Nokia 8.3 5G (8GB intern) Blauw Review

Ryaka
28 oktober 2020, laatste update op 28 oktober 2020, 5.489 views Product gekocht

Nokia 8.3 5G (8GB intern) Blauw

[b]Fantastische opvolger voor de Nokia 8 met 5G[/b]

Fantastische camera, in de pro mode, zowel bij goed licht als in de schemering. Met de Zeiss filters ook zeer goed en leuk om portret foto's te nemen. Alleen de Google assistant knop zit in de weg.
Wel wat aan de prijs

Pluspunten

• Actie Modus Kamera
  • 4K Cinematic
  • Android One
  • Maximale 5G support

Minpunten

• Android Assistant knop... Zit gewoon in de weg
  • Niet met een hand te bedienen

Gezien mijn Nokia 8 in oktober 2020 zonder updates viel, was het moment om te kijken naar een waardige opvolger.

Bij het selecteren van dit toestel waren er een paar randvoorwaarden die de keuze mee hebben bepalen. Allereerst wou ik een toestel aanschaffen dat minstens 2 tot 3 jaar dienst zou doen. Anderzijds is de camera voor mij belangrijk en verkies ik bij mijn keuze tussen verschillende gelijkwaardige mogelijkheden een Europees toestel.

Voor de afmetingen van het scherm verkies ik liever grotere toestellen omdat dat eenvoudiger werkt bij het navigeren in de wagen en/of het bekijken van content. Mijn app gebruik is echter redelijk beperkt en gaming is op een casual game na absoluut geen prioriteit. Voor de batterijduur vind ik het vooral belangrijk dat een toestel op zijn minst een hele dag bruikbaar is zonder laden.

Ik had me de Nokia 8 goede ervaring met HMD en daarom was het voor mij ook logisch om zeker ook eens te kijken naar de opvolger van mijn Nokia 8, de Nokia 8.3. Dit toestel is voorzien van Andoird One, en de fabrikant garandeert een solide updatebeleid. Ook ondersteund de Nokia 8.3 alle 5G-bandbreedtes wereldwijd wat een plus is voor zijn toekomstbestendigheid.

De Camera:
De Nokia 8.3 is duidelijk een opvolger van de Nokia 9, de PureView quadcamera bestaan uit een hoofdcamera met een 64 MP-lens, een macrocamera, een dieptecamera voor realistische bokeh-effecten en een groothoeklens. Deze camera’s zijn niet allemaal gelijk in hun resolutie, zo heeft de hoofdcamera een 64 MP f/1.9, de breedhoek camera 12 MP f/2.2, de andere camera’s lijken maar 2 MP te hebben. Gelukkig is er ook echt veel aandacht besteed aan video opnames. De samenwerking met ZEISS is hier overduidelijk op meerdere plaatsen aanwezig. Over de kleuren van deze camera’s kan je discussiëren, persoonlijk vind ik ze mooi en scherp, maar met de HDR functie aan wel wat over gesatureerd.

Gebruik van de Pro modus en/of andere camera apps kan ik je absoluut aanbevelen, het verschil tussen de standaard mode waar soms ghosting en andere foutjes kunnen voorkomen en de pro modus is te groot. Ik heb er dan ook alle hoop op deze foutjes in de camera software nog opgelost gaan worden.

Het design:
Dit toestel is overduidelijk een Nokia. Als je de 8.3 naast de 8 legt zie je nu een cirkelvormige cameraopstelling achteraan en is de zwarte balk bovenaan vervangen door een punch-hole camera. Ook de vingerafdrukscanner is verplaatst en zit nu in de powerknop aan de zijkant. Ook de kleuren van de 8.3 zijn gewoon zeer mooi. Deze vernieuwingen zorgen ervoor dat de Nokia 8.3 er veel moderner uitziet dan mijn intussen wat gedateerde 8. De randen zijn wel dikker en het geheel is ook echt fundamenteel groter. Dit is niet de meest broekzakvriendelijke smartphone en gebruik met één hand kan wat lastig zijn.

Andere toestelen:
Het verschil in de kwaliteit van camera’s was de voornaamste reden voor mijn keuze tussen de Moto 5 G5 en de Nokia 8.3. Een andere volwaardige keuze had de OnePlus Nord kunnen zijn ,deze heeft namelijk dezelfde CPU, maar wel een oled scherm. Ik kreeg echter een goede korting op de Nokia en werd deze geleverd samen met de Nokia Power Earbuds. Daarom heb ik me laten leiden door mijn persoonlijk voorkeur voor de Nokia. Het toestel wordt trouwens met Android 10 geleverd, maar krijgt volgens HMD in Q4 2020 een update naar Android 11.

Heb jij ook een Nokia 8.3 5G (8GB intern) Blauw?

Hoi je kunt de assistant knop uitzetten. Zijn geloof ik meerdere manieren, een is zoeken op Google Assistant Button en dan switch off. (althans zo is het bij mijn nokia 6.2, lijkt me dat dit bij elke nokia telefoon hetzelfde is)

Wel mooie mobiel overigens.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 25 juli 2024 03:15]

Dat klopt, ik heb de functie ook afgezet.
Je kan de knop alleen niet remappen, en hij zit (vooral in een wallet-)hoesje wreed in de weg.
Ja jammer dat die inderdaad niet te remappen is naar een camera button oid. (hoewel het mogelijk via 3rd party software kan, maar ja dat draait dan ook weer op die achtergrond).
Ik las op de site dat de Nokia 9 verschillende problemen had:

Minpunten
bugs, crashes en gedoe. met alles.
de flitslamp weigert vaak. reboot is dan nodig.
die camera's zijn zo traaaaaag, camera software is een drama.
Mislukte gesprekken.
Scherm gaat aan tijdens een gesprek; je wang drukt dan toetsen in.
Bluetooth compatibiliteitsproblemen.
VingerafdrukscanHAHAHAHAHAHAHAHA! 1 April! die doet het niet!
etc. etc. etc. dit ding is niet af. ook nooit geweest.

tweede review
Vinger afdruk scanner werkt niet
Android draait niet soepel
Foto's lukt zelden in 1 keer
Filmen loopt regelmatig vast
Oude notificaties blijven op sleepschepen staan
Snel krassen in het scherm
Helderheid niet in te stellen in lock screen

Hoe is dit met deze telefoon?
Mijn ervaringen met de telefoon is, na 3 maanden gebruik zijn de volgende:
OS: Waarschijnlijk door de switch naar android one (kan ik niet bewijzen natuurlijk)
- Stabiel, en regelmatige updates toestel blijft lekker snel aanvoelen. Sinds 09/01/2021 is er een belangrijke camera update geweest (leek eerst of de camera kapot was) maar camera bleef gewoon werken met andere apps.

- Om eerlijk te zijn flits ik niet zoveel meer, mits wat tweaken van de settings zijn de foto's dankzij de betere nacht modus bij minder licht soms mooier zonder filts. Als het te donker wordt, of ik meer detail wil gebruik ik de flits wel en werkt die gewoon goed.
- Snelheid van de camera's voelen normaal aan, maar de autofocus heeft soms wat meer tijd (een halve seconde of zo) nodig in moeilijkere omstandigheden. De Primaire en/of ultrawide camera's zijn goed, zelfs zeer goed in goede licht omstandigheden, en de zeis lenzen leuk om mee te experimenteren, maar dit toestel heeft ook zijn nadelen, de kwaliteit van de foto's worden beduidend minder naarmate het licht minder wordt. Met de macro lens heb ik wat gespeeld, maar gebruik die eigenlijk bijna nooit, je kan beter gewoon je primaire of ultrawide camera gebruiken.
Voor video's is de cinema mode gewoon fun. Je hebt dan maar 24fps maar de edit opties zijn gewoon leuk om mee te 'prullen'

- Het scherm is inderdaad gevoelig. Maar door het hoesje en de screenprotector die ik er rond heb gedaan, stoort dit me nu veel minder.
- Vingerafdruk werkt goed, zit qua positionering een beetje onhandig en is klein, maar als je contact maakt werkt hij gewoon zoals het hoort.

Helderheid lock screen staat bij mij op automatisch en lijkt gewoon te werken zoals het hoort.
Scherm en achterkant zijn inderdaad wat kras gevoelig, maar een goed (transparant) hoesje helpt je snel verder. Dit zou ik sowieso aanraden omdat de telefoon zeer glad aanvoelt en zeer vingerafdruk gevoelig is.

Naar mijn aanvoelen is de 8.3 een waardige opvolger van mijn 8(.0) Als je houd van de Nokia feel in de foto's is dit een zeer goed toestel wat zeer aangenaam werkt. Er zijn wat drawbacks maar voor mij is het een ongelofelijk aangenaam toestel met een goede camera
Zie ook: Kritische review Nokia 8.3 - Photography Blog

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 25 juli 2024 03:15]

Dat klinkt als kinderziekten als je de 1ste gen hebt en ik meende te herinneren dat de Nokia 9 reeks het meeste buggy is. Mijn 6.2 is vlot (android one) en alles doet het goed nu behalve vinger scanner is soms traag en vroeger negeerde de camera apps soms het opslaan van een foto (de app crashde niet en maakte de foto maar sloeg die niet altijd op, nu wel altijd sinds een half jaar ofzo lijkt het). Bluetooth doet het goed bij mij en flitser ook hoewel de camera middelmatig is van de 6.2.

Oftewel zou ik zelf alleen kijken naar 5.x, 6.x, 7.x, 8.x en de rest negeren van Nokia. Jammer want ik vind die Nokia 9.1/9.2 er wel vet uit zien en de extra camera's als idee spreekt me wel aan.
Ik heb de telefoon nu 3 weken. Hiervoor had ik 7 plus een was ik zeer tevreden over. Echter stoor ik me aan bepaalde dingen die deze telefoon heeft.
- halverwege de dag zijn bepaalde apps niet meer up to date. En worden niet meer vernieuwd. Zoals nu.nl of Instagram.
- whats app berichten duren lang voor ze aankomen.
- soms ineens geen internet terwijl wifi og 4g perfect aangeeft dat t werkt.

Als ik dit had geweten was ik nog eens gaan nadenken of heeft iemand hier ook ervaring mee en tips om dit op te lossen. Nu is vaak opnieuw opstarten de oplossing maar dat zou niet nodig moeten zijn.

Groetjes
Dagmar
Deze issues herken ik totaal niet, lijkt me alsof je SIM instellingen niet 100% goed staan? Of er iets mis is met je Antenne/regio settings
Toestel is zeer betrouwbaar, en responsief (Signal & Authenticator messages komen onmiddellijk aan) ook Standaard.be en VRT.nu messages werken perfect.
Zou niet mogen moeten, maar misschien eens resetten en de laatste firmware erover gooien?

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 25 juli 2024 03:15]