€ 704,95 bij bol Plaza

Apple iPhone 12 Mini 128GB Blauw Review

16 november 2020, laatste update op 16 november 2020, 1.844 views Rapporteer

Erg Fijn toestel voor dagelijks gebruik, ondanks de kleinere batterijcapaciteit . Fijn om weer met 1 hand je dagelijkse handelingen te kunnen doen op een smartphone.

Pluspunten

• Formaat
  • Gewicht
  • 5G voorbereid

Minpunten

• Prijs
  • oplader niet standaard meegeleverd

Achtergrond

Dit is mijn eerste review hier op Tweakers.net, dus ik hoop dat jullie er iets aan hebben :-)

Laten we de tijd even terugdraaien, zeg een jaar of 10. Toen begon ik met mijn allereerste echt smartphone. De HTC Desire met Android 2.2, op zich een leuk ding maar de software was niet optimaal. Daarna kwam al snel de Galaxy S2 uit, en dat was al beter. Toch wilde ik ook graag eens aan IOS proeven, dus besloot ik om een iPhone 4S te kopen. Dat beviel zo goed, dat ik dan ook daarna voor een iPhone 6 ben gegaan en later voor een iPhone 8.

De iPhone 8 is tijdens een vakantie op Mallorca gestolen uit onze hotelkamer, heel zuur en heel nare ervaring, zeker omdat ik degene die hem gestolen heeft uit onze hotelkamer zag komen. Om toch weer mobiel bereikbaar te zijn, toen voor een Oneplus 6 gegaan en dus weer terug naar Android en later voor een Samsung Galaxy S9+.

Laatst genoemde telefoon is dus onlangs vervangen door een iPhone 12 mini.

Aanschaf
Eerst heb ik via Tweakers mijn Galaxy S9+ verkocht aan een mede-tweaker. Daarna ben ik op de dag van lancering op zoek gegaan naar een winkel, waar ik het toestel na online reservering direct kon afhalen. Dit was nog de grootste uitdaging.

Waarom weer een iPhone?
Ik stoorde me er bij de Android telefoons aan, dat het allemaal wat goedkopig aanvoelde vergeleken met een iPhone. Met name op het softwarevlak heb ik het gevoel, dat iOS meer af is dan de OneUI van Samsung. Tevens de irritante bixby knop zat me enorm in de weg. Qua gebruiksgemak was de S9+ een prima toestel, maar omdat ik iPhone gewend was, was de stap nogal groot met alle bloatware.

Bij de Oneplus 6 had ik dat overigens een stuk minder, omdat je daar zo goed als stock Android draait. Daarnaast zijn 5 jaar software updates in plaats van 2 jaar (Bij Samsung) nogal een verschil, wat voor mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven.

Waarom de mini?
Ik vond dat de S9+ een heerlijke telefoon, maar wel wat aan de grote kant. Die eigenlijk niet met 1 hand is te bedienen. De iPhone 12 is dat zeker wel, al moet je je duim wel behoorlijk strekken als je in de linker- dan wel rechterbovenhoek wil komen.

Andere overwegingen
Ik heb eigenlijk niet echt naar andere toestellen gekeken, maar toen de prijzen van de laatste generatie iPhone ‘s bekend werd, was het voor mij duidelijk om voor deze te gaan.

Wat zijn ervaringen tot nu toe?
Gezien de korte tijd dat ik het toestel in bezit heb, kan ik denk ik toch wel iets zeggen over het dagelijks gebruik. Ondanks dat de batterij van de mini iets kleiner is, merk ik daar in de praktijk niet zo veel van. Ik ben dan ook geen heavy user. Daarnaast ben ik erg onder de indruk van wat een klein apparaatje als de iPhone 12 mini allemaal kan.

Heb jij ook een Apple iPhone 12 Mini 128GB Blauw?

Kleine correctie: MIUI is de user interface van Xiaomi (MI User Interface). Bij Samsung heet 't tegenwoordig OneUI :)

Verder ben ik wel benieuwd wat je er van vindt dat je je eigen oplader er tegenwoordig bij moet kopen. Het staat wel bij minpunten, maar ik vind het persoonlijk nogal een dingetje :P
Apple verkoopt het als zijnde goed voor het milieu, wat het in (naar schatting) 75% van de gevallen ook is, maar eigenlijk is het natuurlijk een bezuinigingsactie van Apple. Jammer, maar ik denk voor de meesten geen reden om niet voor een iPhone te kiezen.
Ik had de 20W lader niet hoeven kopen, maar heb het toch gedaan. Ik had de oplader van mijn iPhone 8 namelijk nog in huis, en er lag nog weet ik hoe veel apple gerelateerde kabels (en opladers) ergens in een schoenendoos. Toch wilde ik graag snel op kunnen laden, omdat de batterij capaciteit kleiner is.

Eens met: "Jammer, maar ik denk voor de meesten geen reden om niet voor een iPhone te kiezen"
Dank voor je feedback !

Dat je je oplader er bij moet kopen is natuurlijk wel vervelend, uit de doos krijg je er een lightning naar usb-c kabel bij. Maar dit is volgens mij gewoon geldklopperij, gelukkig had ik nog wel een andere lightning kabel met usb-a aansluiting liggen. Maar dat duurt me te lang.
Zoals hieronder aangegeven heeft het overgrote deel absoluut geen oplaadblokjes nodig. Mijn vrouw heeft sinds het begin iphones en ik sinds het begin samsungs, sinds de s10 ben ik ook over naar de iphone en ondertussen de tweede iphone (12 pro max) en ik heb de kabel niet eens de doos uitgeghaald. Er liggen hier overal blokjes (een stuk of 5) wat meer dan genoeg is voor 2 iphones op te laden. Als het opsparen van blokjes zo door was gegaan en we allebei een iphone hadden gehad hadden we nu zeker 10 blokjes gehad..

En als het dan gaat over de discussie dan heb je geen fast charging, nee inderdaad. Ik wil namelijk zo langzaam mogelijk opladen zodat de accu langer meegaat en met mij velen. Het blokje van de iphone 11 wordt dan ook niet gebruikt hier.

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 25 juli 2024 20:32]