Hierbij mijn relatief beknopte review na de Airpods Max ongeveer een week te hebben gebruikt. Een fancy overzicht van de features geef ik hier niet omdat die oa op de frontpage al uitgebreid zijn besproken. Ik deel hier vooral mijn mening waarmee ik toekomstige kopers mogelijk mee kan helpen!
Referentiekader
Ik vind het zelf vaak handig om bij een review te weten vanuit welke context de reviewer een product beoordeeld. In dit geval vergelijk ik de Airpods Max vooral met mijn Airpods Pro, Bose QC25 (de oude bedrade variant) en KEF LS50 Wireless speakers (~€2000).
Use case
Een tweede aspect die kan helpen om mijn ervaringen in perspectief te plaatsen is het beoogde nut waarvoor ik de Airpods Max heb gekocht.
Voor meet/zoom calls gebruikte ik nu vooral de Airpods Pro maar die vind ik langdurig niet lekker zitten en de bedrading van de QC25 vind ik onhandig. De Airpods Max wil ik dus voor een belangrijk deel gebruiken voor werk en calls.
Voor films, games en muziek gebruik ik het liefst de KEFs. Speakers zijn niet altijd even praktisch, m'n vriendin heeft vaak weinig zin om de hele avond mee te luisteren met mijn muziek of games. De buren delen die ervaringen, op hoog volume luisteren kan daarom niet zo vaak. De Airpods Max heb ik dus ook zeker gekocht om zelf muziek te kunnen luisteren en (casual) op de PS4 te gamen. Muziek luister ik via Spotify en een Iphone / Ipad.
Ervaring
Geluidskwaliteit
Het geluid van de Max is absoluut goed en zeker een stuk beter dan mn oude Bose set en zeker ook beter en prettiger dan de Airpods Pro's. Het geluid is clean en de bas is strak, met een redelijk wijde soundstage. Met de standaardinstellingen vond ik de vocal-range echter te zwak en heb ik serieus getwijfeld de Max terug te sturen. Via de audio tuning instellingen kan je echter het geluidsprofiel aanpassen. Ik vind het echt een wereld van verschil maken (in positieve zin), ik vind de 'Slight Balanced Tone' echt een stuk opener en beter klinken dan de standaard instellingen (vooral in het gebied van vocals). Het zou kunnen dat ik gewend ben aan de KEFs, die een vrij uitgesproken middengebied hebben, dat ik de Max standaard wat mat vond klinken. Ook na het tweaken van de instellingen blijf ik de bovenste treble wat te fel vinden.
De geluidskwaliteit van de Max is echter op een ander niveau dan wat ik met de KEFs haal. Niet onlogisch natuurlijk, maar ik kan me absoluut niet vinden in sommige reviews die claimen dat de Airpods Max beter klinken dan veel duurdere setups. Vooral wat betreft soundstage en middentonen blijft de Max ver achter bij de KEFs.
Voor de use-case waar ik de Max voor heb aangeschaft is de geluidskwaliteit gewoon top en precies wat ik zoek.
Draagcomfort
Een cruciaal onderdeel, vooral omdat ik soms bijne de hele dag in calls zit. De Max zit goed en is comfortabel, maar haalt het qua comfort echt niet bij de QC25. Het is niet zozeer het gewicht maar meer de clamping force, ik blijf de Max voelen terwijl ik bij de QC25 regelmatig vergat dat ik deze op had. De Max zit dus zeker goed en je kan deze lang dragen, maar het comfort is niet het beste wat ik ooit heb meegemaakt.
Gebruiksgemak
Op m'n Ipad en Iphone werk alles zoals verwacht mega soepel. Verbinden met mn windows laptop is zoals verwacht een paar muisklikken. De fysieke buttons op de Max vind ik verder echt een genot; super intuitief en wat mij betreft echt een blijvertje.
Het accu-beleid van Apple bij de Max kan me nog niet overtuigen. De case gebruik ik binnen niet (onhandig en lelijk ding, hieronder meer). Het ontbreken van een aan/uitknop zou prima zijn als de accubesparende stand van de Max perfect zou werken. Ik heb echter een paar keer gehad dat de Max smiddags of snachts niet in sleepmodus was gegaan en per uur ongeveer even veel power gebruikte als tijdens gebruik. Voor nu vind ik de keuze van Apple dus nog iets te arrogant, of regel gewoon een aan/uit knop of zorg dat het batterijmanagement echt perfect is geimplementeerd.
Noise Cancellation
Helaas is de echte test (vliegtuig) niet mogelijk. Vergeleken met de QC25 is de Max minimaal even goed en waarschijnlijk zelfs beter. Ik kan dit niet echt substantieren, maar de ANC is in ieder geval gewoon erg goed. Ik ervaar verder geen zacht gesis of cabin pressure, iets wat ik met de QC25 wel wat had.
De Transparency mode is echt een verademing. Ten eerste super goed toegankelijk door de fysieke knop op de rechter oorschelp. Ten tweede werkt het gewoon fenomenaal, het is heel natuurlijk en ik had niet gedacht dat ik die functie zo vaak zou gebruiken. Als mn vriendin bijvoorbeeld een boek leest en ik muziek luister is het bijvoorbeeld heel handig dat je gewoon aanspreekbaar bent, net als dat ik de deurbel gewoon blijf horen wanneer ik in een call zit. Kortom, ik had niet gedacht dat deze feature zo handig was. Zeker een pluspunt!
Bouwkwaliteit & Uiterlijk
Ik vind de zwarte variant erg stijlvol. De bouwkwaliteit is echt ontzettend degelijk en luxe, de plastic QC25 lijken net speelgoed.
Portability
Het gemis van een fatsoenlijke case is al vaak besproken in reviews. Ik zou de Max nooit in mn tas stoppen met de bijgeleverde case. Hoe je het ook draait, het is waardeloos dat je een case bij moet kopen voor wanneer je weer gaat reizen. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een 3.5mm kabel (los te koop voor €35), dit is voor gebruik in een vliegtuig gewoon een must. Ik vind de prijs van de Max an sich geen probleem (later meer), maar voor een dergelijk bedrag moeten accessoires die nodig zijn voor basale functionaliteit gewoon aanwezig zijn.
Prijs & prijskwaliteit
Via een wat gekke prijsstelling op bol.com heb ik de Airpods Max gekocht voor 569. Dat is niet een wereld van verschil met de adviesprijs van 629, maar mogelijk goed om te weten.
Met twee fulltime banen, geen kinderen en geen vakanties om geld aan uit te kunnen geven is de situatie wat betreft financien een beetje vreemd. In die zin maakt de aanschafprijs van de Max me niet zoveel uit, zolang het product me maar plezier biedt. De geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, uiterlijk en het vrij goede draagcomfort en de daadwerkelijke fullfilment van beide usecases maken de prijs-kwaliteit voor mij prima. Ja, je zijn zeker aan de prijs maar ik vind de prijs in mijn situatie prima. Hoe dat voor anderen is moet iedereen zelf bepalen, ik vind ze in ieder geval niet bijzonder duur.
Een luxe koptelefoon die absoluut goed klinkt en heerlijk is qua gebruiksgemak. Het draagcomfort haalt het niet bij de QC25 maar de Max zit absoluut prettig en het comfort is daarmee voldoende voor lange luister- of vergadersessies. De prijs is relatief hoog maar wat mij betreft prima in vergelijking tot wat het product mij biedt, ik vind ze niet goedkoop maar ook zeker niet te duur.
Een perfecte score geef ik echter niet omdat twee zaken ontbreken die je mag verwachten bij iedere fatsoenlijke koptelefoon: Een case die het product daadwerkelijk beschermt en een mogelijkheid om aan te sluiten op vliegtuig-entertainmentsystemen. Beide zijn te koop maar het is alsnog triest dat dit nodig is. Tot slotte vind ik de batterij-implementatie (nog) imperfect.
Q&A
Heb je last gehad van condensatie onder de earcups?
Nee
Ben je een groot Apple-fan, waardoor we jouw mening met een korrel zout moeten nemen?
Dat laatste zou ik zeker doen, maar wat betreft dat eerste: M'n Iphone en Ipad zijn van werk, dus ik zit niet geheel op eigen initiatief in het Apple ecosysteem (het bevalt overigens wel, maargoed)
Je bent dat apple-only surround-trucje vergeten te noemen!
Ik ga met een 55 inch oled tv echt geen film kijken op een ipad, dus die gimmick gebruik ik waarschijnlijk niet tot amper
Waarom heb je geen foto's gemaakt?
Ik haal het toch niet bij de foto-skills van bv Aiii, zie zijn review met veel foto's van dezelfde kleur hier productreview: Apple AirPods Max (Grijs) review door Aiii