Acer Predator XB321HK Rood, Zwart Review
2 november 2020, laatste update op 1 januari 2022, 385 views
Rapporteer
Product gekocht
Enige keus die je hebt als je zoekt naar 32", 4k en G-Sync.
Een fijn scherm als je het ook veel gebruikt voor niet gaming.
Als je je monitor laat repareren onder garantie krijgt je een onacceptabele slechte kwaliteit paneel voor terug.
Pluspunten
- 32"en 4k is een hele fijne combinatie om mee te werken als 100% schaling te doen is voor je
- Reparatie was snel afgehandeld (alleen gooide DHL roet in het eten)
- Je kunt drie profielen opslaan
- Handige hardware matige FPS counter
- Geen pixeldefecten (maar dit wist ik van te voren wegens tweedehands aanschaf)
Minpunten
- Monitor kreeg een defect. Na reparatie heb ik een waardeloos scherm voor teruggekregen dat nog slechter is dan voor reparatie
- G-Sync is bij 60Hz scherm geen wondermiddel
- Monitor menu niet intuitief te bedienen en ook niet via software aan te passen
- Grote voet, dus monitor steeks ver naar voren uit
- Bij aanzetten monitor krijg je eerst een nutteloze gsync logo te zien
3 van 5 sterren (Voldoende)
Reden van koop
Mijn vorige monitor was een DELL U2713HM (27”, 2560x1440, 60Hz, geen adaptive sync technologie). Bij deze monitor was ik het zat dat als de fps onder de 60 komt het gelijk schokkerig aanvoelt, want ik speel altijd met V-Sync aan. Dus ik zocht als Nvidia videokaart gebruiker een monitor met G-Sync. Omdat ik de monitor langer wilde gebruiken wilde ik het ook gelijk doet doen door ook vooruit te gaan in resolutie en/of refresh rate. Zat te twijfelen tussen 3440x1440 met hoge refresh rate (beter voor gaming) of 32” 4k met 60 Hz (beter voor alles buiten gaming).
Ik wilde bewust tweedehands kopen omdat de verkoper me dan mooi kon vertellen of het dode pixels heeft en de lagere prijs is altijd mooi meegenomen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Acer XB321HK, want deze werd toevallig aangeboden, terwijl er geen interessante advertenties waren met 3440x1440. De Acer XB321HK is ook de enige optie die je hebt als je kiest voor 32”, 4K en G-Sync.
G-Sync
Om eerlijk te zijn heb ik G-Sync overschat. Ik had verwacht dat een game dan bijna altijd heel vloeiend aanvoelt. Het is beter dan helemaal geen G-Sync, maar als de fps ineens onder de 50 of 45 komt voelt de games alsnog wat schokkerig aan. Het zou kunnen dat ik eerder last hebt van de plotselinge fps drop dan de lagere fps. Maar verwacht dus niet dat G-Sync een wondermiddel is. En op 4k is het dus wel heel reëel dat je geregeld onder de 60 fps komt. G-Sync komt waarschijnlijk meer tot zijn recht als je refresh rate bijvoorbeeld constant schommelt tussen 60 en 120Hz. Maar ik heb nog steeds geen ervaring met 60Hz+ schermen.
Grootte i.c.m. resolutie
Bij 4K wilde ik absoluut 32” hebben want dan ga ik tenminste veel voorruit wat betreft werk oppervlakte. Je hebt dan ook de flexibiliteit om bijvoorbeeld met een custom resolutie 3840x1600 of 3840x1800 te gamen voor extra fps en horizontale view. Al zullen sommige games hier niet mee goed omgaan.
Ik heb wel een aantal weken moeten wennen aan de enorme grootte. Ik heb de scaling wel op 125% moeten zetten, want op 100% vond ik de lettertjes op het scherm toch wel aan de kleine kant. Vergeleken met 2560x1440 heb je dan 20% meer ruimte zowel horizontaal als verticaal.
Tijdens het thuiswerken dat ik nu wegens Corona moet doen (ik ben Software Ontwikkelaar), merkte ik dat het niet altijd lekker werkt als je op beide monitoren een andere scaling gebruikt. Ik gebruik als tweede monitor een 25” 2560x1440 met 100% scaling. Bij sommige applicaties is het dan zo dat het beeld scherp is, maar als je het sleept naar je andere monitor is het ineens wazig, dus ook tekst. Dus Windows doet dan niets anders dan het beeld als een afbeelding resizen. Ook zou ik het fijn vinden om nog meer werkruimte te hebben. Dus heb ik besloten om op mijn 4K monitor de scaling op 100% zetten. Hier heb ik weer weken aan moeten wennen, maar uiteindelijk vind ik dit echt heel fijn werken.
Omdat ik niet de hele tijd aan het gamen ben, ben ik achteraf wel tevreden met de keus voor 32”4k i.p.v. een ultra wide monitor. Nog mooier zou 32”4k met 120Hz, maar deze bestaat op dit moment nog niet echt.
Monitor Menu
In het monitor menu navigeren via de knoppen onderin aan voorzijde werd niet echt intuïtief. Wat dat betreft zou het handig geweest zijn als je het via software zou kunnen aanpassen.
Gelukkig kun je drie profielen maken. Dus eenmaal goed ingeregeld kun je makkelijk schakelen tussen deze drie profielen. Zo heb ik zelf een profiel voor normaal gebruikt. Een profiel met een FPS counter rechtsboven die ik tijdens gamen gebruikt.. Dit is een handig feature waarbij je geen software hoeft te installeren. Ik vind het alleen dat het wel overdreven groot is en je kunt helaas niet een ander locatie kiezen. En een profiel waarbij de brightness op minimaal staat voor als het donker is.
Monitor voet
Ten opzichte van de achterkant van de monitorvoet steekt de monitor meer dan 20 centimeter naar voren uit. Dit is geen lekkere combinatie aangezien het zo'n grote 32" formaat heeft en je het dus het scherm het liefst op enig afstand van je ogen wilt hebben. Gelukkig is de voet plat aan onderkant, dus als je je bureau een beetje van je muur afzet, kun je een paar cm smokkelen door je monitor voet net over de rand van je bureau te plaatsen. Mijn bureau is 80 cm breed en dat is op zich goed te doen.
De hoogte instelbaar werkt verder prima. Helaas is swivel niet mogelijk.
Aanzetten van monitor
Als je de monitor aanzet krijg je eerst een kleine seconde een zwart beeld met de tekst Predataor en Gsync logo.Dit vind ik nergens op slaan. Als ik de monitor aanzet wil ik gewoon gelijk beeld hebben. Voor zover ik weet kun je het niet uitzetten,
RMA via Acer
Na aantal maanden gebruik had de monitor helaas een defect. Als ik de monitor aanzet (meestal alleen als de monitor een tijdje uitstond) dan zag ik soms een verkleuring rechtsboven in de hoek. Met een deadpixel tester zag ik dat dit kwam doordat de groene pixel op die plek aan het knipperen waren. Gelukkig was het altijd zo dat dit geleidelijk minder wordt en na paar minuten werkt de monitor weer 100%. Dus er was wel mee te leven. Maar omdat de garantie toch echt binnen een paar maanden afliep en het defect later altijd erger zou kunnen worden, heb ik besloten om de monitor ter reparatie aan te bieden. De factuur was van een Engelse shop. Om zeker van te zijn dat ik niet te maken heb met verzendkosten heb ik besloten om een RMA in de dienen rechtstreeks via de Nederlands Acer. Ik wil jullie nu meenemen in het RMA proces, zodat jullie een beeld hebben hoe dit in zijn werkt gaat bij hun.
Zo 11 oktober:
Via hun website RMA ingediend. Hierbij moet je een factuur als bijlage meesturen.
Ma 12 oktober:
Bericht gehad dat de monitor naar hun verzonden kan worden. Je krijgt een link waarmee je een afspraak kunt maken met DHL zodat zij je pakket thuis ophalen. Normaal heb ik liever ook de optie om het zelf lang te brengen naar een DHL locatie. Maar door thuiswerken ben ik sowieso thuis, en omdat het om zo’n groot en zwaar product gaat ben ik alleen maar blij dat het opgehaald wordt.
Di 12 oktober:
Via de DHL link kun je kiezen welke dag en welke tijdslot DHL moet langskomen. Dus gekozen dat ze de volgende dag kunnen langskomen.
Wo 13 oktober:
DHL netjes langsgekomen. Ik vond het vreemd dat ik geen verzendetiket o.i.d. had gekregen. Wel een label met alleen RMA nummer dat je op de doos moet plakken. Maar de verzendlabel had de DHL bezorgen dus zelf bij zich. Alleen heb ik hierdoor dan niet de track and trace nummer om het pakket zelf te volgen,
Do 14 oktober:
Via de status op de Acer site zag ik dat ze het pakket ontvangen hebben. En hiermee was de RMA status naar ‘Nu in reparatie’.
Ma 19 oktober:
Krijg een email dat de monitor naar mij onderweg is. En ook een track and trace. En dat de reparatie rapport in de doos te vinden is. Op verzoek (door mail te replyen) kunnen we wel alvast vertellen wat ze gedaan hebben. Ik vind het zeer netjes dat ze het zo snel opgelost hebben, helemaal in deze Corona tijd.
Di 20 oktober:
Ik zie in de DHL track and trace tot mijn verbazing dat het pakket geweigerd zou zijn en nu retour is gestuurd naar Acer. Beetje raar want DHL heeft niet aangebeld, dus ik heb het zeker niet geweigerd. Ik heb gelijk de mail van Acer gereplied met deze mededeling en ook gelijk gevraagd welke reparatie ze hebben uitgevoerd. Al na vijf minuten had ik antwoord terug dat ze het LCD paneel hebben vervangen en dat ze de monitor na ontvangst z.s.m. weer terug naar mij zouden sturen.
Vr 23 oktober:
Mail dat ze monitor retour hebben ontvangen en dat ze opdracht naar hun logistiek centrum hebben doorgezet om monitor weer naar mij te versturen.
Di 27 oktober:
Mail verstuurd of de monitor al verzonden is en of ze een track and trace voor me hadden. Nooit een reactie hierop gehad.
Wo 28 oktober:
Tot mijn blijdschap belt DHL bij me aan om te monitor af te leveren. De doos bleek wel beschadigd aan de voorkant (een scheur). Ik weet niet of dit door Acer of DHL is veroorzaakt. Bij het uitpakken van de monitor heb ik geen reparatie rapport aangetroffen. Het oorspronkelijk defect is opgelost. Bij het verder bestuderen van de monitor van de monitor zag ik helaas een groepje van drie dode pixels (het is waarschijnlijk eerder een stofje of zelfs een haartje dat in het scherm terecht gekomen is) en op een ander plekje een stofje dat in het scherm zit. Gelukkig zitten ze beide op een redelijk gunstige locatie zodat de overlast mee valt.
Ook zag in dan in het midden van scherm de kleuren allesbehalve uniform was, aangezien er twee verticale stroken waren waarbij de pixels donkerder zijn dan recht van scherm. Ik heb hun laatste email weer gereplied om te laten weten van de ontbrekende rapport in doos. En ook van de pixeldefecten en dat ik wellicht overweeg de monitor opnieuw ter reparatie aan te bieden. Hier nooit reactie op gehad.
Zo 31 oktober:
Inmiddels ben ik tot conclusie gekomen dat de donkere plekken in scherm onacceptabel storend zijn. Het is zichtbaar als je een egale achtergrond hebt (bijvoorbeeld blauwe lucht in een game). Via de emails van Acer staat een link waarmee je de RMA kunt openen als het probleem niet naar mijn tevredenheid is afgehandeld. Hierbij kun je aangeven dat je wilt dat Acer je bericht beantwoord. Via deze weg heb ik uitgelegd van de mankementen in mijn scherm en gevraagd of ze mijn LCD paneel opnieuw willen vervangen. Momenteel wacht is op reactie.
Samengevat:
Ze hebben tijdens de reparatie een veel minder kwalitatief scherm erin gestopt. De mankementen die ik nu hebt zijn vele male stotender dan het oorspronkelijk defect dat iedere keer slechts tijdelijk was. Ik hoop dat dit nog een goede afloop krijg en anders heb ik echt spijt dat ik het überhaupt ter reparatie heb aangeboden. En zal ik mijn monitor proberen te verkopen voor een spotprijs (wordt een hele uitdaging met deze mankementen) en een vervangende monitor aanschaffen. Ik zit dan te denken aan een 27”4k 120+ Hz monitor.
Maar hopelijk hersteld Acer hun fout en kan ik van deze monitor blijven genieten totdat 32”4k 120+ Hz monitoren uitkomen.
Ik zou het schandalig vinden als Acer mij bewust een mogelijk voor normaal verkoop afgekeurd scherm heeft aangesmeerd. (Dit zou misschien acceptabel zijn als een fabrikant uit coulance buiten de garantieperiode een monitor repareert, maar niet als het nog onder garantie is.) Als dit zo is heeft dit uiteraard ook mijn keuze beïnvloeden welk monitoren ik in toekomst zal aanschaffen (of juiste welke niet). Al ben ik bang dat mogelijk alle fabrikanten aan dit soort smerige praktijken doen.
Conclusie:
De Acer XB321HK is een prima 4K monitor voor gamen mits je een krachtig genoeg videokaart hebt. Je mist hooguit de snellere refresh rate als je dat al zou halen op 4K. Daar staat tegenover dat dankzij de resolutie en grootte deze monitor ook heel erg geschikt is wanneer je niet aan het gamen bent. Alleen heel jammer dat de Acer reparatie onder garantie in mijn geval van ene onacceptabele lage kwaliteit is. Maar ze zouden deze situatie nog kunnen herstellen.