€ 384,95 bij bol Plaza

Samsung Galaxy A42 5G (4GB ram) Grijs Review

swhnld
16 december 2020, laatste update op 13 november 2021, 1.539 views Product gekocht

Samsung Galaxy A42 5G (4GB ram) Grijs

2 keer Samsung A42 5G gekocht voor mijn ouders ter vervanging van Motorola Moto G5 plus.
Voor de Moto's hadden ze een Samsung S4, en ze misten de Samsung schil op de Moto.
Toestel voldoet voor alles. Formaat is wel even wennen.

Pluspunten

• Mooi scherm
  • Prima respons

Minpunten

• Scherm ligt er op

Mijn ouders hadden een opvolger nodig van hun Moto G5 plus telefoons die ze 3,5 jaar gebruikt hadden. Het scherm van 1 toestel vertoonde regenboog verschijnselen, er waren geen updates meer voor, en ze zijn ouder dus beide dezelfde telefoon kunnen ze elkaar een beetje helpen.

Voor de Moto hadden ze een Samsung S4, en ze hebben ook een Samsung tab 10.1 2019, en eigenlijk hadden ze een beetje spijt toen de Moto gekozen te hebben ondanks dat die 50 Euro goedkoper en technisch minimaal gelijkwaardig was. Dus de nieuwe moest een Samsung worden.

Aangezien ze aan de grens wonen op de rand van een white spot, is dekking enorm belangrijk. Met dat in het achterhoofd, en dat ze toch 3 jaar er mee doen, gekozen voor een 5G model, welk op de 700 MHz verder bereik heeft dan andere frequenties bieden.

Voor hun gebruik zochten ze een toestel voor wat kaartspelletjes, nieuws lezen, WhatsApp berichtjes, af een toe een foto op de fiets in de natuur. Allemaal niet spectaculair.
Na zoeken zijn we uitgekomen op 2 keer de Samsung A42 5G, in de aanbieding voor 299 Euro bij CB.

Bij het bestellen zijn we gelijk op zoek gegaan naar hoesjes, en daar was al volop keuze in ondanks dat het toestel recent op de markt gebracht was. De ene wilde een book case, de andere een rugged case, beide bij een andere winkel besteld, en zowel de telefoons als de hoesjes de volgende dag in ontvangst kunnen nemen.

Bij het uitpakken viel als eerste op dat het scherm enorm mooi was, zeker in vergelijking met de LCD van de Moto er naast zag je een sterk verschil. Maar het vasthouden was onaangenaam, met name onderaan was het plastic van de achterkant scherp in de handen bij de hoeken. Ook lag het scherm er als het ware bovenop, wat eng is met vallen. Gelukkig waren de hoesjes er al, dus geen probleem om dat gelijk te onderscheppen en die er omheen te doen. [Edit 29-12-2020, bleek rondom heel smal plastic te zitten welke lastig te verwijderen was, maar daarna was het scherpe plastic weg]

Een volgende punt was de aanraakgevoeligheid, de Samsungs waren een stuk gevoeliger dan de Moto's die ze ervoor hadden. Gevolg was dat ze te hard erop drukten en het scherm dan niets deed. Dat hebben we via de instellingen kunnen oplossen.

Na het doorlopen van de setup stond er gelijk een update klaar met de security patch voor oktober er in, dus die gedownload en er op gezet. Maar grote verrassing, nadat dit klaar was controleerde ik nogmaals of er een update was, en kreeg de security patch van november er achteraan. Ik had in 1 keer verwacht naar de laatste versie te gaan, maar blijkbaar was dat iets om in stapjes te installeren.

En toen werkte het gewoon. Er was wat gedoe met inloggen in apps die overgezet waren, maar dat was iets wat je met elk nieuw toestel hebt. Qua performance zijn ze er blij mee. Qua mobiele dekking hebben we nog geen verschil gemerkt. Qua wifi lijkt het een streepje betere ontvangst te hebben.

Ze hebben de telefoons nu 5 dagen in gebruik, en op een vraagje na over inloggen op een app, heb ik geen andere vragen gehad, ze kunnen er volledig mee onderweg, en aangezien ik 90 kilometer bij ze vandaan woon scheelt dat een hoop support gedoe. Dus al denk ik dat ze voor dit geld een snellere Xiaomi of ander model hadden kunnen kopen, is het feit dat zij er blij mee zijn en mee overweg kunnen, het het geld wel waard.

Heb jij ook een Samsung Galaxy A42 5G (4GB ram) Grijs?

Hoi swhnld,

Dank voor de review.
Je aanname dat "een 5G model, welk op de 700 MHz verder bereik heeft dan andere frequenties bieden" is echter niet juist. 5G is honderd keer sneller dan de huidige 4G-technologie, maar het nadeel van de hogere frequentie is het beperkte bereik. Alleen als je moeder toevallig vlakbij heel veel 5G masten zit zal het bereik dus beter zijn, maar normaliter heeft 4G dus een beter bereik

pief1234
Basis regel op frequenties is hoe lager, hoe verder het signaal reikt, maar met als prijs minder bandbreedte. 700mHz reikt dus verder dan 900mHz, 1800mHz, etz.
Mocht de natuurkunde veranderd zijn, of het bij 5G anders uitpakken, dan graag een link naar een goed artikel, want dan leer ik graag bij.
Zie https://www.ad.nl/wetensc...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

en

reviews: Waarom we nog geen supersnel 5G hebben

Beide artikelen zijn duidelijk over dat er veel meer antennes nodig zijn voor 5g dan voor 4g

Bart Smolders, hoogleraar antennetechnologie aan de TU Eindhoven: Nadeel van de hogere frequentie is het beperkte bereik, waardoor er meer zendmasten en antennestations nodig zijn. „Toekomstige 5G- antennes hebben een bereik van zo’n tweehonderd meter”, zegt Smolders. „Voor een goede dekking zullen providers dus meer antennes neer moeten zetten.”
Kan het zijn dat jij denkt dat 5g met een lagere frequentie werkt dan 4g? In dat geval zou 5g idd een groter bereik hebben, maar maar de frequenties worden bij elke generatie juist steeds hoger om hogere snelheden te halen. Nadeel is het lagere bereik
5G werkt op meerdere frequenties (net als 4G overigens).

2G zat op 900Mhz als eerste frequentie voor KPN, later kwam daar 1800Mhz bij voor de nieuwkomers op de markt, die wel veel meer masten nodig hadden omdat 1800Mhz signaal veel minder ver reikte dan 900Mhz.

Fast forward, 5G zit in Nederland op de 700Mhz frequentie, het oude analoge TV signaal spectrum.
Later komt daar 3,5Ghz (3.500 Mhz) bij voor extra bandbreedte (zodra die wordt vrijgegeven).
En nog weer later ook 26Ghz (26.000Mhz) mmWave voor nog meer snelheid. Maar dit signaal is de verbinding al kwijt als er een lantaarnpaal tussen jou en de zender staat, dus dit is iets voor drukke winkelstraten of festivals, niet voor een landelijk dekkend netwerk.

Dus wil je 5G gebruiken met de hogere snelheden zijn er veel meer antennes nodig om naar die hogere banden te gaan, maar 5G is er ook met IoT in het achterhoofd, heel veel met internet verbonden apparaten die relatief weinig data versturen maar wel een stabiele verbinding nodig hebben, en dat kan dus heel goed op de 700Mhz.

Dus 5G op de 700Mhz band, de lage frequentie heeft meer bereik. 5G op de hogere frequentie heeft minder bereik.
Aha, dat is goed om te weten. Vandaar dat de huidige 5g alleen maar een marketing truc is en nauwelijks snelheidswinst oplevert. De 100x hogere snelheden komen natuurlijk pas bij die hele hoge frequenties op zijn vroegst volgend jaar of zo.
Trouwens zag ik het nut van 5g niet in voor mijn moeder. Ik heb gisteren een A41 gekocht voor haar, want 4g toestel is lichter, veel goedkoper en gebruikt ook nog minder stroom dan een vergelijkbaar 5g toestel
Bedoel je in je tekst en vergelijk misschien de Motorola Moto G5 plus ipv de genoemde Motorola Moto G 5G Plus? Deze laatste is er pas sinds 2020. Die kunnen je ouders dus geen 3,5 jaar gebruikt hebben.

Verder bedankt voor je review.

[Reactie gewijzigd door dennis74 op 23 juli 2024 21:47]

Dank, goed gezien, heb het gelijk verbeterd!
Jij bedankt. Blijft altijd weer een feestje bij veel merken met hun toestel typeaanduidingen en naamgeving. :)