Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH) Review

m0ridin
29 september 2020, laatste update op 13 oktober 2020, 3.087 views Product gekocht

Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)

Al met al een prima laptop voor de prijs, vooral prestaties aan de lader zeer goed. Het 16:10 scherm is een groot pluspunt, de webcam en speakers tegenvallend en eigenlijk ook de prestaties op accu zijn niet indrukwekkend.

Pluspunten

• Snel
  • Mooie vormgeving
  • 16:10 scherm
  • Prijs/kwaliteit
  • Trackpad
  • Vormgeving/dunne bezels

Minpunten

• Helderheid scherm
  • Webcam
  • Speakers
  • Verkrijgbaarheid
  • Performance op accu

Inleiding

Ik heb een Matebook X Pro i7-8550u en een i5-6500 desktop (asrock deskmini) en was eigenlijk vooral van plan de desktop te vervangen, hierbij wachtend op de ryzen 4700g cpu (wilde weer een deskmini, genoeg power en vooral fan van de mini formfactor).

Maar met de ryzen 7 4800u (en H) varianten zijn de laptops dermate krachtig dat ze zich daar best goed aan kunnen meten en dus begon ik te neigen naar een laptop. Op die manier zou ik ook niet meer 2 apparaten hebben waar ik op werk.

Mijn eisen waren, tenminste een 16:10 scherm, Ryzen 7 4800u of sterker, tenminste 16GB ram en 512GB ssd, max 14.1" scherm, liefst touchscreen en zo compact mogelijk.

De Matebook 14 (2020) versie met ryzen leek een ideale optie, maar niet te krijgen.

Verder zijn 99 vd 100 ryzen laptops 16:9... Dus kwam ik al snel op de S540 13-ARE uit, een van de weinige opties met een 16:10 scherm en nog verkrijgbaar ook. Enige nadeel, geen touch en ik voreg me af of ik daar aan kon wennen. De gok maar gewaagd en sinds vrijdag ongeveer de laptop in bezit.

Eerste indruk

Ziet er goed uit, komende van een matebook x pro was ik niet heel erg onder de indruk maar dat ligt niet zozeer aan de Lenovo. Bezels zijn smal (zijkanten even smal als de matebook, alleen de bovenkant is dikker ivm de webcam), voelt degelijk en strak is compact en vrij licht. Ben iets minder fan van zilveren laptops, maar dat is persoonlijk...

Scherm is prima, 2560x1600 is wel wat overkill maar vooruit... De laptop is vrij stil, toetsenbord tikt prima en trackpad is heel fijn.

Tweede indruk

Scherm
Scherm is prima maar helderheid niet heel best, waar ik de matebook standaard op ~20% had oid ga ik met de Lenovo als snel tussen de 60 en 80 zitten. In huis is het allemaal prima, maar als je in hele lichte omgevingen of buiten zit schiet het al snel te kort... Nu is de matebook weer extreem goed qua helderheid, maar de lenovo wel weer het andere uiterste.

Voorbeelden van helderheid, in huis wel zonnig en vlakbij het raam.

Helderheid op ~40 a 50% oid:

Helderheid op 90-100%:

Webcam en speakers
Webcam is heel slecht, de matebook heeft de bekende nose-cam, dus ik vond een normale webcam wel weer fijn (moet ook voor werk, dus (zoom)meetings ed gebruikt gaan worden) maar de kwaliteit valt me echt heel erg tegen. Stuk slechter dan de matebook. Denk net bruikbaar voor basic overleg, maar zeker niet meer. Helemaal 's avonds is het beeld heel soft en wat vaag...

Speakers, mwah... ken net. Ze kunnen niet al te hard en de kwaliteit is ook matig. Voor een sporadisch youtube filmpje en dergelijke ok, maar vraag me af of ze voldoen als je bijv in een kantine oid zit. Thuis met de TV aan kunnen ze het al moeilijk hebben lijkt het. (Maar ook hier, redelijk verwend met die in de matebook die heel luid kunnen en ook prima kwaliteit geluid hebben).

Speakers hier zitten aan de onderkant:

Toetsenbord en trackpad
Toetsenbord is fijn, tikt wat mij betreft gewoon lekker (moet even wennen aan het iets compactere formaat wel). Backlight kan uit, medium of high en wordt getriggered door activiteit, staat dus niet continu aan.

Trackpad is heerlijk, geen klachten hier en dat is belangrijk aangezien ik dus geen touchscreen meer heb.
Aansluitingen
2xubs-c en 1x normaal usb. Beetje beperkt, maar voldoende. Had al een usb-c hub liggen dus die prik ik in 1 van de poorten, usb-c naar monitor kabel gaat in de andere. Overigens 4k@60hz zonder issues. Wanneer aangesloten op de monitor heb ik laptopscherm uit staan, deels vanwege onnodig en deels vanwege scaling gedoe in windows. Je kan met de vooraf ingestelde stappen wel onafhankelijk schalen, maar custom werkt op beiden of geen. En ik heb 110% voor de monitor en liefst 125% voor de laptop, dus maar de keuze om alleen de monitor op 110% te gebruiken (is ook meer dan zat).

Geen ethernet verbinding, maar wifi is snel zat dus geen probleem. Verder nog een 3.5mm aansluiting, nog niet gebruikt eigenlijk.
Performance
Schijf is snel:

Processor ook, maar dan vooral wanneer je hem aan de lader hebt hangen... Als ik wat benchmarks doe kom ik op het volgende (op accu vs op lader score, ter referentie de score van mijn matebook met i7-8550u op accu, daarbij maakt het amper tot niks uit of deze in de lader hangt of niet):

PCMark 8 resultaten (Accu vs lader):

Home Accelerated: 3452 vs 4264 (i7-8550u: ~3000)
Creative Conventional: 3583 vs 4746 (i7-8550u: 3664)
Work Conventional: 3075 vs 3637 (i7-8550u: 3024)

Geekbench 5 (single/multi-core):

Accu: 685 / 4723
LAder: 1158 / 5970
i7-8550u: 995 / 3886

Dit is allemaal met alle performance settings op max voor de batterij, met extreme performance aan in de bios, etc.

Cinebench lijkt er minder 'last' van te hebben:

Cinebench R20 (single / multi )

Accu: 457 / 3351
Lader: 463 / 3321
i7-8550u: 385 / 1420
Batterij
Lastig in te schatten doordat ik hem nog niet echt veel normaal heb gebruikt, veel benchmarken, klooien, herstarten, testen.

Heb wel een PCMark batterytest gedraaid en die kwam op 4h49m uit (vs 4h16m voor de matebook). Batterij is redelijk tot ok denk ik, niet heel indrukwekkend... Wat ik her en der lees is het ~6 uur bij semi intensief gebruik.Zal dit nog aanvullen als ik er meer info over heb.
Geluid en temperatuur
Valt enorm mee, de laptop blijft koel tijdens normaal gebruik (onder de 40 graden in idle) en de fans slaan dan ook niet aan. Als de cpu aan het werk wordt gezet kan het oplopen tot een 75-85 graden en dan gaan de fans ook hun werk doen, maar niet extreeme storend ofzo. Tijdens een bios update hoorde ikw at een geluid ze KUNNEN maken, dus dan is er nog aardig wat speelruimte...

Al met al is het sowieso een goede laptop voor de prijs. Ziet er goed uit, trackpad en toetsenbord zijn prima, snelle cpu, 16gb ram, ruime schijf en goede bouwkwaliteit.

Webcam en speakers zijn voor mij wel minpunten, maar dat is persoonlijk en komend van een matebook. Performance is voor mij nog een twijfelpuntje, inderdaad heel snel wanneer in de lader maar ik wil hem natuurlijk niet alleen maar in de lader gebruiken. Ik moet nog overwegen of dit reden zou zijn om hem toch terug te sturen (samen met de andere punten).

Ik was ook benieuwd of ik het touchscreen zou missen, en waar er zeker plekken zijn waar hij handig zou zijn (op de bank hield ik de vorige ook wel vast als tablet, bij het scherm, waarmee ik dan met mijn duimen op het scherm scrollde) is dat op dit moment absoluut nog geen dealbreaker.

Accuduur is/lijkt voldoende, maar niet echt meer dan dat. Tijd zal leren hoe deze in de praktijk is en blijft...

Ben er nog niet helemaal uit of ik hem houd, de matebook is qua laptop wat mij betreft in alle opzichten wat beter alleen kan die niet tippen aan de performance aan de lader lijkt het. Mijn vraag is vooral of dit goed genoeg is, of dat ik dan toch wat maanden langer wacht (moet wachten) op betere alternatieven.

*Edit*

Ik kan de performance op accu niet echt laten rusten. Op accu is de performance over het algemeen minder dan mijn i7-8550u matebook.

Ik heb ondertussen een zwik aan benchmarks gedaan, op lader en batterij en op alle power modes.
BS = Battery Saving
IC = Intelligent Cooling
EP = Extreme Performance

Lenovo Ideapad S540-13ARE (BS - IC - EP)

CinebenchR15 (AC): 1032 - 1442 - 1640

Passmark PerformanceTest 10 (AC): 3847 - 4235 - 4284
Passmark PerformanceTest 10 (DC): 3303 - 3332 - 3312

PCMark8 Creative Concervative (AC): 4196 - 4689 - x
PCMark8 Creative Concervative (DC): 3763 - 3732 - 3662

Verder nog even ter vergelijk ook de tests op mijn matebook x pro (i78550u) op balanced power mode en best performance battery mode en mijn i5-6500 dekstop

Test: Matebook_i7-8550u - Desktop_i5-6500

CinebenchR15: 637 -483
CinebenchR20: 1428 - 1210
Geekbench 4.4.3: 4492/15795 - 4234/13062
Geekbench 5.2.3: 1025/3878 - 896/3088
PCMark8 Creative Conservative: 3662 - x

Maar er wordt wel meer watt verbruikt op de higher performance settings, totaal niet logisch dus. Probleem is vooral dat ik ook in gebruik daadwerkelijk vershcil ervaar in negatieve zin wanener ik hem op batterij verbruik.

Op dit moment neig ik dan ook naar retourneren, de webcam en speakers waren al een minpuntje maar mee te leven. Dit gedoe met prestaties op accu vind ik echter wel heel jammer.

*Final edit*

Laptop gaat inderdaad retour...Lang lopen dubben, wikken en wegen want vind het ook een mooi apparaat maar te veel min- en irritatiepunten om hem te houden voor die 1000 euro.

Slechte webcam (mee te leven)
Matige speakers (niet indrukwekkend qua kwaliteit en volume volume maar af en toe ook gekraak bij schellere tonen)
Fans slaan snel aan en zijn me te luid wanneer aan de lader (en als ik er de hele dag op werk wil ik hem toch in de lader hebben ook, ook qua performance)

Al met al net teveel minuten.

Zeker ook positieve punten, mooi scherm, goede afwerking, goede batterijduur, fijn toetsenbord+trackpad, fijn formaat maar helaas niet overtuigend genoeg om te houden.

Heb jij ook een Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)?

Nette review. Beschouw je het glanzende scherm (of eigenlijk: het scherm achter een grote glanzende plaat) als nadeel, of valt er wel mee te werken?
Thanks...

Het scherm, mjah... Ik kom van jaren van touchscreen devices die natuurlijk bekend staan om hun glanzende schermen dus ik ben het wel gewend. Doordat ik hem ook veel aan een monitor hang is het ook minder een punt.

Ik zie er zeker de nadelen van (helemaal zoals met die foto, reflectie ed) maar voor mij werkbaar
Mooie review zit zelf nog te twijfelen of ik hier voor ga. slechte webcam en speakers geef ik niet veel om, maar dat de fans snel aanslaan en luid zijn vindt ik wel wat minder.

Heb nu een 2017 HP Omen en deze heeft een paar fans die niet stil te krijgen zijn.
Ben vooral van plan om programma's zoals VMware en Cisco Packet Tracer te draaien, dus denk dat het wel mee gaat vallen met de fans, we zullen zien.

Erg jammer dat er niet meer QHD laptops op de markt zijn. Heb januari echt een nieuwe laptop nodig, dus hoop dat er binnenkort een paaar mooie QHD laptops op de markt komen.

Nog een vraagje, bij welke winkel heb je de laptop gekocht?
Checkte toevallig nog even de mail voor het slapen gaan, dus meteen een antwoord ;)

Heb hem gekocht bij paradigit, hadden hem niet in de winkel dus online besteld... Lijkt daar gewoon op voorraad te zijn.

Wat betreft de ervaring, tja. Ik denk dat de speaker in mijn geval gewoon niet helemaal top was? Ze waren niet heel indrukwekkend verder, maar het kraken bij bepaalde tonen verpeste het totaal. Maar weet niet of dat een defect was of gewoon de kwaliteit.

Webcam, heb me er nooit druk om gemaakt maar nu in deze corona tijd met thuiswerken werd het ineens een punt voor me. Een workaround was met mijn S20 icm droidcamx, werkt in principe top maar ik wilde gewoon niet weer een houtje touwtje oplossing.

De fans waren echt alleen een punt wanneer hij aan de lader hing trouwens, op batterij volgens mij nergens last van. Maar aan de lader hoefde ik hem dan ook weer niet intensief te gebruiken om de fans aan te laten slaan. Kan ook zijn dat ik gewoon kieskeurig ben hoor, maar voor mij was het gewoon net te storend allemaal...

Succes met je keuze, het valt inderdaad niet mee wat betreft de keuzes met deze schermverhoudingen... ik hoop ook op meer opties in de nabije toekomst.

Btw, ik heb echt eindeloos zitten twijfelen... ik had 2 weken bedenktijd en heb echt tm de laatste dag nodig gehad waarbij het alternatief een heerlijke laptop in de vorm van de matebook x pro met i7-8550u is. Maar het was net 49/51 in het nadeel van de lenovo...

[Reactie gewijzigd door m0ridin op 26 juli 2024 20:24]

Haha thanks voor de snelle reactie, vroeg me af waar je hem had gekocht omdat ik zelf bij Levix Computershop werk ;) .
Wij hebben er nog maar twee en deze staan helaas beide op Demo en leveranciers hebben helemaal niks meer.
Was ook aan het twijfelen of ik de HP EliteBook 845 G7 zou gaan halen, omdat ik de keyboards van HP echt top vindt. Helaas zit hier de 4750 in i.p.v. 4800u, hij is FHD en zou zelf een grotere SSD en meer ramgeheugen moeten bij plaatsen. Het voordeel is dat deze uitbreidbaar is tot 32gb dual channel op 3200MHz.
En dan gaat het totaal plaatje van 999 naar 1400.

Een andere optie is de MBXP 2020, maar koeling is echt niet optimaal voor dit apparaat.
Dan heb je ook nog de MateBook 14 2020 AMD, alleen deze is niet in Nederland verkrijgbaar.

Laatste optie zou dit zijn: nieuws: Asus introduceert ZenBook S met 3:2-scherm en ZenBook Flip S met oled...
Ben alleen bang dat het een behoorlijk prijzig apparaat zal worden en dit is ook weer Intel...
De keuze is inderdaad niet al te reuze jammer genoeg... balen dat die ryzen 4800 zo beperkt verkrijgbaar is. Was/ben zelf ook zeer geinteresseerd in de matebook14, maar zoals je zei... niet in NL verkrijgbaar (en in duitsland krijg je een azerty toetsenbord las ik, engeland volgens mij ook weer iets anders). Maar ook daarvan lees ik weer van sommige ervaringen dat de fans veel aan staan, ook bij licht gebruik.

Door de mbxp ben ik ook wel weer heel verwend qua looks, die dunne bezels vind ik echt top. Daardoor was ik denk ik ook weer minder onder de indruk van de s540, terwijl die er ook prima uitzag en een hele nette afwerking had.

Nou ja, geluk bij een ongeluk dat ik nog een goed en prima werkbaar alternatief in gebruik heb... daardoor is de eerste noodzaak en haast er af.
Heb de MateBook 14 AMD op Bangood gezien, maar ja geen reviews of iets dus...

Koop ook liever een laptop op mijn werk, want ik krijg heb voor inkoopprijs en het is natuurlijk handig met garantie etc.

Dus nog twee maandjes wachten en dan kijken wat er beschikbaar is op dat moment.
Hele fijne review! Ben wel benieuwd wat voor laptop je als vervanger hebt gekocht? Ben zelf aan het twijfelen om een Matebook 14 2020 te kopen..
Geen, ik gebruik mijn matebook x pro i7-8550u...

Matebook 14 2020 zou voor mij ook een optie zijn (maar nog niet te krijgen, hoorde misschien begin volgend jaar).

Maar ook Lenovo lijkt toch stappen te maken (met oa de Slim 7 pro welke ook een zekere kandidaat is) dus ik hou het zeker in de gaten allemaal.
Via de Duitse Amazon is de Matebook 14 2020 goed verkrijgbaar, met zowel de Ryzen 5 als 7 +16GB RAM. Enige nadeel is het Duitse toetsenbord..
Yup, maar voor mij een te groot nadeel helaas... Zelfde met de UK versie. Ook omdat ik vaak doorverkoop om een nieuwe aanschaf te verantwoorden, wordt dan ook weer lastiger. En ach, zo enorm veel haast heb ik ook niet meer, voor nu is de matebook x pro nog meer dan voldoende hoor.
Was vandaag bij de Mediamarkt in Eindhoven, en daar hadden ze een stand (de laptops zouden nog komen) van de Huawei Matebooks (met AMD logo's :) ) even gevraagd wanneer ze binnen zouden komen maar daar konden ze niet zeggen.

Ik ga er iig van uit dat ze de Matebook 13 & 14 gaan krijgen, en dus met een NL toetsenbord.