Na een jaar of 2,5 de Roccat Leadr te hebben gebruikt — mijn eerste niet-Logitech gaming-muis toentertijd — was deze aan vervanging toe vanwege het steeds vaker dubbel activeren van enkele knoppen. Voor een intensief gebruikte muis vind ik dat een prima termijn, ook al was de Leadr niet heel goedkoop met ~€130. Bij Logitech muizen gaat dit probleem vaak al eerder spelen.
Ik was op zoek naar een muis met een goed aantal extra knoppen, maar niet (per se) een blok van 12+ aan de zijkant. Mijn oog viel als eerste op de ROG Spatha, zie mijn (zwaar negatieve)
review daarvan (spoiler alert: huiveringwekkend slechte software).
Vervolgens dan toch maar weer terug naar Logitech, ondanks dat geen enkele muis in hun aanbod écht voldeed aan mijn wensen. De G502 LightSpeed kwam het dichtst in de buurt. Ik ga daar geen uitgebreide review van schrijven, maar hoewel het geen slechte muis was er een klein aantal grote software-tekortkomingen die mij hebben doen besluiten deze ook terug te sturen.
Nu, even over Razer. Na een enkele zeer slechte ervaring lang, lang geleden, plus de reputatie, plus het feit dat een aantal jaar geleden hun software gegijzeld werd achter registratie- en online-plicht dit merk "voorgoed" afgezworen. Maar helaas, alleen deze muis van Razer voldeed qua hardware nog aan mijn voorkeuren en vereisten. Dus wat onderzoek gedaan, en het blijkt gelukkig dat de software inmiddels weer zonder account en internetverbinding te gebruiken is ("guest mode"). Fijn.
Afijn, met tegenzin dan toch maar de gok gewaagd.
Als eerste: wat een verademing! De software, bedoel ik. Synapse 3 is overzichtelijk, snel, intuïtief, en zeer, zeer volledig. Binnen no time alles netjes ingesteld, inclusief meerde game-profielen. Alle toeters en bellen die bij Asus, Logitech en (in mindere mate) Roccat ontbraken of niet goed werkten, werken hier meteen vlekkeloos.
Enige kleine minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken tot nu toe is dat het automatisch van profiel switchen net als bij mijn vertrouwde Roccat Leadr een seconde of twee duurt, waar dat bij Logitech instantaan is. Vervelend voor iemand die veel alt-tab't, maar aangezien ik het gewend ben kan ik daar mee leven. Wel snap ik niet dat dit voor zoveel merken zo lastig lijkt te zijn, waar Logitech dit al zeker een decennium 100% perfect doet.
Dan de hardware. Ik zal deze review indien nodig later updaten, maar de indrukken van dag 1 zijn goed. Solide bouw, ligt lekker in de hand (ongeveer tussen middelgroot en groot in), knoppen drukken erg prettig in en de magnetisch verwisselbare zijpanelen zitten er lekker stevig op. Geen risico dat ze er bij "high intensity gaming" vanaf schieten.
Wat deze panelen betreft zal ik naar alle waarschijnlijkheid alleen de 6-knops gebruiken, en dat is ook de enige die ik tot nu toe getest heb (en waar ik de muis voor gekocht heb), dus geen oordeel over de 2- en 12-knops.
Ook bij de hardware tot nu toe één heel klein minpuntje: helaas geen gewichtjes om de zwaarte aan te passen. Zeker voor de prijs zou het Razer niet misstaan hebben deze functionaliteit toe te voegen. Voor mij zit het gewicht aardig in de buurt van wat ik fijn vind (had 5–10 gram zwaarder gemogen) maar dat zal niet voor iedereen zo zijn.
Al met al zeer tevreden eerste indruk. Ik hoop dat mijn vooroordelen aangaande betrouwbaarheid ook op de langere termijn niet bevestigd worden want verder is deze muis (inclusief software) voor mij redelijk perfect.
Korte update juni 2021
Na deze muis bijna een half jaar intensief gebruikt te hebben kan ik gelukkig stellen dat hij nog steeds net zo goed bevalt als in mijn oorspronkelijke review. Wel ben ik sindsdien ook het 12-knops paneel gaan gebruiken voor een MMO, en die bevalt ook erg goed.
Update januari 2022, na een jaar intensief gebruik
Weinig toe te voegen, behalve die ie nog steeds zeer goed bevalt. Mijn zorgen/vooroordelen over bouwkwaliteit waren dus ongegrond. Ik upgrade de score van bouwkwaliteit naar 'uitstekend'.
Tegelijk zet ik de score van drivers en ondersteuning één stapje terug naar 'goed': er is heel af en toe, zeker na een update, wel eens sprake van dat Synapse niet het juiste profiel meer automatisch pakt. Handmatig van profiel wisselen lost dit vaak op, maar ik heb ook al één- of tweemaal de software moeten herstarten. Gelukkig gebeurt het niet vaak genoeg om echt hinderlijk te zijn.