Logitech Harmony 700 Review

whimbrel46
14 augustus 2010, laatste update op 14 augustus 2010, 4.229 views

Logitech Harmony 700

Historie
In het verre verleden verleden heb ik wel vaker een universele afstandsbediening gehad, maar het werkte nooit helemaal zoals ik zou willen. Met name omdat het inleren van IR signalen nooit helemaal goed ging. Gevolg was dat je de originele afstandsbediening nog steeds nodig had en de universele afstandsbediening geen toegevoegde waarde had.
De Harmony afstandsbedieningen (en vast ook de huidige universele afstandsbedieningen van de concurrentie) werken anders: de signalen kunnen wel ingeleerd worden, maar de meeste, zo niet alle, kunnen via usb/internet in de afstandsbediening geprogrammeerd worden.
Verpakking / aansluiten

Pluspunten

• Vervangt echt al je afstandsbedieningen
  • Goede, stevige knoppen
  • Lange batterijlevensduur

Minpunten

• Activities lastig in te stellen
  • Kleurenscherm overbodig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Historie

Verpakking / aansluiten
De Harmony 700 zit in een kleine doos met een startershandleiding, een USB kabel, twee oplaadbare NiMH batterijen en een netadapter met USB aansluiting. Nadat de batterijen in de Harmony gedaan zijn, werkt de afstandsbediening meteen, maar moeten de batterijen eerst verder opgeladen worden. Dat duurt een paar uur.

Aan het werk
Voordat je met de Harmony aan het werk kunt, moet je eerst een software pakket van 45 Mb ophalen bij Logitech. De starters handleiding zegt daar niet heel veel over: ga naar Logitech.com/harmony. Verder moet je het zelf uitzoeken. Als het pakket eenmaal gevonden hebt, gaat installatie verder vanzelf.
Het programma werkt probleemloos op Vista 64 en 32. Om het programma te kunnen gebruiken moet je eerst een account aanmaken. Voordeel daarvan is dat je vanaf elke computer waarop de software geinstalleerd is, bij de instellingen van je Harmony kan.
Het programma is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024*768 of hoger. Omdat ik een HD ready TV + Mediacenter heb op 720p, betekent dit dat ik steeds moet scrollen om de Next, Cancel knoppen onder in beeld te kunnen bedienen. Dit is irritant.

Bediening
Het vervangen van afstandsbedieningen doet de Harmony feilloos. Al mijn apparaten, zelfs een Aldi DVD speler van enkele jaren oud, kon ik terug vinden in de Logitech database. De functies die vervolgens ingesteld worden zijn wel wat algemeen, zodat je ook opties hebt die niet van toepassing zijn op jouw apparaat, maar wel op andere apparaten van hetzelfde merk. Je kunt echter alles handmatig aanpassen.
Minpuntje bij de media center afstandsbediening emulatie: de “terug” of “back” toets zit er niet standaard in. Terwijl je die echt nodig hebt om door de media center menu’s te navigeren. Maar je kan ‘m zelf toevoegen en is ook een soort return toets op de afstandsbediening waar je het commando aan kan koppelen.
Het omschakelen van de afstands bediening via het display en de knoppen eromheen is wat omslachtig, maar werkt wel. Ik had liever gezien dat de knoppen die nu gereserveerd zijn voor de activities, de afstandsbediening in een keer om zouden schakelen naar bijvoorbeeld TV of Mediacenter. Misschien kan ik de knoppen alsnog een keer zo instellen.
Over de activities, te bereiken via de knoppen op de afstandsbediening of via het menu ben ik niet te spreken.
Een activiteit is bijvoorbeeld TV kijken. Mits juist ingesteld, zorgt je afstandsbediening er, op het moment dat je “TV kijken” kiest, voor dat alle apparaten die daarvoor nodig zijn, zoals je TV, digitale ontvanger en surround set, aangezet worden. Tegelijkertijd sturen de toetsen de diverse apparaten aan. Beeld wordt weergegeven via de TV, de kanaal keuze toetsen bedienen je TV als je voor je TV gekozen hebt of je digitale ontvanger als je die gekozen hebt. Voor audioweergave kun je je surround set opgeven en als je dan tijdens het TV kijken het volume wil veranderen, bedienen de volume toetsen je surround set. De gedachte hierachter is goed, maar de instelling ervan is lastig en ondoorzichting. Logitech probeert je werk uit handen te nemen door je een setup wizard te laten doorlopen, maar het resultaat is niet meer met de hand aan te passen. Als je wat wilt wijzigen, moet je weer het hele menu door. Het is niet goed vooraf in te schatten wat een keuze precies doet. Je moet er met vallen en opstaan achterkomen.
Bij mij leidt dat ertoe dat apparaten die aanstaan juist uitgaan als ik dat niet wil en dat de knoppen niet doen wat ik wil. Ik gebruik de activity knoppen en de aan/uit knop links bovenin daarom helemaal niet meer.

Batterijlevensduur
De afstandsbediening gaat maanden mee zonder opladen. Zonder meer goed.

Hardware
Afstandsbediening is stevig en ligt goed in de hand. Althans, in de mijne. Mijn vriendin, met kleinere handen, vond ‘m te groot. De rubber knoppen voelen goed aan. Alle veelgebruikte knoppen, zoals bijvoorbeeld volume + / - en kanaal +/- zijn uitgerust met microswitches in plaats van de gebruikelijke rubber/koolstof/printbaan schakelaars (hoe noem je die dingen?). Dit geeft in ieder geval het gevoel van degelijkheid.
Het kleurendisplay is niet echt nodig. Activities zijn weergegeven in rood tinten en als je de individuele apparaten bedient is het blauw-grijs. Voor de rest wordt er geen gebruik gemaakt van kleuren. Voor mij is het kleuren display een nutteloze toevoeging.

Heb jij ook een Logitech Harmony 700?

Maar is het nu mogelijk om de 'activities' buttons om te configureren zodat het 'device' buttons worden? Want ik ben ook erg geinteresseerd in een Harmony vanwege de goede ondersteuning, maar zit ook niet zo op die activities te wachten.
Geef de activiteit de naam van het device en map alle knoppen direct op 1 device en je hebt je doel bereikt. Makkelijker is echter gewoon de 'devices' direct te selecteren via de daarvoor beschikbare knop 8)7
Het zijn juist de activiteiten die de meerwaarde bieden, dus als je dat niet wilt dan kun je beter geen Harmony nemen. Heb zelf ooit een Philips gehad met alleen devices en daar was ik niet bepaald een FAN van ;)
Configureren van de Harmony kan wat tijd kosten, vooral door de nogal ongelukkige software, maar als je het goed hebt ingesteld wil je niet anders meer _/-\o_
Activities is juist de reden geweest voor mij om een (dure) Harmony te kopen. Het kost inderdaad wel wat tijd om de juiste instellingen te vinden. Ik zou je zeker aanraden om nogmaals de moeite te nemen om uit te zoeken wat er niet goed gaat. Het is even klote, maar zodra het goed staat, heb je er geen omkijken meer naar.
De Harmony van Logitech is op veel fronten een mislukking. allereerst is de ergonomie, en daarmee bedoel ik de vormgeving van het apparaat, zodanig dat je duim ongeveer midden in je onderarm moet zitten als je bij de meest gebruikte toetsen (die voor de kanaalkeuze) wilt kunnen. Hoe het zinnetje 'Afstandsbediening is stevig en ligt goed in de hand' in de review terecht is gekomen is een raadsel. Het ding ontdaan van elke mogelijke vorm die ervoor zou kunnen zorgen dat ie in je hand blijft liggen als je probeert een toets in te drukken. Per keer dat je iets wilt selecteren valt ie dus 2 keer op de grond. De vorm van wat je dan van de grond opraapt doet het meeste denken aan een stuk zeep onder de douche.
Het is dus een apparaat voor gebruik met twee handen. Houd daar rekening mee.
Wat betreft de software is er voor gekozen om het er schitterend uit te laten zien, maar de echte functionaliteit is er daarbij ingeschoten. Het aantal keren dat het programma meent te moeten melden dat het laden van de op je PC aangepaste instellingen naar het stuk zeep toch echt niet kan zonder dat de usb kabel is aangesloten (terwijl die gewoon aangesloten is) is echt traanwaardig.
Ook zijn de functies zoals je die bijvoorbeeld op een Philips Matchline TV hebt niet in te stellen. Dus als je denkt dat dit een vervanger kan zijn voor de versleten AB van wat oudere TVs: hij kan technisch niets meer dan een AB van 20 Euro. Hij ziet er alleen wat gelikter uit.
Nee, dit apparaat is veel en veel te duur voor wat ie kan. Nogmaals: het ziet er schitterend uit, en hij lijkt dus ontworpen door een stylist en niet door iemand die weet wat een koper van een goede AB verwacht.
Gelukkig geven ze een 'niet tevreden, geld terug' garantie, dus ik heb m'n geld terug.
Een dikke onvoldoende voor deze vergissing van Logitech.
@lem

Dat jij er niet mee om kunt gaan wil niet zeggen dat het een slecht product is.. Alles wat ik in jou reactie leest straalt onkunde uit. Als je hem zo vaak laat vallen ben ik benieuwd hoe je hem vasthoudt want dit is mij nog niet 1x gelukt bij de Harmony 700. De Software is misschien niet zeer duidelijk voor de leek maar werkt bij mij op alle apparaten goed (zelfs onze media server). Het verhaal dat hij technisch niets meer kan dan een afstandsbediening van 20 euro is echt dikke onzin. Link mij eens 1 afstandsbediening die meer kan voor 20 euro dan de harmony 700, knap als je dat lukt.. Je mag best je eigen mening geven maar ga geen dingen verzinnen die niet waar zijn.

Maar goed, mijn evaring met dit product is goed. Het enige wat in mijn mening anders had moeten zijn is de (Aan/Uit) knop. Met deze knop kun je alleen "alle" apparaten aan of uit zetten, ik had liever gezien dat je hiermee elk apparaat individueel kon aan/uit schakelen.