Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

Score: 5
1 review

DJI Mini 2 - Wit, Zwart

Prijs
Specificaties 3840x2160 video • 31 min. accu • met remote - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

DJI Mini 2 - Wit, Zwart Review

+3
SpeedingWilly 8 november 2020, laatste update op 26 november 2020, 13.441 views Product gekocht

DJI Mini 2 - Wit, Zwart

Dit is de ideale (beginner) drone om mee te starten en/of als je per se een drone met een gewicht van minder dan 250 gram wilt hebben (vanwege de nieuwe EU-regelgeving die op 31 december 2020 ingaat). Een flinke verbetering t.o.v. de DJI Mavic Mini!

Pluspunten

  • Verbindingstechniek (OccuSync 2) is geweldig!
  • 4K@30fps, zeer goed in deze gewichtsklasse!
  • Foto’s kunnen nu ook als RAW opgeslagen worden
  • Prijs/kwaliteit prima
  • Erg licht en compact (op de remote na)
  • Super lange vliegtijd tot 31min, zeker voor zo'n kleine drone!
  • Typisch DJI Mavic (verbeterd) vlieggedrag
  • Goede verbeteringen t.o.v. voorganger Mavic Mini

Minpunten

  • Bouwkwaliteit minder dan andere DJI drones (wel iets verbeterd t.o.v. Mini 1)
  • Geen Obstacle Avoidance: best belangrijk voor beginnende drone vliegers!
  • Komt wat power en snelheid tekort t.o.v. andere DJI drones
  • Nieuwe remote heeft zijn voordelen, maar is erg bulky
  • Flink duurder dan voorganger (+€60,- drone, +€100,- FMC)
  • OccySync 2 transmissie (LiveView beelden) naar remote flink lager dan andere OccuSync 2 drones
  • DJI FLy App mogelijkheden wat minder dan DJI Go 4 App (persoonlijk nadeel)
  • 64-bit (Android) telefoon nodig voor DJI Fly app

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Design & bouwkwaliteit Score: 5
Features Score: 5
Opnamekwaliteit Score: 4
Beeldweergave Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
https://tweakers.net/fotoalbum/image/4vnmzLND1TJ440iBKt3DXGNd.jpghttps://tweakers.net/fotoalbum/image/HCaVWIiAvAaw2o4M4C9NB83q.jpg

Introductie

Deze review is geschreven een paar dagen nadat ik de gloednieuwe DJI Mini 2 ontvangen heb en de eerste ervaringen met deze drone heb opgedaan en met de drone gevlogen te hebben. Ik ben erg bekend met DJI-drones: Ik heb vliegervaringen met bijna alle drones die DJI uitgebracht heeft. Op het moment bezit ik al 27 maanden de DJI Mavic 2 Pro (zie voor review hier) en de voorganger van de DJI Mini 2, de DJI Mavic Mini, heb ik precies 12 maanden gehad (zie voor review hier). De Mavic Mini heb ik verkocht omdat ik de nieuwe Mini 2 wilde aanschaffen. Deze paar dagen ervaring zijn wat mij betreft meer dan voldoende om een goed beeld te krijgen van deze nieuwe drone. Ik heb al uitgebreide ervaring met DJI-drones en ik kan uiteraard ook goed de vergelijking maken met de voorganger van de Mini 2 en de DJI Mavic Air 2, waar ik ook gevlogen mee heb.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/VuhChbEDblnvhsDWMCcq5Jox.jpg
Kleine naamsverandering voor de Mini 2
DJI heeft een kleine naamswijziging doorgevoerd bij de Mini 2. Waar de voorganger nog Mavic Mini genoemd werd, is de toevoeging Mavic nu komen te vervallen en heet de opvolger nu Mini 2. Als ik het in deze review heb het over de DJI Mavic Mini, refereer ik hiernaar door deze drone Mini 1 te noemen.

Ik ben ook medeauteur van de [DJI Mini 2] Ervaringen en discussie. Delen van deze review zijn ook gebruikt in de openingspost. Dus als je delen al kent dan klopt dat 😊. Als je vragen hebt over de Mini 2, stel deze vragen dan in deze thread.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/hs58d623wZB0ZyWBxzbDN1md.jpg

Vergelijking van de Mini 2 met zijn voorganger de Mini 1

Op het eerste gezicht is de Mini 2 geen grote upgrade t.o.v. zijn voorganger. De drone lijkt als 2 druppels water op de oude drone. Naast een kleine naamsverandering, ziet slechts een geoefend oog wat kleine verschillen zijn, zoals de overstap van een micro usb ingang naar een usb-c ingang, een extra ledje voor op de drone en iets andere propellers met een oranje streep op het einde van het blad. De controller is wel flink anders: DJI levert nu de nieuwe grotere controller mee, die ook bij de nieuwe Mavic Air 2 geleverd wordt. Dit heeft een reden, namelijk de overstap van Wifi naar OccuSync 2 als verbindingsmethode. Tot nu toe hadden alleen duurdere drones van DJI deze superieure verbindingstechnologie. Deze upgrade is voor mij met stip de beste upgrade die de Mini 2 heeft gekregen! De Mini 2 heeft dezelfde camera als zijn voorganger, maar nu kunnen beelden opgenomen worden met 4K! Dit is uniek voor zo’n kleine drone en de tweede grote upgrade.
Hieronder staan alle verbeteringen van de Mini 2 t.o.v. de Mini 1 in volgorde van belangrijkheid (voor mij):
  1. OccuSync 2 (10km range USA en 6km range Europa) i.p.v. Wifi (4km range USA en 2km range Europa). Dit zijn echter theoretische getallen en in de praktijk is dit (veel) minder. De OccySync 2 transmissie naar de remote is echter flink lager dan andere OccuSync 2 drones: (720p@30fps 8mbps i.p.v. 1080p@30fps 40mbps)
  2. Nieuwe Mavic Air 2 remote met erg grote interne batterij die ook je smartphone kan laden (en dus de OccuSync 2 techniek heeft)
  3. Camera is hetzelfde gebleven, maar er kan nu maximaal in 4K@30fps gefilmd worden met 100mbps i.p.v. 2.7K@30fps met 40mbps. De processor in de Mini 2 is dus krachtiger geworden om dit allemaal te processen
  4. Foto’s kunnen nu ook als RAW/DNG opgeslagen worden
  5. Nieuw type batterij: LiPo HV 2S batterij i.p.v. Li-Ion 2S batterij -> LiPo HV is krachtiger en ook lichter dan Li-Ion. De oude Mini batterijen kunnen wel in de Mini 2 gebruikt worden, maar andersom niet! De nieuwe batterij is flink lichter dan het oude type. Dit komt door de gebruikte accutechnologie, mar DJI heeft ook erg dun plastic gebruikt bij de batterijen
  6. Nieuw type propeller die iets stijver is en de drone iets stiller maakt (minder hoge pitch). Verder heeft de punt van de propeller heeft nu een oranje kleur
  7. Verbeterde motoren
  8. Punt 5 t/m 7 zorgen ervoor dat de windgevoeligheid van de Mini 2 verhoogd is van Level 4 naar Level 5 (wind tot 8,5-10,5m/s is geen probleem voor de Mini 2)
  9. Maximale snelheid in Sport Mode is nu 57.6km/uur i.p.v. 46.8km/uur
  10. De GPS-chip in de drone is vernieuwd en heeft nu ook (als eerste DJI drone) ondersteuning voor het Europese Galileo GPS systeem (Naast GPS en Glonass)! In de praktijk heb je al snel rond de 26 satellieten gelockt!
  11. De drone heeft nu een usb-c plug i.p.v. micro usb plug. Laden van de accu in de drone is nu ook mogelijk!
  12. Nieuwe oplaadhub die ook als batterij bank gebruikt kan worden
  13. Er zit een speciale propellerhouder bij zodat de propellers niet beschadigen/verbuigen tijdens transport
  14. Maximale vliegtijd op één accu is nu 31min i.p.v. 30min (theoretisch)
  15. De Mini 2 heeft QuickTransfer functie waardoor beelden draadloos naar smartphone gestuurd kunnen worden zonder dat de remote gebruikt hoeft te worden. Deze functie werkt via WiFi én BlueTooth. Deze functie kan geactiveerd worden d.m.v. het indrukken van een knop onder de drone (onder het SD-kaartslot). Het led licht is nu namelijk ook uitgerust met een drukknop. Deze knop kan gebruikt worden om de QuickTransfer functie te activeren als de drone aan staat of de batterijstatus te controleren als de drone uit staat
  16. De hardcase is vervangen door een tas die ook bij de DJI Mavic Air 2 geleverd wordt (voor velen een voordeel, maar ik vond de hardcase beter)
  17. Er is een quickshot toegevoegd die de Mini 1 nog niet had (Boomerang), en ook panoramafoto’s (3 types) en Auto Exposure Bracketing (AEB) zijn nu mogelijk
  18. Bouwkwaliteit van de armen is iets verbeterd, en die armen zijn nu een stuk stijver en het voelt allemaal wat steviger
  19. 2x-4x digitale (lossy) zoom in 4K/2.7K/FHD mogelijk
  20. De 2 grills die aan de voorkant van de Mini zitten en misschien insinueren dat er Obstacle Avoidance op zit (wat dus niet zo is), hebben nu een functie: het zijn ventilatiegaten om de elektronica koel te houden
  21. Aan de voorkant zit nu een configureerbaar led licht, zodat de mini ook vanaf de voorkant beter zichtbaar is (in het donker)
https://tweakers.net/fotoalbum/image/QzPeImam6K74OhfxnhUL2luA.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/z4cLBAESOBDchFUaOpT6KEuQ.jpg
De volgende zaken zijn (bijna) hetzelfde gebleven:
  1. Het gewicht is nog steeds 249 gram volgens de print op de zijkant van de drone. In werkelijkheid is de drone nog wat lichter en weegt 239 gram. Dat is een voordeel. Nu kan er een ND filter gemonteerd worden zonder dat het gewicht gelijk over de 250 gram gaat. Dit is een mooi pluspunt m.b.t. aanstaande EU-regelgeving die op 31 december 2020 gaat gelden
  2. Design van de drone is hetzelfde gebleven
  3. De meeste accessoires die voor de Mini 1 beschikbaar zijn, passen ook op de Mini 2. Dit geldt bijvoorbeeld voor de propellerbescherming die geleverd werd bij de Mini 1. Die past ook op de Mini 2. Gelukkig zijn ook ND filters compatible met de camera van de Mini 2, omdat de afmetingen hetzelfde zijn gebleven. Let op, de propellers zijn niet uitwisselbaar omdat er verschillende schroeven worden gebruikt! Als je dit toch probeert, dan beschadig je de propellermount (schroefdraad)! Verder zijn de Mini 1 accu’s wel in de Mini 2 te gebruiken (drone is nu wel zwaarder dan 250 gram!), maar andersom zijn de accu’s van de Mini 2 niet te gebruiken in de Mini 1
Zijn er ook minpunten?
  1. De propellerbescherming die werd meegeleverd met de Mini 1 wordt helaas niet meer meegeleverd bij de Mini 2. Deze bescherming kan wel los bijbesteld worden. Voor mij is dit echter geen nadeel. Ik denk dat bij veel gebruikers de bescherming één keer gebruikt wordt om te testen en daarna in de doos verdwijnt.
  2. De OccySync 2 transmissiesnelheid (overzenden van beelden) naar de controller gaat met 720p@30fps met bitrate van 8mbps. Dit is een stuk lager dan andere OccuSync 2 drones zoals de DJI Mavic 2 en de DJI Air 2. Die doen dit met 1080p@30fps met bitrate van 40mbps
  3. De drone is 59 euro duurder geworden dan zijn voorganger en de Fly More Kit zelfs 100 euro en i.c.m. Voeg Care Refresh toe voor één jaar en dan is de meerprijs zelfs 110 euro.
  4. Deze drone heeft nog steeds geen nieuw EU-C0 label. Dat is jammer, maar gelukkig geen groot nadeel. Volgens geruchten blijft deze drone ook in de speelgoedcategorie na de overgangsregeling van 2 jaar voor legacy drones
Wat dus op het eerste gezicht lijkt als een marginale verbetering van de Mini 2 t.o.v. de Mini 1 is wat mij betreft een hele grote verbetering. De 2 grootste verbeteringen zijn met stip OccuSync 2 en het mogelijk maken van filmen in 4K met een fatsoenlijke bitrate. Dit komt wel met een stevigere prijs.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/rEAbtbh5d5DKBitsS7xgGxqn.jpg

Uitpakparty: wat levert DJI allemaal bij de Fly More Combo

Ik heb de Fly More Combo (FMC) aangeschaft omdat ik één batterij wel wat magertjes vind. Verder is de oplaadhub, die als batterijbank te gebruiken is, een mooie aanvulling. De rest van de extra’s is mooi meegenomen maar voor mij geen must.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/BmN9KISH6xONNRO7Fd3uINe9.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/77iFYXl793Fk5jJAQG8QaJnY.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/alFH0eRw3nmEN1ahT93JKwZn.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/rSRW2hmPW8TSc6yAfOOR20qv.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/ut4rYmzUC3XWe3RVriAhJT8J.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/oMXZlM9VJvfiLbBdo7zZ9g0o.jpg
Wat zit er in de doos van de DJI Mini 2 (normale kit van €459,-):
  1. Mini 2 drone
  2. Beschermkap voor gimbal (tijdens transport)
  3. Remote
  4. 2 extra control sticks
  5. 3 kabeltjes om remote met smartphone te verbinden (usb-c naar usb/c-/usb-micro/lighting)
  6. 1 accu
  7. Usb-c naar usb-a kabel voor laden accu in drone (of voor laden via oplaadhub)
  8. 1 extra setje propellers met schroeven
  9. Schroevendraaier
  10. De gebruikelijke documentatie
https://tweakers.net/fotoalbum/image/72VfnrQiIwz5ICl47AeBwBeW.jpg
Wat zit er extra in de DJI Mini 2 Fly More Kit (FMC) van €599,-:
  1. 2 extra accu’s (in totaal dus 3)
  2. Oplaadhub
  3. Schoudertas waar alles in past
  4. Netadapter om via de oplaadhub (of in de drone) de accu’s op te laden. Waarom zit die niet in de normale set! :(
  5. 2 extra setjes propellers (in totaal dus 3)
https://tweakers.net/fotoalbum/image/1Z4I38fSWYAY7E1CipiOiIxL.jpg

Gebruiksdoel - waarom heb ik deze drone aangekocht?

Sommige aankopen zijn niet helemaal te verantwoorden, maar elke hobby kost uiteraard geld. Waarom heb ik de Mini 2 drone dan toch gekocht naast de Mavic 2 Pro die ik al 27 maanden bezit?
Enerzijds omdat ik een 2e (goedkopere) drone wilde hebben. Anderzijds omdat ik deze drone sneller zal meenemen tijdens tripjes/vakantie vanwege de grootte en de totale kosten van mijn gear. B.v. op reis als gewicht belangrijk is en niet te vergeten de totale kosten van je investering! Op reis loop je vaak een groter risico op verlies/diefstal/crash.
Voordelen bij ingaan van de nieuwe EU-regelgeving
Het gewicht van 249 gram is met de nieuwe aanstaande EU-regelgeving, die op 31 december 2020 ingaat, ook een (groot) pluspunt. Deze drone mag zelfs (buiten de no-fly-zones) op plekken vliegen waar zwaardere drones niet mogen komen, zoals boven aaneengesloten bebouwing.
Deze drone wordt gezien als een speelgoeddrone, en valt daarom ook in de laagste categorie. Let echter wel op: je zult jezelf als droneoperator moeten registreren (bij de RDW) volgens de nieuwe EU-regelgeving, aangezien de drone een camera bevat! Deze registratie gaat eenmalig €21,- kosten, en daarna €11,- per jaar.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/FpMciOkFM1cKp5Zs76Ds70YZ.jpg

De plus- en minpunten van de Mini 2 (t.o.v. de Mavic Air 2)

Nu de Mini 2 een volwaardige verbindingstechnologie heeft gekregen en ook kan opnemen in 4K, ligt de vergelijking met de duurdere Mavic Air 2 voor de hand. Bij DJI zijn er nu grofweg 3 keuzes als je een budget hebt tot grofweg 1000 euro. Dat zijn namelijk de oude Mini 1, de Mavic Air 2 die begin 2020 geïntroduceerd is en de nieuwe Mini 2. De oude Mini valt (voor mij) af vanwege de genoemde nadelen. De Mini 2 is door de verbeteringen een heel stuk dichter bij de Mavic Air 2 gekomen qua specificaties waardoor een vergelijking nu voor de hand ligt.
De nadelen van de Mini 1 t.o.v. de Mavic Air 2 die nu opgelost zijn met de Mini 2:
  • Range! Dit is echt een groot nadeel. WiFi als verbindingstechnologie is echt drama. Het schokken/bevriezen van het beeld treedt in de praktijk al op na zo'n 100m als het een beetje tegen zit. Met OccuSync is dit opgelost
  • Windgevoeligheid. Op papier heeft de Mini 2 nu dezelfde windgevoeligheid als de Mavic Air 2. In de praktijk zal de Mavic Air 2 nog steeds stabieler in de lucht hanger door het veel hogere gewicht van deze drone, maar het zal nu veel dichter bij elkaar liggen door gebruik van LiPo HV accu, langere props en iets krachtigere motoren in de Mini 2
  • Kwaliteit van de camera was echt een stuk lager door de lage bitrate en maximaal 2.7K resolutie en geen RAW opties. Nu ligt de camerakwaliteit van de Mini veel dichter bij de Mavic Air 2, maar er is nog steeds een waarneembaar verschil
Ga voor de Mini 2 als:
  • Je een krap budget hebt
  • Af en toe vliegt en/of geen hele hoge eisen aan de camera stelt
  • Je geen opleiding wilt volgen. Vanaf 31 december 2020 is alleen een registratie als drone vlieger benodigd voor deze drone en geen opleiding
  • Je over steden (buiten No Fly Zones) wilt vliegen (vanaf 31-12-2020)
  • Je compactheid en gewicht erg belangrijk vindt. Scheelt (met de juiste case) weer een stuk met de Mavic Air 2
Nadelen Mini 2 t.o.v. Mavic Air 2:
  • Geen Obstacle Avoidance, HDR, Active Track 3
  • Sensor is kleiner, minder lichtgevoelig, minder instelopties, lagere fotoresolutie en lagere bitrate
  • Minder stabiel in de lucht (bij wind)
  • Bouwkwaliteit is duidelijk minder (gevolg van de noodzakelijke gewichtsbesparing)
  • Live view beelden minder scherp (720p i.p.v. 1080p)
Ga voor de Mavic Air 2 als:
  • Je Obstacle Avoidance belangrijk vindt (b.v. als je objecten wilt volgen met drone -> Active Track 3.0)
  • Je vaker vliegt en/of hogere eisen stelt aan de camera
  • Het volgen van een opleiding niet erg vindt (en de bijkomende kosten)
Nadelen Mavic Air 2 t.o.v. Mini 2:
  • Groter budget nodig
  • Opleiding nodig (vanaf 31-12-2020)
  • Minder compact
https://tweakers.net/fotoalbum/image/QV9fPqEbgZRfH7IZsYJTsUM9.jpg

Gebruikservaringen na een paar dagen gebruik van de Mini 2

Ik ben zéér positief over de Mini 2! DJI heeft enkele grote minpunten van de Mini 1 aangepakt en goed geluisterd naar de kritiek die consumenten hadden op deze drone. Ik was ook positief over de voorganger, maar deze drone bleef in de doos vanwege de rangeproblemen die ik met deze drone had. Ik weet nu zeker dat ik de Mini 2 veel meer ga gebruiken.
Het vlieggedrag is ook verder verbetert en ligt veel dichter bij de duurdere drones die DJI verkoopt. De camerakwaliteit is dusdanig verbetert dat deze bruikbaar is. Ik denk dat veel consumenten weinig verschil meer zien in de beelden die de Mini 2 opneemt in vergelijking met de duurdere drones van DJI.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/WrafEtCEyQ4ft4SAGlKoQBIY.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/5KvruGHKV39Y1922dVQnGBr3.jpg

Een (klein) nadeel wat gebleven is, is de bouwkwaliteit van de drone. Die is zeker niet slecht, maar minder in vergelijking met andere drones. Het is wel logisch, want overal is bezuinigd op materiaal om het gewicht onder de 250 gram te houden. Je merkt dat b.v. als je de armen van de drone vastpakt. Die zijn heel flexibel doordat er dun plastic is gebruikt. Als je zuinig met je spullen omgaat is dit echter geen probleem.
De eerste geschoten beelden
DNG/RAW processing en gebruik van de AEB functie
De onderstaande foto geeft een indruk wat je kunt bereiken met een beetje processing van de foto's. De onderstaande foto is genomen in niet-ideale omstandigheden. Het was nog vrij donker. De linker foto toont de niet bewerkte foto. De rechter foto is gemaakt door 3 AEB foto's in RAW te processen. Dit is zeker niet een geweldige foto, maar laat wel zien wat je nog met RAW processing kunt bereiken, zeker als de omstandigheden niet ideaal zijn. De foto is klikbaar.

https://tweakers.net/fotoalbum/image/4jBdMBL3rLAB0XKPqiKiT7wx.jpg
Zelf een Hyperlapse maken ondanks dat de Mini 2 dit niet ondersteunt
De duurdere DJI drones hebben een zogenaamde Hyperlapse functie. Helaas ondersteunt de Mini 2 deze functie niet. Zogenaamde 'timed shots' kunnen wel met de Mini 2 gemaakt worden. Dit houdt in dat er om de zo veel seconden (b.v. 5 seconden) een foto gemaakt wordt. Door deze functie te gebruiken kun je wel met wat videobewerking een Hyperlapse in elkaar knutselen. De onderstaande Hyperlapse is samengesteld door 81 foto's die de Mini 2 heeft geschoten, te combineren. In dit voorbeeld heb ik er een animated gif (low res) van gemaakt. Er is duidelijk te zien dat de Mini 2 niet helemaal stil heeft gehangen, maar het resultaat is zeker acceptabel. Uiteraard kun je ook een Hyperlapse maken als de drone in beweging is. In het onderstaande voorbeeld heb ik de drone stil laten hangen in de lucht.

https://tweakers.net/i/tP38IsEduvnONW8x9NDoEhAETSY=/full-fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():fill(white):gifsicle():strip_exif()/f/image/YX713HrBGqJuOwarcOBZ5K1l.gif?f=user_large

Aankooptips

DJI positioneert deze drone als een beginner drone. Echter heeft deze drone geen Obstacle Avoidance, iets waar beginnende drone vliegers veel profijt van kunnen hebben. Als je weinig tot geen vliegervaring hebt, is Obstacle Avoidance soms een mooi vangnet om crashes te voorkomen. Beginners realiseren zich misschien niet dat de quickshots die de drone automatisch mooie opnames laat maken, potentieel gevaarlijk kunnen zijn! Waar de duurdere drones met Obstacle Avoidance automatisch deze quickshots afbreken als ze tegen een object dreigen te vliegen, vliegt de Mini 2 gewoon door en crasht. Gebruikers zullen deze quickshots alleen kunnen uitvoeren als er genoeg ruimte is. DJI vermeld dit ook in de handleiding, maar potentieel gevaarlijk kan het wel zijn.

Bij elke DJI is er de mogelijkheid om Care Refresh af te sluiten. De kosten voor Care Refresh voor de Mini 2 zijn €49,- voor 1 jaar en €79 euro voor 2 jaar. Care Refresh is een soort verzekering tegen drone crashes. Voorwaarde is wel dat je de beschadigde drone wel moet kunnen opsturen naar DJI. Verloren drones vallen dus niet onder garantie. Er zijn wel wat kosten aan verbonden, maar die zijn marginaal t.o.v. de kosten voor een nieuwe drone. Het gaat te ver om alle voorwaarden in deze review te bespreken. Check dus online wat Care Refresh precies inhoudt. Omdat de Mini 2 geen Obstacle Avoidance aan boord heeft, is Care Refresh wel aan te raden, zeker voor beginnende drone piloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje met deze drone!

Zou ik de drone aanraden? Dat hangt ervan af. Is het je eerste drone en/of wil je niet te veel geld uitgeven en/of wil je niet aan een hoop eisen moeten voldoen vanaf juli 2020 als de nieuwe EU-regelgeving ingaat? En kun je leven zonder Obstacle Avoidance? Dan zeg ik volmondig ja!
Wil je echter veel controle hebben over de instellingen en/of verlang je de hoogste kwaliteit van de opnames en/of van het vlieggedrag? Dan zul je toch 2-4x zoveel geld uit moeten geven aan een andere (DJI) drone.

Mocht je de Mini 2 willen aanschaffen, dan raad ik je de Fly More Combo (FMC) aan. Naast 2 extra accu's krijg je een oplaadhub, een tas, propellerbescherming tijdens transport en extra propellers. Voor 140 euro extra wat mij betreft (net) een aanrader. Later bijkopen is altijd duurder.
Aanschaf van 2 extra cases voor veilig en ultracompact transport
Ik ben niet zo tevreden over de tas die bij de Fly More Combo geleverd wordt. De tas is van prima kwaliteit, maar veel te groot naar mijn smaak als je alleen de drone met accu en een controller wilt meenemen. Verder beschermt de tas de fragiele propellers ook niet goed (als de propeller guard niet gebruikt wordt).

Ik heb bij de bekende Chinese shop 2 SunnyLife cases aangeschaft voor de drone en de controller. Deze cases zijn van uitstekende kwaliteit en beschermen zowel de drone als de controller prima. Deze 2 cases stop je gemakkelijk in een rugzak of koffer!

https://tweakers.net/fotoalbum/image/Jpf7PWevGQ6OeEaYT6TB6df8.jpg
https://tweakers.net/fotoalbum/image/imUUt5uSrEgIQfqAeWklleKA.jpg

Gebruikservaringen na 2 weken gebruik van de Mini 2

Ik heb de DJI Mini 2 nu precies 2 weken in mijn bezit. Mijn ervaringen met deze drone zijn nog steeds erg positief! Mijn mening is dat DJI met deze verbeterde versie t.o.v. de eerste generatie nu een volwaardige (mini) drone op de markt gebracht heeft. Uiteraard zijn er nog altijd functies die deze drone mist (zoals obstacle avoidance), maar dat is wat mij betreft geen groot gemis en vrij logisch in deze gewichtsklasse en prijsklasse. Als je meer geavanceerde functies wilt in een drone, dan zul je toch echt meer geld moeten uitgeven.

Ik heb inmiddels al meer vlieguren gemaakt met de Mini 2, dan in een heel jaar met de Mini 1! Dat zegt denk ik wel genoeg. Geen gekloot meer met wegvallende verbindingen, 4K filmen en RAW fotografie geven daarbij voor mij de doorslag.

In de toekomst zal ik deze review aanvullen met extra ervaringen die ik opdoe met de Mini 2.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een DJI Mini 2 - Wit, Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (55)

Wijzig sortering
Mooie vergelijkingen en review!
Dank!

Als je toch bezig bent;
De mini 1 FMC is de laatste tijd geregeld voor 369 te koop.

Vind je de prijs van 599 mini 2 fmc dan nog steeds gerechtvaardigd, als je kijkt naar alleen de upgrades?
Ja, ik wel!

Ik heb de Mini 1 FMC zelf gehad en weer verkocht. Voor mij zijn OccySync 2, 4K@100mbps, RAW/DNG foto’s, het verbeterd vlieggedrag, en (hopelijk) de toekomstige compatibiliteit met de Smart Controller de meerprijs dik en dubbel waard!

Wat ik ook in de review schreef is dat ik de prijs van de FMC (net) gerechtvaardigd vind. De batterij hub kost bij dji €39,- en 2 lossen batterijen kosten bij DJI €110,-. Dat is dus al meer dan de meerprijs van de FMC. Zelf vind ik het waard. Ik schreef ook als nadeel de flinke prijsstijging van zowel de drone als de FMC.

Als je budget beperkt is kan ik me voorstellen dat een Mini 1 FMC voor 369 euro of de Mini 2 los voor 459 euro een goede keuze is. Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf bepalen.

[Reactie gewijzigd door SpeedingWilly op 9 november 2020 08:24]

Daar er geen propeller guard bij de fly more combo zit weet ik niet of dit een meerwaarde is. Zou dit zoveel uitmaken? Zelf ben ik 18 jaar piloot met modelvliegtuigen brandstof bigscale. Geen ervaring met drones.
Ook vraag ik mij af of het zinvol is om een dji mini care refresh bij te bestellen?
In de review staat duidelijk dat (voor mij) het gemis van de 2 propeller guards geen gemis is (ik ga iig niet binnen vliegen met de Mini 2, daar heb ik andere drones voor).

M.b.t. Care Refresh: Ik heb in de review eem stukje over Care Refresh toegevoegd:

Bij elke DJI is er de mogelijkheid om Care Refresh af te sluiten. De kosten voor Care Refresh voor de Mini 2 zijn €49,- voor 1 jaar en €79 euro voor 2 jaar. Care Refresh is een soort verzekering tegen drone crashes. Voorwaarde is wel dat je de beschadigde drone wel moet kunnen opsturen naar DJI. Verloren drones vallen dus niet onder garantie. Er zijn wel wat kosten aan verbonden, maar die zijn marginaal t.o.v. de kosten voor een nieuwe drone. Het gaat te ver om alle voorwaarden in deze review te bespreken. Check dus online wat Care Refresh precies inhoudt. Omdat de Mini 2 geen Obstacle Avoidance aan boord heeft, is Care Refresh wel aan te raden, zeker voor beginnende drone piloten. Een ongeluk zit in een klein hoekje met deze drone!

Je kunt ook deze videoreview checken: https://www.youtube.com/watch?v=zZsmr0vmK80

[Reactie gewijzigd door SpeedingWilly op 11 november 2020 11:25]

Aanpassing aan de review:
  1. Extra verbetering t.o.v. Mini 1 toegevoegd:
    De GPS-chip in de drone is vernieuwd en heeft nu ook (als eerste DJI drone) ondersteuning voor het Europese Galileo GPS systeem (Naast GPS en Glonass)! In de praktijk heb je als snel rond de 26 satellieten gelockt!
  2. De beschrijving van de QuickTransfer functie is uitgebreid:
    De Mini 2 heeft QuickTransfer functie waardoor beelden draadloos naar smartphone gestuurd kunnen worden zonder dat de remote gebruikt hoeft te worden. Deze functie werkt via WiFi én BlueTooth. Deze functie kan geactiveerd worden d.m.v. het indrukken van een knop onder de drone (onder het SD-kaartslot). Het led licht is nu namelijk ook uitgerust met een drukknop. Deze knop kan gebruikt worden om de QuickTransfer functie te activeren als de drone aan staat of de batterijstatus te controleren als de drone uit staat
  3. Aanvulling over gebruik accessoires toegevoegd:
    De meeste accessoires die voor de Mini 1 beschikbaar zijn, passen ook op de Mini 2. Dit geldt bijvoorbeeld voor de propellerbescherming die geleverd werd bij de Mini 1. Die past ook op de Mini 2. Gelukkig zijn ook ND filters compatible met de camera van de Mini 2, omdat de afmetingen hetzelfde zijn gebleven. Let op, de propellers zijn niet uitwisselbaar omdat er verschillende schroeven worden gebruikt! Als je dit toch probeert, dan beschadig je de propellermount (schroefdraad)! Verder zijn de Mini 1 accu’s wel in de Mini 2 te gebruiken (drone is nu wel zwaarder dan 250 gram!), maar andersom zijn de accu’s van de Mini 2 niet te gebruiken in de Mini 1
  4. Ik heb een plaatje toegevoegd (met uitleg) die het verschil laat zijn tussen een onbewerkte foto en een bewerkte DNG foto
ToDo
  • Toevoegen van meer drone foto's

[Reactie gewijzigd door SpeedingWilly op 10 november 2020 14:55]

Hoi Speedingwilly,
Bedankt voor de review. Weet jij ook waar de DJI Mini nu al te koop is in NL? Ik kan m nog nergens op voorraad vinden, maar jij schijnt hem al in huis te hebben. Ben benieuwd. Hoop hem binnen een week te kunnen kopen.
Dank voor je reactie.
Ik heb rechtstreeks bij DJI besteld. Donderdag ochtend besteld, zaterdag begin middag in huis!

Check de pricewatch. Maar is nog niet leverbaar.

Je kunt ook Amazon.nl of Amazon.de proberen. Of gewoon bij DJI online bestellen.
Super! Is dat op store.dji.com? (Engelstalige site?) Er staat 3-7 working days. Super snel geregeld dus. Wil ik ook graag!
Ja. Klopt. op de dag van introductie was het nog 2-6 dagen. Maar hou maar rekening met een week levertijd. is nog altijd sneller dan de online winkels, want die hebben (nog) geen voorraad).
Dit is wel een hele goede review, jij weet waar je het over hebt en kan het ook nog brengen ook.
Bedankt voor het complement! Daar doe ik het voor :) . Was veel werk, maar door reacties zoals deze is het de moeite waard! _/-\o_
Top review!!! Ik ben aan het rond kijken voor de aankoop van een drone. Jouw review is toch wel doorslag gevend om voor de mini 2 te gaan. Echter heb ik nog een vraagje, wij gaan naar Noorwegen van de zomer om met de motoren naar de Noordkaap te gaan. Onderweg wil ik dan ook Met de drone via follow us opnames maken van ons tijdens het rijden Als ik iets hoger ga op ongeveer 30 meter, is dan het beeld ook nog prima? Ik wil die 30 meter doen omdat er geenObstacle Avoidance op zit.
Alvast dank voor je antwoord!!
De Mini 2 is niet echt geschikt om personen, maar vooral ook motoren/auto’s te volgen. Dan sul je toch echt meer hebben aan een Mavic Air 2 met Active Track 3.0 functie.

Het kan wel een beetje met de Mini, maar het blijft behelpen en potentieel gevaarlijk zonder obstacle Avoidance.
Top review! Respect en bedankt voor alle moeite.
Bedankt! Als er nog vragen zijn hoor ik het wel. Morgen post ik nog een kleine aanpassing. In het eerste bericht onder de review kun je zien wat de veranderingen zijn, zodat je niet alles opnieuw hoeft te lezen.
Hoi Speedingwilly,

Dank voor je review! Ik ben nieuw in de wereld van drones en zoals je schrijft lijkt me dit het ideale instapmodel, dus dank voor je hulp in m'n zoektocht. Heb nog 2 (beginners)vragen aan je :) :

1. De propellers - is dat zulk breekbaar spul dat het logisch is dat er meerdere setjes bij de de fly more combo zitten?
2. Beeldkwaliteit tov mavic air 2: uiteraard 4K 30fps VS 4K 60fps zal je ongetwijfeld merken, wat vond je nog meer grote verschillen in kwaliteit?
Er zitten bij (DJI) drones altijd reserve propellers, en in de FMC wat meer. De propellers zelf zijn niet breekbaar. Echter, als je ergens tegen aan vliegt, dan zijn de propellers bijna gegarandeerd aan gort gevlogen. Dus vandaar. Ik heb inmiddels een kleine 1000km gevlogen met al mijn drones. Mijn Mavic 2 Pro is één keer gecrasht in een boom (gebruikersfout :/), en daarna naar beneden gevallen. Schade viel mee, maar ik moest wel alle 4 de propellers vervangen.

De Mavic Air 2 heeft naast de grotere sensor (betere foto- en filmkwaliteit) meer mogelijkheden qua Quickshots, hyperlapse, HDR en ook uitgebreide trackingsmogelijkheden (Active track 3).
Dan toch wel handig die propellers...Vriend van me had hetzelfde, een uur na het uitpakken 8)7

Het prijsverschil tussen de mavic en mini qua beeld en voor de extra mogelijkheden is voor mij nu wat te hoog, ga eens kijken of er een mooie black friday deal komt voor de Mini 2.

Dank!
Bij mij was het dus niet met de Mini 2, maar met de Mavic 2 Pro, na ongeveer 700km op de teller. Ben zijwaarts een boom in gevlogen toen ik één van de moeilijkste dingen aan het doen was die er zijn: auto's volgen!

Dus wel totaal iets anders...
Mooie review.

Zelf nog steeds met de Mavic Pro 1, nu toch aan het twijfelen. Denk dat de mini 2 dezelfde sensor kwa foto's heeft, maar met het lichtere gewicht en dus dan geen toets hoeven doen denk ik dat ik mijn obstacle avoidance wel wil missen.
Top review! Zelf ben ik aan het wachten op voorraad bij de winkel in de buurt (+-2weken). Of misschien toch kopen bij Dji zelf? Vraag me af hoe het dan zit bij Dji zelf omtrent service? In de winkel bij defect kan ik hem gewoon binnenbrengen. Mvg Wes.
Bij DJI is het gewoon opsturen. Service van DJI staat goed aangeschreven. Ik heb er (gelukkig) nog nooit gebruik van hoeven te maken.

De winkels sturen defecte producten ook op naar DJI. Er zit dan dus een partij tussen. Voor mij niet echt een voordeel 😉.
@SpeedingWilly Ik kan er inkomen maar meestal via de winkel geen verzendkosten. ;) Als je zelf verstuurt wel.

[Reactie gewijzigd door wes40 op 10 november 2020 20:54]

Als je (toch) Care Refresh afsluit, dan betaald DJI de verzendkosten.
Je kan care refresh 1 jaar plan of 2 jaren plan nemen. Zelf denk ik dan om 1 jaar te nemen. Ik wacht nog even uw review af.
Ik heb zelf ook 1 jaar Care Refresh genomen. Als dat jaar bijna om is biedt DJI vaak nog een verlengingsmogelijkheid.

Welke review wacht je af? Dacht dat ik al een flinke review had geschreven? :)
Oeps. Had je reactie gelezen en er stond toen dat je nog iets ging toevoegen omtrent de care refresh.
Had niet gezien dat dit er intussen bijstaat. Zal ook voor 1 jaar Care Refresh gaan. Bedankt voor de info.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True