€ 103,90 bij ALTERNATE.nl

Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart Review

JesseMacaw Testpanel
23 november 2020, laatste update op 26 november 2020, 5.145 views Testpanel

Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart

Een snelle, extreem mobiele vorm van opslag die, in tegenstelling tot de mechanische tegenhangers, wél goed tegen een stootje kan. Deze rappe externe SSD in donkerblauw jasje doet zijn werk heel goed en is een prima keus als je op zoek bent naar een externe SSD.

Pluspunten

• Stevige, soft-touch behuizing
  • Zeer compact en met bevestigingspunt
  • IP55 rating voor het geval dat
  • Benut de snelheid van USB3.1G2 10Gb/s goed met sequentiële snelheden van ~1000MiB/s
  • Fijn, kort USB-C->USB-C kabeltje
  • USB-C->USB-A adapter meegeleverd

Minpunten

• Bereikt temperaturen van rond 40°C bij intensief gebruik
  • Beperkt voordeel ten opzichte van de V1, maar met hogere prijs
  • Zachte soft-touch coating kan krassen of beschadigen
  • USB3.2 2x2 20Gbit/s was leuk geweest, maar daarvoor moet je bij de Extreme Pro zijn

Introductie

Deze SSD heb ik verkregen door het Tweakers.net TestPanel. Dat vind ik natuurlijk erg leuk, maar desondanks zal ik mijn best doen om in deze review zo neutraal mogelijk te zijn over het product.
De timing van het mailtje van het Tweakers.net TestPanel had vrijwel niet beter gekund. De dag voordat ik het gelukkige bericht kreeg, hoorde ik namelijk een flinke 'klunk' uit mijn computer komen. Één van de oude 2.5" harde schijven vertoont al een tijdje kuren, maar omdat ik de opslag nodig heb en student ben, draait die vooralsnog nog een tijdje mee.

Toen ik het pakketje van de pakketbezorger aannam was ik echter eerst bang dat er helemaal niets in zat! Die vrees bleek ongegrond, toen er in het toch wel flinke pakketje een klein doosje bleek te zitten met daarin de SanDisk Extreme Portable SSD V2 1TB.

Bij elkaar zijn er vier typen 'Extreme Portable SSDs': De 'gewone' V1, de 'gewone' V2 en ook een Pro V1 en Pro V2. Voor de duidelijkheid heb ik ze even in een tabelletje gezet, met de prijzen op het moment van schrijven:

TypePricewatchPrijs (1TB)
Extreme Portablepricewatch: Sandisk Extreme Portable SSD 1TB Zwart€111
Extreme Portable V2 (Deze review)pricewatch: Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart€179 (?)
Extreme Pro Portablepricewatch: Sandisk Extreme Pro Portable SSD 1TB Oranje€199
Extreme Pro Portable V2pricewatch: Sandisk Extreme Pro 2000MB/s Portable SSD V2 1TB Zwart€219

De naamgeving is misschien wat onduidelijk, maar dat is vrij gewoon in tech-land tegenwoordig. Wel hebben de SSDs behuizingen die enorm op elkaar lijken, dat maakt het nog wat ingewikkelder. De verschillen onderling zitten voornamelijk in de prestaties. Waar de niet-Pro V1 nog een SATA M.2 onder zijn gelederen had zitten, betreft dat bij de V2 een PCI-express model.

Met USB3.1G2 zit deze SSD naar verwachting op ongeveer hetzelfde niveau als de Pro V1, al beschikt die laatste over een aluminium behuizing. Staat dit nieuwe model dan wel zijn mannetje in deze familie van SSDs?

Behuizing

Het formaat van M.2 SSDs blijft me verbazen, en deze externe SSD is geen uitzondering. Een M.2 SSD is namelijk wat in de kleine, donkerblauwe behuizing zit (let op: de SSD in de link is de V1). Hoewel de productfoto's op Tweakers en de verpakking eerder grijs lijken, is de behuizing een donker, slate-achtig, blauw met een oranje accent. Hopelijk doen maken mijn foto's dat wat beter duidelijk. De behuizing bestaat uit twee delen: een harde shell, gemaakt van hard oranje plastic met een soft-touch coating en een afdekplaat, duidelijk gescheiden door een klein naadje. Het afdekplaatje steekt een paar tienden van een milimeter uit boven de rest van de behuizing, maar dit is niet storend. Aldus de specificaties heeft de behuizing een IP55 rating. Hoewel ik dit niet getest heb, lijkt dit me niet onwaarschijnlijk. Toch adviseer ik voor alle datadragers om ze buiten bereik van regen en wasmachines te bewaren!

De behuizing kan een klein beetje gebogen worden in de lengterichting, maar hier is heel veel kracht voor nodig. Ook kan de afdekplaat een klein beetje ingedrukt worden in het midden. De backplates van de meeste mechanische toetsenborden hebben echter meer flex dan dit, dus wat stevigheid betreft zit het wel goed.

De enige opening in de behuizing betreft de USB-C poort, die aan de onderkant gevonden wordt. Het bijgeleverd kabeltje is, om het kort te houden, niet lang. Het daadwerkelijke 'kabel'-deel is met 9cm heel kort, en de inflexibiliteit van de 3cm lange USB-C connectors aan beide kanten doen aan het deel van de kabel dat effectief gebogen kan worden nog verder af. De USB-poort zelf voelt redelijk stevig, steviger dan menig Micro-USB of Mini-USB poortje, maar wel duidelijk alleen bevestigd aan de printplaat die zich binnenin bevindt.

In de praktijk is dat echter allemaal niet zo'n probleem. Het korte kabeltje is eigenlijk juist bij uitstek geschikt voor gebruik met laptops. De SSD gaat nergens naar toe, omdat de kabel lekker stug is, en doordat hij zo kort is, is hij prima geschikt om in je tas te stoppen. Misschien wel het grootste voordeel van het korte kabeltje is dat de SSD nergens naar toe gaat als je je laptop even oppakt om hem te verplaatsen. In mijn tests gingen schrijf-opdrachten gewoon door op de gebruikelijke snelheid tijdens het verplaatsen van mijn laptop, terwijl de SSD rustig aan het kabeltje bungelde. Gelukkig werkt de SSD ook gewoon met langere USB-C kabels (getest met een USB-C->USB-C PD3 kabel van 1m), mocht dit je voorkeur hebben.

Waar ik minder van gecharmeerd ben, is de meegeleverde USB-C->USB-A adapter. Deze heeft namelijk twee uitstekende tabjes, waarvoor in de meegeleverde USB kabel uitsparingen zitten. Daardoor kan deze niet gebruikt worden met andere USB-C kabels. Dat is wellicht gedaan om te voorkomen dat je een niet niet ondersteunde of zelfs gevaarlijke verbinding maakt tussen apparaten, maar dit maakt het alleen wat lastiger, niet onmogelijk.

Al met al ben ik zeer tevreden over de behuizing. Hij is stevig en voelt fijn aan, al was een luxueuzer materiaal dan plastic natuurlijk helemaal mooi geweest. Hij kan tegen een stootje, al zal de soft-touch afwerking waarschijnlijk krassen als deze in contact komt met scherpe objecten zoals sleutels.

Prestaties

Het belangrijkste aan een externe SSD is natuurlijk de snelheid. Vooral als je een externe mechanische harde schijf gewend bent, zal de snelheid van een externe SSD een verademing zijn.

Dit geldt echter alléén als je de SSD gebruikt met een USB3.1G2 poort met een bandbreedte van 10Gbit/s. Alle tests in deze review zijn gedaan met een laptop die beschikt over USB-C poorten met de vereiste bandbreedte, maar ter referentie: Sequentiele bandbreedte met USB3.1G1 valt terug tot ongeveer 500MiB/s en met USB2.0 blijft daar nog maar ongeveer 35MiB/s van over. Deze maximale snelheden worden wél gehaald met deze SSD, maar je haalt er dus niet de volledige prestaties uit.
Synthetische Benchmark
Als permanent Linux-gebruiker, moet je soms wat improviseren. Daarom heb ik gebruik gemaakt van dit script om de prestaties van de SSD te meten, als je interesse hebt in de exacte methode. De resultaten zouden echter goed overeen moeten komen met CrystalDiskMark, en voor de Samsing PM951 NVMe schijf in de test-laptop houdt die claim stand, dus dat is ook mijn verwachtig voor deze externe SSD.

CrystalDiskMark-achtige Benchmark
Random 4KiB (Q=8)Read20651530
Write20651504
Random 4KiB (Q=32)Read19548995
Write20050012

Al met al zet deze SSD leuke resultaten neer, al zijn het zeker niet de hoogst mogelijke snelheden voor SSDs in het algemeen. De snelheid van USB3.1G2 is met 10Gb/s (1.25GiB/s theoretisch) namelijk beperkend. Zelfs als de SSD die in de behuizing verstopt zit hogere snelheden haalt, dan zie je daar niets van terug omdat USB3.1G2 nou eenmaal niet sneller gaat. Daarmee is dit één van de snelste externe USB SSDs die je op dit moment kunt kopen.
Warmte-productie
De warmte-productie van deze SSD is niet heel hoog, maar door de plastic behuizing wordt warmte niet echt goed afgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat de SSD hogere temperaturen bereikt dan ik zelf graag zou zien, met de buitenkant van de behuizing ongeveer 40 à 45 graden na dik driekwartier sequentieel schrijven van data. Binnenin is het dan waarschijnlijk een flink stuk warmer, al valt dit niet te controleren omdat de SSD geen SMART data rapporteert. Het fijne is wel dat de SSD geen geluid produceert, in tegenstelling tot mechanische externe schijven.
Compatibiliteit
De SSD werkt, zoals eerder genoemd, met USB3.1G2, USB3.1G1 en USB2.0 poorten. Hoewel het misschien niet de handigste keus is gezien het stroomverbruik, is het toch leuk om te weten dat de SSD in ieder geval werkt met Android smartphones. Dan kun je je foto-collectie altijd aan iedereen laten zien, mits je de SSD niet versleuteld hebt!

In de conclusie stop ik altijd de prijs-kwaliteit vergelijking, en in dit geval is die misschien wel het belangrijkst. Het oudere broertje van de SanDisk Extreme Portable SSD V2, de V1 heeft intern een M.2 SATA SSD en is daardoor flink goedkoper, maar niet net zo snel. Echter, met, op het moment van schrijven, een prijsverschil van €68, vind ik de V1 de aantrekkelijkere optie. Immers, lang niet iedereen heeft apparaten met USB3.1G2 poorten, en alléén daarmee haal je de maximale snelheid van deze SSD.

Dit doet echter niet af aan de algemene indruk van de SSD. Hij wordt een beetje warm bij langdurig gebruik, maar de prestaties zijn goed en de behuizing maakt een degelijke indruk. Gecombineerd met een IP55 rating maakt dit deze SSD een heel interessante externe SSD. Voor €30 minder was het alleen een echte aanrader geweest, dus controleer wel echt of je de snelheid nodig hebt en of al je apparaten deze snelheid kunnen halen.

Heb jij ook een Sandisk Extreme Portable SSD V2 1TB Zwart?

Goede review, ik mag hem ook testen, maar wacht inmiddels al twee weken op het testexemplaar (kennelijk wil het verzenden niet zo lukken). Ik ben erg benieuwd wat mijn ervaringen zullen zijn.
Bij mij duurde het ook wat langer dan dat ik had verwacht, maar omdat ik de review al gedeeltelijk had voorbereid, kon ik dezelfde dag nog publiceren. Al met al vind ik het echt een fijn ding, veel beter dan een externe harde schijf. Veel succes met jouw review! :)
Hij is inmiddels binnen en de review staat online :)
Leuke review,
Goed verhaal en goede info tips en inzichten !

Toevallig heb ik pas ook voor t testpanel een externe SSD gereviewed. Een Samsung T7 Touch van 1TB. Ik zou ze wel es head-on naast elkaar willen zien en dat nog als extra aan de reviews willen toevoegen.
Mijn review: