Gebruikers

Score: 4
18 reviews

Apple AirPods Max (Grijs)

Prijs
€ 574,95
Specificaties Over-Ear met bediening - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Apple AirPods Max (Grijs) Review

Niveus 8 februari 2021, laatste update op 8 februari 2021, 2.706 views Product gekocht

Apple AirPods Max (Grijs)

Een luxe en zeer fraaie koptelefoon die absoluut goed klinkt en heerlijk is qua gebruiksgemak. Het draagcomfort haalt het niet bij de QC25 maar is absoluut voldoende voor lange luister- of vergadersessies. De prijs is relatief hoog maar wat mij betreft prima in vergelijking tot wat het product mij biedt.

Pluspunten

• Geluidskwaliteit..
  • Gebruiksgemak (pairen & bediening)
  • Bouwkwaliteit & uiterlijk, echt een klasse apart (tov bv QC25)
  • Transparency mode, je verwacht niet dat het zo handig en prettig is

Minpunten

• ..Maar enkel na tweaken van geluidsprofiel wat enkel op Apple devices kan
  • Ontbreken 3.5mm kabel
  • Ontbreken case met case-functionaliteit
  • Draagcomfort haalt het niet bij bv QC25
  • Imperfect geimplementeerd batterijmanagement

Hierbij mijn relatief beknopte review na de Airpods Max ongeveer een week te hebben gebruikt. Een fancy overzicht van de features geef ik hier niet omdat die oa op de frontpage al uitgebreid zijn besproken. Ik deel hier vooral mijn mening waarmee ik toekomstige kopers mogelijk mee kan helpen!

Referentiekader
Ik vind het zelf vaak handig om bij een review te weten vanuit welke context de reviewer een product beoordeeld. In dit geval vergelijk ik de Airpods Max vooral met mijn Airpods Pro, Bose QC25 (de oude bedrade variant) en KEF LS50 Wireless speakers (~€2000).

Use case
Een tweede aspect die kan helpen om mijn ervaringen in perspectief te plaatsen is het beoogde nut waarvoor ik de Airpods Max heb gekocht.

Voor meet/zoom calls gebruikte ik nu vooral de Airpods Pro maar die vind ik langdurig niet lekker zitten en de bedrading van de QC25 vind ik onhandig. De Airpods Max wil ik dus voor een belangrijk deel gebruiken voor werk en calls.

Voor films, games en muziek gebruik ik het liefst de KEFs. Speakers zijn niet altijd even praktisch, m'n vriendin heeft vaak weinig zin om de hele avond mee te luisteren met mijn muziek of games. De buren delen die ervaringen, op hoog volume luisteren kan daarom niet zo vaak. De Airpods Max heb ik dus ook zeker gekocht om zelf muziek te kunnen luisteren en (casual) op de PS4 te gamen. Muziek luister ik via Spotify en een Iphone / Ipad.

Ervaring
Geluidskwaliteit
Het geluid van de Max is absoluut goed en zeker een stuk beter dan mn oude Bose set en zeker ook beter en prettiger dan de Airpods Pro's. Het geluid is clean en de bas is strak, met een redelijk wijde soundstage. Met de standaardinstellingen vond ik de vocal-range echter te zwak en heb ik serieus getwijfeld de Max terug te sturen. Via de audio tuning instellingen kan je echter het geluidsprofiel aanpassen. Ik vind het echt een wereld van verschil maken (in positieve zin), ik vind de 'Slight Balanced Tone' echt een stuk opener en beter klinken dan de standaard instellingen (vooral in het gebied van vocals). Het zou kunnen dat ik gewend ben aan de KEFs, die een vrij uitgesproken middengebied hebben, dat ik de Max standaard wat mat vond klinken. Ook na het tweaken van de instellingen blijf ik de bovenste treble wat te fel vinden.

De geluidskwaliteit van de Max is echter op een ander niveau dan wat ik met de KEFs haal. Niet onlogisch natuurlijk, maar ik kan me absoluut niet vinden in sommige reviews die claimen dat de Airpods Max beter klinken dan veel duurdere setups. Vooral wat betreft soundstage en middentonen blijft de Max ver achter bij de KEFs.

Voor de use-case waar ik de Max voor heb aangeschaft is de geluidskwaliteit gewoon top en precies wat ik zoek.

Draagcomfort
Een cruciaal onderdeel, vooral omdat ik soms bijne de hele dag in calls zit. De Max zit goed en is comfortabel, maar haalt het qua comfort echt niet bij de QC25. Het is niet zozeer het gewicht maar meer de clamping force, ik blijf de Max voelen terwijl ik bij de QC25 regelmatig vergat dat ik deze op had. De Max zit dus zeker goed en je kan deze lang dragen, maar het comfort is niet het beste wat ik ooit heb meegemaakt.

Gebruiksgemak
Op m'n Ipad en Iphone werk alles zoals verwacht mega soepel. Verbinden met mn windows laptop is zoals verwacht een paar muisklikken. De fysieke buttons op de Max vind ik verder echt een genot; super intuitief en wat mij betreft echt een blijvertje.

Het accu-beleid van Apple bij de Max kan me nog niet overtuigen. De case gebruik ik binnen niet (onhandig en lelijk ding, hieronder meer). Het ontbreken van een aan/uitknop zou prima zijn als de accubesparende stand van de Max perfect zou werken. Ik heb echter een paar keer gehad dat de Max smiddags of snachts niet in sleepmodus was gegaan en per uur ongeveer even veel power gebruikte als tijdens gebruik. Voor nu vind ik de keuze van Apple dus nog iets te arrogant, of regel gewoon een aan/uit knop of zorg dat het batterijmanagement echt perfect is geimplementeerd.

Noise Cancellation
Helaas is de echte test (vliegtuig) niet mogelijk. Vergeleken met de QC25 is de Max minimaal even goed en waarschijnlijk zelfs beter. Ik kan dit niet echt substantieren, maar de ANC is in ieder geval gewoon erg goed. Ik ervaar verder geen zacht gesis of cabin pressure, iets wat ik met de QC25 wel wat had.

De Transparency mode is echt een verademing. Ten eerste super goed toegankelijk door de fysieke knop op de rechter oorschelp. Ten tweede werkt het gewoon fenomenaal, het is heel natuurlijk en ik had niet gedacht dat ik die functie zo vaak zou gebruiken. Als mn vriendin bijvoorbeeld een boek leest en ik muziek luister is het bijvoorbeeld heel handig dat je gewoon aanspreekbaar bent, net als dat ik de deurbel gewoon blijf horen wanneer ik in een call zit. Kortom, ik had niet gedacht dat deze feature zo handig was. Zeker een pluspunt!

Bouwkwaliteit & Uiterlijk
Ik vind de zwarte variant erg stijlvol. De bouwkwaliteit is echt ontzettend degelijk en luxe, de plastic QC25 lijken net speelgoed.

Portability
Het gemis van een fatsoenlijke case is al vaak besproken in reviews. Ik zou de Max nooit in mn tas stoppen met de bijgeleverde case. Hoe je het ook draait, het is waardeloos dat je een case bij moet kopen voor wanneer je weer gaat reizen. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een 3.5mm kabel (los te koop voor €35), dit is voor gebruik in een vliegtuig gewoon een must. Ik vind de prijs van de Max an sich geen probleem (later meer), maar voor een dergelijk bedrag moeten accessoires die nodig zijn voor basale functionaliteit gewoon aanwezig zijn.

Prijs & prijskwaliteit
Via een wat gekke prijsstelling op bol.com heb ik de Airpods Max gekocht voor 569. Dat is niet een wereld van verschil met de adviesprijs van 629, maar mogelijk goed om te weten.

Met twee fulltime banen, geen kinderen en geen vakanties om geld aan uit te kunnen geven is de situatie wat betreft financien een beetje vreemd. In die zin maakt de aanschafprijs van de Max me niet zoveel uit, zolang het product me maar plezier biedt. De geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, uiterlijk en het vrij goede draagcomfort en de daadwerkelijke fullfilment van beide usecases maken de prijs-kwaliteit voor mij prima. Ja, je zijn zeker aan de prijs maar ik vind de prijs in mijn situatie prima. Hoe dat voor anderen is moet iedereen zelf bepalen, ik vind ze in ieder geval niet bijzonder duur.

Een luxe koptelefoon die absoluut goed klinkt en heerlijk is qua gebruiksgemak. Het draagcomfort haalt het niet bij de QC25 maar de Max zit absoluut prettig en het comfort is daarmee voldoende voor lange luister- of vergadersessies. De prijs is relatief hoog maar wat mij betreft prima in vergelijking tot wat het product mij biedt, ik vind ze niet goedkoop maar ook zeker niet te duur.

Een perfecte score geef ik echter niet omdat twee zaken ontbreken die je mag verwachten bij iedere fatsoenlijke koptelefoon: Een case die het product daadwerkelijk beschermt en een mogelijkheid om aan te sluiten op vliegtuig-entertainmentsystemen. Beide zijn te koop maar het is alsnog triest dat dit nodig is. Tot slotte vind ik de batterij-implementatie (nog) imperfect.

Q&A
Heb je last gehad van condensatie onder de earcups? Nee

Ben je een groot Apple-fan, waardoor we jouw mening met een korrel zout moeten nemen? Dat laatste zou ik zeker doen, maar wat betreft dat eerste: M'n Iphone en Ipad zijn van werk, dus ik zit niet geheel op eigen initiatief in het Apple ecosysteem (het bevalt overigens wel, maargoed)

Je bent dat apple-only surround-trucje vergeten te noemen! Ik ga met een 55 inch oled tv echt geen film kijken op een ipad, dus die gimmick gebruik ik waarschijnlijk niet tot amper

Waarom heb je geen foto's gemaakt? Ik haal het toch niet bij de foto-skills van bv Aiii, zie zijn review met veel foto's van dezelfde kleur hier productreview: Apple AirPods Max (Grijs) review door Aiii

Heb jij ook een Apple AirPods Max (Grijs)?

Vraag & Aanbod

Inhoudelijke en uitgebreide review, dank. Jij hebt het er voor over, maar dit is echt een stap te ver qua prijs en wat je er voor terugkrijgt. Heb het gevoel dat Apple dit gewoon probeert, niet omdat het moet, maar omdat het kan.
Dankje. Ik deel dat laatste gevoel van je hoor, zoals ik het zie is dit de manier waarop bijna ieder commercieel bedrijf functioneert (primaire doelstelling: winstmaximalisatie). Vanuit mijn opzicht ben ik er echter blij mee dat Apple dit product heeft gemaakt en tegen een voor mij acceptabele prijs verkoopt maar ik begrijp heel goed dat andere mensen met andere voorkeuren dit veel te duur vinden. En op die manier lopen we (gelukkig) niet allemaal met dezelfde koptelefoon, kleding en telefoon over straat;)
Fijne review waarin alle nuttige topics besproken worden.
Met professionele reviews uit ben ik het met je aanpak eens.
Ik heb zo ook nog een Bose 700 waar ik iets van wil schrijven op die manier maar niet toe kom vanwege werk.

Ik volg je redenering qua prijs ook helemaal.
Zelf heb ik de sony XM2 en XM3 gehad en beide zijn binnen garantie beginnen kraken en kapot gaan.
Elke keer wel mijn geld terug gekregen na wat gedoe, maar daarmee ook naar de Bose 700 gewisseld wiens bouwkwaliteit superieur is, maar niet kan tippen aan het geluid en ANC van de Sony's naar mijn mening.
Van 370 euro naar 570 euro is een serieuze sprong, maar bouwkwaliteit kost ook geld.

Voor mij is het niet kopen van deze set om 2 redenen. Principieel omdat ik vind dat ze een degelijke case moeten bijleveren. Ik ga geen 100 euro nog betalen om een degelijke case te hebben zodat ik deze kan gebruiken op een vliegtuig en ook geen 35 euro nog eens voor weer, deze te kunnen gebruiken op een vliegtuig.
En de andere reden is omdat ik verwacht dat Apple een niet metalen versie gaat uitbrengen die goedkoper en lichter gaat zijn.
Mwoah, die bouwkwaliteit kost niet zo veel om te maken hoor, de meeste kosten gaan in het ontwikkelen zitten, en daarentegen is het nog maar de vraag of het hoofd-rust systeem (bij gebrek aan een beter woord, een kussen is het zeker niet) het lang vol gaat houden zonder dat je twee buisjes in je hoofd gedrukt krijgt. Comfort en bouwkwaliteit zijn niet hetzelfde, maar ze ontmoeten elkaar al snel.

Ik denk dat we er rustig vanuit kunnen gaan dat apple een premium van 150 of 200 euro vraagt op een product als dit, zeker vergeleken met de XM2 of XM3.

[Reactie gewijzigd door rubenkemp op 18 februari 2021 11:01]

Beide bedankt voor jullie reacties. Ik ga er inderdaad absoluut vanuit dat Apple een zeer 'gezonde' marge pakt op de Airpods Max zelf. Vandaar dat ik het zo raar vind dat ze er niet een normale case + 3.5mm kabel bij leveren: Die dingen kosten amper iets om te produceren terwijl ze mogelijk een hoop kopers extra aantrekken.

Ben inderdaad benieuwd naar wat Apple gaat doen qua Airpods Max Sport/Light/S/2.
Zal wel een analist bij Apple zijn die heeft berekend dat er meer winst te behalen valt aan de 3.5mm kabels dan aan de extra verkoop van een koptelefoon :+
Ja ik vermoed ook wel dat Apple een serieuze marge pakt.
En die zal wel niet in verhouding zijn tot de extra kosten gemaakt voor deze hoofdtelefoon in verhouding tot een xm4 of Bose 700.
Langs de andere kant gaat deze als eerste een groot deel van de R&D kost moeten dragen.

Dat is marketing dat een afweging maakt wat ze kunnen vragen qua prijs gezien wat ze extra bieden.
Je hebt sowieso de Apple tax en dan het feit dat het iets anders afgewerkt is.

Maar ongeacht hadden ze de nodige kabels en case moeten bijleveren.
En naar mijn mening ook USB C.
Een hoofdtelefoon gaat normaal langer mee dan een smartphone.
Gezien Apple gaat afstappen van de poorten heb je binnekort nog maar 1 toestel waar je lightning voor nodig hebt en dat is dan je hoofdtelefoon.
En gezien ik mijn airpods pro en iPhone draadloos laad zou dat nu al het geval zijn.
Er steekt nergens een lightning kabel hier in thuis.
Krijg je last van warme oren zoals bij de Bose en hoe is de "druk" van de noise canceling? Ik heb zelf de Bose QC35 (lijkt heel erg op de QC25 maar draadloos) en die zit fijn, alleen krijg ik je daar na 2 uur toch wel warme oren van en de noise canceling creëert een druk op de oren. Daarom heb ik ook de airpods pro, daar krijg ik geen warme oren van, maar heeft mindere noise canceling (logisch, want zijn geen over ears) en daar ervaar ik ook minder druk op de oren door noise canceling.

De kussens van de Airpods Max zien er een stuk ademender uit...
- Noise cancellation 'druk': Dit ervaar ik weinig, voor mn gevoel echt minder dan de QC25 (en daarmee QC35). Dit type 'druk' staat dus los van de druk van de oorschelpen op je hoofd, die bij mij wel een soort drukkend gevoel geven (wat wel een wat ander gevoel is dan de NC 'druk')

- Warme oren: Dit ervaar ik wel een beetje bij de Max, echter niet echt storend. Na 2/3 uur vind ik het wel prettig om ze even een paar minuten af te doen zegmaar. De warmte is niet echt anders tegenover de QC25/35 voor mn gevoel.

- Totaal draagcomfort: zoals gezegd voel je de clamping force van de oorschelpen en daarmee in zekere zin ook het gewicht van de Max. Met dit alles vind ik voor langere tijd de QC25/QC35 dus wat comfortabeler, al heeft de Max voor mijn gevoel minder noise cancellation druk.
De druk zit op elke Airpods met noisecancelling. Na een paar uur voel je dat zeker.
Warme oren wat minder maar dat heb je altijd met over ear doppen. De mesh geeft meer ademruimte.
@Niveus je kan dat Dolby truukje ook op een iPad proberen met Netflix.
Weet niet of dit op elke iPad werkt.

[Reactie gewijzigd door Blubkens op 20 februari 2021 19:06]

Ik heb sinds kort ook de spacegrey versie van de airpods max.
Ik heb ook wat issues met het batterijverbruik wanneer ik de koptelefoon niet gebruik (wel in het rare hoesje gestopt).
Ga gelijk even de handmatige firmware update proberen mogelijk dat die de issues oplost.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren