Ik heb oude maar nog steeds geweldig werkende Philips TV. De beeldkwaliteit is uitstekend maar hij is een beetje dom. Om dit op te lossen heb ik er een Chromecast aan toegevoegd. Voorheen had ik er een Ultra aan hangen (ondanks dat mijn TV geen 4K kan weergeven) maar op de een of andere manier was die vaak de wifi verbinding kwijt waardoor ik best vaak niet kon casten. Toen de Google Chromecast met Google TV werd aangekondigd heb ik de Ultra op Marktplaats gezet en in no-time kwam iemand deze ophalen voor €50.
Inmiddels heb ik de Chromecast met Google TV bij Media Markt in Duitsland gehaald voor slechts
€68,23. Installeren is natuurlijk appeltje eitje, zelfs mijn moeder zou het kunnen doen, zolang ze alle stappen maar goed leest en opvolgt.
Na installatie kreeg die eerst een softwareupdate en toen kon het feest beginnen. Het menu is echt razendsnel: apps starten nagenoeg zonder laadtijd en content start snel. Zelfs sneller dan een andere Philips TV die ik heb waar al Google TV op draait. Gezien het opslaggeheugen daarvan nogal beperkt is en hij nogal sloom is, ga ik hier ook een losse ChromeCast 2020 met Google TV aan toe te voegen.
Als Nederlandse gebruiker zag ik vrij snel dat de apps bedoeld voor de Nederlandse markt niet te vinden waren. Voorbeelden zijn NL Ziet, Videoland en Ziggo GO tv. De oplossing is overigens simpel, ga naar
play.google.com, login met je Google account en zoek deze apps. Vervolgens kies de naam die je je Chromecast hebt gegeven en een minuut later staan ze in je menu. Ik vermoed dat dit wel opgelost zal zijn tegen de tijd dat die officieel in Nederland op de markt komt.
Opvallende zaken:
- via het instellingen menu > afstandsbediening kwam ik er achter dat ook een update voor de afstandbediening was. Deze werd alleen op deze manier zichtbaar, ik kreeg na de update van de Chromecast zelf niet de vraag of ik de afstandsbediening ook wou updaten.
- je kunt de knopjes voor volume, power en input apart configureren. Zo komt bij mij het geluid uit een Phliilps soundbar en na wat codes getest te hebben stuurt de afstandsbediening nu de juiste infrarood code naar de soundbar. Power en input zijn via afrarood gekoppeld aan de TV, ideaal.
De Ziggo GO tv app werkt overigens zo lekker dat ik eigenlijk liever via de app kijk dan via de mediabox. De app start supersnel, zappen gaat ook onwerkelijk snel en ook de TV-gids is heerlijk vloeiend. En omdat het allemaal over internet werkt, heb je voldoende aan stroom en wifi. Dag mediabox en coaxkabel, jullie mogen met pensioen.
De afstandbediening is ook lekker licht maar ook weer niet te licht. Hij is goed in evenwicht waardoor die lekker in de hand ligt. De knoppen zijn heel snel blind en intuitief te bedienen.
Al met al ben ik zeer tevreden over deze Chromecast!