€ 88,- bij CAPS

Intel Core i5-10400F Boxed Review

30 augustus 2020, laatste update op 30 augustus 2020, 1.062 views Rapporteer

Prima prestaties als upgrade van een oudere intel setup voor een zeer schappelijke prijs.

Pluspunten

• Lage prijs voor goede prestaties
  • Lage termperatuur
  • Beschikbaarheid moederborden

Minpunten

• Niet de beste keuze t.o.v. AMD

Recent van een i3-8100 overgestapt naar de i5-10400F na lang kijken wat de minst prijzige upgrade zou zijn. Een nieuw systeem met een Ryzen 3600 zou in principe de betere keuze zijn geweest qua performance maar ik had andere reden om toch voor de intel te kiezen :
  • Alhier in Thailand was de 10400F minder prijzig dan de Ryzen 3600
  • Een Asrock B460M Pro 4 moederbord was maar 80 Euro
  • Ik kon mijn oude DDR4 2666 geheugen blijven gebruiken
  • Voor mij is opstartsnelheid belangrijk en dat is bij AMD bordjes beduidend minder
Ook een aardig voordeel is dat de overstap van een 1151 platform naar een 1200 geen herinstallatie vereist van windows 10. Ik heb bergen geïnstalleerde programma's en had ook geen zin om dat helemaal overnieuw te doen. Deze upgrade was een kwestie van bord en cpu wisselen, windows opstarten en opnieuw activeren en klaar.

De prestaties van de 10400F t.o.v. de i3-8100 zijn een wereld van verschil, vooral met de nieuwe flight sim en games zoals horizon zero dawn. Ook merk ik duidelijk verschil bij browsen , iets wat ik eigenlijk niet verwacht had.

Met het Asrock moederbord en wat instellingen kom ik net boven de 3200 punten met Cinebench R20, een resultaat waar ik ook tevreden mee ben.

Totale kosten voor de overstap waren voor mij 215 Euro , let wel dit is in Thailand de prijzen in NL zijn soms fors lager / hoger afhankelijk van het onderdeel.

Conclusie : Prima chip als upgrade van een ouder intel platform als je wilt upgraden voor een beperkt budget.

Heb jij ook een Intel Core i5-10400F Boxed?

Hoezo zou deze niet een goede keuze zijn ten opzichte van een Ryzen?
Prijs / prestatie bij een amd 3600 zijn beter dan bij deze chip, tenminste voor algemeen gebruik. Voor gaming zit je beter bij de 10400. Heb hem nu enkele weken draaien en zeer tevreden ermee.
Ja precies, voor Intel gezien is het nogal een luxe om een i5 van HT te voorzien bijvoorbeeld. Dus 6 core en 12 threads. De i7 9700K heeft dat niet. Ryzen heeft de planning van Intel aangepast :)

[Reactie gewijzigd door Luxicon op 24 juli 2024 10:21]

Geldt dit ook nu nog? De 10400F kost inmiddels 30 euro minder dan de 3600 ?
Ben zeer tevreden met de prestaties voor het geld, ook gezien het feit dat (hier tenminste) de b460 moederborden niet duur zijn vond ik het een goede combinatie voor het geld. Als je hoofdzakelijk games draait dan zou ik zeker voor de 10400F gaan.

Als je ook nog eens 30 tot 60 euro bespaard kan je die bij de grafische kaart leggen wat over het algemeen meer rendement oplevert. Dus ga ervoor zou ik zeggen, ik heb er geen spijt van.

[Reactie gewijzigd door HaseMike op 24 juli 2024 10:21]

Ik heb bescheiden (WoW classic zonder streamen) eisen dus de i5 6600 blijft nog wel een tijd (Wel inmiddels een 1660 Super)
Maar het valt me iig op dat de introductieprijzen van AMD vaak niet gehaald worden in de praktijk terwijl Intel (en soms Nvidia) meestal nog wel iets zakt na introductie (maar ook niet veel)
@AtariXLfanboy icm GTX1060 is er geen verschil met Ryzen 3600, die +- E40,- duurder is.
Zeker nu je je 2666MT/s ram kon behouden,. scheelt het je aardig.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 24 juli 2024 10:21]

En nu de dure 5000 serie er is lijken de prijzen ook helemaal niet te zakken. AMD flikt het zelfde waar reviewers bij NVIDIA en Intel boos over waren : Nieuwe duurdere producten op de markt brengen met een slechtere performance/price verhouding. Maar nu zijn deze reviewers cq aandeelhouders van AMD ( ;) ) blijkbaar hyperenthousiast.
Rare vergelijking, die hoge ryzen cpu's kwamen/komen door tekorten in chips, nu ze weer een beetje leverbaar zijn zijn de prijzen weer genormaliseerd. Intel vroeg gewoon elke generatie doodleuk de hoofdprijs voor 1% performance winst, dat is voornamelijk waar ze , en terecht naar mijn mening, op werden bekritiseerd, zogenaamd kon 6 cores niet voor consumer cpu's, maar toen AMD het deed, kon Intel ook opeens wel 6 core chips maken voor consumers.
Eh... er zijn nu helemaal geen tekorten in de normale Ryzen cpu's meer hoor en als nog stijgt de prijs van hun basis model... de 5600X. (van 265 paar weken geleden naar 285 nu en er zijn iets van 20 webshops die deze 24/7 kunnen leveren) Er onder levert Intel nu gewoon weer simpelweg meer performance / price
Intel zal , al weer lang geleden de vraag naar 6 cores wel enigszins onderschat hebben, maar ik heb er nog niet eens in huis. :)

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 10:21]

Ik zeg toch ook die hoge prijzen waren door tekorten, ten tijde van je comment waar ik op reageerde.
En dat Intel in het lagere segment bied zei ik zelf ook al, zei zijn nu de prijsvechter, midrange en high end is van AMD.
Ah ja... die comment was al een tijdje terug en hield ik al wel rekening met de tijdelijke schaarste. Maar de prijzen(exclusief het onduidelijk Amazon aanbod) van de 5600X liggen nog steeds behoorlijk boven hun vorige generatie. Hun prijs/performance is dus nog steeds niet echt iets om laaiend enthousiast over te worden met de meeste aanbieders boven de 285 euro dus... Dat noem ik al bijna highend (voor de consumentenmarkt) . Groot deel van de midrange is dus nu ook voor Intel.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 10:21]

De 5600X heeft prima prijs/performance hoor, maakt gehad van de intel i7 cpu's waarmee die concureert, en die kosten meer, de prijs ligt hoger dan de vorige generatie, maar de prestaties ook, zolang Intel die prijzen niet verlaagd, heeft AMD natuurlijk geen reden om hun 5600x voor minder dan die 285 euro te verkopen, dat lijkt me logisch. Als een 5600x 30% meer kost dan een i5-11400F, maar hij is ook 30% sneller, dan is dat toch geen slechte price/performance?
Het is gewoon hopen dat Intel goed terugkomt met iets moois binnenkort, zodat er weer gezonde concurrentie is, op het moment is het een slagveld, de top 8 cpu's in de pricewatch zijn allemaal AMD cpu's. Tweakers somt het hier ook goed op in hun conclusie van hun grote cpu benchmark:
reviews: AMD Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X, Ryzen 9 5900X en 5950X

De Intel i9 10900k kost trouwens 470 euro, en is langzamer dan de 5600X, om je een beeld te geven over hoe slecht de price performance van de 5600X is.
pricewatch: Intel Core i9-10900K Tray

Hoop dat je zo weer een beetje bij bent ;)

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 24 juli 2024 10:21]