waar niet iedereen mee ... klikt. Voor mij ook de reden om flink wat meer geld uit te geven voor deze Wall Switches plus eigen schakelmateriaal en pulsdrukkers.
Ah helder! Fijne review trouwens, erg duidelijk, dank!
Ik sta op het punt om ook van deze modules aan te gaan schaffen, maar twijfel telkens als ik berichten lees over andere oplossingen (Shelly, Sonoff Zbmini) die minimaal de helft goedkoper zijn. Punt is wel dat Shelly standaard WiFi is, dat wil ik in ieder geval niet. Heb jij je nog in andere oplossingen verdiept?
Dank - mijn eerste review en volgens mij is er best wat animo voor Hue apparatuur in een niet-Hue oplossing (Home Assistant, deCONZ etc).

Ik heb mij inderdaad verdiept in andere oplossingen, omdat EUR 40 per stuk (de two-pack is standaard uitverkocht lijkt het wel, anders EUR 35 per stuk) best prijzig is.

FOH schakelaars
Vielen eigenlijk gelijk al af toen ik begreep dat deze niet past op LS990 schakelmateriaal van Jung en qua kleur niet mijn smaak was. Plus de kinetische energie is gewoon niet mijn ding.

Shelly / Sonoff
Werken op WiFi, voor mij een no-go; alles op Zigbee en slechts mijn mechanische ventilatie wordt aangestuurd via WiFi (doordat er een Wemos Mini aan hangt). Maar omdat dit appaatje door mijzelf gebouwd is, vind ik dat niet zo erg. Ik wil ook niet dat heel wat IP adressen in beslag worden genomen door slimme devices - laat staan dat, zonder een goede firewall oid, ze ook naar huis kunnen bellen (zoals de Xiaomi devices via hun App).

Zigbee schakelaars (van oa Robb Shop)
Zijn eigenlijk perfect, ware het niet dat je die standaard van stroom moet voorzien en dus een kabelspaghetti achter je schakelmateriaal krijgt. Zoals in mijn geval, had ik een inbouwdoosje met twee schakelaars en de stroomdraden van mijn stopcontact beneden ervan liepen er ook doorheen. Met een Zigbee schakelaar zou ik dus de volgende constructie krijgen:
Blauwe draad: lasklem erop en 1 draad naar Zigbee schakelaar, 1 door naar stopcontact beneden;
Zwarte draad: lasklem erop en 1 draad naar Zigbee schakelaar; 1 door naar stopcontact beneden. Vanuit de Zigbee schakelaar weer 4 draden naar de pulsdrukkers (want ik wil 4 knoppen kunnen bedienen).
Groen/gele draad: lasklem erop en 1 draad naar Zigbee schakelaar; 1 door naar stopcontact beneden en 1 naar de Zigbee schakelaar.

Vergeleken met nu: op alle draden een lasklem zodat ze alleen het stopcontact beneden van stroom voorzien en flexibele draden vanuit de Hue Switch Module naar de pulsdrukkers (2 voor een enkelvoudige pulsdrukker, 4 voor tweevoudige pulsdrukkers).

Ook de prijs van deze Zigbee modules (met ondersteuning vanuit Zigbee2MQTT en ControllerX) komt al gauw richting de 30/40 euro...

Hue Switch Module
Blijkt perfect te zijn; tot nu toe geen issues, het werkt perfect en past makkelijk achter mijn schakelmateriaal. Grootste pluspunt: ik kan gewoon mijn eigen schakelmateriaal gebruiken met eigen pulsdrukkers/simpele schakelaars. Die ene keer per aantal jaar dat ik eens de coin cell batteries moet vervangen, neem ik op de koop toe. 5 min werk per schakelaar, ik heb maar 7 schakelaars in mijn appartement hangen.

Je betaalt bij Philips / Signify toch echt voor de R&D en de ondersteuning vanuit de community: bijna iedereen heeft wel Hue spul en binnen een mum van tijd is daarvoor ondersteuning vanuit open source initiatieven.
De Sonoff ZBMINI werkt ook op zigbee en is compatible met de Hue Bridge:
Deze installeer je ook in de muur, maar heeft geen batterij: neemt gewoon netvoeding aan en maakt van je bestaande verlichting hue-compatible lamp voor 10 euro/stuk. Ideaal voor de verlichting van een berghok, garage, WC...
Gezien de sonoff een stuk goedkoper is en ik de muur niet in moet om een batterij te vervangen, heeft deze mijn voorkeur als er niets anders hoeft te gebeuren dan aan/uit.
Je kan dan elders nog andere Hue schakelaars hebben die deze dan ook bedienen. Prima aanvulling.

Edit: NB: De schakelaar aangsloten aan de ZBMINI kan kan wel enkel de rechtstreeks aangesloten last bedienen, of toch zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door filipili op 22 juli 2024 15:42]

Het nadeel van de ZBMINI is dat deze een nuldraad vereist. Veel circuits (volgens mij in oude huizen) hebben een constructie waar de fasedraad naar de wandschakelaar gaat vanaf waar schakeldraad naar de lamp gaat. De lamp heeft dan de fasedraad en de nuldraad om het circuit af te maken. Dan zijn er 3 constructies:

1. De ZBMINI kan ingebouwd worden bij de lamp onder de voorwaarde dat de wandschakeling nooit uit gaat. Dat kan door de fasedraad en de schakeldraad te verbinden en een kinetische schakelaar te monteren.
2. Philips Hue lampen gebruiken (of alternatieven) en zelfde constructie als 1.
3. Philips Hue Wandschakelaar met batterijen maar wel de oude wandschakelaar kunnen gebruiken

Als je een van de gelukkigen bent waar de fase- en nuldraad bij de wandschakelaar uit de muur komen dan heb je deze problemen natuurlijk niet
Bij de lamp heb je de fasedraad waardoor dit juist wel perfect werkt. Je voegt een extra fasedraad toe die je voedt naar de ZBMINI. Nul heb je daar ook, ook toevoegen en naar de ZBMINI. Dan de bruine en zwarte draad vanaf de wandschakelaar rechtstreeks in de ZBMINI en je schakeling is klaar.
Als je de ZBMINI inbouwt ter hoogte van de lamp is het voordeel dat het te gebruiken is in combinatie met bestaande wandschakelaars weg. Zie constructie 1. Mijn stroomkring loopt:

fasedraad: meterkast > wandschakelaar
schakeldraad: wandschakelaar > lamp
nuldraad: lamp > meterkast

Ter hoogte van de wandschakelaar 'mis' je dus de nuldraad of ter hoogte van de lamp de fasedraad. Het inbouwen ter hoogte van de lamp betekend dat je de oorspronkelijk wandschakelaar niet meer kan gebruiken want als die uit staat heeft je ZBMINI geen stroom meer.

Idealiter trek je de nuldraad door via het plafond/muur richting de wandschakelaar zodat dat probleem opgelost is. Maar in dat geval kan je net zo goed je wandschakelaars gaan vervangen met e.g. kinetische schakelaars.
Met mijn voorbeeld kun je juist de bestaande wandschakelaar gebruiken. Het werkt zelfs zonder aanpassingen met een hotelschakeling.
Het kan hoe jij zegt dat het loopt hoor, maar meestal komt je fasedraad vanuit de centraaldoos, daar waar je je lamp ophangt.
Ofwel normaal gesproken (in 95% v/d gevallen van klassieke bouw) komt de bedrading vanuit je meterkast naar een centraaldoos, vanuit daar gaat een bruine (fase) en zwarte (schakel) naar je schakelaar toe.
Bij de centraaldoos hang je dan je lamp op en in het klassieke geval hangt deze dus aan de blauwe (nul) en aan de zwarte (schakeldraad).
Meestal heb je wel de optie om vanaf je centraaldoos een blauwe (nul) naar je schakelaar toe te trekken, en anders wat @superbikkel zegt, je ZBmini bij de centraaldoos/lamp plaatsen.

En zeker zijn er andere situatie's mogelijk hoor, maar in 95% v/d normale NL woonsituatie's is dit het standaard protocol. Vanuit die centraaldoos wordt per groep alles bedraad naar je stopcontacten en schakelaars.
Respect, voor een eerste review! Keep it going :).

En dank voor je uitgebreide reactie! Dezelfde zoektocht heb ik eigenlijk ook afgelegd en aangezien ik in een jaren 30 woning woon met oud materiaal (geen nuldraad achter de schakelaars) valt er al een hoop af inderdaad. Dan kwam de Aqara Single Switch (No Neutral) nog voorbij, maar die is single en ik heb een dubbele schakelaar.

Kortom, de Hue Switch module lijkt perfect inderdaad. Ik werk zelf (ook?) met HA & deConz overigens. Vervangen van de batterij om de zoveel jaar vind ik ook geen probleem overigens.
Ik denk dat voor jou de Hue Wall Switches ook het beste zijn. Ik wil qua domotica ook gewoon spul wat betrouwbaar is en de tand des tijds redelijk doorstaat. Vandaar dat ik vrijwel alles van Philips / Signify heb, mede ook door hun R&D. Klein voorbeeldje waar ik nu zo aan gewend ben, dat als ik weer terugga naar de vorige situatie ik merk dat er iets 'fouts' is: als je Hue lampen uitschakelt, dimmen ze eigenlijk heel snel tot 0%, in plaats van normale lampen die van stand AAN naar stand UIT gaan. Oke, meerdere lampen hebben dit, maar het toont maar aan wat je krijgt bij Philips.

Die Aqara switches zijn ook geinig, maar inderdaad voor een dubbele schakelaar kom je toch al gauw uit bij deze Hue Wall Switches. Plus ondersteuning vanuit de community is bij Hue natuurlijk top (Xiaomi / Aqara etc. ook wel - denk ik?)
Ja, same wat betreft betrouwbaarheid. Bij Xiaomi / Aqara spul blijf ik altijd m'n twijfels hebben vanwege hun CE (China Export) keurmerk, maar zolang het op een batterij werkt vind ik dat niet erg. Dit zit echter in de muur, dan neem ik liever het zekere voor het onzekere.
De manier waarop die lampen dimmen lees ik regelmatig over inderdaad, mijn smart lampen zijn allemaal Tradfri's wit spectrum momenteel. Ik vrees dat als ik een Hue lamp heb gezien dat ik verpest ben, haha. Maar ik zal V&A en Marktplaats eens in de gaten houden.

Hue community is sowieso groot inderdaad!
Bedankt voor de review en reacties op vragen! Wij belopen op dit moment eenzelfde pad met ons nieuwe huis. Prijzen lopen best op dus proberen echt goed te kijken naar een toekomstbestendige en goede oplossing.

Wij willen graag het huis slim maken voor iedereen, ook voor gasten. Iedereen moet kunnen snappen hoe het werkt en daarbij past ook dat het schakelmateriaal zelf slim is.

Op dit moment heb ik twee opties: Friends of Hue schakelaar combineren met Gira E2 of de Hue Wall Switch combineren met Jung. Jung is namelijk het enige merk dat een pulsdrukker heeft met neutraal positie en boven/onder knoppen (kan deze helaas alleen met enkele wipper vinden tot nu toe). Zie https://www.jungstore.nl/...2x2-maakcontacten-en.html

Qua kosten komt het erg in de buurt omdat de Hue Wall Switch zelf ook al 35 euro is en daarnaast nog een afdekraam, pulsdrukker en wipper nodig heeft. De Jung pulsdrukker kost in Duitsland al 13.50 euro.

EigenschappenFriends of Hue:
- Matcht mooi met de Gira E2 serie die we mooi vinden
- Geen batterij
- Enkel en dubbel wipper (en wisselbaar!)
- Boven en onder puls
- Andere "klik"

Eigenschappen Hue Wall Switch
- Pairen (betrouwbaarheid, snelheid?) makkelijker omdat deze altijd aan staat
- Pulsdrukker met boven/onder alleen bij Jung verkrijgbaar en alleen met enkele wipper lijkt het
- "Normale" pulsdrukker verkrijgbaar bij alle merken, dan is enkel en dubbel wel mogelijk
- Hue producten werken meestal erg stabiel

Hoe zijn jouw ervaringen met het aan/uit zetten en dimmen met pulsdrukkers die alleen naar beneden klikken? Voor mij zou het het meest logisch voelen als je een schakelaar hebt met neutraal stand en boven/onder voor uit/aan zoals de Friends of Hue schakelaars.
Dankjewel voor je informatie. Ik heb de hue wandschakelaar getest met Jung drukkers 531U en 531EU en idd met beiden is het onmogelijk het licht te dimmen. Als je de drukker ingedrukt houdt dimt het licht en zodra je hem los laat gaat het weer aan. Dus ik begrijp van jou verhaal dat het wel werkt met deze Jung pulse (531-41 U) drukker?
Ik heb pas sinds kort de Hue Wall Switch kunnen bestellen en heb de Jung spullen nog niet binnen. Verder gebruik ik HomeAssistant waar ik het dimmen dus zelf moet inbouwen. Ik doe dit via nodered en dat heb ik nu mooi werkend. Ik gebruik daarvoor beide aansluitingen op een enkele wipper, plan is inderdaad de jung pulsdrukker die zowel omhoog als omlaag gaat.

Het dimmen werkt bij mij dus goed maar ik heb dit niet via de Hue app geprobeerd. Lijkt me dat dit ook moet kunnen?
Hebben jullie dit inmiddels aan de praat en zo ja, met welke dimmer van Jung? Ik heb hier zelf in huis de 531EU maar ik begrijp dus dat die niet werken? Kan dit te maken hebben met de instellingen, zie ook: https://hueblog.com/2021/...-work-with-a-push-button/?

De 535EU heb ik niet nodig want het dat is een dubbele drukker en ik hoef maar 1 lamp te bedienen
531U / EU (E is zonder insteekklemmen) zou gewoon moeten werken zolang er geen neutraalstand (531EU-4U) op zit.
Bedankt! Ik denk toch dat ik voor de 535EU ga want ik begrijp inmiddels dat je met de linker schakelaar bijv de lamp kan aanzetten/uitzetten/dimmen en met de rechter schakelaar diezelfde lamp kan switchen qua scenario.
De Hue Wall Switch module heeft twee ingangen. Als je dus een dubbele pulsdrukker gebruikt (of onhoog/omlaag zoals de 531-41U of een links/rechts type) kan je beide ingangen gebruiken en meer schakelen. De enkele werkt wel maar dan kan je maar 1 van de 2 ingangen gebruiken
Crap, volgens mij kan je die 531-41U niet combineren met de Jung AS500 range :/
Toevallig alsnog geprobeerd?
Zeker! Ik ben uiteindelijk voor de 535EU gegaan en die werkt prima met de Jung AS500.
Ik ben ook wel heel benieuwd of dit gewoon met de Hue app werk met de 531-41 U. Met de genoemde pulsdrukker omhoog en omlaag met een neutral stand voelt dit toch het meest logisch...

@SgtCaffran , heb je je Jung spullen al binnen en kun je ons wat meer vertellen? :*)
Zeker, toevallig nu net een weekje binnen. Ben inderdaad voor de 531-41U gegaan, precies om de reden die je noemt. Met een normale pulsdrukker kan je slechts 1 van de 2 inputs gebruiken en met een dubbele heb je weer twee knoppen naast elkaar wat normaal gesproken betekent dat er twee lichtpunten geschakeld worden.

De pulsdrukker werkt zoals ik had verwacht, hij staat standaard vlak en kan naar boven en naar beneden toe ingedrukt worden. Samen met het strakke design van de LS990 staat dat ook nog eens goed. Naar beneden is nu aan en omhoog dimmen, naar boven is uit en omlaag dimmen. Als je het zo opschrijft klinkt dat gek maar dat is wel hoe "wij" onze schakelaars gewend zijn.

Ik draai een RPi4 met een Conbee2 stick, deconz en nodered. Heb inmiddels een goede flow om de Hue Wall Switch module aan te sturen en alle functies werken. Het enige wat ik nu niet met de knoppen kan doen is de kleurtemperatuur maar die wil ik zoveel mogelijk automatisch krijgen.

Het dimmen moet helaas in kleine stapjes in een loop omdat ik nog niet heb gevonden hoe je een transitie van een lamp kan onderbreken met een soort stop commando. Dat werkt via de Hue app een stuk netter gok ik.

Ik heb de pulsdrukkers nog niet met Hue gebruikt maar ik kan dat nog eens proberen als je wilt.
Ah goed om te horen dat het werkt zoals bedacht :). En naar boven lager lijkt counterintuitive inderdaad.

Zou je het ook eens met de default Hue app willen proberen, voor de meeste consumenten (incl. mij) zou dat toch de meest voor de hand liggende optie zijn ;) .
Zoals ik jou begrijp, worden left_press en right_press van elkaar gescheiden door de dubbele inputs in de 531-41U? Dat is natuurlijk ook een mooie optie en wellicht voor mijzelf ooit het overwegen waard om te switchen.
Klopt inderdaad, ik had geen zin in het dimmen van een lamp met 1 input waardoor je moet wisselen tussen feller en minder fel. Ik beb wel het voordeel dat ik binnen home assistant alles helemaal zelf kan inregelen.
Zou je de 531-41 U ook zo kunnen instellen in de Hue app dat je naar beneden gebruikt voor aan/uit/dimmen en naar boven voor de 3 verschillende scenarios?
Sorry ik ben nog niet aan het proberen met hue toegekomen. Maar, de Hue Wall Switch heeft simpelweg twee ingangen en het maakt niet uit hoe je ze aanstuurt.

Dus of je dat doet met twee losse pulsdrukkers of een pulsdrukker met boven/onder knoppen, het effect is hetzelfde. Dus alles wat je in de Hue app kan instellen per pulsdrukker kan gewoon per ingang.
Ik heb inmiddels ook wat spullen binnen, hue bridge, hue wall switch module en de jung 531-41 en het werkt zoals gedacht: kort omhoog drukken is aan lang omhoog drukken is feller, omlaag drukken uit lang omlaag drukken zachter. Dit met Robbshop dimmers in het plafont met Philips dimtone spots (hoge CRI) eraan.

Wel heb ik de lang indruk functie voor het dimmen niet in kunnen stellen met de default hue app, maar op een wat uitgebreidere app iConnectHue (5€). In die laatste app zitten wel meer leuke features mogelijk de moeite waard als je dan toch zoveel uitgeeft aan een hue systeem kan dat er wel bij O-) .
Sorry voor een bump, maar heb een vraagje over hoe jij het hebt ingesteld, dat is exact wat ik zou willen (nu overal de hue dimer switches op een blind plaat, maar gaan verbouwen dus nieuw schakel materiaal).

Als ik het goed begrijp, maak je gebruik van een Jung 531-41 U met 1 Hue Wall Switch module?
Sluit je hierbij dan allebei de draad setjes op beiden ingangen van de Hue Module op aan?

En de Jung 531-41 U, heeft die dan 2 knoppen (dus links 1 en rechts 1) of gebruik je deze met maar 1 knop?

Alvast dank!
Jung 531-41 U met 1 Hue Wall Switch module, klopt. Hue switch heeft gewoon twee inputs, maakt verder niet zoveel uit waar je deze mee verbindt.

Deze schakelaar heeft een omhoog en omlaag puls functie en staat dus standaard vertikaal. Dus wij gebruiken deze met een grote, enkele wipper. Moet wel eerlijk zeggen dat deze specifieke schakelaar iets minder fijn klikt dan de standaard pulsdrukkers... enige nadeel. Voorderest erg blij mee. Kan makkelijk aan uit en dimmen per kamer/groep. Ik gebruik Home Assistant.
Woops, ik heb helemaal over je reactie heen gelezen... Excuus.

Mijn ervaring met mijn dubbele pulsdrukker is ideaal. Ik heb eigenlijk ook alleen maar ervaring gehad met zulke pulsdrukkers en om het voor mijn gasten (en vriendin) makkelijk te houden, gekozen voor zulke pulsdrukkers.

Inmiddels heb ik met AppDaemon zelfs 4x klikken iets ingesteld en zelfs 5/6 etc. is mogelijk - maar maakt het weer onnodig lastig.

Jung 535EU doet het in ieder geval prima!
Dit dus. Blijkbaar is het “klikklak” gevoel zo ingeburgerd.
Overigens heb ik als test een drukvlakschakelaar aangeschaft, omdat ik het diverse keren klikken irritant vind om door de scènes te schakelen. Ik wil eigenlijk alleen dimmen. Echter heb ik tijdens een eerste test nog niet de gewenste resultaten/verwachten behaald.
Ik denk met wat slimme handelingen in bijvoorbeeld ControllerX wel. Ik heb nu in ieder geval 1 knop gekoppeld aan al mijn lampen (in de gang) en de rest van de knoppen aan groepen lampen. Dus in die zin is er wel sprake van een hotelschakeling; met 1 druk op de knop schakel ik alles in of uit.
Je kan dan die hue schakelaar in de zekeringkast hangen toch?
Inderdaad. Hier een hotelschakeling van 3 schakelaars. Hoe sluit je de kruisschakelaar aan ?
Of kan ik de module beter in de centraaldoos proppen ? Dan heb ik er ook maar 1 nodig ipv 3.
en ook @rdi74, ik denk dat jullie het fysieke aspect los moeten laten: zelfs met schakelaars die nog niet ingebouwd zijn kun je ze zelfs een signaal laten genereren in de Hue Smart Switch. Ik had om te testen of er een Zigbee signaal kwam de pulsschakelaar uit de verpakking gehaald, de Hue Smart Switch aangesloten en zowel op de linker als rechterschakelaar geklikt en kreeg signaal. Toen restte mij het slechts nog om de Switch in te bouwen.

Dus je kunt een hotelschakeling maken en het zo gek maken als je wil, maar alle stroomdraden stop je in lasklemmen zodat er constante spanning op staat. Alles regel je softwarematig in. Je schakelt immers slimme (Hue) lampen met deze 'Zigbee afstandsbediening'.
Heeft iemand hier een schema van, ik heb hier ook een problemen mee.
Heb nu een extra draad moeten trekken.
Dan prop je die toch in de wcd waar de schakel draad naar de lamp gaat?

Ik heb genoeg fibaro modules hier in de centraaldoos zitten. Daar heb je nl ook de blauwe draad zitten mocht die nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door Commander69 op 22 juli 2024 15:42]

Ja, met zoveel 'kruisschakelaars' als het systeem aam kan. Dus één lamp bedienen vanaf meer dan slechts twee punten is simpel.
Werkt op een bestaande hotelschakeling en in de Hue app kun je ook zelf hotelschakelingen maken door twee knoppen aan dezelfde lampen, scene of kamer te koppelen.
Dankjewel voor je review.

Kun je de switch ook direct binden aan een lamp (zoals dat bv ook kan met een Ikea remote)? Dan werkt het zelfs zonder enige controller nog (evt beperkt bv alleen aan/uit).
Volgens mij niet voor Hue, wellicht in de toekomst dat dit kan via Zigbee2MQTT: https://www.zigbee2mqtt.io/information/binding.html
In mijn huis maakt ik veel gebruik van binding in zigbee2mqtt daar hoef je niet voor te wachten tot de toekomst. Heel fijn daaraan is dat je niet afhankelijk bent van de werking van een computer, zigbee2mqtt, domoticz/ha, etc.
Via een Hue lamp met een Hue dimmer?
Ja ik heb de Hue dimmer switches (die kleine afstandbedieningen), die heb ik aan losse lampen gebonden en ook aan groepen van lampen. Werkt goed, ook goed voor de acceptatie van draadloos door mijn vrouw, minder kans op storingen.
Klinkt top! Zeker de WAF kan ik begrijpen. Ik wilde de Hue Smart Switch laten zien aan m’n vriendin, deed MQTT het niet :+

Heb je nog wel dim opties bij het binden?
Dimmen werkt ook met binden, maar wel op de Hue manier (die ik zelf niet zo prettig vind, dus die heb ik er weer afgehaald en ik doe het nu op mijn eigen manier).

Ik heb dus on/off gebonden aan de lampen zodat ze in ieder geval altijd aan / uit gaan, maar dimmen via zigbee2mqtt en domoticz.
Sorry, Ik bedoel via zigbee2mqtt.

Daarnee kun je bij bv de IKEA remote, direct aan een lamp binden.(zie de binding tab). Dan Zigbee2mqtt afsluiten en het blijft werken. Bij een Hue lamp heb je dan alleen aan/uit en dimmen. Bij een IKEA lamp kun je ook kleur(temperatuur) laten werken, zie daarvoor de Zigbee2mqtt docs. Dit werkt dan dus geheel onafhankelijk van een bridge of eigen gateway met bv zigbee2mqtt/deconz/zha erop.
Is minder flexibel dan met zigbee2mqtt /ControlX, maar wel meer bedrijfszeker.

Met Friends of Hue switches kan het bv niet weet ik uit ervaring. 'Normale' Hue remotes heb ik niet...
Ah ja, wil ik ook tzt gaan proberen met de Smart Switch. Scheelt weer wat hoofdpijn als MQTT uitvalt!
Idd. Ok ben benieuwd...
Heb je een webwinkel in DE waar je schakelmateriaal van Jung hebt besteld? Ik was gister toevallig aan het kijken om in onze woning alles voor JUNG te vervangen, maar alleen beneden kwam ik om ongeveer 1000 euro aan schakelspul, stopcontacten etc.
Ja zeker! KSH Technik, maar check ff de product codes op idealo.de van een paar items, zodat je ongeveer kan zien welke webshop het goedkoopst is. Ik heb in april besteld, kwam in NL op ong 600/700 uit en in Duitsland op 450 :)
Heb hier ook alles naar Hue omgezet maar zit enkel nog met de bureau verlichting.
Had daar in de tijd een prachtige led lamp (non-hue) voor gekocht.
Is het dan mogelijk met dit ding, die lamp te blijven gebruiken of moeten het effectief altijd
Hue zijn?
Hij moet slim (maw zigbee) zijn wil je hem hiermee kunnen bedienen.
Hoe hangt de lamp aan het stroom?
- stekker, dan denk ik dat https://www.philips-hue.c...art-stekker/8718699689285 zou moeten werken (en de schakelaar deze stekker laten schakelen)
- vaste stroom; dan moet er nog "iets" tussen de stroom en de lamp komen, volgens mij biedt hue deze niet, maar wel voldoende compatible zigbee devices zoals https://www.robbshop.nl/i...arrt?sqr=zigbee%20switch&
Ja, maar dan heb je wel iets als Home Assistant nodig en een Zigbee of Wifi schakelaar. Je maakt dan een automatisering waarin je bij een druk op de knop de schakelaar omgooit. Zo heb ik het voor onze kastlamp die prachtig in de kast integreert ook gedaan.
Je kan hiervoor de Philips Hue Smart Plug voor gebruiken.
Deze sluit je aan op je stopcontact, waarmee je via bijvoorbeeld de Hue app, Hue afstandsbediening of de wandschakelaar module dit stopcontact kan aan/uit zetten.
Bedankt voor de review en duidelijke uitleg. Nu snap ik eindelijk een beetje wat je hiermee kan en dat zelfs een onhandige Harrie als ik dit wel kan inbouwen. Home Assistant stond al tijdje te snakken naar upgrades.
Stomme vraag; maar om zeker te zijn:

Kun je met 1 "Philips Hue wandschakelaarmodule" 1 schakelaar voorzien of 2?
op de foto lijkt het alsof je hem op 2 schakelaars kan aansluiten
1 Module bedient maximaal 2 schakelaars. Ik heb er 2 achter de schakelaars op de foto zitten (1 links en 1 rechts).
Ik heb laatst een zigbee dimmer module geïnstalleerd achter een gira pulsschakelaar, verkrijgbaar voor hetzelfde geld (iets goedkoper zelfs) - die werken perfect. Dimmen door de schakelaar in te houden, reageert direct en geeft het daarna door aan het hue ecosysteem (die m als Hue White Light herkent). Je kan m installeren zonder nuldraad, zonder batterij. Er staat op YouTube een handig Nederlands filmpje waar een prima te volgen is voor een electronoob als ik ben: https://m.youtube.com/watch?v=QveI2FFcwF8

Even voor de duidelijkheid: deze dimt dus niet-slimme lampen (design lampjes waar geen zigbee in past, mooie kooldraadlampen, enorme led filament bollen etc) achter je schakelaar, zodat deze onderdeel worden van je hue ecosysteem. Ik ga er bijvoorbeeld een gebruiken om buiten in mijn tuin de priklichtkabel aan te sturen vanuit een buitenkastje.

[Reactie gewijzigd door mixil op 22 juli 2024 15:42]

Maar kun je de lampen nog bedienen als de schakelaar op standje uit staat? Heb je een maak contact of verbreek contact in je pulsdrukker?

Dat was ook 1 van de nadelen van Zigbee dimmers / schakelaars icm slimme lampen; die wil je idealiter altijd onder stroom hebben staan om ze tweezijdig te bedienen (slim als dom via schakelaars).
Nee je zet hier geen slimme lampen achter, dat was ik even vergeten te melden :) heb t rechtgezet. De dimmermodule staat wel constant op stroom dus Hue kan de lamp altijd aan en uitzetten, en dimmen.

[Reactie gewijzigd door mixil op 22 juli 2024 15:42]