Introductie
Op Tweakers was er nog geen uitgebreide gebruikersreview van de Samsung Galaxy A41 te vinden, hoewel het toestel wel subtiel meegenomen wordt in de
BBG van september 2020 en uitgebreid besproken wordt op bijvoorbeeld
galaxyclub.nl Ik schrijf een recensie om naast de standaarddingen wat punten uit te lichten die misschien niet overal even goed naar voren komen, en om her en der expliciete vergelijkingen met andere toestellen te maken.
De A41 is een concurrent van de M21 en de opvolger van de (althans in mijn omgeving) heel populaire A40. Voor mij is het de opvolger van een compacte en waterdichte Galaxy A3 die opeens kuren vertoonde. Ter vervanging was ik op zoek naar een kleine, goedkope-tot-midrange toestel met OLED en een FM-radio. Die combinatie bestaat eigenlijk niet, en na lang twijfelen tussen de A41 en de Sony Xperia 10 II ben ik hierop uitgekomen.
Eerste indrukken/basics
Het is natuurlijk in de eerste plaats gewoon een smartphone, het ontwerp heeft weinig opvallends en er zitten weinig opvallende accessoires bij: oordopjes voor noodgevallen (want weinig kwalitatiefs) en een zwarte snellader (15W) en usb-kabel. Het fraaie OLED-scherm wordt op de A41 aan de bovenkant even onderbroken door de selfiecamera. Mij stoort dat niet. Daarboven vind je de speaker voor bij het bellen. Aan de achterkant (met een hoes zie je de wat mij betreft lelijke glasstic niet meer) vind je linksboven de drie camera’s; de vingerafdrukscanner zit onder het scherm verwerkt. Onderin vind je vlnr een 3,5mm aansluiting voor je koptelefoon, usb-c voor opladen en gegevensoverdracht, de microfoon, en de luidspreker. Linksboven zit een slot voor 2 nanosimkaartjes en een micro-sd-kaart. De volumetoetsen zijn in 1 knop aan de rechterbovenkant geplaatst, dat is even wennen als je gewend was om het geluid te bedienen met je wijsvinger. Daaronder vind je de power/schermknop.
Naast de A3 en de Xperia 10 II oogt de A41 wel heel erg als kinderspeelgoed. Ik heb meteen de indruk dat ik op bouwkwaliteit inlever. Allereerst hebben de A3 en de 10 II allebei een IP-certificering, de A41 niet. Hij voelt ook een stuk kwetsbaarder: achterkant van de A41 geeft mee als je hem indrukt en de knopjes voor het scherm en volume doen nogal kwetsbaar aan omdat ze in de behuizing een beetje meewiebelen en een hard en goedkoop klikgeluid maken. Het plaatsen van sim en geheugenkaartje is priegelig en ik maakte me daarbij even zorgen dat ik het schuifje had gesloopt – gelukkig hoef je niet heel regelmatig met dat schuifje in de weer. Dat is bij de Xperia en A3 allemaal anders. De Xperia is ook van plastic, maar het toestel is ietsje dikker en doet veel robuuster aan. Er zit geen speling in de fysieke knoppen, en die knoppen zijn ook minder hoog, stiller en wiebelen niet. Het matte uiterlijk heeft een ingetogen, solide uitstraling en omdat hij iets minder curves heeft, houdt hij wat mij betreft ook beter vast. De A3 heeft een solide metalen behuizing langs de rand en plastic op de achterkant, en ook hier voelt alles net wat steviger aan. In deze vergelijking doet de A41 het dus niet zo best, al kun je met een hoes natuurlijk e.e.a. compenseren en viel het me in de winkel al op dat dit geen eigenaardigheidje is van dit toestel maar kennelijk gewoon de norm.
Een ander verschil is natuurlijk het formaat: de A3 is echt een compact toestel en daarmee vergeleken is de A41 gewoon groot te noemen: breder, dikker, langer en dat is aan alles wat je met dit toestel doet merkbaar. Opvallend is wel dat de Xperia 10 II beter in de hand ligt: hij is weliswaar flink langer, maar ook een paar mm smaller, en omdat de extra lengte in de behuizing zit, valt hij makkelijker met 1 hand te bedienen dan de A41 en ook de A40. Om de A41 met 1 hand te bedienen moet je behoorlijk wat rek-en-strekoefeningen doen en met het toestel schuiven. Ik ben er na een dikke week nog niet aan gewend en ik maak geregeld foutjes bij typen, Wordfeud, browsen, etc.
Beeld en geluid
Een goed scherm vind ik in een smartphone echt belangrijk: je zit er toch heel de dag op te kijken. Over het FHD AMOLED-scherm ben ik heel enthousiast. Het geeft een prachtig, rustig, scherp beeld. De helderheid kan laag (voor ’s avonds, 1,94 cd/m2) en hoog (voor buiten, max 715 cd/m2) genoeg. De automatische aanpassing van de helderheid werkt best goed, soms moet ik e.e.a. een beetje bijstellen maar niet zo vaak of zo heftig dat het storend is. De kleurafwijking lijkt mij mee te vallen, en dat klopt ook wel met de testdata in de
BBG.
Filmpjes draaien mooi en soepel af. Het geluid van de luidspreker, tja. Het is niet echt iets om over naar huis te schrijven maar ik heb nog nooit een telefoon gehad waarbij ik dat wel had. Het klinkt een beetje blikkerig en de bassen zijn een beetje slap, maar ik heb enkele nummers naast de A3 en de Xperia I0 II gedraaid en vond het elkaar allemaal niet zo verschrikkelijk veel ontlopen – de A3 doet het beter op de bassen dan de andere twee maar slechter bij hoog volume, de Sony gaat goed maar als het op complexere stukken gaat valt er veel weg, de A41 gaat daar weer wat beter mee om en klinkt beter op hoog volume. Maar in het dagelijks gebruik valt het allemaal niet op, en het maakt op dit niveau ook eigenlijk weinig uit. (Je moet m.i. een bepaald basisniveau hebben en daarna accepteren dat je stereoset binnen mooier is, maar de omstandigheden waarin je naar muziek luistert ook anders zijn - je luidspreker is om even snel op op een random plek iets grappigs te delen met iemand, niet om een albumrecensie op te baseren.) Wel valt het me op hoe erg de achterkant meetrilt met muziek en drukkere advertenties; ook als het geluid niet heel hard staat en zelfs door een hoes heen is het merkbaar. Wat mij betreft is het zelfs onprettig om het toestel dan nog vast te houden.
Bij bellen via de speakerphone merk ik van het trillen veel minder, en voor beide partijen is de kwaliteit goed (degene met wie ik belde had niet door dat ik op de speaker zat, zelfs). Ook bij normaal bellen (gewoon of via wifi) is het geluid goed en is de algemene belkwaliteit verder gewoon prima. Ik heb niets opvallends gemerkt wat betreft signaal of bereik.
Vingerafdrukscanner
Op mijn A3 zat de vingerafdrukscanner op de home-knop, wat eigenlijk heel prima was. Ik was daarom wel blij dat de scanner op de A41 in elk geval weer op de voorkant zat, want die op de A40 op de achterkant vond ik vaak nogal ongemakkelijk. Maar de lezer achter glas vond ik ook spannend, want ik heb vaak ruzie met dingen die in het scherm moeten gebeuren (koffieapparaten, NS-kaartautomaten, Pathe-automaten). Aanvankelijk was ik heel positief verrast: thuis aan tafel reageert-ie consistent en supersnel. Intussen merk ik dat er toch ook situaties zijn waarin de lezer mijn afdruk niet goed pakt – als je loopt, iets vieze handen hebt (omdat je aan het koken bent en je terug wil naar het recept) of minder standaard hoek pakt, bijvoorbeeld. Ik voer dus toch regelmatig een pin in, maar niet zo vaak als ik vreesde, én: als de lezer werkt, werkt hij stukken sneller dan op de A3, wat echt prettig is.
FM Radio
Ik ben inmiddels misschien de enige die hier nog aan hecht, maar de informatievoorziening hierover is waardeloos dus voor de eenzame gelijkgezinde even expliciet: de Benelux-versie van de A41 heeft een radio en een native radio-app en die werkt gewoon goed, dus je kunt naar harteloos praat- en muziekprogramma’s luisteren zonder data te slurpen of er veel voor te doen. Thirdpartyapps werken natuurlijk ook prima, maar de app van Samsung is klein, heeft geen advertenties en doet precies wat ‘ie moet doen. De Sony Xperia 10 II heeft i.t.t. tot sommige berichten géén radio (en dat is ook de reden waarom ik hem heb geretourneerd). Op sommige buitenlandse Samsung Communities lees je echter dat de radio op hun toestellen is uitgeschakeld (mogelijk vanwege landelijke wetten rondom de invoer van DAB+?), dus dat is misschien iets om rekening mee te houden als je je toestel uit het buitenland wil halen.
Camera
Om eerlijk te zijn ben ik niet zo kieskeurig op de camera’s. Die op de A3 voldeed al prima, over de foto’s van de A40 was ik eigenlijk steeds al onder de indruk en de A41 doet daar niet voor onder. Ze zijn scherp en de kleuren zijn prima. Zie je verschillen als je ze vergelijkt met andere toestellen? Ongetwijfeld. Merk je dat als gewone point-and-shoot-gebruiker? Lijkt me niet. Wel vind ik dat het focussen soms lang duurt: als je stiekem een foto wil maken van de kat ben je soms te laat, want de kat merkt het flitslichtje en dan is het moment natuurlijk voorbij.
Accu
In de
BBG van september 2020 is de conclusie:
“De A41 komt nog het meest in de buurt van het predicaat aanrader, met zijn oledscherm dat lekker helder kan worden ingesteld. Maar we houden het toch bij de M21, vooral omdat de accuduur daarvan veel beter is.”
En inderdaad, de M21 heeft een veel grotere accu en houdt het in de wifi browsetest bijna 50% langer vol dan de A41, en op 4g zelfs 60%, namelijk ruim 16,5u (15 op 4g) ten opzichte van de 11u (9 op 4g) van de A41. Hier staat tegenover dat je met de A41 langer kunt doorbrowsen na een halfuur laden dan met de M21, en na 2u zit je weer op 100%. Dus als je tussendoor ook maar eventjes de stekker erin kunt prikken, dan kun je in elk geval wel door.
In de praktijk valt het me niet tegen. De afgelopen 10 dagen kon ik steeds makkelijk 2 dagen op een lading, op 1 dag na. Toen bleek dat de browser op de achtergrond steeds actief was en zo ineens 20% van de lading opat. Geen heel indrukwekkende accu dus, maar je komt zeker de dag door, en ook wel twee als je niet al te intensieve dingen doet en goed let op wat er op de achtergrond actief is.
Prestaties
Zoals ik ook geen fotograaf ben, gebruik ik mijn telefoon ook niet om te gamen of andere veeleisende dingen op te doen – ook privé ben ik meer een zakelijke gebruiker. Mijn A3 was ook voor mij merkbaar traag geworden en had intussen ook echt te weinig intern geheugen. De A41 (MediaTek Helio P65) is duidelijk sneller dan de A40 (Exynos 7 Octa 7904) die ik de afgelopen dagen ter vergelijking in mijn handen had, en die sowieso de A3 al omver blies. Het verschil tussen de A41 en de Xperia 10 II (Snapdragon 665) is marginaal. Apps opent ‘ie een factie sneller, en YouTubefilmpjes zijn even sneller geladen dan de Xperia 10 II als je ze side-by-side opent, maar knap van degene die dat verschil in het dagelijks leven merkt. Toen ik ze los van elkaar gebruikte vond ik ze allebei vlot overkomen en ik kon niet voorspellen welke sneller was. Browsen of videobellen gaat zonder haperingen, apps starten vlot en soepel. Van mailen tot browsen, Office tot VPN en Canvas en Zoom: allemaal vlekkeloos. Wel heeft de Xperia met 128 intern geheugen een streepje voor op de A41, die met 64GB is uitgerust. Voor mij is die 64 voorlopig zat; ik kom van 16 en heb een geheugenkaartje van 128GB erin geschoven. Benchmarks zijn trouwens al
elders te vinden en lijken voor dit toestel heel goed uit te pakken.
Software
De A41 wordt geleverd met Android 10 en One UI. Ik vind sommige features handig (integratie van OneDrive, Veilige Map) maar veel ook in de richting van bloatware komen. En ‘gewone’ bloat is er natuurlijk ook. Verder kun je e.e.a. personaliseren met Samsung Themes, gelukkig: het voorgeïnstalleerde thema heeft een hoog bubbelgumgehalte dat zeer doet aan de ogen. Bovendien had ik op de A3 had ik al gemerkt dat op zo’n OLED een simpel, zwart thema (icm met dark mode) wel heel strak en rustig oogt. Dat vind ik prettiger en bovendien kan het iets schelen in accuduur.
Omdat het toestel voor mij eigenlijk te groot is, is het handig (badum-tss) dat er een one-handed modus is. Daarmee krimpt het beeld wat in zodat je wel overal bij komt. In theorie dan, want voor mij is het nog steeds een beetje ruim. Het zou fijner zijn geweest als het kleinere scherm in grootte verstelbaar was geweest, zoals op de Xperia 10 II wel het geval is. Maar de one-handed modus werkt vlekkeloos soepel op de A41 (en alles blijft goed leesbaar) en op de Sony liep die modus een keer zodanig vast dat ik het toestel opnieuw moest opstarten. Dat mag eigenlijk niet gebeuren, vind ik.
Ik zei het al: ik zocht iets wat eigenlijk niet bestaat. Klein, OLED, radio, waterdicht, schappelijke prijs. Dat is nu niet te vinden, maar de A41 komt voor wie een IP-rating iets minder zwaar weegt het best in de buurt. Hij is in deze markt relatief klein (hoewel naar mijn formaat en smaak toch te groot), heeft een prachtig OLED scherm en een ouderwetse FM-radio, en doet verder eigenlijk wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Ben ik verliefd op dit compromistoestel? Nee, en als er iets op de markt komt wat kleiner is en vergelijkbare specs heeft(of even groot is maar waterdicht) voor minder dan E300,- dan zou ik misschien wel overwegen deze weg te doen. Maar is dit een prima smartphone voor het geld? Zeer zeker – ik heb hem anderen ook wel aangeraden, want er is eigenlijk weinig mis mee. Of een ander toestel beter bij je past, hangt natuurlijk een beetje van je wensen af, dus ik sluit af met een paar alternatieven die ik zelf ook heb overwogen.
Alternatieven: de M21 (zie
BBG, wel wat groter); de Sony Xperia 10 II (waterdicht, maakte kwalitatievere indruk, maar geen radio en op het moment van vergelijken 60 euro duurder dan de A41 na cashback), de S10e (maar heel veel duurder en ook wat ouder), de Pixel 4a (maar duurder en formeel niet in Nederland verkrijgbaar). Dit zijn allemaal toestellen met OLED, maar de echte bottleneck in mijn wensenlijstje is natuurlijk het formaat. Laat je dat los, dan kan er van alles nog interessant zijn.