NutriBullet Rood Review

Uruk-Hai
20 oktober 2020, laatste update op 12 maart 2024, 2.122 views Product gekocht

NutriBullet Rood

Ik wil even een review schrijven over de levensduur(verlenging) van deze blender.

Pluspunten

• Gaat lang mee bij dagelijks gebruik
  • Messen zijn na te bestellen
  • Goed vindbaar op Youtube

Minpunten

• Minder geschikt voor noten, ijs e.d.
  • Vuilophoping in schroefdraad
  • Roestende kogellagers (lawaai)
  • Lekkage op langere termijn

3 van 5 sterren (Voldoende)
Waarom heb ik deze blender gekocht?
Dit is niet mijn eerste blender. Ik had hiervoor een 200 euro kostende blender van Magimix. Dat was een uitstekende blender, maar ik was als de dood dat de grote zware glazen kan daarvan op een gegeven moment aan diggelen zou vallen. Ik heb er daarom voor gekozen om de Magimix te verkopen en in plaats daarvan voor een goedkopere blender met kunststof kan te gaan.

Ik heb uiteindelijk een blender van Nutribullet gekocht omdat vrienden van mij die in Canada wonen er ook eentje hadden en daar goed over te spreken waren.

Duurzaamheid
Mijn Nutribullet begon afgelopen week helaas een enorm kabaal begon te maken. Ik heb hem in september 2018 gekocht en sindsdien dagelijks gebruikt. Ik schat de levensduur tot nu toe daarom op ongeveer 2 tot 2,5 jaar. Ik heb de mijne alleen gebruikt voor het maken van groente-fruit smoothies, dus alleen zachte voedingsmiddelen die hij makkelijk aan kan.

Opbouw
Deze blender van Nutribullet bestaat voor het dagelijkse werk uit drie onderdelen: de basis met daarin de elektromotor, de kunststof meshouder met mes dat tevens dient als mengbekerdeksel en de mengbeker.

Toepassings(on)mogelijkheden
Dit is een blender die werkt op 600 Watt en daarom is hij ook te koop als de Nutribullet 600, al heeft hij dan een iets kleinere beker van 0,6 i.p.v. 0,7 liter. Blenders met een dergelijk vermogen zijn niet erg geschikt voor het vermalen van harde voedingsmiddelen zoals ijs en harde noten. Hier wordt dan elders op internet ook weleens over geklaagd.

Vuilophoping in schroefdraad
Ik heb de meshouder / het deksel van de mengbeker na elke keer blenderen direct onder de kraan afgespoeld, maar helaas voorkwam dat niet dat er na verloop van tijd vuildeeltjes begonnen op te hopen in de schroefdraad van de meshouder. Die vuildeeltjes zijn erg lastig te verwijderen. Een wattenstaafje gebruiken volstaat niet. Het enige waarmee het mij een beetje goed lukte was het grondig schoon schrobben met een afwasborstel.

Onderin de schroefdraaf van de meshouder zit een rubberen afdichtingsring die je er uit kunt halen. Ik heb dat zelf nooit gedaan, maar het is goed om te weten dat onder die rubberen ring zich voedselresten kunnen ophopen.

Roestende kogellagers
Het kabaal waar mijn Nutribullet last van heeft wordt veroorzaakt doordat Nutribullet er voor gekozen heeft om geen roestvrije kogellagers in de meshouder te stoppen. Hierdoor neemt de levensduur van de meshouder (blender base) aanzienlijk af. Dit lijkt een geval van geplande veroudering te zijn. De kogellagers gaan na verloop van tijd roesten. Dat ga je steeds duidelijker merken doordat het blenderen steeds meer lawaai maakt.

Je kunt testen waardoor het kabaal veroorzaakt wordt als je de beker zonder meshouder op de basis vastklikt en rechtsom draait. In dat geval activeert de basis, de elektromotor gaat draaien en vervolgens kun zelf je horen dat het oorverdovende lawaai niet in de basis zit, maar in de meshouder.

Ik weet zeker dat de kogellagers verroest zijn omdat ik mijn meshouder helemaal uit elkaar gehaald heb volgens de instructies in dit filmpje.

Ik heb trouwens de nieuwere versie die in dit filmpje wordt getoond. Ik heb dus de versie zonder gaten en die gaat na verloop van tijd óók lekkage vertonen.

In mijn geval is het lawaai zo erg dat ik niet meer 's ochtends met goed fatsoen tussen 6:00 en 7:00 uur 's ochtends kan blenderen. Zou ik dat wel blijven doen, dan zou ik alle buren wakker maken.

In een filmpje dat ik op Youtube heb bekeken wordt gesproken over een geluidsniveau van 100 decibel.

Lekkage op langere termijn
De roest van de kogellagers blijft niet in de kogellagers zitten, maar lekt daar uit en wordt op een gegeven moment door de middelpuntvliedende kracht van de as van het mes naar de onderkant van de meshouder gedrongen, richting de basis met zijn elektrische onderdelen. Op zich is het wel handig dat de roest ook lekt, want door de kleur van de roest kun je makkelijk waarnemen wannéér je meshouder lekt en aan vervanging of reparatie toe is.

Die lekkage is waarschijnlijk de reden dat veel Nutribullet blenders er op een gegeven moment "zomaar" mee ophouden. Wanneer dat precies gebeurd is verschilt van persoon tot persoon in de diverse reviews die ik her en der op internet gelezen heb. Ik heb zelf in elk geval nog een goed functionerende basis. Misschien heb ik daar geluk mee gehad of heb ik een exemplaar met een verbeterd ontwerp ten opzichte van de Nutribullet blenders van mensen die hun blender al na drie maanden stuk zagen gaan.

Levensduurverlenging door vervangen van onderdelen
Je hebt grofweg twee opties om het geluidsniveau van je Nutribullet naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen:
Optie 1: je besteld een compleet nieuwe meshouder met mes.
Optie 2: je gaat de meshouder tweaken door de kogellagers te vervangen door roestvrij stalen exemplaren.

Toelichting op optie 1:
Als je bij bol.com deze bestelling doet: https://www.bol.com/nl/p/...s-blade/9200000093512047/
krijg je een geheel nieuwe meshouder + mes voor je Nutribullet waarmee je weer een paar jaar vooruit kan.

Toelichting op optie 2:
Dit is naar mijn mening een veel te dure optie.

Klik hier voor een geschikt voorbeeld op Amazon. Voor het geval deze link (in de toekomst) een 404 oplevert: dit is één roestvrij stalen lager van 20 dollar. Je hebt er twee nodig. Ter vergelijking: niet roestvrije kogellagers van dit type kosten per twee stuks inclusief verzendkosten 14 dollar, zeven dollar voor de set en 7 dollar verzendkosten. Stel dat de verzendkosten voor RVS kogellagers ook 7 dollar zijn, dan ben je voor een duurzame oplossing al gauw 47 dollar kwijt.

Ik heb deze link met een veel goedkopere roestvrijstalen set gevonden via Youtube, maar ik weet nog niet of dit vanuit Nederland te bestellen is.

Foto's volgen uiteraard ook nog. Het is nu donker en dat fotografeert niet zo lekker.

Update 21-10-2020:
Volgorde van de minpunten aangepast op de tekst (volgorde is nu het zelfde).
Tekst in duidelijke blokken opgedeeld voor betere leesbaarheid.
Tekst uitgebreid.

Update 22-10-2020:
De bestelling van bol.com is nu binnen en ik heb mijn tekst bijgewerkt.

Update 21-11-2020:
Wellicht niet langer relevant omdat de Nutribullet niet meer in de Pricewatch van tweakers.net staat, maar ik heb drie foto's van de cross blades (zowel de oude als de nieuwe) toegevoegd.

Heb jij ook een NutriBullet Rood?