Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 4
13 reviews

TP-Link AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60 (3-pack)

Prijs
€ 299,-
Specificaties WiFi-ax • 2-poorts switch (max 1Gbps) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
Bekijk alle reviews

TP-Link AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60 (3-pack) Review

+2
merodachTestpanel 13 december 2020, 1.562 views Testpanel

TP-Link AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60 (3-pack)

De TP-Link Deco X60 is een mooie WiFi Mesh set, volledig in de featureset en hij geeft goede stabiele draadloze dekking in het gehele huis. Ik mis de aparte WiFi-backhaul en een goede beheerportal in de browser, maar alles bij elkaar optellend krijg je wel waar voor je geld.

Pluspunten

  • Goede app om mee te beheren
  • Netwerkbeveiliging via HomeCare
  • Goede dekking in je hele huis
  • Eenvoudige en snelle initiële setup
  • Volledige featureset
  • QoS

Minpunten

  • Geen aparte WiFi-backhaul
  • Niet (goed) te beheren via de browser
  • Verplichting tot aanmaken TP-Link account

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 4
Beheerbaarheid Score: 3
Ondersteuning Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 5
Prestaties Score: 3
WLAN-bereik Score: 5

Inleiding

Sinds maart dit jaar werken we met zijn allen thuis. Eén van de dingen waar ik sindsdien tegen aanloop is het geringe bereik van mijn huidige Access Point. Dat is er één die met een (lange) kabel aan mijn router vastzit en zich ergens middenin de begane grond bevindt. Daar is het bereik goed, maar op de 1e verdieping is het bereik slecht en op de 2e verdieping is er bijna niets meer van over. Dus ik ging op zoek naar een WiFi Mesh systeem. Met zo’n systeem kan je op elke verdieping een AP plaatsen en heb je overal goed bereik. Toen kwam ik ineens langs deze actie op Tweakers.net. “Nooit geschoten is altijd mis,” dacht ik, dus ik deed mee. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik won. Deze review is dus het resultaat van mijn deelname aan het Tweakers Testpanel van de TP-Link Deco X60.

5 december (jazeker, het heerlijk avondje!) was het zover. De postbode kwam langs en bracht een extra (😉) pakketje.

Eerste indruk

Zoals op de foto’s te zien is, ziet de set er netjes uit. Hij komt in een nette doos, strak verpakt en toch eenvoudig uit te pakken. Smaken verschillen maar ik was direct zeer over te spreken over het uiterlijk van deze set. Je kunt ze met een gerust hart ook op zichtbare locaties neerzetten. De LED’s zitten aan de onderkant en geven een subtiele ‘gloed’ in kleuren die duidelijk zijn en weinig uitleg behoeven (ze worden trouwens wel uitgelegd in de quick install guide).
https://tweakers.net/i/_tLYh1DvFBmwUdOCO92ZMrM0UI8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsq1v2GjFT6DujUb9W0RkbOpmaAJxymBW8UQMcNtofnEVu3?f=620xautohttps://tweakers.net/i/CTk-ptcpoTyyqQSOm6NmQhZsgYk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsq1EKZjtfm3R3koRontVJJvRai3F1mqC8hIPhKvxJP6KJj?f=620xautohttps://tweakers.net/i/NpGx6nQd_4aRW6_jxvoy2B2YUMM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsq3MyGPi0jH2NOzlvPrgVK9HYWQlArhrC5mjV7IVhfORAf?f=620xautohttps://tweakers.net/i/kLbq1sZ-BkXU6XAJ2uLoo_oIArY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsqw7PcbFdvUg2PBY1uQgdfjzy2qQ0ySNajK33sXgkkVPAA?f=620xauto

Verder qua inhoud van de doos, gewoon volledig: 3 satelieten, 3 voedingen, 1 RJ45-kabel (hadden er ook 3 mogen zijn, maar dat viel in elk geval niet binnen mijn verwachting), en een quick installation guide (geen manual, maar verdere instructies krijg je via de TP-Link Deco app, en deze heeft ook een uitgebreide support functie). Elke sateliet heeft aan de achterkant twee ethernetpoorten en een aansluiting voor de voeding.
https://tweakers.net/i/wp7w-jEOGGm4r62RuBoanktTdj8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsq36pdJy6lu5C8deUbfFp4eVIV4BfboIXqUw2wUbnvJ7h5?f=620xautohttps://tweakers.net/i/c_huCHN5fOwtpKGc5t3W9D8Tr_w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/244250/1KObsq22s3v78EWmVkeoZuss7FZbEgNIZbPvNAmJ8Py1KFuxVs?f=620xauto

Initiële installatie

Je wordt door de initiële installatie geleid door de TP-Link Deco app (iOS / Android). QR-code voor deze app staat op de doos (zie foto) en in de quick installation guide. Ik heb Android, dus die App is in deze review getest. Wat ik wel jammer vind is dat het nodig om je te registreren bij TP-link voordat je verder kunt, je kunt dus geen lokale accounts gebruiken.

Daarna kun je in de App het model Deco selecteren dat je hebt en verdere instructies volgen. Opvallend is dat gevraagd wordt om ook je modem uit te schakelen. Ik ben eigenwijs en probeer het zonder. Vervolgens word je geïnstrueerd om de eerste Deco aan te sluiten en hierbij zowel je modem als de Deco aan te zetten (ik zet hier dus alleen de Deco aan).

Bij het aansluiten viel trouwens op dat de trafostekker vrij groot en dik is. Helaas net iets te dik voor de ‘smalle’ platte-stekker aansluitingen in een verdeeldoos. Bij gewone ronde aansluitingen is dit uiteraard geen probleem.

Vervolgens wachten tot hij opgestart is. Als hij blauw knippert kan je verder. Nou ja, ik kon niet ‘gewoon’ verder maar moest eerst verbinding maken met het specifieke Deco-netwerk voordat hij gevonden werd (dit werd overigens niet aangegeven in de app). Misschien dat daarom wordt aangegeven je modem eerst uit te zetten (zodat je telefoon geen wifi-verbinding heeft en met dat netwerk kan verbinden). Dit had overigens voor mij geen verschil gemaakt: ik maakte al gebruik van een losse draadloze router.

Goed, daarna ging de wizard verder en was verdere installatie een fluitje van een cent: in het volgende scherm maak je het wifi-netwerk aan (SSID en wachtwoord ingeven), en de telefoon wordt daarna automatisch verbonden met dit vers aangemaakte netwerk. Initiële setup was hiermee klaar.

Hierna de 2e Deco aangesloten zonder ethernetkabel: binnen twee minuten was deze ook klaar, hier hoefde ik dus alleen de stroom voor aan te sluiten. De 3e Deco heb ik daarna op zolder aangesloten met netwerkkabel. Deze was even snel klaar voor gebruik. Voila: mijn huis was voorzien van een WiFi Mesh netwerk.

Hierna direct maar even in de App gekeken of er firmware updates waren: nee, dat was niet het geval. De set was dus up to date aangeleverd (versie: 1.0.3 Build 20200630 Rel. 72727).

Wat opmerkelijk is: standaard maakt hij voor de LAN-kant een /22-subnet aan, terwijl er 150 devices tegelijk supported zijn om te verbinden met de Deco’s. Misschien verwacht TP-link dat er daarnaast nog veel ethernet-devices in huis zijn? Maar dan nog lijkt me een /24-subnet toch voldoende, daarmee heb je naast je 150 Wi/fi-devices nog meer dan 100 ip-adressen over.

Beheerbaarheid

De initiële installatie gaat dus via de TP-Link Deco App. Deze kun je ook gebruiken om verdere configuratie te doen en de status van je netwerk te bekijken. Hierover hieronder meer.

Maar ik vind het fijner om vanaf een laptop te doen, dus ik pakte een browser erbij en ging kijken hoe dat verliep. En dat viel tegen. Initiëel was de hoofdpagina om via de browser in te loggen crappy: traag, vaak moeten refreshen, niet kunnen inloggen. Gebruikte browser: Chrome. Ik kreeg het in deze browser gewoon niet voor elkaar. Dus ik probeerde het via een andere browser: Firefox. Daar werkte de beheerpagina wel naar behoren.

De admin pagina ziet er verder overzichtelijk maar eenvoudig uit. Je kunt in Network map zien hoe je Deco’s aan internet hangen, welke Deco de ‘Main Deco’ is, welke netwerken je hebt aangemaakt, welke ip-adressen je Deco’s hebben (je kunt doorklikken op Deco’s), welke clients eraan hangen, of ze via 2.4G of 5G verbonden zijn, etc.
https://tweakers.net/i/p8UysCDM_LDkL1MAPTBLQSIX2zU=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsqaxkVCSO3oiFATHJniIJefQOJ18JEVuxCThFzAv4VB5rA?f=620xautohttps://tweakers.net/i/2jMy59bIds9vlDwYKHtKmHVKkE8=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq2zwRWuyxLOPzyqRxYBdsttJbGsH6DpNCRIjsfLt8B7lF?f=620xauto
Maar je hebt erg weinig configuratie-opties, veel minder dan in de Deco app. Lang verhaal kort: hier lijkt nog erg weinig aandacht te zijn besteed door TP-Link. Dus ik heb hierop even gezocht op de site van TP-Link en jawel:

After configuration on the Deco app successfully (sic!), you can check the internet status or manage your Deco via a web browser. Currently, only some models support web-based management, but don’t worry, other models will support this feature via firmware updates in the future.
We recommend using the Deco app to configure or manage your Deco for convenience.


Dat verklaart dus. Hopelijk komt TP-Link snel met deze Firmware update, want ik mis het eerlijk gezegd wel. Ik configureer liever deze zaken via de laptop/pc dan via mijn telefoon.

Via de App alle zaken configureren gaat overigens wel goed. Ik vind de app erg gebruiksvriendelijk: alle instellingen zijn eenvoudig te vinden, lang zoeken hoefde ik nooit. Wat ik wel minder fijn vind: de deelname aan het kwaliteitsprogramma voor de verbetering van de gebruikservaring is een opt-out. Moet je dus zelf opzoeken en uitschakelen.

Nu de mogelijkheden via de app zelf:

Deze heeft drie tabs: Overzicht, HomeCare en Meer.

Onder Overzicht vind je de lijst van verbonden apparaten met de momenteel gebruikte up/down snelheid.
https://tweakers.net/i/axrwFIztiXLAZKNrSJyPt97-v94=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsqAW91eVdYGMeeTZzAPsD9odf54gImbttHBB3MTlzVnVe5?f=620xauto
Onder HomeCare vind je AntiVirus, Ouderlijk Toezicht en Qos. Deze werk ik verder hieronder wat meer uit.

Onder Meer kan je de Wifi instellen, Internetsnelheid testen (onder de kap wordt hiervoor Speedtest.net gebruikt), de Blacklist configureren (hiermee kan je devices van je Wifi blokkeren, dit gaat wel op MAC-address dus is eenvoudig te omzeilen), Firmware upgrades uitvoeren, en de Routerinstellingen beheren (WAN/LAN, DHCP, Fort forwarding, hier kun je ook switchen tussen Router en AP mode). Verder vind je hier ook de WPS, de rapportages, en kan je beheerders toevoegen.
https://tweakers.net/i/guSqevjB2WBA_DMjfH16Xr7T4jc=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq3lLJpzOFdSKgsF9vTQ6nXGnSvzn1PB7YSR8Hv49POdmT?f=620xauto

Hij heeft dus een rapportagemogelijkheid. Hierin vind je het aantal per dag verbonden devices, en een beveiligingsoverzicht (de 8 aanvallen zijn mijn tests van de HomeCare features).
https://tweakers.net/i/CvFAjTkBKsofkC-98uGNQG56JYE=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsqYc74PbGZV3YSLTQpihPADTJt9cU1VVE62VRDAyboxfFj?f=620xauto

Featureset

De eerste die ik aangezet heb is 802.11r. Standaard staat deze uit. Dit protocol zorgt voor betere en vooral snellere hand-off van mobiele devices tussen AP’s waardoor bv. VOIP beter blijft werken. Niet alle devices ondersteunen dit (vooral oudere devices niet), ik verwacht dat TP-Link daarom deze feature standaard heeft uitstaan. Inderdaad merkte ik dat WiFi op een ouder device niet goed werkte en na het uitschakelen van deze feature wel weer werkte.

Verder gebruikt hij standaard bij het eerst aangemaakte netwerk ook geen WPA3 terwijl hij het wel kan. Na de initiele installatie heb ik dit aangezet. WPA3 is een nieuw protocol wat zeker nog niet door alle draadloze devices wordt ondersteund. Hierom krijg je ook de melding: “Indien het draadloze apparaat WPA3 niet ondersteund (sic!), wordt het verkeer tussen dit apparaat en het netwerk versleuteld via WPA/WPA2. Het is mogelijk dat dit niet compatibel is, waardoor er geen verbinding met het netwerk kan worden gemaakt”. Toen ik het aanzette, verloor mijn telefoon de verbinding. Maar ik selecteerde een keer opnieuw het netwerk en gaf opnieuw het wachtwoord in, en het werkte weer. Ik zag bij het ingeven van het wachtwoord nu inderdaad WPA2/WPA3 staan. Wel merkte ik ook hier dat een ouder device helemaal niet meer kon verbinden met deze instelling. Na het uitschakelen van WPA3, kon dit device weer wel verbinden. Dus ook hier geldt: kijk goed wat je devices kunnen en test de instelling. Je kunt overigens hierbij als je wilt ook 2 SSID’s maken en bij één WPA3 inschakelen en bij een andere uit.

Een feature die misschien heel simpel lijkt maar echt enorm fijn is: LED control. Dit betekent dat je de LED van de Deco’s zo kunt instellen dat hij ‘s nachts uit is. Ik wordt gek van lampjes ‘s nachts, want als ik slaap moet het donker zijn. Misschien een simpele feature maar voor mij: grote plus! Aangezet dus voor de tijden dat hier in huis geslapen wordt...

Concluderend vind ik de featureset bij deze set echt wel uitgebreid. Je moet wel de features zelf aanzetten en configureren om er gebruik van te maken. Denk hierbij wel goed na of je devices dit ondersteunen, want sommige features zorgen ervoor dat oudere devices geen verbinding kunnen maken. Houd er verder ook rekening mee dat je veel van de features (met name HomeCare) verliest als je wisselt van Router Mode naar Access Point Mode.

HomeCare

Zoals beloofd bespreek ik de HomeCare features apart. Hieronder vallen 3 features: AntiVirus, Ouderlijk Toezicht en Qos (Quality of Service).

Via Antivirus kan je op netwerkniveau AV-scannen. Daarmee worden dus virussen tegengehouden vóórdat ze op je laptop/telefoon/tablet aankomen.

Deze feature heeft 3 instellingen:
  • Kwaadaardige Inhoudsfilter: deze blokkeert ‘foute websites’.
  • Het-Voorkomen-Van-Indringers-Systeem (ik vermoed een vertaling van IPS: Intrusion Prevention System): beschermt tegen externe aanvallen en elimineert kwetsbaarheden.
  • Geïnfecteerde apparaten in Quarantaine: voorkomt dat geïnfecteerde apparaten gevoelige informatie en bedreigingen omtrent beveiligingen kunnen sturen naar clients buiten je netwerk.
https://tweakers.net/i/yKagrnknKQlju6YnkOLqTCBiR5k=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq12OFy0KVE0HopRa2A22tK7B5VrS8jX2CEG9MRs0C6Ym8?f=620xauto

Standaard staan deze 3 uit: ik heb ze ingeschakeld en ben gaan testen.

Opvallend: onderin het scherm staat tot hoever de security database up to date is: hier staat 1 januari 2018. Ik dacht: laat ik hem dan maar updaten. Maar de datum verandert niet. Ik hoop dat dit niet klopt, anders is de beveiling sterk verouderd en voegt het weinig toe.

Okay, nu de test. Hiervoor gebruik ik wicar.org. Daarmee kun je een website bezoeken om de beveiliging van je apparaat/netwerk te testen. Alle tests van wicar.org gaan goed, dat wil zeggen, de sites worden geblokkeerd en ik krijg een pagina van TP-link:
https://tweakers.net/i/nCCDglAKBgSh-Y1Rc1ii8PTTkNM=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq2XvN2X2VYTKZt48ONt7tdYYUdok5EzRiRjtUEp6PSZWt?f=620xauto
En ik zie de aanvallen ook terug in mijn maandelijkse rapportage én in de geschiedenis van mijn antivirus.https://tweakers.net/i/qZbRwrlt9oanH-9PhFl1B-oxu1A=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq2gIYVjG45Ict4IbAMfeEVVP5C1xrhBk3g10jkTJeHFmh?f=620xauto

Nu het Ouderlijk Toezicht: hiermee kan je profielen voor gezinsleden maken en categorieën, apps en websites blokkeren. Dat laatste gaat op trefwoord. Tik een eerste letter in en je krijgt al een lijst met suggesties (voorbeeld van een trefwoord is Netflix). Handig om mee te voorkomen dat je niets vermoedende kinderen op minder-voor-kinderen-geschikte sites terechtkomen.

Je kunt ook aangeven hoe lang iemand met dat profiel online mag zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook door de weeks andere tijden hiervoor meegeven als in het weekend. Vervolgens kun je apparaten toevoegen. Ideaal om de telefoon/laptop/tablet van je kinderen hierin te zetten om ervoor te zorgen dat ze ‘s avonds echt slapen in plaats van lekker liggen te browsen. Mijn kinderen zijn hier nog te jong voor, maar ik kan me best voorstellen dat gezinnen met oudere kinderen hier behoefte aan hebben. Misschien dat ik hier later ook wel gebruik van zal (moeten) gaan maken.
Tenslotte krijg je inzicht in de pagina’s die onder dat profiel bezocht worden. Hierin zie je alle bezochte websites terug. Wel op hoofdniveau, dus je kunt niet heel specifiek zien welke URL’s bezocht zijn. Lijkt mij ook niet nodig en zelfs teveel detail voor in een dergelijk overzicht.

Ik ben gaan testen door een profiel aan te maken en daarin alleen Amazon te blokkeren. Mijn laptop in dit profel gestopt (in de Overzicht-tab kun je dit terugzien in grijze letters onder je device-naam) en BINGO: amazon.com gaf een TP-link ouderlijk toezicht pagina.
https://tweakers.net/i/ZYvmMiNX_JUgkiyWxNBbZezFfoU=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq2R1OhUQIFW2W82QLKAFSLSNurOMnaywtKbp7sOHVkWHd?f=620xauto
Verder had ik mijzelf een half uurtje internettijd gegeven op mijn laptop. En inderdaad, na een half uurtje ging mijn internet stuk. Niet alleen browsen, maar bijvoorbeeld ook pingen naar het internet werkt niet meer.

Tenslotte de Qos: hiermee kan je bepaalde activiteiten of apparaten voorrang geven in je netwerk. Deze heb ik ingesteld op streaming (dat wordt binnen ons gezin het meeste gedaan).
https://tweakers.net/i/Ucc3sjxzPCj3Ba10ZmP5QY5zlZA=/620x/filters:strip_exif()/m/244250/1KObsq1KrnQxtgW9pEhCflPufjQ7boZoEBtNiT6wWEuYc7KtDR?f=620xauto

Prestaties

Misschien een open deur maar: let goed op waar je de Deco’s plaatst. Optimaal bereik in heel je huis hoeft niet altijd te betekenen dat het signaal het sterkst is waar je het meest met je devices zit. Soms kan je device bijvoorbeeld aan een andere AP verbonden zijn dan je verwacht (dit kunnen je controleren in de Deco App). Zo kwam ik tijdens testen erachter dat de laptop waarop ik testte met een Deco op de verdieping erboven verbonden was en dus signaal verloor door een betonvloer heen. De satelieten dan een metertje verplaatsen kan dit soort situaties verhelpen. Prestaties waren bij de betreffende test nog steeds niet heel slecht trouwens: 130Mbit/s upload/download door een verdieping heen (dikke betonvloeren hier één van de hoofdredenen dat ik op zoek was naar een WiFi-mesh systeem), dat was toch nog sneller dat mijn internetsnelheid (100Mbit/s upload/download). Maar ik was hierdoor initieel enigszins teleurgesteld. Enfin, hierna heb ik getest tussen verschillende draadloos verbonden laptops, tussen laptops en telefoons, en tussen laptops en mijn NAS (die met twee ethernetkabels (Cat5e, 1Gbit link) verbonden is). Als tool gebruikte ik meestal iperf3. Maar de test van de laptops naar de NAS was met upload en download van een bestand en een stopwatch. De hoogste snelheid die ik bij al deze tests gehaald heb is 320Mbit/s en dat was de test met kopiëren heen en weer naar mijn NAS. Bij de iperf-tests tussen de draadloze devcies kwam de snelheid niet boven de 200Mbit/s. Eigenlijk dus iets minder goed dan ik had verwacht. Maar dit kan natuurlijk komen door de verschillende devices. Overigens heb we hier in huis (nog) geen devices die WiFi6 kunnen. Het is te verwachten dat de Deco’s in combinatie met deze devices beter presteren.

Draadloos bereik

Zoals hierboven al beschreven, is het bereik van de losse Deco’s al best goed. Gecombineerd, geven ze in mijn huis (3 verdiepingen, 127 m2 woonoppervlak, op elke verdieping 1 Deco) overal goed bereik. Ik heb met mijn telefoon rondgelopen en met WiFi Analyzer het signaal in het hele huis gemeten. Het signaal komt niet onder de -70 dB op 5 GHz en niet onder de -60dB op 2.4 GHz. En dit was op het verste punt van alle 3 de satelieten: in de hal bij de voordeur (met verlaagd plafond). De linksnelheid op mijn telefoon was trouwens toen nog 433Mbps. Wat mij betreft dus 5 sterren voor draadloos bereik.

Betrouwbaarheid en stabiliteit

Toen ik de Deco’s in Access Point mode plaatste, had ik ineens geen verbinding meer. De LED’s gingen op rood (wat aanduidt dat er een probleem is) en ik kon nergens meer bij. Sterker nog: mijn internetverbinding begon ook over de kabel te klapperen. Na wat troubleshooten kwam ik er achter dat er in Access Point mode maar één Deco via de kabel aan de modem kon hangen. Daarna ging alles weer op groen en had ik weer een stabiele verbinding. Overigens moet ethernet backhaul óók via de router en in AP-mode wel mogelijk zijn volgens de site van TP-Link. Daar staat trouwens wel dat dit soort problemen kunnen spelen met D-Link switches. Dus dit kan ook nog aan mijn modem liggen al is dit geen D-Link maar een Zyxel VMG8825-T50. Maar jammer is dit wel, zeker als je meeneemt dat deze Deco’s niet een aparte WiFi-backhaul hebben. Vanwege deze ervaring gaat mijn beoordeling van betrouwbaarheid en stabiliteit dus van 5 naar 4 sterren.

Want behalve dit euvel, heb ik verder geen problemen met de Deco’s ervaren. Sterker nog, ze draaien stabiel en ik heb tijdens het lopen door huis van boven naar beneden en wisselend tussen de Deco’s en dergelijke altijd stabiel internet op zowel laptop als telefoon gehouden. Ik heb hem nu een ruime week in gebruik, dus het moet zich over de langere termijn nog bewijzen, maar in die tijd heb ik redelijk intensief zitten testen en met settings zitten spelen. Daarbij bleven ze stabiel, dus ik heb er best vertrouwen in dat het op de langere termijn ook goed gaat. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan laat ik dat zeker even hier weten.

Ondersteuning

Er zit een vrij uitgebreide support-functie in de Deco-app. Hierin staan erg veel vragen, netjes gesorteerd, maar er zit ook een zoekfunctie op. Wel is deze niet in het Nederlands maar in het Engels. Maar mocht je er met de support in de app niet uitgekomen, dan kan je ook contact opnemen met TP-link support. Deze heb ik (gelukkig) zelf niet nodig gehad, dus ik kan moeilijk beoordelen hoe goed deze support is. Vanwege de uitgebreide supportfunctie in de app geef ik 4 sterren. Hadden er 5 kunnen zijn als het ook in het Nederlands was.

Prijs

Ik heb de set zelf niet hoeven aanschaffen, omdat ik hem toegestuurd kreeg vanwege deelname het Tweakers Testpanel. In de Tweakers.net Pricewatch staat hij momenteel voor €399. Er zijn goedkopere mesh-systemen, maar zeker ook duurdere. Nu krijg je voor deze prijs een WiFi Mesh systeem voor die moderne standaarden ondersteunt (WiFi6, WPA3) en ook extra features heeft die je niet snel in goedkopere Mesh systemen zult vinden (Antivirus, Parental Control, QoS). Er zijn vast Mesh-systemen die sneller zijn, maar je telt er dan al snel het dubbele voor neer. Ik denk dus dat de TP-Link Deco best wel hoog scoort op de bang-for-buck schaal. Wel had ik voor deze prijs een aparte WiFi-backhaul verwacht. Daarom geen 5 maar 4 sterren hier.

Conclusie

De TP-Link Deco X60 is een mooie WiFi Mesh set, volledig in de featureset en hij geeft goede stabiele draadloze dekking in het gehele huis. Configuratie via de App is eenvoudig, maar ik mis een goede beheerportal die je via de browser kunt benaderen, maar mogelijk wordt dit verbeterd met een toekomstige firmwareversie. Verder is het jammer dat er geen aparte WiFi-backhaul is, zeker in combinatie met de problemen die ik had toen ik de set in AP-mode testte. Maar zeker als je hem in Router-mode gebruikt (of niet tegen dezelfde problemen aanloopt in jouw netwerk-setup) krijg je met deze set echt wel waar voor je geld.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een TP-Link AX3000 Whole Home Mesh Wi-Fi System Deco X60 (3-pack)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (24)

Wijzig sortering
aardige review.

heb je het systeem nog in gebruik? Zo ja, zou je dan eens kunnen testen of in AP mode de DHCP server nog steeds niet uitschakelt als er ook nog een andere actief is in het netwerk? ook is er geen optie in de software aanwezig om dit uit te zetten.
Dit is namelijk een hardnekkige (feature/bug?) in de huidige M5 en meen ook M9 firmware.
Reageer
Ja, ik heb het systeem nog in gebruik. Je hebt inderdaad geen optie op de DHCP Server uit te schakelen in AP mode.

Zojuist getest: hij draait (voor zover ik kan zien) op dat moment geen DHCP server. Ik krijg het ip-adres in elk geval nog van mijn al bestaande DHCP server en met nmap i.c.m. tcpdump zie ik geen dhcpoffers langskomen van de Deco.

Dus voor zover ik kan zien speelt deze bug niet bij de X60.
Reageer
Goede review, ik ben de mijne ook aan het testen. Hier krijg ik ook geen problemen met DHCP als hij in AP modus draait, maar dat probleem heb ik met mijn eigen P7 set ook niet ervaren. Ik zal ook nog eens testen met 2 bekabeld aangesloten satellieten, of ik dan ook een rode led krijg.
Wel zag ik na ingebruikname dat er een nieuwe firmware versie is, mijn systeem draait op 1.035 Build20201013 Rel. 64247
Reageer
Ok, ik ben benieuwd hoe het jou vergaat.
Net nog gekeken in de Deco App; bij mij zegt 'ie nog steeds dat hij up to date is met 1.0.3 Build 20200630 Rel. 72727. Misschien maar eens kijken of ik handmatig kan updaten dan.

Edit: bleek dat hij voor updaten uitgaand verkeer over poort 50443 nodig heeft. Dit opengezet voor de Deco's en daarna zag hij inderdaad ook deze update. Dus zojuist geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door merodach op 15 december 2020 11:34]

Reageer
Bijna klaar! Heb nu de DecoX60 en de oude P7 samengevoegd, 2 X60 en 1 P7 bekabeld aangesloten en 1 X60 en 1 P7 draadloos gekoppeld. Dat werkt hier goed. Ik krijg echter niet zo'n mooie melding als parental controls een site blokkeert.
Reageer
Ah nice! Daarmee moet je wel dekking voor een flinke oppervlakte kunnen realiseren!
Die melding werkt trouwens dmv een redirect naar poort 3000 op de Deco. Blijkbaar heeft 'ie daarop een webservertje draaien. Misschien wordt dat ergens geblokkeerd? Heb je een ublocker, privacy badger, oid aan staan die daarin een rol zou kunnen spelen?
Reageer
Ook 127m2, echter is vloer verwarming killing voor het wifi signaal. Had het geprobeerd met zowel laptop als telefoon, op de telefoon is het de standaard Chrome browser. Laptop heeft wel AdBlock draaien.
Reageer
Ja, dat vloerverwarming dramatisch is voor het wifi-signaal kan ik me voorstellen...

M.b.t. die parental controls pagina: je had dat dus op alle devices niet? Ik heb daarvoor zelf niets bijzonders hoeven instellen. Jij kreeg ipv die melding dan een timeout o.i.d.?
Reageer
Klopt, ik kreeg op zowel mijn laptop als mobiel een standaard timeout melding, die van mijn mobiel heb ik toegevoegd in mijn review. De set staat nu in AP modus, dus kan het ook niet snel even testen. Op een oude telefoon (Samsung A3) met chrome browser was dat ook zo
Reageer
De bug doet zich voor als de internetverbinding plots wegvalt. aparaten die al een adres hebben blijven deze houden. maar als je een nieuw apparaat op een deco aansluit en dat kan dus ook op een switch zijn die achter de deco hangt krijgt hij het IP van de deco.
zie ook dit langdradig draadje ;)
https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/155575

Zelf zag ik het omdat mijn router alleen uitdeelt in 0.100 tot 0.199 range. maar ik toch adressen heb in het netwerk van telefoons van visite op 0.200 en hoger.
Reageer
Hmmm... die problemen komen inderdaad vrij bekend voor. Toch net nog even de logs weer teruggelezen: ik was ook op apparaten met statisch ip (zoals bijvoorbeeld mijn NAS) de internetverbinding kwijt. Maar goed, ik had de modem ook een keer herstart tijdens het troubleshooten. Als ik weer eens een paar uurtjes aaneengesloten tijd heb, ga ik toch maar weer eens kijken wat er gebeurt als ik een kabel in de tweede en/of derde Deco stop. Ga ik sowieso eens een keer wireshark capture maken. I'll keep you posted.

Bedankt in elk geval voor de link naar het langdradig draadje ;) !
Reageer
Update: zojuist nog eens gereproduceerd en tegelijk een capture gedaan op een poortje in promiscuous mode (dus dan krijg je alle pakketjes over je netwerk). LED ging weer op rood. Ik zag geen DHCP Offers langs komen van Deco's, alleen vanaf 'de juiste' DHCP servers. Dus die bug lijkt niet meer te spelen. Wel zie ik dat netwerkconnectiviteit even 'weg' is naar de router en wat TCP retransmits. En even later wat IGMPv3-pakketjes waarna het allemaal weer werkt (dat is zodra ik de kabel weer uit de 2e Deco trok).

Ik verwacht dus dat mijn modem/router de boosdoener is waardoor het stuk gaat. Zeker i.c.m. het feit dat skoozie hierboven dus geen problemen had met ethernet-backhaul in AP mode.

[Reactie gewijzigd door merodach op 17 december 2020 13:39]

Reageer
Ik heb zelf hetzelfde setje hier al enkele maanden draaien.
Bij mij zitten ze alle drie als AP (bekabeld) achter een router.
Eigenlijk nog nooit geen problemen met DHCP gehad.
Ook als het internet er een keer uitlag was het de router resetten en draaien maar.
De deco`s bleven dan hun oorspronkelijke ip adressen behouden.
Nieuwe apparaten krijgen geen nieuw ip adres van de deco DHCP maar van de oorspronkelijke router.

De deco software is ondertussen een stuk beter geworden.
De eerste versie bij aanschaf waren eigenlijk meer beta firmware als een eindprodukt.
Reageer
Erg interassant dit allemaal terug te lezen. en haal er al veel info uit.
Maar wat ik wel verwarrend vind, is dat mij geadviseerd word geen router er tussen te plaatsen?

En ik hier weer reactie lees "aangesloten op router"

Ik wil dit setje ook aanschaffen,
en wil het dan alsvolgt aansluitten:

Provider modem > Node 1 (bekabeld) - in de meterkast. > op deze node komt een switch voor apparatuur en mijj domotica.

1ste verdieping (draadloos) node 2 > voor goede wifi op de tussen verdieping

2de verdieping (draadloos) node 3 > op deze node komt een switch voor apparatuur Zoontje

Ook zie ik opmerkingen over nodes in AP mode of in Router mode. hoe stel je dat in? en wat zou voor mij de juiste instelling zijn dan

[Reactie gewijzigd door Thijno op 12 januari 2022 12:08]

Reageer
Hoi Thijno,

De reden dat dit geadviseerd wordt, is dat dan je een dubbele NAT krijgt (zowel de router van je internet-provider als de router op je Deco doen dan een NAT-slag). Je kunt ook de Deco in AP-mode gebruiken om dit te voorkomen, hiermee verlies je wel functionaliteit (zie review). Een dubbele NAT kan voor problemen zorgen in sommige VPN-setups, of als je port forwarding nodig hebt.

Inmiddels heb ik hem in een andere set-up, en nu inderdaad zonder modem/router ertussen (glaslijn>converter>managed switch>Deco (in router mode)).

Het verschilt per internet-provider hoe dit moet, en als je vervolgens hun support nodig hebt, sta je er meestal wel alleen voor...

Zelf heb ik internet van T-Mobile en daarmee kan het als je deze instructies volgt.

Verder: let op met de draadloos aangesloten node 3 op de 2e verdieping. Deze verbindt namelijk met node 1 en daar zit een hele verdieping tussen. Ik ken je huis natuurlijk niet (afstanden en materialen), maar als de verbinding tussen node 1 en 3 niet goed genoeg is, verlies je snelheid en/of stabiliteit op je 2de verdieping.
Reageer
Top thx.

Ik ga het testen, alles besteld.
Maar hij verbind met node 1? niet met 2? en kan je dat instellen?
Reageer
In AP-mode kan je de hoofd-deco instellen. Dat is dan de node waarmee alle andere nodes standaard verbinden.

In router-mode is het altijd de router (en dus degene die aangesloten is op je internetlijn of modem van je internetprovider).
Reageer
Dank je wel voor deze uitleg.

En welke instelling kan jij mij adviseren? en hoe stel ik dat in? of doet deze dat na aanleiding van manier aansluiten?

Want bij mij wordt het nu:
Beganegrond Provider modem (in meterkast) > Hoofdsatelliet X60 > Switch voor domitica en apparaten
1ste verdieping > Satelliet 2 (alleen wifi is hier voldoende)
2de verdieping > Sateliet 3 > switch voor apparaten
Reageer
Standaard is de Deco die je op het internet aansluit de Hoofd-Deco. Deze kun je als volgt wisselen:
1. Tap in de Deco App in het hoofdscherm op het Internet-icoontje
2. Tap op de drie puntjes rechtsbovenin
3. Hoofd-Deco instellen
4. Selecteer de gewenste Deco.

Overigens heb ik net even zelf gecheckt: ook in Router-mode is de optie beschikbaar om de Hoofd-deco aanpassen. Dus het ziet ernaar uit dat je niet in AP-mode hoeft te draaien om dit aan te passen.

Verder is het bereik van de Decos sterk afhankelijk van de bouw van je huis, de onderlinge afstand tussen je nodes, eventuele (metalen) objecten die in de weg kunnen staan, etc. etc. Dus kijk eerst eens wat je bereik&snelheid doet in de default config (hoofd deco degene die aan het internet hangt). Mocht dat niet goed zijn, dan pas zou ik wisselen, bijvoorbeeld naar de Deco op de eerste verdieping. Omdat de X60 geen dedicated WiFi-backhaul heeft, lever je op die node dubbel snelheid in (internetverkeer en verkeer naar node 1 moet deze namelijk 2x doorpassen 1<->2<->3). Dus zou ik pas als 2e optie proberen.
Reageer
Vrijdag avond alles binnen gehad, en tot op heden werkt het prima.
Nog geen echt problemen ondervonden. maar heb nog niet alles kunnen testen.

Maar ziet er naar dat het goed werkt.

Top. Thx Super blij mee maar....

Mede omdat het bij mij goed werkte, de buren ook aangeraden, en die hebben meteen het zelfde setje gekocht. (de Deco X60).
Alleen die ondervinden nu problemen met jawel de KPN box...

Het schijn dat de KPN tv box niet werkt als je deze aan de satelliet hangt?
klopt dat?

Is het een idee om bv de kpn tvbox rechtstreeks op de modem aan te sluiten (poort 1) , en de deco op de 2de poort van de kpn modem?

Ervaren jullie/jij ook problemen daarin? of hoe hebben jullie dat opgelost?
Want ik heb straks ook kpn, en vraag ik mij af of ik ook tegen deze problemen loop.
Reageer
Hoi Thijno,

Wij hebben geen KPN en ken de set-up niet, dus ik kan niets met 100% zekerheid zeggen. Wat bij veel providers gebeurt, is dat er specifiek voor IPTV een apart VLAN is ingericht. Ik verwacht dat het opgelost wordt met de door jou voorgestelde optie (zowel TV box als Deco direct op modem).

Edit: onderste zin liep niet.

[Reactie gewijzigd door merodach op 17 januari 2022 12:17]

Reageer
topper. Thx Merodach.

Gaan het vanaaf testen.
Reageer
Reactie per ongeluk op hoofdthread ipv op een reactie geplaatst.

[Reactie gewijzigd door merodach op 13 januari 2022 20:33]

Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True