Mijn fiets-achtergrond
Ik fiets graag en veel en dat doe ik al jaren naar tevredenheid op verschilende tweedehands racefietsen uit de jaren 70/80. Mijn ideale vakantie is een fietstocht naar Berlijn of Praag, maar uiteindelijk is het mijn droom om ooit naar Peking te fietsen.
Toch ben ik nog nooit eerder in aanraking geweest met een electrische fiets en het tweakers testpanel was voor mij een uitgelezen kans om op mijn gemak te kijken óf electrisch fietsen iets voor mij is en zo ja, of deze fiets een potentiële kandidaat is.
Uitrusting
De uitrusting van deze fiets is ver beneden wat ik had verwacht. Er ontbrak een fietsbel, kettingkast, ingebouwd slot en een standaard. Allen zijn voor mij vrij essentiele onderdelen van een fiets en zonder bel mag je in theorie de weg gewoon niet op in NL en BE. Gelukkig is het omschroeven van een bel snel gedaan.
- Het gebrek aan kettingkast wordt enigszins goedgemaakt door de plastic ketting die niet gesmeerd hoeft te worden, maar het blijjft mogelijk dat bijvoorbeeld een stuk kleding of een veter blijft haken en dus klem komt te zitten. Kies je overigens voor de 10-speed uitvoering van deze fiets met reguliere derailleur en ketting dan ontbreekt die kettingkast ook!
- Voor diefstalbeveiliging moet deze fiets het hebben van een onopvallend uiterlijk. Waar de concurrentie inzet op ingebouwde sloten of standaard met een ringslot bevestigd aan frame kunnen worden heeft deze fiets geen vorm van diefstalbeveiliging. Er werd overigens wel een slot meegeleverd door de leverancier dat gemonteerd zat op de plek waar ik normaliter een bidonhouder zou verwachten. Dat slot is los te koop voor 80 euro.
- Het ontbreken van de standaard is de reden dat ik geen foto's van de fiets heb gemaakt. De dag die ik daarvoor had ingepland realiseerde ik me pas dat om een foto te maken het leuk is als de fiets niet in een weiland hoeft te liggen. In plaats daarvan heb ik maar wat koeien gefotografeerd.
- Het stuur is 100 procent recht en vrij laag, waardoor met 1 hand fietsen net even wat minder prettig is. Voor lange afstanden vind ik het oncomfortabel.
De onderdelen die er wel op zaten zijn daarentegen van uitstekende kwaliteit:
- De lampen zijn goed fel en bieden dus prima zicht. Klein puntje van kritiek is voor het achterlicht, welke in de zadelpen verwerkt zit. Hoewel dit een super mooie plek is voor de verlichting is de locatie niet erg praktisch: Mijn lange jas viel over de leds, waardoor ik van achteren niet goed zichtbaar was. Op het spatbord zit geen reflecterende witte strook of reflector om daar aan bij te dragen.
- De remmen zijn hyrdraulische schijfremmen en daar valt niets aan op te merken. Sneller zal je met een fiets simpelweg niet stil komen staan (zonder dat het als ongeluk aangemerkt moet worden).
- De banden zijn goede antilekbanden. Niets op aan te merken hoewel ze wat zacht opgepompt waren (wat goed is voor rijcomfort, maar slecht voor prestaties). Ik heb gelukkig de beschikking over een prima fietspomp dus dat was zo gefixt.
- Het zadel verraste me in positieve zin. Het ziet er uit als een standaard racefiets zadeltje, maar het zit echt enorm lekker
Al met al reden om de bouwkwaliteit wel op een voldoende te zetten, de uitrusting die er is, is van bijzonder hoge kwaliteit.
Ervaringen
Het fietsen op een electrische fiets viel me initieel bijzonder slecht. Ik ben gewend om zelf flink door te trappen en hoewel deze fiets lekker snel kan optrekken, is het boven de 25 km/u afzien: De trapondersteuning valt weg en dan trapt de fiets zowel gevoelsmatig als dankzij de gekozen bladen (tandwielen) veel zwaarder. Dag 1 was daardoor vooral een kwestie van wennen aan het gegeven dat ik zelf vooral geen moeite moest doen. Dag 2 heb ik een tochtje gemaakt door Noord-Holland en daar viel op dat met forse wind tegen de fiets niet de beloofde snelheid weet vast te houden. Neemt niet weg dat ik lekker bij kon trappen en daardoor dus wel mijn workout-doel van die dag weer in de pocket had. Voor langere afstanden was het stuur dermate oncomfortabel dat ik overwoog voor de rest van de testperiode de mijn eigen stuur erop te zetten. Uiteindelijk heb ik besloten dat niet te doen omdat ik minder tijd zou hebben voor lange tochten en dat comfort dus minder uitmaakte
De overige dagen heb ik voornamelijk ritjes in de stad gemaakt en daar komt de kracht van deze fiets het beste tot zijn recht. Fluitend zoef je iedereen voorbij en bij het stoplicht was ik steevast als eerste weg. Het ontbreken van een ingebouwd/snel ringslot en natuurlijk de standaard waren voor de ritjes naar de groenteboer wel een nadeel, maar het gemak om even snel iets te halen zonder al te veel moeite doen compenseert. Dat is echter van toepassing op alle electrische fietsen realiseerde ik me bij de slager. Ik moest dus ook met in ieder geval 1 andere fiets ervaring opdoen.
Concurrentie
De laatste dag dat ik beschiking had over deze fiets heb ik besloten voor de volledigheid van deze review een testrit te maken met een VanMoof x3 (zou ik graag ook reviewen, maar staat niet op de site) zodat ik iets had om het mee te vergelijken. De VanMoof heeft wel beschikking over een volledige basisuitrusting, net iets meer kracht en is 900 euro goedkoper. De VanMoof heeft bovendien een dot-matrix display in het frame ingebouwd waarop alles aan de fiets in te stellen is. De fiets heeft dan ook een erg hoog gadgetgehalte. Leuke feature: Op het stuur zit een boost-knop en wat mij betreft is dat de doodsteek voor de Ampler, maar eigenlijk voor elke fiets zonder zo'n knop. Zelfs als de reguliere trapondersteuning uitgeschakeld is, zorgt de boostknop voor een flinke dosis power.
Deze fiets doet het erg goed in de stad, maar het prijskaartje is fors. Aangezien je van het prijsverschil met de concurrent een hele leuke grafische kaart kunt kopen kan ik deze fiets niet aanraden, behalve aan diegene die graag een zo onopvallend mogelijke electrische fiets willen die geen standaard nodig hebben. Mijn conclusie is voor mij persoonlijk dat ik de flinke som geld niet naar mezelf kan rechtvaardigen om tot aanschaf over te gaan, dat geldt ook voor de eerder genoemde concurrent.