€144,95 voor een dashcam? Dat is veel geld! De Viofo A129 Duo Plus is een prijzige webcam, maar biedt veel functionaliteit voor zijn geld. Zo krijg je veel features (loop recording, emergencry recording, bewegingsdetectie, en WiFi streaming bijvoorbeeld) om alles uit je dashcam te halen. Daarnaast is de beeldkwaliteit goed.
Pluspunten
Veel functionaliteit voor je geld
Goede beeldkwaliteit, zowel voor als achter
Voor en achter zicht/beeld tijdens het rijden
Accessoires beschikbaar, zoals CPL modules tegen schitteringen
GPS module zit er standaard bij
Terug kijken kan via de SD kaart, WiFi of het schermpje
Minpunten
Prijs, van €144,95, is aan de hoge kant
Installatie in de auto kan niet iedereen (ik bijvoorbeeld)
Je kan zelf nog zo goed rijden, maar een ongeluk blijft in een klein hoekje zitten. Asociaal rijgedrag zien we allemaal om ons heen, helaas. Auto's die veelste hard voorbij scheuren, wild inhalen, break-checks, of afsnijden. Op internet zijn er heel veel compilaties te vinden over dit soort incidenten in Nederland. Allemaal zijn ze opgenomen met een dashcam. Vandaag hebben we de Viofo A129 Plus Duo. Een dashcam met een extra camera welke ook beelden maakt van achter. Optioneel zit er een GPS module in, welke ook je snelheid laat zien op het schermpje van de Viofo A129 Plus Duo. Hoe handig is deze dashcam? Is deze dashcam zijn toch wel hoge prijs waard? Let's find out!
Zoals de compilaties laten zien is het geen overbodige luxe om een dashcam in je auto te hebben. Hoef je geen schuldige te bewijzen met de beelden in een ongeluk, kan je soms wel andere leuke beelden maken of moment opnemen die je nog eens terug wilt zien. De Viofo A129 Plus Duo is een prijzige dashcam waardoor ik er wel veel van verwacht. De kwaliteit van de camera's, zowel voor als achter, moet goed zijn en er moeten goede features op zitten welke ook goed werken. Ik ben benieuwd waar de Viofo A129 Plus Duo in uitblinkt! De specifcaties zijn niet verkeerd, zoals hieronder te zien.
Afmeting Front Camera: 84 mm x 55 mm x 40 mm (LxBxH)
Afmeting Rear Camera: 52 mm x 31 mm x 50 mm (LxBxH)
Unboxing
Voor een dashcam in de doos wel redelijk groot. Op de sleeve die om de doos zit zien we de front dashcam en de rear module. Op de achterkant van de sleeve vinden we de specificaties van deViofo A129 Duo Plus. Op de zijkant vinden we wederom de specificaties, mocht je ze niet gezien hebben op de achterkant...
Als je de sleeve eraf haalt, is het eigenlijk een hele saaie witte doos met VIOFO erop. Doe je de doos open, zie je meteen beide units (in een zakje). Onder de dashcams, welke goed ingepakt zitten, vinden we flink wat accessoires.
Zo zit het volgende in de doos:
Power cable met een aansteker aansluiting. Hier zit een extra USB poort op.
Een kabel om de rear camera te koppelen aan de front dashcam
User manual, garantie bewijs, en een introductie boekje
Een USB connector om je SD kaard in de computer uit te lezen
Een Mini USB kabel om de dashcam aan te sluiten om de computer
Stickers
Een tool om de dashcam los te klikken
Een grote doos, met veel inhoud. Alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je dashcam zit in ieder geval in de doos, en dat mag je natuurlijk wel verwachten voor deze prijs.
Hardware & Design
Het model van deze dashcam spreekt me wel aan. Deze kan je boven in op je raam plakken waardoor het grootste gedeelte van je voorruit nog gewoon te zien is en niet geblokkeerd wordt door een dashcam. Vaak zijn de dashcams die je wat lager hangt kleiner, maar dit vind ik netter staan.
Het scherm, de lens die je kan bewegen, de GPS module, de knoppen, de connectoren (verouderd), het zit allemaal goed en ziet er goed en stevig uit. De knoppen bij het scherm zijn goed in te drukken en duidelijk wat elke knop is/doet.
Helaas zit er een verouderde Mini USB conenctor op en niet Micro USB of zelfs USB-C, maar dat is opzich ook niet nodig. Het enige nadeel vind ik dat we tegenwoordig zulke kabels niet meer masaal thuis hebben liggen. Mocht je kabel vervangen moeten worden, zal je deze moeten bestellen. De kabels die meegeleverd zijn, zouden moeten volstaan en lang mee moeten gaan.
De plakker op mijn GPS Module werkt ook goed en zorgt ervoor dat de dashcam tot nu toe veilig aan m'n ruit geplakt blijft. Zelf heb ik wel eens met goedkopere dashcams gehad dat ze na een tijdje naar beneden vielen, maar dat is gelukkig (nog) niet het geval met de Viofo A129 Duo Plus.
Accessoires/Modules
Omdat het om de duo versie gaat, reken ik de rear camera niet mee als accessoires. Toch is het wel een voordeel ten opzichte van andere dashcams dat het 1 systeem is waarbij de cameras op elkaar in te stellen zijn en goed met elkaar samen werken.
Een andere accessoires welke bij deze versie van de dashcam zit, is de GPS module. Persoonlijk vind ik dit een handige toevoeging. Zo krijg je op de opgeslagen beelden je snelheid te zien. Een erg handige toevoeging ten opzichte van andere, goedkopere dashcams welke deze functie niet hebben. Ook worden op de beelden je locatie gegevens opgeslagen door deze module. Groot voordeel vind ik persoonlijk.
Andere accessoires welke je nog los erbij kunt bestellen zijn de hardwire kit, voor buffered parking mode. Een Bluetooth Remote Controller is los bij te bestellen. Daarnaast zijn er nog CPL modules beschikbaar om over de lens te plakken. Dit gaat schitteringen tegen. Deze CPL modules zijn beschikbaar voor zowel de front als rear camera.
Front Dashcam
Dit is natuurlijk de hoofd module van de Viofo A129 Duo Plus. Hier zit je schermpje, alle knoppen, en de lens voor je voorruit. De module zelf is wat groot, maar omdat je hem tegen je raam aan plakt en hij niet in je gezichtsveld zit valt het wel mee. Ook zitten er flink wat features en knoppen op waardoor hij denk ik niet veel kleiner kon.
De GPS module zit erop, waar ook meteen je plak laag zit, welke goed blijft plakken op je raam moet ik zeggen! Bij goedkopere dashcams heb ik ze wel eens tijdens het rijden op m'n schoot gehad. De Viofo A129 Duo Plus is bij mij maar 1x naar beneden gevallen (hij hing nog aan het kabeltje).
Het is wel handig om de handleiding (onderaan via een link in het Engels te vinden) even door te lezen, want de knoppen hebben soms 1, 2, of 3 functies. In de review probeer ik ze zo goed mogelijk te beschrijven, maar misschien ben ik wat vergeten.
Rear Dashcam
De achter camera is een kleinere module. Er zit niet veel poespas op, wat natuurlijk ook niet nodig is aan de achterkant. Je hebt natuurlijk de lens, een Sony Exmor IMX29. Verder zit er een connectiepoort, mini-USB, op om verbinding te maken met de dashcam aan de voorkant. Er zit een lange kabel bij welke je via het dak naar de voorkant kan brengen.
Verder zit er niet veel op. De plakstrip werkt prima. De achtercamera is dan ook nog niet gevallen (gelukkig). Je kunt de achter camera in verschillende standen klikken zodat hij goed de achterkant filmt. Hierdoor kan je hem gemakkelijk gebruiken in verschillende auto's.
Installatie
Ik ben totaal niet handig, en al helemaal niet met auto's. Het installeren van deze dashcam (netjes) is dan ook iets wat ik niet zelf kan. Dat is wel een nadeel. Ik zou het dus moeten laten installeren om goed gebruik te maken van deze dashcam. Voor deze review heb ik de kabels even los door mijn auto liggen, maar dat zal netjes weggewerkt moeten worden natuurlijk.
Er zit een aanstekerlader bij de Viofo A129 Duo Plus, welke ook meteen een USB poort heeft. Hier zou je dus nog iets anders op aan kunnen sluiten. Het mooiste is als je de kabel weet weg te werken in het dashboard en via het dak van je auto naar de dashcam kan krijgen welke je hoog tegen het raam kan plakken. Dat is mijn plek voor de Viofo A129 Duo Plus en dat bevalt me prima. Mijn bijrijder kan nu eventueel iets instellen of aanpassen op het scherm en het blokkeert mijn gezichtsveld niet.
De achtercamera heeft ook een lange kabel, welke wederom nu even door mijn auto ligt. Deze zal je ook moeten vewerken via het dak om uit te komen bij de front camera. Als het eenmaal in het dak is weggewerkt en netjes hangt allemaal heb je er geen omkijken meer aan, maar ik ben niet handig genoeg om dat zelf te installeren, helaas.
In de handielding, welke onderaan de review te vinden is, kun je zien hoe ze het zelf zouden installeren. Wat handig is of wat kan is natuurlijk voor iedereen anders.
Features/Functies
Een dashcam die alleen beelden opneemt als je aan het rijden bent kan je al krijgen voor weinig geld. De Viofo A129 Duo Plus biedt meer, veel meer opties. Zo kan je er een achtercamera op aansluiten, kan je hem aan je TV koppelen, maar ook bewegingsdetecite aanzetten, of een emergencry recording starten.
Voor de prijs die je betaalt voor deze dashcam, €144,95 bij Viofo.nl, mag je zeker meer verwachten dan alleen maar beelden opnemen. Gelukkig zijn er genoeg features en mogelijkheden met deze camera waardoor de prijs gerechtvaardigd wordt.
Loop Recording
Een feature die elke dashcam moet hebben vind ik, Loop Recording. De SD kaart die je in de Viofo A129 Duo Plus steekt neemt natuurlijk beelden op. Zodra de dashcam vol is, wil je deze niet handmatig leeg maken op je computer. De Loop Recording feature zorgt ervoor dat de oudste files worden overschreven zodra de SD kaart vol is. Dit doet hij stuk voor stuk zodat je in ieder geval altijd de meest recente beelden blijft zien op de SD kaart.
De videos die opgenomen worden kan in time frames van 1, 2, 3, 5, of 10 minuten. De beelden kun je achteraf vinden op de SD kaart op de volgende locatie: \DCIM\MOVIE (logisch).
Emergency Recording
Je wilt natuurlijk de beelden hebben van een aanrijding. De G-Sensor in de Viofo A129 Duo Plus kan detecteren wanneer er een aanrijding plaatst vind en zal dan automatisch een "emergency recording" maken. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de dashcam, maar kan je kijken of jezelf of je passengiers in orde zijn.
Je kunt ook handmatig een emergency recording maken. Door op de gevarendriehoek op de Viofo A129 Duo Plus te klikken (de ronde knop in het midden), wordt je huidige opname automatisch gelocked en bewaard. Zo zorg je ervoor dat hij niet wordt overschreven door de Loop Recording.
De emergency recordings, automatisch of handmatig, worden opgeslagen in een aparte map: \DCIM\MOVIE\RO.
Video Playback
Je hoeft niet altijd de beelden op een computer uit te lezen, of vanaf de SD kaart te importeren. Je kunt ook gebruiken maken van de Video Playback functie op de Viofo A129 Duo Plus. Mocht je ergens met pech staan, na een ongeluk, of welke reden dan ook, kan je de beelden op het scherm terug halen op de volgende manier.
Je moet niet aan het opnemen zijn, dus met de "recording" knop moet je de dashcam even in "standby mode" zetten. Als hij niet meer opneemt, kan je eenmalig op de gevarendriehoek knop klikken. Nu kom je in de playlist. In de playlist kan je via de "rec" (links) en "mic" (rechts) knoppen de gewenste opname selecteren. Als je weer op de gevarendriehoek knop drukt gaat de video afspelen. Door op de "menu" (de drie streepjes) knop te klikken ga je weer uit de playlist modus.
Bewegingsdetectie
Als de bewegingsdetectie aan staat, start de Viofo A129 Duo Plus automatisch een opname als er beweging wordt gezien in zijn Field of View. Als het dan daarna 60 seconden geen beweging meer ziet, stopt de dashcam met het opnemen. Dit is handig als je geparkeerd staat. Als je in een drukke parkeerplaats staat zal de camera veel opnemen, maar kan je mogelijk wel op beeld krijgen welke auto er achteruit tegen je auto aan reedt, of met het winkelwagentje even tegen je bumper botst. Handige feature, welke je via het menu aan kan zetten.
Het is niet aan te raden om deze functie aan te zetten als je met de auto gaat rijden. Mogelijk neemt de dashcam dan beelden niet op terwijl dat wel zou moeten.
Helaas heb ik geen voorbeelden kunnen verzamelen van deze functie. Mijn weg is redelijk rustig en de camera heeft het niet opgepakt toen de SD kaart erin zat en de functie geactiveerd was. Ik blijf het proberen en zal de review updaten als ik deze beelden wel op (eindelijk).
PC Mode
Deze modes is eigenlijk hetzelfde als de SD kaart uit de Viofo A129 Duo Plus halen. Je zou dus de dashcam uit je auto mee kunnen nemen en met de Mici USB kabel aan kunnen sluiten om je computer. Op het scherm komt dat "microSD Card Reader Mode" te staan. Op je computer wordt de dashcam gezien als "removable disk" en krijg je gewoon de DCIM folder te zien waaruit je de bestanden kan kopieren. Spreekt voor zichzelf.
Persoonlijk zou ik de dashcam lekker laten hangen en de SD kaart uit je dashcam klikken als je de beelden eraf wilt halen. Geen gedoe met het weer goed plaatsen van de dashcam de volgende keer.
PIP Mode
De PIP mode, picture in picture mode, is alleen beschikbaar als je de rear camera aangesloten hebt. Logisch natuurlijk.
Via de PIP Mode kun je vier verschillende beelden laten zien welke dan zichtbaar zijn op het schermpje van de Viofo A129 Duo Plus.
Front + Rear // Hier krijg je beide te zien, waar de achter camera links bovenin wordt weergegeven
Rear + Front // Hier krijg je wederom beide te zien, waar de front camera links bovenin wordt weergegeven
Front Only // Hier krijg je logischerwijs alleen de front camera te zien
Rear Only // Rara, wat zou dit laten zien? Alleen de achter camera
Foto's van de verschillende indelingen volgen nog!
TV Mode
Waarom je dit zou willen, geen idee... Maar de Viofo A129 Duo Plus heeft een AV Out poort. Hier zou je dus een monitor of TV aan kunnen koppelen. Helaas zit er geen 3.5mm naar 3 RCA AUX kabel bij. Persoonlijk zou ik de dashcam weer lekker laten hangen en de beelden van de SD kaart af halen en delen op je TV.
Mocht je toch van deze optie gebruik willen maken, zit hij er in ieder geval op!
Mute
Soms, wil je wel de beelden hebben maar niet het geluid. Als je een prive gesprek voert, kun je daarom de microfoon even muten. Door eenmalig op de "mic" knop te klikken wordt de microfoon even uitgeschakeld en kan je ongestoord praten. Handig en goed om te weten, sommige gesprekken hoeven niet opgenomen te worden.
Viofo Applicatie
Je kunt de Viofo A129 Duo Plus ook bedienen/bekijken met je smartphone. Door onderstaande applicatie te downloaden kun je via een WiFi netwerk connectie maken met de dashcam en een aantal dingen doen vanaf je telefoon.
Zo kun je volledige controle krijgen over de dashcam, live preview van de beelden zien, playback lijst zien en opgenomen beelden af spelen, en videos opnemen.
Je kunt de WiFi op de Viofo A129 Duo Plus aan zetten door op het knopje te drukken met 2 vierkantjes erin. Je zukt dat knopje 3 tot 5 seconden ingedrukt moeten houden om de WiFi aan te zetten. Daarna kun je via de applicatie zoeken naar de camera en de connectie maken. Handig, maar niet noodzakelijk om de dashcam te gebruiken.
Ben je een iOS gebruiker? KLIK HIER om de applicatie te downloaden.
Ben je een Android gebruiker? KLIK HIER om de applicatie te downloaden.
Videokwaliteit
Hierbij een video, waar ik mijn muziek in de auto uit heb gezet, maar af en toe mijn prachtige muziekale stem laat horen. De audio wordt in de auto dus goed opgevangen.
De beelden met de rear camera erin volgen nog! Ondervind wat problemen met editen.
De Viofo A129 Duo Plus is een prijzige dashcam. Toch vind ik het wel een prijs die past bij het product. Ja, er zijn veel goedkopere dashcams die ook opnemen wat er voor je aan de gang is, maar de Viofo A129 Duo Plus heeft net dat beetje extra. Zo zit er natuurlijk een achter camera bij, waardoor je ook achter je alles terug kan kijken. Er zit een GPS module bij, waardoor je snelheid ook netjes wordt opgenomen.
De features, toepassingen, en het schermpje bieden ook nog wat extra's waardoor dit wel een dashcam is welke je zou kunnen overwegen. Het grootste nadeel is wel zijn prijs, want dit is niet voor iedereen te betalen. Helemaal met de gedachte dat er ook goedkopere alternatieve zijn (welke vaak wel minder functionaliteit bieden). Een ander nadeel is de installatie van deze webcam. Om deze netjes te installeren, zal je een beetje handig moeten zijn om deze dashcam goed in te bouwen. Persoonlijk kan ik dat niet en heb ik het uit laten besteden. Goedkopere dashcams kunnen vaak makkelijker geinstalleerd worden.
Is deze dashcam het waard? Ja, ik vind het een goed product, waar je ook snel even wat op het scherm terug kan kijken, via WiFi naar je telefoon kan halen, of de achterkant opnemen terwijl je rijdt. Handig, maar prijzig.
Heb je opmerkingen, vragen, of zie je spelfouten? Laat met mij alsjeblieft weten via een persoonlijk bericht. Alvast bedankt!
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.