Al geruime tijd op zoek geweest naar een stevige waterkoeler voor mijn overclock-praktijken. In het verleden heb ik luchtkoelers en waterkoelers van Cooler Master gehad, maar deze kort gebruikt vanwege onvoldoende koelprestaties en defecte koelmotors. Omdat ik toch wel een NZXT-fan ben en ook al de NZXT Hue 2 en twee daarbij passende AER RGB fans in mijn PC heb zitten heb ik toch maar beslist om de NZXT Z63 aan te schaffen.
De koeler voelt robuust en solide aan, maar dat maakt 'm tegelijkertijd vrij zwaar. Mijn advies is om iemand in de buurt te hebben die eventueel kan helpen. De installatie was daarentegen vrij simpel, zeker met de verwijderbare frontpanel van de NZXT H510 waar de radiator direct op geplaatst kan worden. Denk er aan dat je een USB header op je moederbord vrij moet hebben om de display aan te kunnen sturen. Ik kwam er helaas eentje te kort dus ik heb de Bluetooth-functionaliteit van mijn WiFi-kaart moeten opofferen. Een interne USB-hub zou uitkomst kunnen bieden, al krijgen die over het algemeen geen beste reviews (
neem die van NZXT).
Na de installatie werd de koeler en display direct herkend in de software van NZXT, genaamd CAM. Vanuit de software kun je verschillende dingen laten zien op de display, zoals de temperatuur van de koelvloeistof, van de CPU of van de GPU. Een leuke bijkomstigheid is de functie om GIF's af te spelen op de display. Met sommige GIF's gaat de display een beetje flikkeren maar dit is te wijten aan de slechte transparency van de GIF's. Met GIF's van hoge kwaliteit wordt duidelijk hoe helder en goedgebouwd de display is. Vele zullen zeggen dat dit overbodig is maar het oog wil ook wat. Bovendien zijn er de X-series zonder uitgebreide display.
De display kan eventueel ook 90 of 180 graden gedraaid worden in de software voor builds waarbij de koelheader niet op de rechte manier geplaatst kan worden.
De koelprestaties zijn naar mijn mening uitstekend. Waar ik voorheen nog ruim boven de 50 graden uit kwam met mijn Intel i5-6600K op 4.2 GHz kom ik nu op zware belasting niet boven de 40 á 42 graden uit.