AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie) Review

runeazn Testpanel
29 november 2020, laatste update op 13 december 2020, 856 views Testpanel

AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie)

Wil je een modem en router combo geschikt voor de nederlandse markt?
Zoek niet verder, de Fritzbox van AVM is een geweldige combinatie met top hardware.

Pluspunten

• Gebruiksvriendelijk
  • Uitgebreide instellingsmogelijkheden
  • Data is visueel
  • Software and hardware goed afgestemd

Minpunten

• Regio en taal instellingen
  • Verpakking gedateerd
  • Prijzig als router, als modem wel oke

Introductie

Even kort over mijzelf, ik ben 24 jaar en afstuderende in een master in elektrotechniek.
Ik probeer in makkelijke woorden over de functionaliteiten te praten. Als het technischer mag dan hoor ik dat graag! Ik beperk mijzelf tot hoe ik het apparaat gebruik en zal zeker niet in alle detail over alle functies gaan, puur omdat ik ze niet gebruik en dus ook geen kennis over heb. Daarnaast zijn er al erg uitgebreide reviews die daar weer wel op in gaan.

Je zal zien dat ik graag met analogieën werk tussen een computernetwerk en het verkeer.

Laten we beginnen met het uitleggen wat wij hebben ontvangen. Van het lieve AVM heb ik onlangs een pakketje mogen ontvangen met de volgende items, AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400. De AVM 7590 is een modem + router, waar de AVM 2400 een mesh unit is.
Modem
Een modem is hét toegangsaparaat tussen jouw eigen netwerk en het netwerk van je internetprovider (ISP). In andere woorden het zorgt voor de vertaling tussen het “internet” en jou lokale netwerk. Letterlijk genomen vertaling, het signaal van de provider komt over de telefoon kabel (coax voor ziggo, maar dit is dus ook geen DOCSIS modem maar telefonie!) binnen en op een manier word dit overgezet naar signaal over een LAN kabel. Inderdaad de snelheid van je verbinding kan afhangen de modem. Als het een beetje trage tolk is dan kan je niet de snelheden behalen die zijn geadverteerd, ook al is het wel mogelijk vanuit de providers kant. Typisch is dit een apparaat waar 1 ISDN (RJ11) kabel in gaat en 1 UTP (RJ45) kabel uit komt. Hier is in je provider en uit je interne netwerk.
Router
De router is letterlijk een route’er, hij legt routes aan maar dan voor je internet “verkeer”. Sinds je maar 1 fysieke connectie hebt voor het verkeer uitwaarts je huis en toch wel graag zowel je telefoon als je computer, tv, playstation etc… van internet wil voorzien, is er een apparaatje dat al het internetverkeer regelt. De router vertaalt interne netwerkadressen -lees internet gebruikende apparaten- op een logische wijze dat de modem kan gebruiken. 1 UTP (RJ45) kabel in -typisch van je modem- en meerdere UTP (RJ45) uit.
WIFI-router
Een appraat dat een WIFI netwerk opbouwt is ook een router, je kan over wifi zoals we bekend zijn meerdere apparaten verbinden op 1 apparaat de WIFI router.
WIFI access point
Omdat er uiteindelijk maar 1 baas is, dat het verkeer stuurt, worden alle extra wifipunten als access point (AP) aangesloten. Als je alles (stel 5) als router aansluit dan weet je niet meer waar je heen wil. Stel je bent een postNL bezorger en je hebt 5 bazen die allemaal een andere route suggereren naar wie luister je, als ze allemaal gelijkwaardig zijn? Nou het pakketje komt er dus niet meer aan. Dit zorgt dus voor grote problemen en je interne netwerk en dit zie je dus als verbindingsproblemen. Het ligt nog wat complexer maar dat gaat out of scope.
Modem + router
Vruuger kreeg je van je ISP alleen een modem, hier kon je dus bijvoorbeeld prima 1 computer op aansluiten. Je had toch niet zo veel apparaten. Tegenwoordig zijn veel meer devices “smart” (internet-verbonden), bijvoorbeeld je smart-TV. Dit om bijvoorbeeld tv-diensten zoals netflix of youtube te faciliteren. Sinds het aansluiten tussen een modem en router in feite altijd 1 LAN kabel was word dit tegenwoordig geïntegreerd in 1 device. Dit is gebruiksvriendelijker en ook goedkoper.
Switch
Om meerdere fysieke LAN kabels aan te sluiten is er een apparaat nodig die, dat ene fysieke kabel die uit je modem komt moet splitsen in meerdere poorten. Dat is een switch, je router rekent dan de kortste pad uit. Een switch zorgt puur ervoor dat deze fysieke verbinding mogelijk is, en hoe word geregeld dus door je router zoals eerder besproken. Alhoewel er geen aparte switch geleverd is, zit er eigenlijk altijd op je router een switch ingebouwd zodat je dus meerdere apparaten fysiek, dus niet over WIFI kan aansluiten. Typisch meerde RJ45 poorten.
Mesh
Als laatste mesh, dit is laatste tijd hot onder consumentenelektronica. Het is een slimmere manier van access points maken. Het komt er op neer dat de apparaten weten dat ze ingezet worden als extensie van het netwerk en hierdoor dus aparte hardware/software hier aan toekennen waardoor de verbinding onderling fijnmaziger word, hé mesh! Iedereen kent wel het probleem als je maar 1 apparaat hebt dat een wifi netwerk opzet dat je op een gegeven moment geen bereik meer hebt. Je zou graag ook in de tuin wifi hebben, het idee van mesh is dat wanneer je uit het bereik van het een apparaat loopt en verder naar de ene die wel bereik heeft in de tuin, je video stotterloos verder speelt. Mesh zorgt voor een continue verbinding tussen zones omdat ze onderling kunnen communiceren. Deze apparaten zijn vaak makkelijker in te stellen dan extra AP’s.

Specificaties

Nou na de lange introductie kunnen we over naar de belangrijke specificaties die voor mij belangrijk zijn. Ik ga niet alle details herhalen, wanneer die 1 klik verwijderd zijn van deze review pagina (klik kenmerken)

Ondersteunde wifinetwerkprotocollen: 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Ondersteunde ISDN-protocollen: ADSL Analoog, ADSL2+ Analoog, VDSL

We zien hier dat alle oude wifiprotocollen worden ondersteund tot en met 5. Dit betekent dat alle apparaten met wifi verbonden kunnen worden ook oude dus. Hoe nieuwer de wifiprotocol hoe sneller we kunnen communiceren, door slimmere vertaling trucjes die toegepast worden in die wifi protocollen.
Om het als modem te gebruiken was het belangrijk dat het protocol van mijn ISP (KPN) wordt ondersteund. Voor mijn huis gebruikt KPN, VDSL2. Als het deze niet ondersteunt is of je snelheid lager of kan je geen verbinding maken.

Inhoud en eerste indruk

In het pakketje heb ik naast de gereviewde apparaten ook een pet, een handgeschreven kaart, boekje over mesh en een usb stekker met usb C en micro en lightning cadeau gerkegen.
In de Fritzbox 7590 doos zat naast het apparaat, de handleidingen, de power adapter, UTP kabel en wat RJ11 kabels met adapters er aan.
In de Fritzbox 2400 zat naast het apparaat, de handleiding een platte UTP kabel in de doos.

Gebruik

Om te relativeren is het belangrijk om te vermelden dat ik voorheen thuis een ubiquiti unifi systeem gebruik, situatie 1.
Ik kan al nu zeggen dat het opzetten van de Fritzbox (situatie 2) veel makkelijker is dan een unifi systeem (stiuatie 1).

Situatie 1 :

Situatie 2:
Modem + Router : Fritzbox 7590
AP begane vloer: Fritzbox 7590
AP slaapkamer: Fritzbox 2400

Tegenwoordig gaat alles via de smartphone dus de tests en de screenshots zijn gemaakt op een smartphone (Huawei Mate 20 Pro 2018).

Het homescreen ziet er heel toegankelijk en overzichtelijk uit. Ik was benieuwd hoe de gemeten snelheid tot stand is gekomen. Deze informatie zit onder het tabblaadje DSL-informatie, we zien dat we al best lang zijn verbonden.
Hier vinden we dan ook de vdsl2 standaard, dit overkoepelt welke vertalingsstandaarden er word gebruikt. Persoonlijk vind ik data prachtig we kunnen uit de volgende foto appreciëren welke frequenties worden gebruikt om data te versturen.
In de tijd is onze signaal-ruis verhouding constant en zien we dat er vrijwel geen fouten optreden. Geweldig, voorheen zat ik bij een provider waar er constant fouten optreden in de modem, dit word dan wel gecorrigeerd maar is onnozel werk als ze er niet hoeven te zijn.
Hier zien we welke instellingen we de mesh kunnen zetten, het kan als master of als repeater dienen. Het zou op repeater moeten als er eventueel een ander mesh apparaat alle apparaten regelt, vergelijkbaar dat er maar 1 router in je netwerk hoort.
Alhoewel er hele hoge maximaalsnelheden bereikt kunnen worden in de ideale wereld, is het in de praktijk wel anders. In deze foto zie je hoe druk het internetverkeer is in de lucht. Hoe meer wifi signalen er verstuurd worden hoe minder hard je kan gaan. Huidige technologieën kiezen automatisch het kanaal (welke weg) het handigst is en dat is waar de minste wifisignalen (auto’s) zijn. Persoonlijk vind ik het heel overzichtelijk en handig weergegeven.
We kunnen ook inloggen op de mesh unit (fritzbox 2400) we kunnen zien dat het alle instelling overneemt van de mesh master. Wat wel weer interessant is om te kijken hoeveel wifi apparaten op het netwerk te zien valt. We zien dat de gekoze kannaal heel erg druk gebruikt is.

Snelheid

Alhoewel ook de bedrade verbindingen getest moeten worden liggen die vaak tegen de maximum snelheid van 1Gbps daarnaast gebruikt een typisch huishouden niet constant de maximale doorvoersnelheid van een apparaat en ik ook niet. Ik zou mij dus focussen op wifiperformance gezien ik wifi een heel nette oplossing vind voor het verminderen van kabels. Ik heb geprobeerd lokale snelheden te testen maar werd gek van alle advertenties van de apps en kreeg maar niet de juiste app gevonden.

Situatie 1:
Woonkamer
Slaapkamer
Deze AP worden aangesloten met 100/WAN ookal is de wifi protocol en signaal sterkte toereikend kan het niet hierboven uitkomen.
Situatie 2:
Woonkamer
Slaapkamer
De lage snelheid word verklaard door het draadloos verbinden. Mijn huidige netwerk setup maakt het niet gemakkelijk om deze bedraad aan te sluiten.

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over het apparaat. Alle instellingen zijn overzichtelijk en gemakkelijk te vinden. Er zitten leuke technische elementen in die goed visueel zijn gemaakt. De raw hardware zijn uitmuntend maar daar betaal je ook voor. Dit apparaat is redelijk aan de prijs maar daar krijg je veel installatie gemakt voor terug en een uitgebreid palette aan instellingen.

Extra foto's

Setup puntje

Let op deze set is voor de duitse markt daarom het volgende punt.
Instellen van Fritzbox 7590 als modem. Ik werd verwelkomd met een Duitstalig scherm, helaas had hij niet helemaal door dat hij werd gebruikt door een nederlander. Na het correct te hebben aangesloten volgens de instructies van KPN kwam er een scherm waar helaas KPN niet tussenstond als providers. Na wat googelen en werk kwam ik erachter dat ik op versie 7.12 was en vanaf 7.13 kpn als provider toe werd gevoegd. Ik heb toen een frimware update uitgevoerd wat omslachtig was. Online updaten kon niet want hij had geen verbinding, want de netwerk instellingen waren er niet. Handmatig updaten zou moeten lukken maar daar bleek je advanced view voor moest aanzetten. Na het geupdate te hebben en meerdere keren opnieuw te hebben gestart werd ik nog steeds verrast met een Duits scherm. Je moest in de instellingen de taal en regio op Nederland zetten. Dit is een verbeter punt, ze hadden bij de setup dit kunnen vermeleden. Voorbeeld: Staat je provider er niet bij? Check de regio instellingen en of taal. Het is namelijk ook mogelijk dat je hem in het Nederlands zet en dan alsnog de Duitse provider lijst krijgen.

Heb jij ook een AVM Fritz!Mesh Set 7590+2400 (Duitse versie)?

Nice, wat een awesome review! Dikke +3. _O_

Versie 7.21 is overigens een internationale versie, waarbij je de taal in kunt stellen. Eindlijk van het Duits only af. B)
Volgens mij komen je problemen met de taal door het feit dat je niet de internationale versie van deze router had, maar de Duitse.
Als je de internationale versie koopt (zoals ik heb), zet je die bij het installeren gewoon op Nederlands of Engels, en geef je aan dat je in NL woont. Dan kun je gewoon voor KPN als provider kiezen en werkt ADSL en TV direct.

En je vergeet nog een aantal grote voordelen van deze set te noemen:
  • Er zit VPN ingebouwd, zodat je dus geen poorten naar buiten hoeft open te zetten om bijvoorbeeld verbinding te kunnen maken met je NAS of bewakingscamera. Dat kan gewoon via VPN.
  • Er zit DECT ingebouwd, zodat je (AVM) telefoons perfect samenwerken met je router, hierdoor is ook het volgende voordeel mogelijk:
  • Je kunt je eigen VOIP accounts gebruiken, zodat je niet hoeft te bellen met de idiote tarieven van je provider (ca 13 cpm?), maar gewoon tegen de vrije-markt-tarieven van zo'n 0.5 cpm.
Ik weet dat ik de duitse versie had. De review betreft ook deze duitse bundel. Er is geen internationale versie van de mesh set. Je hebt wel gelijk, als je alleen de 7590 koopt dat je dan voor de internationale versie kan kiezen, maar dat word hier niet gereviewd.

Zoals eerder venoemd is mijn review redelijk specifiek naar de functies waar ik geinterreseerd in was, aangezien er al hele mooie reviews waren van de 7590. Deze bundel is later uitgebracht en het is gewoon een eerlijke review wat ik persoonlijk handig en onhandig vond. Dit is dus ook geen snauw maar eerder een motivatie om dus een internationale versie van de bundel uit te brengen.

Ik heb een eigen openVPN server draaien dus de ingebouwde vpn gebruik ik niet. Inderdaad zorgt dit voor alle voordelen die je hebt genoemd maar dat kan ook anders.
Wij hebben een aantal oude smartphone's met VOIP "softphones" dus dit gebruik ik ook al niet. Inderdaad betaal ik marktconforme tarieven nu met cheapconnect :).

En daarom zijn ze dus ook niet besproken, want ze hebben geen meerwaarde voor mij.

[edit] ik realiseer mij net wel, als het mogelijk was (niet in mijn geval), dat ik dus nog extra telefoons kan aansluiten over de oude telefoon lijn.

[Reactie gewijzigd door runeazn op 23 juli 2024 21:24]

Jouw set kun je alleen redelijk bij Amazon kopen (en dan is ie een tientje goedkoper dan de internationale versie als losse componenten).
Als losse componenten is de verkrijgbaarheid veel beter, en is dus (uitgezonderd de Amazon.nl aanbieding die ook nog een lange levertijd heeft) niet eens duurder.
99% van de gebruikers zal dus de Fritzbox en repeaters los aanschaffen en voor de internationale versie gaan (en heeft dan ook nog de keus uit meerdere types repeaters).
Ik heb het toch niet over wat goedkoper en beter vekrijgbaar is? Jij hebt gelijk, maar ik kreeg dit product om te reviewen. Hartstikke leuk en dat heb ik gedaan. Dat er wat minpunten zijn en deze specifieke set (duits) dan is dat zo. Wat je zegt ontkracht niet de minpunten en daarnaast is het een mening en subjectief.

Voor de een is het een eitje en duurt dit hele frimware update proces en duits lezen nog binnen de tijd van een hard gekookt ei.

Ik snap je punt maar het veranderd niets. Als iemand deze specifieke set gaat kopen dan zien ze mijn review en weten ze waar ze op moeten letten. Het zijn zeker minpunten als ze dit gaan kopen.
Dan ga je dus inderdaad denken misschien koop ik ze los want de set is runeazn niet goed bevallen.

[edit] ik heb een notitie geplaatst dat het product dus de duitse versie betreft

Ik waardeer je reactie op mijn review ik moet wel eerlijk toegeven dat verdere discussie niet veel gaat toevoegen stuur mij anders een dm als je het ergens anders nog over wil hebben.

[Reactie gewijzigd door runeazn op 23 juli 2024 21:24]