€ 127,- bij Amazon.nl
  3. Willen (1.169) Hebben (369)

ASUS ROG Strix B550-F Gaming Review

21 september 2020, laatste update op 21 september 2020, 1.001 views Rapporteer

Moederbord geschikt voor AM4 3000 & 4000 serie met strak uiterlijk, en goede prijs verhouding.

Pluspunten

• Goede afwerking, en strak uiterlijk.
  • Luxere materialen gebruikt zoals aluminium.
  • Geschikt voor de aankomende 4000 serie van AMD
  • Weinig overbodige luxe die je wel betaald, en niet gebuikt.
  • Geïntegreerde backplate.
  • Verlichting die ook uit kan.
  • M-2 Koeling

Minpunten

• DVD in doos waarom?
  • Ik mis het stukje schuim in de doos, wat ik altijd gebruik bij de montage van het moederbord.
  • Netwerk kaart niet werkend te krijgen bij oude Windows 10 installatie stick.

Keuze Moederbord

Met de komst van de nieuwe 3080 leek het me een goed idee om alvast enkele componenten in de pc te vernieuwen. Mijn vorige setup is 4 jaar oud, en de te behalen winst in performance is goed.

Dit keer voelt het voor het eerst in mijn leven beter om voor een AMD systeem te gaan. De toekomst moet het gaan zeggen, maar de populariteit van deze processors zal zeker een goede reden hebben.

Op dit moment heb je de keuze uit 2 chipsets wanneer je AMD systeem wilt maken wat nu geschikt is voor de Ryzen 3000 serie, maar ook voorbereid is voor de aankomende Ryzen 4000 serie.

Tussen deze 2 chipsets (X570 en B550) zit momenteel best wel een redelijk prijsverschil. Bij het ASUS ROG model praat je al snel over een verschil van 90 euro. De X570 bied en net wat uitgebreidere featureset, maar voor een doorsnede gebruiker is dit moederbord waarschijnlijk te uitgebreid.

De beste prijs/kwaliteit zit in mijn geval dus bij het B550, door een cashback actie van Asus was dit moederbord de meest interessante optie. Daarnaast vind ik het zwarte uiterlijk persoonlijk erg mooi.

Montage

Het moederbord komt met weinig extra's, wat eigenlijk niet erg is. Want al die overbodige spullen gebruik je eigenlijk tegenwoordig niet meer. Wel miste ik het stukje schuim wat ik altijd gebruikte om het moederbord te ondersteunen tijdens montage. De CPU installatie was eenvoudig, daarna volgde het geheugen zonder problemen en de koeler was ook snel geplaatst.

De m2 drive ging iets minder soepel, gezien ik later in de doos nog een zakje vond met een spacer die je dient te gebruiken als je drive maar aan 1 kant modules heeft. Het verwijderen van de aluminium koeler ging wat lastig omdat de plakstrip met koelpasta goed hecht. Gevalletje R.T.F.M.

Montage in kast was ook erg simpel gezien de geïntegreerde backplate. Dit is een enorme vooruitgang, in plaats van het losse plaatje wat ik voorheen kende.

Installatie

Mijn eerste Windows 10 is niet gelukt, ik had een oude originele Windows 10 USB stick, na installatie werkt de netwerkkaart niet, en zelfs met losse driver van internet was deze niet werkend te krijgen.

De oplossing was een nieuwe Windows 10 installatie stick maken, bij deze 2e installatie verscheen er een popup bij de eerste start van Windows met de vraag of ik de drivers wilde installeren in combinatie met Armoury Crate. Het resultaat was een werkende netwerkkaart.

Performance

Een eerste benchmark met Cinebench R15 viel wat tegen, ik kwam er al snel echter dat het geheugen niet op zijn maximale snelheid werkte. In de bios heb ik vervolgens D.O.C.P. geselecteerd, en de frequentie van het geheugen op 3200MHz gezet.
Daarna waren de resultaten meer richting de waardes die ik gemiddeld op internet kon vinden voor deze processor.
Met overclocken heb ik helaas weinig ervaring, dit is dan ook iets wat ik niet in deze review opneem.

Extra's

Bijgeleverd is een sticker velletje, mijn eerste indruk was waarom stickers. Maar na een goede inspectie zie ik dat er stickers voor de batterij en ventilatoren bij zitten. Dit is toch een leuke extra, gezien dit juist componenten zijn die in de zwarte kast onnodig de aandacht trekken.

Ik ben erg tevreden met het uiteindelijk resultaat, tussendoor op een aantal kleine dingen gestuit. Maar deze waren redelijk snel verholpen na een kleine zoektocht op internet / handleiding.

Het moederbord bied voor mij alle mogelijke features die ik maar kan bedenken, en is in combinatie met de Ryzen 3700x lekker snel. In die toekomst kan ik zelfs nog upgraden naar een 4000 serie.

Het resultaat in combinatie met de koeler vind ik ook erg strak.

Daarnaast in combinatie met de cashback acties, echt een uitstekende deal.

Heb jij ook een ASUS ROG Strix B550-F Gaming?

cash back actie van wie ?
Asus zelf had een cashback actie, maar deze is waarschijnlijk al verlopen.
Nee,
ASUS loopt tot 22 nov. € 25,=