Cooler Master MasterLiquid Lite 240 Review
De Cooler Master MasterLiquid Lite 240 had ik 2 jaar in gebruik en valt me inmiddels erg tegen. Bij wijze van test heb ik de koeler vergeleken met een gewonnen BeQuiet Shadowrock en die hield mijn 2600X een graad of 5 koeler onder load dan de Masterliquid. Niet best....
Pluspunten
- Strakke, understated vormgeving
- Makkelijk te monteren
Minpunten
- Koperen contactplaat erg ruw
- Koelprestaties lager dan Noctua U12S
- Plastic tubing voelt stug en goedkoop
- Erg veel lucht in het systeem, na 2 jaar
3 van 5 sterren (Voldoende)
Dit zette mij aan het denken, toen de de BeQuiet koeler in een ander systeem terecht kwam heb ik een simpele Noctua U12S gekocht ter vergelijking/vervanging. Deze simpele Noctua leverder betere prestaties qua geluid en temperaturen.
Vervolgens bij ik gaan spelen met de positionering van de radiator, tubes onder en radiator voorin de kast of radiator boven. Leverden beide vergelijkbare prestaties.
Dit deed me kijken naar de contactoppervlakken van beide koelers. Dan valt ineens op dat die de Noctua is net een spiegeltje is, terwijl de Cooler Master plaat diepe groeven zit. Nu is dit niet de duurste koeler, maar wel duurder dan de Noctua. Een volgende experiment gaat zijn om de contactplaat van de Cooler Master te polijsten en te kijken of dit de prestaties gelijk trekt.
Echter met al installeren/deinstalleren viel me ineens op dat mijn Masterliquid heftig klotst, kortom er zit vrij veel lucht in het systeem. Wat ook direct de matige prestaties zou verklaren. Dit heeft mij doen besluiten om de Noctua te laten zitten en de Cooler Master uit het systeem te houden.
Nu heb ik natuurlijk niet bijgehouden of gekeken hoeveel koelvloeistof er in het systeem zit. Maar het heeft mijn vertrouwen in de koeler beschadigd waardoor ik het nu een hobby project is en binnenkort ontleed gaat worden.