Synology DiskStation DS220+ (zonder harde schijven) Review
13 oktober 2020, laatste update op 19 oktober 2020, 2.293 views
Rapporteer
Product gekocht
Goede prijs/kwaliteit verhouding en goede prestaties voor thuisgebruik (local network file sharing, Plex Media Server, photo management, backups).
Pluspunten
- Prijs/kwaliteit
- Synology DSM software
- Snelheid/responsiviteit
Minpunten
- Front cover voelt beetje goedkoop
Ik heb de Synology DS220+ gekocht ter vervanging van mijn DS215j. Die laatste was weliswaar nog in prima conditie, maar omdat die voorzien is van een langzamere Armada processor, was deze niet zo snel/responsief. Dit merkte je primair met het werken in DSM, maar bijvoorbeeld ook in Photo Station.
Helaas kwam deze combinatie van modellen officieel niet in aanmerking voor "HDD migration" (ook niet geprobeerd). Ik had geen andere plek om mijn data tijdelijk te stallen, dus maar gelijk een paar nieuwe disks erbij gekocht. Ook Migration Assistent was werd (officieel) niet ondersteund voor deze combinatie van modellen, dus maar gewoon handmatig data overgezet.
Je kunt op de ene NAS de shares van de andere NAS mounten in File Station. Kopiëren gaat dan heel vlot. Op mijn Gigabit netwerk trok ik de volle 100Mb/s vol. Soms stopte de overdracht ineens, maar na wat zoeken kwam ik erachter dat dat gebeurt als een filename een speciaal character bevat. Lijkt me gewoon een beperking van het CIFS protocol, niet van Synology.
Ik heb de DS220+ uitgerust met 2x Seagate IronWolf 4Tb (reguliere versie), in RAID1 met Btrfs. Ik heb ook gelijk 4Gb geheugen toegevoegd. Synology biedt geen support bij gebruik van geheugen van een andere fabrikant, maar ik vond de prijs van Synology geheugen echt te hoog (€15 vs. €100). Ik gebruik nu Crucial geheugen (CT4G4SFS8266) en dat werkt al een weekje of 2 stabiel. Ook in DSM wordt alles netjes herkend.
Het apparaat werkt prima voor wat ik ermee doe (Time Machine backups van mijn MacBook, Photo Station met DS Photo op een paar telefoons, wat file sharing op het local network en Hyper Backup naar de NAS van een vriend van me). Maar dat gold ook voor de DS215j. Verschil is dat dit apparaat veel sneller en responsiever is. Werken in DSM voelt gewoon alsof je lokaal werkt, en browsen door DS Photo gaat instant.
Ik heb ook Plex Media Server geïnstalleerd, en ook dat werkt prima. Ik heb een paar "HEVC 2160p HDR" MKV files geprobeerd, en die worden prima gestreamd, mits je geen transcoding gebruikt (CPU blijft dan rond de 10%). Transcoding werkt niet voor deze bestanden. Ik heb ook een paar "AVC 1080p" MKV files geprobeerd, en daarvoor werkt transcoding wel, maar dan schiet de CPU wel naar 100%.