Kleinste maat USB stick: "always connected", maar verbruikt wel veel stroom en word heet. Daarom niet in de laptop laten, daar loopt je accu van leeg. Hoge leessnelheid maar een lage continu schrijfsnelheid van 20 MB/s
Deze USB geheugen stick is een beetje een "mixed bag". Je krijgt een ultra compacte USB stick met een mooi "always connected" potentieel. Maar dan verbruikt hij vervolgens te veel stroom en schakelt niet snel terug naar Idle waardoor hij ongeschikt is voor laptop gebruik. Omdat hij anders je accu leeg trekt.
De verpakking:
De synthetische (Buffer) snelheden
De 4K schrijf acties zijn opmerkelijk laag maar continu lezen en schrijven gaat zeer snel met:
Lezen: 135 MB/s
Schrijven: 100 MB/s
De echte (real life) snelheden
Wat je kan zien aan de snelheid van deze usb stick is dat hij al na een paar seconden inzakt naar zijn werkelijke snelheid. Dat komt doordat deze usb sticks gebruik maken van buffers die ze een kunstmatige hoge snelheid geven zolang de buffer het vol weet te houden. Vandaar de 100 MB/s schrijven in de Crystaldiskmark Benchmark en dus een magere 20 MB/s in real life nadat de buffer vol is. Het word daarna ook nooit meer beter dan die lage schrijf snelheid:
Zo'n schrijf buffer van slechts een paar seconden heb je vrij weinig aan, het is waarschijnlijk meer de bedoeling om snel te lijken dan ook daadwerkelijk snel te zijn...
De leessnelheid blijft wel lekker hoog. Daar is niets mis mee, gewoon continu 135 MB/s:
De relatief lage schrijf snelheid moet je natuurlijk wel plaatsen tegenover de kostprijs. Wanneer een USB geheugen stick zo voordelig is moeten er ergens concessies gedaan worden. In dit geval is dat dus ten koste van de schrijfsnelheid gegaan. Bedenk daarbij dat een echt substantieel snellere USB stick al snel drie tot vier keer zoveel kost als deze Sandisk.
Kort: In deze prijsklasse kun je ongeveer dit soort snelheden verwachten.
Toen ik hem kocht stond er nog software op van Sandisk maar die is er allang af. Ik weet ook niet meer precies wat het was.
Stroomverbruik:
Het stroomverbruik is tijdens schrijven erg hoog, ook Idle blijft deze Sandisk USB 3 stick erg veel stroom opnemen. Wanneer je hem niet gebruikt haal je hem daarom beter uit je PC en zeker uit je laptop want hij trek zo je accu leeg en gaat ook niet snel in de idle stand.
Met pieken van 0,14 ampère gaat het verbruik soms richting de 1 Watt en dat is gewoon te veel voor een eenvoudig USB stickje. Dat is vooral jammer omdat je nu de usb stick altijd uit je laptop moet halen omdat hij anders gewoon continu richting een Watt onnodig uit je accu trekt alleen voor het direct kunnen gebruiken van deze usb stick.
Betrouwbaarheid.
Tot dusver is de betrouwbaar echt prima, hij gaat al jaren mee en ik verwacht er geen problemen mee anders dan het hoge stroomverbruik in de laptop, dat hij heet wordt moet hij in principe gewoon tegen kunnen. Voor deze review heb ik meerdere benchmarks achter elkaar gedraaid en dat gaf geen problemen. Op dat moment was het meteen zijn meest intensieve gebruik tot dusver. Het bescherm dopje is allang zoek.
Onder het Sandisk logo zit een opening waardoor je zonder het dopje wel de USB stick aan een koord kan bevestigen. Dat is alleen van plastic, dus een stalen ring voor aan je sleutelbos is een garantie op afbreken en kwijtraken.
Deze Sandisk Ultra Fit USB 3.0 is allang opgevolgd door de 3.1 versie:
Veiligheid bij geheugen kaartjes en USB sticks:
Probeer er rekening mee te houden dat mensen met slechte bedoelingen gewiste informatie waaronder bijvoorbeeld privé foto's bij dit soort media meestal eenvoudig terug kunnen halen met vrij verkrijgbare software. Dat wil zeggen ook bij ander kaartjes en ook bij USB sticks. Je zal de kaartjes diep moeten wissen en meerdere keren overschrijven voordat je zekerheid hebt op het definitief wissen van privé data.
De verkoop van oude kaartjes of USB sticks is daarom ook niet altijd een goed idee.
Tenzij je weet wat de risico's zijn en daar rekening mee gaat houden door echt diep te wissen.
Alleen een Quick format en dan op marktplaats etc. is dus echt geen goed idee...
Dat is wel erg kort door de bocht. Deze heb ik al heel wat jaren en hij werkt nog prima. Van de twee pagina's aan reviews hier op tweakers is hij nog bij niemand kapot gegaan. Dus jouw geval is eerder uniek dan gebruikelijk.
Ha - met je eens dat het wat kort door de bocht is. Ik heb er dus twee - al een geruim aantal jaren, met een tussenpoze van een jaar of twee gekocht.
Qua formaat zijn ze perfect, Qua lees/schrijfsnelheid is het prima in orde. Waar het echter misgaat is dat ze toch echt veel te heet worden wat volgens mij de oorzaak is dat ze kapot gaan - 1 exemplaar is bij mij dus overleden - 30GB aan data weg. De andere durf ik eigenlijk niet meer veel te gebruiken ivm mogelijk dataverlies. Van alle sticks die ik heb (een stuk of 15) is dit de enige die kapot gegaan is en zijn dit ook de enigen die zo absurd heet worden.
Verder is het plastic kapje te kwetsbaar. Op de andere heb ik 'm maar met superlijm vastgelijmd...
Voor een laag verbruik heb je eigenlijk een USB 2.0 Geheugen stick nodig.
Bijvoorbeeld deze is heel zuinig met een verbruik dat vijf keer lager ligt.: productreview: Sandisk Cruzer Fit (G35) 16GB Zilver review door Remag22
Gek genoeg lever je vrij weinig continu schrijf snelheid in, leessnelheid wel.
Ik gebruik deze om mijn muziek in de auto te kunnen afspelen.
Door de korte lengte zit hij dan niet in de weg.
Over de warmte
Ik ben het helemaal eens met de review, De stick wordt heel heet, onaangenaam om soms vast te nemen.
Het hoger stroomverbruik is daar een goede verklaring voor.
Voor mijn gebruik echter stoort dit niet zo.
Snel nog wat muziek naar de usb schrijven, Lukt al heeft @Remag22 gelijk en loopt de schrijfbuffer snel vol. Dit kom ik echter alleen tegen als ik heel veel kopieer in 1x. Meestal zet ik juist cd per cd hierop.
Doordat de auto vaak uitstaat en deze dan ook de usb-poort afsluit heeft de usb ook veel tijd om af te koelen. Tijdens het rijden is het geen probleem dat deze warm wordt/veel verbruikt.
Hmm in je OS zit een write buffer. Zie https://www.windowscentra...ternal-storage-windows-10 De test met 512MB is dan ook niet erg handig gekozen. Verder is 32 GB ook niet zo groot. Als je een grotere stick gebruikt zitten er meer chips op en is de schrijfsnelheid vaak wat hoger.
Heb zelf deze stickjes vroeger wel aardig gebruikt ivm de prima leessnelheden maar ik raakte ze altijd kwijt. Tegenwoordig gebruik ik de extreme reeks voor dingen met haast (die halen ruim 100MB/s schrijven). Denk aan een OS installer. Voor het simpele spul volstaan de Ultra sticks. Die doen officieel 80/55 voor 64GB en kosten minder dan 10 euro per stuk. Worden ook niet zo warm en je raakt ze minder snel kwijt.
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 augustus 2021 21:31]
Hmm, data verlies dankzij het vergeten van "safely remove", ...nee dank je.
Verder nogal wat open deuren dat je voor meer geld ook meer snelheid kan verwachten, ja duh.
Tot slot kan ik je uit ervaring vertellen dat die Ultra sticks in de praktijk die 55 (mb/s) helemaal niet halen.
Ik zou zeggen probeer het eens, direct de stick eruit halen na een schrijfactie. Bij mij staat dan echt alles er gewoon op. En ik heb ook een gewoon een groot verschil tussen Synth. en RW. Een bekend fenomeen.
Eerste Ultrafit 32GB stond bijna vol en had fat32. Die deed ergens tussen de 8 en 21 MB/s wegschrijven.
Tweede Ultrafit 32GB had 21GB vrij. Deze begon op 90 MB/s en zakte na circa 1 GB terug naar 21 MB/s.
De Sandisk Ultra 32GB 40 MB/s en zakte na 1GB terug naar 12-14 MB/s
De Sandisk Extreme 32GB kreeg het voor elkaar om meer dan 10GB met 110 MB/s weg te schrijven. Meer vrije ruimte was er niet.
Lijkt erop dat je gelijk hebt en dat ik te snel was met concluderen dat je naar een OS buffer en USB bottleneck zat te kijken . Internet lijkt te suggereren dat 16 GB modellen na 500 MB trager worden. Wellicht die buffer die er dan toch blijkt te zijn schaalt met de grootte.
Overigens staat je review nog wel aangemeld bij 128GB ipv 32 GB .
[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 18 augustus 2021 13:51]
Ik wilde je een goede beoordeling geven maar dat mag dus blijkbaar niet, via deze weg dan maar +1
Ja, dat met die buffers heb ik wel helemaal uitgezocht. Idd een kleine blunder met de omvang.
Ik heb ook wat spontane dingen gedaan om mensen zo ver te krijgen dat ze meer gaan stemmen, maakt niet uit wat, als ze maar gaan stemmen. Maar ook dat mocht blijkbaar niet. Ik was meteen een crimineel met slechte bedoelingen. Lekker dan...
Eigenlijk heeft bijna alle moderne opslag wel een soort van "buffer". In feite is dat hetzelfde geheugen maar "ingesteld" op snelheid ipv meer opslag. Bij SSD's noemen we dat SLC vs QLC, dus dat hou ik ook maar aan.
De Windows buffer was lang geleden niet meer dan een uitgestelde schrijfactie. Die heb ik zsm uitgezet.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.