Recent van een i3-8100 overgestapt naar de i5-10400F na lang kijken wat de minst prijzige upgrade zou zijn. Een nieuw systeem met een Ryzen 3600 zou in principe de betere keuze zijn geweest qua performance maar ik had andere reden om toch voor de intel te kiezen :
- Alhier in Thailand was de 10400F minder prijzig dan de Ryzen 3600
- Een Asrock B460M Pro 4 moederbord was maar 80 Euro
- Ik kon mijn oude DDR4 2666 geheugen blijven gebruiken
- Voor mij is opstartsnelheid belangrijk en dat is bij AMD bordjes beduidend minder
Ook een aardig voordeel is dat de overstap van een 1151 platform naar een 1200 geen herinstallatie vereist van windows 10. Ik heb bergen geïnstalleerde programma's en had ook geen zin om dat helemaal overnieuw te doen. Deze upgrade was een kwestie van bord en cpu wisselen, windows opstarten en opnieuw activeren en klaar.
De prestaties van de 10400F t.o.v. de i3-8100 zijn een wereld van verschil, vooral met de nieuwe flight sim en games zoals horizon zero dawn. Ook merk ik duidelijk verschil bij browsen , iets wat ik eigenlijk niet verwacht had.
Met het Asrock moederbord en wat instellingen kom ik net boven de 3200 punten met Cinebench R20, een resultaat waar ik ook tevreden mee ben.
Totale kosten voor de overstap waren voor mij 215 Euro , let wel dit is in Thailand de prijzen in NL zijn soms fors lager / hoger afhankelijk van het onderdeel.
Conclusie : Prima chip als upgrade van een ouder intel platform als je wilt upgraden voor een beperkt budget.