Inleiding
Voor mijn werk gebruik ik sinds release de
XPS 15 9500 en na alle positieve verhalen over de XPS lijn ben ik toch wel een beetje teleurgesteld door de hoeveelheid issues die ik ermee gehad heb. Dus toen ik voor een Testpanel werd uitgenodigd om de XPS 13 te testen zei ik meteen ja. Ik ben wel benieuwd hoe de XPS 13 en de XPS 15 ten opzichte van elkaar presteren, en of de kinderziektes waar ik tegen aan liep bij de XPS 15 inmiddels al opgelost zijn. Tijd om de XPS op de testbank te leggen.
Wat zit er in de doos?
De XPS 13 komt in een eenvoudige, stijlvolle zwarte doos met een magnetisch deksel, waaronder meteen de laptop zit. Meegeleverd zijn een 45W USB-C lader en een USB-C/USB-A dongel, die te vinden zijn in de vakjes onder de laptop. Dikke papieren boekjes die meteen bij het oud papier kunnen, zitten er niet bij, alleen een veiligheidswaarschuwing en een plaatje waarop staat hoe je stekker moet aansluiten en waar de aan-knop zit.
Omdat de XPS 13 geen discrete GPU heeft, volstaat een compacte 45W lader. De XPS 15 (met 1650 Ti) wordt met een 130W lader geleverd en die is flink groter. Ook de meegeleverde USB-C dongle is anders: bij de XPS 15 zit daar ook HDMI bij, en dat had ik eigenlijk bij de XPS 13 ook wel handig gevonden.
Fun fact: USB Power Delivery (USB PD) kan volgens de
specs maar 100W (20V 5A) leveren. Dus om 130W te kunnen leveren heeft Dell wat proprietaire trucjes moeten toepassen. Dat heeft als gevolg dat mijn telefoon wel kan fast chargen met de XPS 13 lader, maar niet met de XPS 15 lader

(Eerdere batches van de XPS 17 (met RTX 2060 Max-Q) liepen zelfs leeg terwijl ze aan de oplader zaten omdat door een implementatiefout de laptop maar met 100W kon laden ipv 130W.)
Vormgeving
Dan nu tijd om iets meer van de laptop zelf te laten zien. In andere reviews en in de officiële foto's is XPS 13 al goed te bewonderen, dus ik zet de XPS 13 af tegen de XPS 15
Het verschil in formaat lijkt misschien niet zo groot, maar het verschil in gewicht is dat wel: de XPS 13 weegt 1,2 kg terwijl de XPS 15 (met 97 Whr-batterij en touchscreen) maar liefst 2 kg weegt. Dat maakt de XPS 13 een erg handzame en lichte laptop waarvan je bijna niet merkt dat je hem in je rugtas hebt. Ook een bijkomend voordeeltje is dat hij precies onder mijn externe monitor past en dat ik dan de webcam nog kan gebruiken

:strip_exif()/m/291041/1LcveP20TJG9q0sORTb60gWPKA0XvgZMvn7uqAqnMpheDDNCkY.jpeg?f=620xauto)
Aansluitingen
Qua aansluitingen heeft de XPS 13 links en rechts een USB-C aansluiting (in totaal 1 minder dan de XPS 15), en beide zijn bruikbaar om de laptop op te laden, dus de kabel hoeft niet achterlangs als het stopcontact net aan de verkeerde kant zit. Ook heeft de XPS 13 een microSD slot, waar de XPS 15 een full-size SD slot heeft. Beide laptops hebben een 3.5mm jack. Wat de XPS 15 extra heeft is een "wigvormig slot voor vergrendeling" (omschrijving Dell).
:strip_exif()/m/291041/1Lc8uEjHPn1WWstPBNN3e3qFHXpxMtKnPiT9X0VXC2iaINIFXQ.jpeg?f=620xauto)
Toetsenbord en touchpad
De XPS 13 en 15 hebben exact hetzelfde toetsenbord, wat prima typt voor een laptop. Bij de XPS 15 wordt de extra ruimte rond het toetsenbord benut voor speakers, die zitten bij de XPS 13 aan de onderkant. De touchpad is bij de XPS 13 flink kleiner, maar werkt opzich prima.
:strip_exif()/m/291041/1Lc8uEI30N3ilcXsEkTypJjVCCTQPlQtfSqZO6YLp4aLUZojBB.jpeg?f=620xauto)
Bouwkwaliteit
Bij de XPS 15 valt er wel wat aan te merken op de bouwkwaliteit, zo heeft mijn examplaar last van een
wobbly touchpad, waardoor selecteren en slepen echt een drama is. Ook kan ik een Youtube filmpje pauzeren/hervatten door de laptop in een hand te houden en een op-en-neer beweging te maken; het buigen van de laptop body wordt namelijk geregistreerd als klik

Ik was dus wel benieuwd hoe dat bij de XPS 13 zou zijn, en gelukkig, bij de(ze) XPS 13 niets van dat alles, geen enkele speling op de behuizing en de touchpad, een erg solide geheel.
Beeldscherm
Het beeldscherm is erg goed, weinig kleurafwijking ten opzichte van mijn gecalibreerde externe monitor. Het scherm kan ook lekker fel en daardoor ook goed te zien bij veel omgevingslicht. Sommige reviewers zien het matte scherm als een pluspunt, maar het glanzende UHD touchscreen van de XPS 15 (ook leverbaar op de XPS 13) is ook goed afleesbaar bij veel omgevingslicht, en eigenlijk vind ik dat scherm net iets mooier, ook omdat je met Dell PremierColor de kleuren redelijk makkelijk aan kan passen (standaard op Vibrant, en daar moet je van houden

/m/291041/1Lcw5v1aCLvqoOPrGITXIs1Wmg0YXSQAUcgoNvg312jXCcoUeY.png?f=620xauto)
(Deze software is dus niet meegeleverd met deze XPS 13 zonder UHD touchscreen)
Wat er wel af en toe gebeurde (zowel bij de XPS 13 en XPS 15) is dat als je laptop open klapt, de helderheid in overdrive gaat en je scherm ineens heel flets oogt. Maar het scherm weer dicht en open klappen en/of de helderheid handmatig aanpassen lost dat weer op.
Webcam
Bij de webcam kan je het verschil in schermafwerking goed zien, door de glazen rand is de webcam bij de XPS 15 bijna onzichtbaar:
Een van de coolste features van de laptop is de infrarood camera die gebruikt wordt voor Windows Hello. Zodra je de laptop open doet begint deze te scannen voor je gezicht, en daarbij gaan er rode lampjes knipperen (daar moet je even aan wennen)
En is dat snel? Ja zekers! (als je geen mondkapje ophebt, maar daarom is er gelukkig nog een vingerafdrukscanner):
Wel is de reguliere webcamkwaliteit echt beroerd (klik voor groot).
:strip_exif()/m/291041/1Lcxir2K5l97yyyih3ZLMz89gHAXid9nWMcpSSNEquTAjDh3OX.jpeg?f=620xauto)
Ik dacht eerst dat dat kwam door de resolutie (720p), maar dat is wel vrij standaard, ook MacBooks hebben een 720p webcam, maar daarvan is de kwaliteit naar mijn idee toch echt beter.
Prestaties en warmte- en geluidsproductie
De XPS 13 is heerlijk snel, en wat meteen opvalt is dat bij normaal gebruik de fans uit zijn en hij eigenlijk compleet stil is! Pas onder zwaardere belasting begint hij licht te blazen, en bij langdurige belasting gaat hij ook throttlen. Hoe anders dan de XPS 15 die al begint te throttlen als je een Youtube filmpje kijkt of in een Teams vergadering zit, en zelfs blaast als je hem in de slaapstand aan de oplader hebt liggen

Hier een screenshot van HWiNFO64 op de XPS 13 tijdens het kijken van de Tweakers Podcast op Youtube, de fans zijn uit. Onder dezelfde omstandigheden heeft de XPS 15 een cpu temperatuur van 45 graden en blaast.
/m/291041/1Lcy9ApFaWLs322c13Cl5Z637dIidUu8LIvxB2UboeQs3e9CdJ.png?f=620xauto)
Mobiliteit en Accuduur
Door het compacte formaat en lage gewicht is deze laptop makkelijk meenemen, en in de trein/metro is het heel makkelijk even openklappen en werken, zelfs als je post-covid tussen twee andere mensen zit ingeklemd.
Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de accuduur. Voor de zekerheid had ik de lader wel bij me (voor het gewicht hoef je het niet te laten), maar heb hem niet hoeven gebruiken tijdens mijn werkdag. Op de "Better battery" stand, gaf hij halverwege de dag nog zo'n 10 uur aan, en pas 's avonds laat heb ik hem aan de oplader gehangen.
Software
Software kan soms een beetje het zwakke punt zijn bij de XPS lijn. Zo zijn er wat bijzondere keuzes in meegeleverde software/drivers.
- Killer Control Center
/m/291041/1Lcy9A3Fph1JuvXqvoRP7WfQjxw9VZG1vf8zTq0jfAePu7hZti.png?f=620xauto)
Tsja, ik heb de noodzaak nooit gevoeld om mijn Teams vergaderingen en SSH verbinding te laten optimaliseren door de "Killer Intelligence Engine"
. Maar goed, de Killer Wifi is gebaseerd op de Intel AX200 en eventueel kan je dus alle Killer software verwijderen en gewoon de Intel drivers installeren. Op de XPS 15 had ik in eerste instantie issues met de Killer Wifi, en het installeren van de Intel drivers verhielp dat, maar op de XPS 13 lijkt alles gewoon te werken out-of-the-box. - MaxxAudioPro
/m/291041/1Lcy9A30mo0PzHXX5Grmv3pnTEfQl8S5P53DN19qJ7k8hIFMzZ.png?f=620xauto)
Met MaxxAudioPro regel je audio gerelateerde dingen. Audio enhancements staan standaard aan, voor de interne speakers levert dat een daadwerkelijk geluidsverbetering op. Voor je koptelefoon klinkt alle audio ineens alsof het is opgenomen in de badkamer, dus dan kan je de enhancement beter uitzetten
MaxxAudioPro zelf kan je beter niet disablen of verwijderen, want dan doet je jack detection het niet meer. - SupportAssist
/m/291041/1Lcy9A2SYgn01b1UvipGBfBCWLDyOGJVPZTwQNhOxNteuyOhpn.png?f=620xauto)
Daadwerkelijk handig om je laptop up-to-date te houden. Wel oppassen als je ook de Intel Driver & Support Assistant gebruikt en/of Windows update, want soms hebben ze alledrie een ander idee welke driver nou het beste is om te installeren, en dan kan het gebeuren dat je Realtek driver niet overweg kan met de geinstalleerde MaxxAudioPro versie, en dan hoor je alleen maar gesis.
Prijs en beschikbaarheid
Voor deze laptops zal je geen prijzen in de Pricewatch vinden want je moet ze configureren op de Dell website.
Helaas is dit model (bestelcode cn93214sc, i7-1165G7 + 512GB SSD) niet meer bestelbaar. Wat het meest in de buurt komt is de
cn93210sc (i7-1165G7 + 1TB SSD) die op het moment van schrijven €1516 kost. De meerprijs voor een UHD touchscreen (
cn93204sc) is €164, voor een totaal van €1680. Maar veel van deze review gaat ook op voor de
cn93209sc (i5-1135G7 + 512 GB SSD + 8GB ipv 16GB RAM), die €1049 kost. (de prijzen kunnen fluctueren)
Alternatieven
Voor 1000 euro kan je al heel veel laptop kopen, zelfs met een GTX 1650(Ti) (zie de
Best Buy Guide van december), maar als je de XPS overweegd ben je waarschijnlijk meer op zoek naar een thin&light. Maar ook in die categorie is er serieuze competitie rond de 1000 euro van bijvoorbeeld de
Lenovo Yoga Slim 7 (
Best Buy Guide februari). In die Best Buy Guide kan je ook benchmarks vinden van zowel de XPS 13 als de Lenovo Yoga Slim 7, en alhoewel de Intel Iris Xe Graphics G7 96EUs videochip van de XPS 13 sneller is dan de Radeon RX Vega 8, lijkt de CPU performance van de Ryzen 7 4800U weer een stuk beter dan die van de i7-1165G7 (alhoewel dat waarschijnlijk komt doordat de Ryzen 7 een 8-core is, en de i7 een 4-core, op single-core gebied is de i7 de baas).
De Dell XPS laptops waren altijd al bijzonder populair vanwege hun strakke uiterlijk en goede prestaties, en ook dit jaar is de XPS 13 echt een top laptop. Dat wil niet zeggen dat hij perfect is; persoonlijk geef ik niet zoveel om een (micro)SD kaartlezer, ik gebruik liever mijn
Kingston MobileLite Duo 3C dongle zodat ik zeker weet dat ik in elke computer mijn microSD kwijt kan, en dan had ik een 3e USB-C poort toch handiger gevonden omdat ik er al vaak een gebruik voor de lader en de ander voor de HDMI adapter (die voor deze prijs toch wel meegeleverd mag worden). Maar het grootste gebrek van de XPS 13 is de webcam, die is echt ondermaats, dat moet voor deze prijs beter kunnen. Qua bouwkwaliteit, software, en warmte- en geluidsproductie, de aspecten waar ik gezien mijn slechte ervaringen met de XPS 15 het meest benieuwd naar was, doet de XPS 13 het prima, en was ik positief verrast.
Of je er 1500 euro voor over hebt is natuurlijk een persoonlijke afweging, maar ik heb overwogen of ik mijn XPS 15 niet moet terugsturen naar Dell en ik deze XPS 13 lekker hier houd

Updates:
- 18 februari 2021: Youtube vervangen door gif