Inhoudsopgave
Inleiding
Sinds de verbouwingen bij mijn thuis ben ik stevig aan de slag gegaan met DIY domotica met ondersteuning van Home Assistant. Zo heb ik mijn ontkalker
smart gemaakt zodat deze meet hoeveel zout er nog is. Gaan de lichten automatisch aan wanneer ik thuis kom, en krijg ik een melding als dit iemand anders is. Zo volgen alle lichten die overdag aan staan een automatisatie dat deze 's avonds warmer van kleur worden als de zon ondergaat. Ook. . .
Vrijwel alles wat hier smart in huis gehaald wordt, krijgt dezelfde vraag: "
Kan ik dit lokaal gebruiken, zonder de cloud, en kan ik dit implementeren in Home Assistant"? Het zal niet de eerste keer zijn dat een fabrikant, voor de normale levensduur van een apparaat, de stekker uit de clouddiensten trekt waardoor je met een duur, niet functionerend apparaat zit.
Als je met dezelfde vraag deze review over de Netatmo Smart Video Doorbell (vanaf nu gewoon Netatmo deurbel) leest, kan ik je helaas al snel teleurstellen. Ben je gewoon op zoek naar een stijlvolle deurbel, lees dan zeker verder!
De deurbel zelf, en de inhoud van de doos
Lang voor deze deurbel gebruikte ik een Skybell Video Doorbell. Deze kreeg geen hoge score in de WAF (Wife Acceptance factor). Na het vervangen door de Netatmo zit de WAF zo goed als tegen de top aan. Het uiterlijk van deze deurbel is stijlvol, en valt zelfs niet uit de boot tegen onze jaren '70 Belgisch woonhuis. Hij is minimalistisch van uiterlijk, zonder dat er teveel LED'jes of vermeldingen naar de fabrikant op zichtbaar zijn.
In de doos zit alles wat je zou verwachten van een slimme deurbel:
- De deurbel zelf
- MicroSD van16GB
- Chime Module
- Muurmontageplaat
- Extra afdekplaat
- Extra steun voor het vergroten van de kijkhoek
- Extra zekering
- Veiligheidsschroef (met bijhorende schroevendraaier)
- Schroeven en pluggen
- Gebruikershandleiding
- En een stukje karton voor de boorgaten (in mijn geval zeer welkom)!
:strip_exif()/m/559696/1KIDxW1IpGABK9D9Bz24EyvMqZKKIRjfEXeRO1CvBEj6TTdTPS?f=620xauto)
Montage
Voor ik deze deurbel kon aansluiten, diende ik eerst mijn oude setup aan te passen. Deze was bijna 99% overgenomen van
Frenck's Smart DIY Doorbell gebaseerd op een ESP8266, en dit alles gestoken in het jasje van de niet-meer functionerende Skybell. Deze kon ik in mijn Home Assistant implementeren met alle toeters & bellen.
Door dat ik deze setup eerst moest aanpassen voor ik aan de Netatmo kon beginnen heeft heel dit proces toch wel 1,5 uur in beslag genomen. Eerst alles teruggebracht naar een setup zoals een standaard domme deurbel met transformator & gong. You press the button, power runs through the gong & it does
Ding!.
De instructies van Netatmo zelf zijn zeer helder. Het monteren van de plaatjes & de optionele hoek in mijn geval was duidelijk en vergde niet veel zweet noch tranen. Kwestie van de boorgaten aftekenen met het kartonnetje, extra gaten boren, en de plaatjes bevestigen.
De Chime-module in de gong steken, was ook een kwestie van 2 schroefjes losser schroeven, kabeltjes van de Chime ertussen & terug vastschroeven.
Eerste ingebruikname
Nadat alles volgens instructies geplaatst en verbonden was, was het tijd om terug de stroom aan te zetten van de deurbel. Direct kreeg ik een specifiek knipperend LED'je op de deurbel. Even in de handleiding opzoeken wat dit betekend. Aangezien deze deurbel kan werken op verschillende spanningen, gaande van 8V - 24V & 230V moet je af en toe op de Chime-module een schuivertje verplaatsen op basis van de LED's. Dit uitgevoerd & de LED werd wit. Tijd voor de app dan.
Verbinding met de App
Hier liep ik tegen de eerste problemen aan. De deurbel pikte het signaal van mijn Wifi totaal niet op. Thuis heb ik 3 Access Points staan met hetzelfde SSID, voor mijn gebruiksgemak. De app had zeer veel moeite om verbinding te maken met mijn netwerk, dit terwijl ik met mijn smartphone naast het toestel 3 van de 5 streepjes verbinding had. Dan maar 1 AP dichter bij het toestel geplaatst voor te testen. Hierna verliep de installatie vlekkeloos. Wel had ik nadien problemen met het verbinden met het toestel & de video's binnen te halen.
Problems continue..
De volgende dag waren de problemen verergerd en kreeg ik zelfs geen enkele verbinding meer. Via de app het netwerk opnieuw ingesteld, maar dit hielp niets. De AP nog dichter tegen de deur geplaatst, en een ticket bij Netatmo hierover geopend.
De dag erna ben ik gaan kijken in de FAQ van Netatmo hierover. Men raadt aan dat, wanneer je verschillende AP's gebruikt in je netwerk, je de AP dichtst bij de deurbel een unieke SSID moet geven. Dat lijkt mij dus een stap achteruit, maar voor
testing purposes toch maar even getest. Netwerk opnieuw ingesteld, maar nog steeds geen goeie verbinding volgens de app. Ticket van Netatmo was wel beantwoord, maar met een generische
'try to reinstall the network through the app", wat dus geen zoden aan de dijk zette.
Na een week aangemodderd te hebben met de Netatmo support (
als ze nu eens aandachtig wilden lezen wat ik al uitgevoerd had) besloot ik dan maar het toestel te Factory Reset'ten. Dat had ik dus veel eerder moeten doen. Direct na de eerste installatie van het netwerk werktte het toestel als niet tevoren. Alle meldingen kwamen snel binnen & een videogesprek heeft een vertraging van max 0.5 sec. Dus de problemen zijn van de baan, ook als ik de AP verder zetten zoals ervoor. De SSID ga ik nog even houden zoals het is.
Functionaliteit
De functionaliteit van dit toestel is momenteel naar mijn gevoel beperkt. Dit kan veel meer, en zou veel meer moeten kunnen voor de prijs. Ik ga dan hier ook vaak de vergelijking maken met mijn DIY €20 deurbel, maar dit zal niet voor iedereen van toepassing zijn.
Plus: Geen abonnement nodig
De grote onderscheiding met de rest van de slimme deurbellen. Je hebt geen abonnement nodig voor je beelden te kunnen zien. Alles hangt af van je opslag op de SD-kaart die in het toestel zit. De vergelijking is al mooi gemaakt in
de review van 'theunevers". Daar komt hij tot conclusie dat op 3 jaar dit product goedkoper is dan een Nest Hello & een jaar later zelfs goedkoper dan een Amazon Ring 3 Plus. En ik verwacht natuurlijk wel dat mijn deurbel langer gaat werken dan 3 jaar.
Plus: Herkenning van personen
De deurbel heeft de functie om personen, vooraleer ze de deurbel indrukken of zelfs niet, deze al op te pikken en te beginnen filmen. Helaas wordt regelmatig mijn brievenbus herkent als een persoon, waardoor ik meerdere meldingen & filmpjes krijg dat er iemand herkent is. Deze meldingen kan je gelukkig in de app uitschakelen, terwijl de video's wel opgenomen blijven worden.
Plus: Alert zones
Je kan in de app een vierkant selecteren over het beeld, waar dat bij beweging de video / melding zou moeten reageren. Helaas is het enkel mogelijk om een area van een vierkant te selecteren, en geen masking waar ik bijvoorbeeld mijn brievenbus zou kunnen deselecteren. Gelukkig heeft deze nog geen vaste plaats, dus ik ga hem ergens dichter aan de straatkant zetten.
Min: Videostream live oppikken buiten app om
De forums hierover staan er al vol van; maar de API van dit al uitgebrachte product is er nog niet, of er bestaat nog geen documentatie van. Dat betekend, dat je buiten het ecosysteem van de app, niet aan de livebeelden of acties kunt geraken. Netatmo geeft wel aan dat dit er aan zit te komen, al is niet helemaal duidelijk welke functionaliteit dit allemaal zal prijsgeven. Dus op dit moment hang je nog steeds af van de bereidheid van de fabrikant om dit te implementeren. Early Access anyone?
Wat mis ik?
In mijn vorige deurbel (DIY) had ik de mogelijkheid om het deurbelgeluid uit te schakelen, maar dat ik wel een melding doorkreeg op mijn smartphone. Dit is handig als de kleine kinderen vroeger moeten gaan slapen, en je geen papiertje aan de voordeur hoeft te hangen. Vooral ook de herkenning van de ‘deurbel ingedrukt’ als in een API mis ik vooral. Met de Home Assistant thuis, had ik redelijk wat acties lopen die volgende op een deurbel. Dit ging vooral van “pauzeren van media thuis’, tot een stream op het mediatouchscreen tonen van de deurbel. Hopelijk wordt dit met de API actief gemaakt, zodat ik deze terug kan integreren. Moest dit niet het geval zijn, vrees ik dat ik toch terug naar mijn oude systeem ga.
Indien de API nog beschikbaar komt, zal ik zeker deze review aanpassen met de implementatie van mijn Home Assistant.
Met een bijna 300€ prijzenplaatje moet je voor deze deurbel wel stevig in de buidel tasten, maar daar krijg je ook een mooi uitziende videodeurbel voor terug. Voor echte tweakers mist deze deurbel nog wel wat functionaliteit, maar daar komt hopelijk nog verandering in.