€ 479,99 bij Amazon.nl Marketplace

Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 Zwart Review

18 februari 2021, laatste update op 17 maart 2021, 1.471 views Rapporteer

Scherm werkt prima met een Macbook Pro 16" (2019) en HP Probook 640 G2. Ideaal om je productiviteit te verhogen.

Het wisselen van schermen gaat daarintegen niet zo vlot. Beeld is lekker groot 34" met een resolutie van 3440x1440.

Pluspunten

• Prijs
  • Vesa
  • Ingebouwde speakers
  • USB
  • Resolutie

Minpunten

• Traag met wisselen van input
  • Fabrieksaf kleuren waardeloos

iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1

Inleiding

In deze review vertel ik je mijn ervaring van de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. Deze monitor komt ter vervanging van mijn LG 29UM65-P.

Specificaties

Voor mij de interessante specs:
  • IPS
  • Ultrawidescreen 21:9
  • 3440x1440px
  • VESA
Voor uitgebreide specs zie deze link.

Gebruik

Zoals ik hierboven heb aangegeven ben ik geupgrade van de LG 29UM65-P naar de iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1. De resolutie van 3440x1440px i.c.m. 34 inch is een aangename verrassing.

Dit maakt het werken in VScode een pretje. Op mijn Macbook Pro maak ik gebruik van Yabai om mijn applicaties kwa schermen te beheren.

Toen ik de monitor voor het eerst aan had gezet, schrok ik van de kleuren. Nee niet in positieve zin. Alles was grijs, dof en totaal niet 'HDR'. Als eerst geprobeerd de HDR optie uit te zetten, contrast werd beter. Maar na de instellingen van deze post te hebben ingesteld, zag het beeld er naar mijn mening weer goed uit.
Inputs
De Macbook Pro is aangesloten middels een USB-C naar Displayport kabel. De resolutie van 3440x1440 werd direct herkent. Ook 75Hz kon geselecteerd worden.

De HP Probook heb ik gekoppeld met een HDMI naar Displayport kabel. Deze geeft helaas alleen 1920x1080 aan.

Bij nader onderzoek bleek het aan de kabel te liggen. Blijkbaar zijn Displayport naar HDMI kabels beperkt tot HD. Wanneer ik de Displayport kabel die bij de monitor hoort, aansluit krijg ik de volledige resolutie van 3440x1440 tot mijn beschikking.
Wisselen van inputs
Het makkelijk wisselen van inputs was een van de eisen die ik had bij deze monitor.
Je klikt op het meest linkerste knop, maakt een selectie welke input je wilt en bevestigd je keuze.

Ik weet niet of het aan de kabel ligt, maar eenmaal er gewisseld wordt van Displayport naar HDMI en dan weer terug, blijft het beeld van de monitor zwart. De monitor uit en weer aanzetten, detecteert mijn Macbook Pro weer. Dit werkte op mijn oude monitor vlekkeloos.

Zelfs na gebruik van een 'betere' kwaliteit Thunderbolt 3 naar Displayport kabel, bleef het beeld zwart.

Heb voor nu maar een actieve Displayport naar HDMI adapter besteld, misschien dat het daaraan ligt. Deze krijg ik morgen (18-02) binnen. Helaas biedt deze adapter geen verschil met uitzondering dat ik nu wel de maximale resolutie op de HP Probook kan benutten.

Het wisselen van Displayport -> HDMI -> Displayport blijft het beeld helaas zwart. Alleen na het uit/aanzetten van het scherm pakt hij m weer.

Update 17-03-2021

Nieuwe poging geprobeerd met een Thunderbolt naar HDMI ipv de Thunderbolt naar Displayport. Helaas blijft het scherm zwart als ik wissel tussen verschillende HDMI inputs. Begin nu te twijfelen of het probleem bij mijn Macbook ligt of de monitor dit niet aankan. Iemand die dit herkent?
PIP
Picture in Picture is een feature waarbij je bv. een 2e source in een van de hoeken als klein venster kan tonen. Dit werkt alleen als je gebruik maakt van Displayport en HDMI. Wanneer je 2 HDMI inputs gebruikt, is deze optie niet beschikbaar.

Deze optie is alleen niet zo snel te benaderen zoals het wisselen van inputs.

Heb jij ook een Iiyama ProLite XUB3493WQSU-B1 Zwart?

Dank voor je review! Jammer dat het schakelen tussen bronnen niet lekker snel kan. Momenteel werk ik met een Virtual Machine met Windows 10 op mijn iMac van 2012, en eigenlijk wil ik overschakelen op een Mac mini M1 en een Windows 10 werklaptop, en kunnen schakelen naar een los scherm zoals deze. Wellicht toch kijken naar een KVM switch.
Ja, daar ben ik ook over aan het twijfelen. Helaas moet ik dan veel dingen naast de KVM switch ook verschillende kabels (hdmi/displayport) upgraden/vervangen. De KVMs die ik vind hebben helaas een erg hoge prijskaartje dat ik het wisselen voorlopig maar even voor lief neem.

Een van de KVM switches die mij erg interessant lijkt is deze https://www.amazon.nl/gp/...?smid=AG2HQ7L8GGI5E&psc=1.