Gelukkig ben ik niet de enige met een goede ervaring met deze laptop. Ik heb in 2011 een N5050 gekocht met af-fabriek een HDD, 4 GB DDR3 en dual core processor voor ongeveer €500. Ik gebruikte hem eerst alleen om muziek af te spelen in de woonkamer. In de jaren daarop heb ik hem flink geupgraded met een 240 GB SSD, 16 GB DDR3 en een nieuw, schoon toetsenbord. Ook de drive-bay heb ik vervangen door een tray met een secundaire SSD! Toen heb ik er mijn afstudeeronderzoek op gedaan, en later heeft mijn vriendin haar hele PhD-traject er nog mee gedaan (data-analyse met grote spreadsheets en regressie-analyses). Dat was destijds met Windows 7, wat allemaal heel soepel liep.
In de afgelopen jaren is de laptop nog maar heel weinig gebruikt. In principe doet hij het nog prima. De accu gaat niet lang genoeg meer mee voor mobiel gebruik, en het touchpad heeft kuren, maar als (headless) Linux-machine zou die nog wel nuttig kunnen zijn.
Aan de andere kant: De I/O op de machine is erg beperkt als je het vergelijkt met vandaag de dag. De 100 Mbit/s ethernetpoort is een bottleneck, en de SATA-poort voor de SSD ook. En qua stroomverbruik ben je dan beter af met een recentere NUC of zelf een Raspberry Pi 3/4.